Tarih:20 Nisan 2024
ÖTV Muafiyetli Araç Limiti

2023 ÖTV Muafiyetli Araç Limiti Ne Kadar Oldu?

birevim faizsiz araba

Ülkemiz ekonomisinde önemli bir yeri olan özel tüketim vergisi araçlar başta olmak üzere birçok üründen alınmaktadır.

Özel tüketim vergisi mal ya da araçların ilk defa satışından belli oranlarda alınmaktadır. Özel tüketim vergisinin bu özelliğinden dolayı mal ya da aracı ilk satın alan kişi ÖTV vergisini ödemekle sorumludur yani ödemek zorundadır. Ayrıca bu vergi miktarı her yıl enflasyona göre değişmektedir.

Özel tüketim vergisin kapsadığı ürünlerden olan herhangi bir mal ya da araç ikinci ele düştüğünde diğer mallardan farklı olarak vergi yükümlülüğü ortadan kalkar yani Özel tüketim vergisi ödenmesine gerek yoktur.

2023 ÖTV Muafiyetli Araç Alımı ve Limiti

ÖTV muafiyetli araç alım limiti her yıl enflasyon ve araç fiyatları arttığı için yenilenerek artmaktadır.

Engelliler için uygulanan araç alımlarında ÖTV muafiyeti 2023 yılı ocak ayında güncellenerek limiti artırıldı. 2022 yılında 450 bin 500 olan ÖTV muafiyet limiti 2023 yılında %122 oranında artırılarak 1 milyon 4 bin 200 liraya çıkarılmıştır.

Son 3 yılda giderek artan hatta 2022 yılında yaklaşık %50 oranında artan araç fiyatları ÖTV muafiyetli araç sahibi olacak bireyleri de etkilemişti. Engelliler, piyasa da yaklaşık 450-500 bin liradan satılan araçları ÖTV muafiyetinden yararlanarak alabiliyordu. 2023’te bu ÖTV muafiyetli araç alım bedelleri de değişkenlik göstermektedir.

Ayrıca ÖTV muafiyetli engelliler için bir hak olmasının yanında şehit yakınları da için de bir defaya mahsus olmak kaydıyla böyle bu haktan yararlanabileceklerdir.

ÖTV muafiyetli araç almak isteyen hak sahipleri almak istedikleri araçları bu limit altında seçmelidir. Aynı zamanda ÖTV muafiyetli bir model araç seçmek zorundadırlar.

Bunlara ek olarak şunu da eklemekte fayda var. %90 ve üstü engeli olan bireylerin bakımından 1. Derece sorumlu kişilerde ÖTV muafiyetinden faydalanarak araç satın alabilmektedir.

ÖTV Muafiyeti ve İndirimi Nasıl Belirlenmektedir?

Engelli bireylere araç alımında tanınan bir ayrıcalık olan ÖTV muafiyeti, bireylerin engel oranlarına göre değişiklik göstermektedir. Engeli %90 ve üzerinde olan bireyler ÖTV ödemeden araç satın alabilmektedirler.

ÖTV indirimi bireylerin engel durumlarına göre aracın satış fiyatı üzerinden yapılmaktadır. Dolayısıyla engellilik yüzdesi %40 ve 89 arasında olan bireyler için ÖTV indirimi 26,3 oranında olmaktadır. Diğer bir vergi olan KDV ise bu bireylerden 15,24 oranında alınmaktadır.

Ayrıca bu ÖTV muafiyet ve indirimlerinin yalnızca sıfır araçlar için geçerli olduğunu belirtelim. Bunun yanında %40 engeli olan bireylerin araç alabilmesi için hem sürücü belgesi olması hem 18 yaşını geçmiş olmaları gerekmektedir.

ÖTV Muafiyetli Araç Satılabilir Mi?

Engelli ve engelli yakınlarının ÖTV muafiyetli satın alınabilecek araçlar hakkında gerekli bütün bilgileri ve şartları araştırmaktadırlar. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli hususlardan bir tanesi kişiler, ÖTV muafiyetli bir araç satın aldığında bu aracı 5 yıl boyunca kimseye satamaz ve devredemez.

ÖTV muafiyetli bir araç satın aldığında tekrar 5 yıl içinde ÖTV muafiyetli başka bir araç satın alınamaz. Eğer ki ÖTV muafiyetli araç doğal afet ya da kaza sonucu perte çıkar ve trafikten men edilirse tekrar 5 yıllık süre içerisinde ÖTV muafiyetinden faydalanabilir.

ÖTV Muafiyetli Araç Alım Şartları

ÖTV muafiyetli araçlar için birtakım araç alım şartları bulunmaktadır. Öncelikle %90 ve üzeri rapor olmalıdır. Raporda “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” ibaresi olmalıdır.

%90 ya da üstü engelliler için 18 yaş sınırlaması olmadığı gibi aracı kendisi almak zorunda da değildir. Vasi kararı ile aile üyeleri de ÖTV muafiyetli araç alımı yapabilir.

%40-80 arası engeli bulunan bireyler için ÖTV muafiyetli araç alım şartları biraz daha farklıdır. Öncelikle bu bireylerin 18 yaşını doldurmuş ve ehliyetlerinin olmaları gerekmektedir.

%40-80 arası raporları olmalı ve raporun üzerinde “Sürücü belgesi alabilir” yazmalıdır. Engel durumuna göre araçta bir düzenleme yapılacaksa raporun üzerinde “Tertibatlı araç kullanılır” yazmalıdır. Eğer araçta herhangi bir düzenleme yapılmayacaksa raporun üzerinde “Tertibat olmaksızın ÖTV indiriminden faydalanır” yazmalıdır.

Ayrıca raporda “otomatik vitesli araç kullanabilir” ya da “Otomatik vitesli araç kullanamaz “ibarelerinden biri yazmalıdır.

ÖTV Muafiyetli Alınan Engelli Araçlarını Herkes Kullanabilir Mi?

ÖTV muafiyetli araçlarda merak edilen konulardan bir tanesi de ÖTV muafiyetli aracı kimler kullanabilir, sorusu olmaktadır. Bu sorunun cevabı engelli bireyin raporuyla açıklığa kavuşmaktadır.

Kişilerin engel oranına göre aracı kim ya da kimlerin kullanacağı belirlenmiştir. Eğer kişinin %90’nın altında bir engeli bulunuyorsa ve raporun üzerinde “ÖTV istisnalı araç kullanabilir” yazıyorsa aracı engelli birey kullanmalıdır.

Eğer kişinin engel oranı %90 ve üstünde ise aracı birinci derece yakınları kullanabilmektedir. Bu kişiler eşi, çocukları, kardeşleri ve akrabaları olabilir. Hatta kişinin çalışanlarından biri de kullanabilir.

2023 yılında engelli kişilerin araçlarını kullanabilme şartlarına aracı kullanacak kişi ile engelli kişinin aynı şehirde yaşama zorunluluğu da getirilmiştir.

2023 Yılı ÖTV Muafiyetli Engelli Araç Fiyatları Nedir?

Merakla beklenen 2023 yılı ÖTV muafiyetli araç limiti sınırının belli olmasıyla engelli ve engelli yakınları alınabilecek araç model ve fiyatlarını daha yakından araştırmaya başladı.

2023 yılında ÖTV muafiyet limitinin belli olmasıyla 2022 yılında limite giremeyen birçok araç yeniden limite girdi ve satışı yapılmaya başlandı.

2022 yılında limite giremeyen SUV model araçlar 2023 yılında limite dahil oldu. 2023 yılında ÖTV muafiyet limiti kapsamında Türkiye’de araç almak isteyen engelli bir vatandaş 555.500-220.000 TL arasında değişen araç fiyatları çerçevesinde bir araç alabilirler.

2023 ÖTV Muafiyetli Alınabilecek Araç Modelleri

2023 ÖTV muafiyetli araç limitinin resmî gazetede yayımlanmasıyla birlikte oranlardaki artış araç modellerinin kapsamına da genişletti. Bu bağlamda ÖTV muafiyetli satın alınabilecek araç modelleri şöyle örneklendirilebilir.

  • Citroen modelleri; Citroen C-Elysee, C3, Citroen C3 Aircross ve Citroen C4 limitin kapsamında bulunmaktadır. Citroen modellerinden C5 ise kapsam dışında kalmaktadır.
  • Fiat araç modelleri; Doblo, Fiat Egea Sedan, Panda, 2023 Egea Cross, Egea HB ve Fiorino limit kapsamında yer almaktadır.
  • Dacia modelleri; Jogger, Sandero, Sandero Stepwayy ve Duster modelleri ile 299-420 bin arasında değişen fiyatlarla limit kapsamında yerini almaktadır.
  • Ford modelleri; Fiesta, Puma, EcoSport ve Ford Focus 2023 yılında ford markasının engelliler için satışa sunduğu limit kapsamındaki araçlarıdır. 2023 Ford Kuga ise limit dışında kalmıştır.
  • Hyundai modelleri; 2023 Elantra, i10, i20, 2023 Bayon, Hyundai Kona, Hyundai Tucson limit kapsamındadır.
  • Honda modelleri; Honda Civic modelinin başlangıç paketi ve Honda City’nin tüm modelleri limit kapsamında yer almaktadır. Ayrıca HR-V ile CR-V modelleri kapsam dışında kalmıştır.
  • Kia modelleri; Ceed, Stonic, Cerato, XCeed, Picanto, Kia Rio limit kapsamında yer almaktadır. Kia Sportage ise limit dışında kaldığı için ÖTV indirimi bulunmamaktadır.

Bunlar dışında Nissan modelleri, Opel modelleri, Peugeot modelleri, Renault modelleri, Seat modelleri Skoda modelleri, Toyota modelleri, Volkswagen modelleri de 2023 ÖTV indiriminden faydalanılarak alınabilecek araçlardandır.

ÖTV muafiyetli araç limitleri her yıl yenilenmektedir. Ocak ayında güncellenen ÖTV muafiyetli araç limiti 2023 itibariyle 1.004.200 TL’dir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir