Tarih:20 Nisan 2024
2023 otoyol ve köprü geçiş ücretleri

2023 Otoyol ve Köprü Geçiş Ücretleri

birevim faizsiz araba

Şehir için ya da şehirlerarası otoyol ve köprü geçiş ücretleri yıllara ve de mesafelere göre değişiklik göstermektedir. Bu nedenle kişilerin yolda herhangi bir sürprizle karşılaşmamaları için tola çıkılmadan önce köprü ücretlerinin ödenmesi gerekir. Her yıl güncel olarak farklılık göstermekte olan bu ücretler için kişilerin her yıl yeniden bu köprü geçişlerinin ne kadar olduğunu bilmesi ve ödemesi önemlidir.

Otoyol ve köprü ücretleri ilk olarak araçları olan insanlar için son derece önemli olan bir konudur. Bundan dolayı şehirde ücretli olan köprülerin ve otoyolun ne kadar ücretinin olduğunu bilmekte fayda vardır. Bu yıl için yani 2023 yılı için köprü ve otoyol ücretlerinde herhangi bir zam uygulanmadığını belirtmekte fayda vardır. Şehir içi ve de şehir ışı yolculuklarında sıklıkla kullanılan köprüler bulunur. Peki ücretli olan köprüler hangileri?

Kişilerin ücretli olan köprüler arasında Osmangazi Köprüsü, Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü, 15 Temmuz Şehitler Köprüsü geçiş ücretleri alır. Aynı zamanda İzmir İstanbul arası da otoyol ve köprü geçiş ücretleri de bulunur. Kişilerin henüz yola çıkmadan bu ücretler hakkında bilgi sahibi olması ve buna göre ödeme yapması gerekmektedir. Tüm köprülerin geçişlerinde OGS ve de HGS sistemleri kullanılarak ödeme yapılır. Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Osmangazi Köprüsü için nakit ödeme gişeleri yer alır.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

Kişilerin Osmangazi Köprüsü geçişinde ücret ödemeleri gerekir. Bu durumda kişilerin Osmangazi Köprüsünden geçerken ödemeleri gereken belirli bir ücret bulunduğundan bunu bilmesi ve de buna göre ücreti ödemesi doğru olur. Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? konusunda ise araçlara göre farklılıklar olmakta ve bu araçların özeliklerine göre kişiler ücret ödemektedir. Yani köprüden geçerken kullanılmakta olan araçlar farklı sınıflara ayrılarak buna göre ücret belirlemesi yapılır.

Her bir araç için ödemesi gereken köprü ücretleri ise otomobiller için 184,50 TL, minibüsler için 295 TL, yolcu otobüsleri için 350 TL, kamyonlar için 464 TL, tırlar ve treyler için 585 TL, motosikletler için ise 129 TL köprü geçiş ücreti alınmaktadır. Araç sınıfları araçların AKS aralığı yani dingil mesafesi ve de dingil sayısına göre değişiklik göstermektedir. Ancak 2023 yılı için kişilerin bilmesi gereken ve netleşen geçiş ücretleri bunlardır.

Osmangazi Köprüsü İzmir – İstanbul yolunun bitirilmesi sayesinde çok daha önemli hale gelmiş ve bu yol sıklıkla kullanılır olmuştur. İzmir  – İstanbul otoyolu yolculuklarda toplamda 3,5 saatte bitmekte ve yolculuklar bu kadar sürmektedir.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti Nasıl Ödenir?

Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti nasıl ödenir? Konusunda kişilerin yapması ve de bilmesi gereken sistemler bulunur. Osmangazi Köprüsü geçiş ücretleri otomatik geçiş sistemi yani OGS, hızlı geçiş sistemi yani HGS ile ödenebilmektedir.

OGS ya da HGS bulundurulmakta olan araçlarda kişilerin araçlarına yerleştirilmiş olan elektronik cihazlar ile köprüden geçerken durmaya gerek kalmaz. Bu durumda kişiler araçlardaki bu cihazlar sayesinde köprü geçişi yapmış olmaktadır. Osmangazi Köprüsünde buna ek olarak nakit şekilde ödeme gişeleri de yer alır. Dolayısıyla kişilerin OGS ve HGS bulunmadığı durumlarda nakit şekilde gişeden ödeme yapması söz konusudur.

Çanakkale Köprüsü Geçiş Ücreti Ne Kadar?

1915 Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti otoyol ücretlerinin netleşmesi ile belirlenmiştir. Çanakkale Köprüsün kullanacak olan araçlar için bu fiyatların bilinmesi ile kişilerin ücretleri ödemesi daha kolay olur. Bu durumda giriş ve çıkış ücretleri de kişiler için en doğru şekilde belirtilmektedir.

Çanakkale Köprüsü geçiş ücreti ne kadar? konusunda ise araçların farklı olması sebebiyle farklı şekilde ücretler ödenmektedir. Otomobiller 272,50 TL, minibüsler 366 TL, otobüsler 588 TL, kamyon 683 TL, tırlar 1.181 TL, motosikletler ise 68 TL geçiş ücreti ödemektedir.

İstanbul Köprüsü Geçiş Ücretleri Ne Kadar?

İstanbul Köprüsü geçiş ücretleri 2 ayrı başlık altında yani 15 Temmuz Şehitler Köprüsü ve Yavuz Sultan Selim Köprüsü olarak incelenmektedir. Bu nedenle 15 Temmuz Şehitler Köprüsünün araç türüne göre ödenmesi gereken tutarlar otomobillerde 8.25 TL, hafif ticari araçlarda 10,75 TL, motosiklette 3,25 TL olarak belirlenmiştir. Köprüden geçmesinin mümkün olmadığı ve geçme izninin bulunmadığı bazı araçlar bulunur.

Fatih Sultan Mehmet Köprüsünden de geçiş ücretleri bu şekilde alınmakta ve kişilerin bu iki köprü içinde aynı şekilde fiyat ödemeleri gerekmektedir. Peki 15 Temmuz Şehitler Köprüsünden hangi araçlar geçemez? Bu köprüden geçemeyen araçlar 3. 4. Ve 5. Sınıf araçlardır. Yavuz Sultan Selim Köprüsünden de geçiş ücretleri olarak otomobillerden 19 TL, hafif ticari araçlardan 25 TL, 3 akslı ve her türlü araçlardan 56,5 TL, 4 – 5 akslı her türlü araçlardan 118,5 TL, 6 ve yukarı akslı araçlardan 147,5 TL, motosikletlerden ise 13 TL alınmaktadır.

Burada belirtilmekte olan 3 akslı araç yolcu otobüsü, 4 – 5 akslı olan kamyon, 6 ve yukarı akslı olan ise tır ve treylerdir. Kişilerin köprü ve otoyollarda geçiş ihlali yapması durumunda da bunu sorgulayarak nerelerde ihlaller yaptığını görmesi mümkündür. Kişilerin HGS ve OGS bakiyelerinin geçiş ücretlerine yetmediği durumlarda ihlal yapması söz konusudur. Bunun fark edilmediği zamanlarda ise köprü geçiş ihlali nasıl sorgulanır? Kişilerin bunu öğrenmesi için internet üzerinden ihlalli geçiş sorgulama ve ödeme sayfasından kontrol edilebilir.

Otoyol Ücretleri Ne Kadar?

Kişilerin otoyollarını kullanması halinde hangi otoyol için ne kadar ücret ödemesi gerektiğini bilerek hareket etmesinde fayda vardır. Kişilerin otoyol ücretleri ne kadar? konusunda net şekilde bilgi sahibi olması ve sorunsuz şekilde geçiş gerçekleştirmesi adına ödemeleri yapması önem arz eder.

KGM Anadolu otoyolu 47 TL, İzmir – Çeşme 7,25 TL, İzmir – Aydın otoyolu 9,50 TL, KGM Çukurova otoyolları 27,50 ve 30, 75 arasında değişiklik göstermektedir. KGM Avrupa otoyolu 23,25 TL, Gebze – Orhangazi ve İzmir 459 TL, Kuzey çevre otoyolu 95,50 TL, Kuzey Marmara Avrupa otoyolu 39 TL, Kuzey Marmara Anadolu otoyolu 89,50 TL, Ankara – Niğde otoyolu 138,50 TL, Menemen – Aliağa Çandarlı otoyolu 55,50 TL olarak belirlenmiştir.

Köprü Geçiş Ücretleri Ödenmezse Ne Olur?

Köprü geçiş ücreti ödenmezse ne olur? Konusunda kişilerin bildirim alması durumunda 15 gün içerisinde bu ödemeyi yapmaları gerekir. Kişilerin köprü geçişi sırasında bu ödemeyi yapmaması halinde bildirim alması söz konusudur. Bu durumda 15 gün içinde bu ödeme yapılmalıdır. Aksi takdirde ödenmesi gerekli olan ücretin 4 katının ödenmesi sosunu ile karşılaşılması mümkündür. Kişilerin ceza almaması ve daha fazla masraf yapmaması için geçişlerden önce mutlaka ödemeyi yapması gerekir.

HGS ya da OGS sistemlerini kullanmak ya da nakit şekilde gişede ödemeyi yapmak doğru olur. Hem daha rahat bir geçiş olması ham de tam olarak miktarı ödeyip fazlasını ödememek adına kişiler zamanında ve yeteri kadar bu ödemeyi gerçekleştirmelidir. Köprü geçiş ücreti cezası kaç günde ödenir? Konusunda kişilerin 15 günü aşmaması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir