Tarih:30 Nisan 2024
podye nedir

Podye Nedir? Araç Podyesi Nerededir ve Nasıl Kontrol Edilir?

birevim faizsiz araba

Podye, araç kullananların tanıması gereken önemli parçalardan bir tanesidir. Şase, aracın iskeleti olarak tanımlanır ve tüm aksamlarının bir bütün halinde durmasına olanak sağlar. Kısacası, kaza gibi durumlarda aracın parçalarının dağılmasını engeller. Podye, şase ucu, kılıç sacı ve tüfek sacı isimlerle de bilinir.

Aracınızla kaza geçirdiğinizde aracınız sarsılır. Böyle bir durumla karşılaştığınızda aracınızın dağılmaması ve zarar görmemesi gerekir. Aracınızın dış görünüşünden yanı sıra iç aksamlarının da sağlam olması gerekir. Podye, aracınızı yandan ve önden gelebilecek darbelere karşı direnç gösteren şase bölümüne verilen addır. Herhangi bir kazada araçta ilk kontrol edilen yerlerin başında gelir. Aracın sürüş esnasındaki sapma kontrolünü ve yoldaki duruşunu etkilediği için önemli parçalardan biridir. Podyede sorun olursa sürüş esnasında da denge sorunları yaşanır. Güvenliğinizi tehlikeye attığınız unsurlardan biri deforme olmuş podyedir. Bu nedenle arızalı olan podyenin tamir edilmesi ve sağlamlığının garanti edilmesi gerekiyor.

Podye Aracın Neresinde Bulunur?

Araçların marka ve modellerine göre podyenin bulunduğu yer değişiklik gösterir. Ancak çoğunlukla yan çamurluk ile amortisör takozlarına bağlıdır. Podye, araçların ön lastiklerinin hemen üzerindeki bölümdedir. Bazı araç modellerinde ise motor kulağı ile de bağlantılıdır. Podye genel olarak aracın ön farına kadar uzanacak şekilde konumlanır. Tam olarak yerini belirlemek için sağ podye, sol podye, ön podye gibi tanımlar kullanılır.

Podye Ne İşe Yarar?

Araçların sorunsuz şekilde yol alabilmesi için aksamların çok iyi çalışması gerekir. Podye, bu işleyiş için çok yönlü bir yarar sağlar ve aracın yol tutuşunun kontrollü olmasına büyük katkı sağlar. Böylelikle savrulma ve sapmaların önüne geçilmiş olur. Eğer aracın podyesi hasarlıysa, bu işleyiş aksamaya uğrar, kaza durumunda aracınızın önemli aksamları zarar görür. En çok hasar alan bölümler balans sisteminden fren mekanizmasına kadar birçok bölümdür. Hasarlı podye ile trafiğe çıkmak bu yönden çok zararlıdır.

Podyenin Önemi Nedir?

Podyenin temel amacı, aracın bir bütün halinde kalmasını sağlamaktır. Bu nedenle son derece hayati öneme sahip bir parçadır. Şase, aracın iskelet yapısının başlangıcıyken, podye de şasenin bir parçasıdır. Podye, araç aksamlarının doğru ve sorunsuz bir şekilde çalışabilmesi için çok yönlü avantajlar sağlar. En önemlisi, herhangi bir kaza anında meydana gelebilecek darbelerin etkisini azaltma özelliğine sahip olmasıdır. Oldukça sağlam araç parçalarından biri olan podye, aracın önemli aksamlarını bir arada tutan iskeletin görevini yerine getirmesine büyük katkı sağlar. Fakat bazı önemli kazalarda yeteri kadar direnç göstermeyebilir. Güçlü bir darbede yield point olarak bilinen metalin akma noktası hasar alabilir. Eğer bu hasarlar tamir edilmezse kendisine bağlı olan akşamlarda ciddi sorunlara sebep olabilir. Bununla birlikte aktarma bölümleri, fren sistemleri, amortisör takozu ve tekerlek gibi parçalarda büyük

Bu da çeşitli deformasyonlara yol açabilir. Bu hasar ve deformasyonlar gerekli şekilde tamir edilemezse kendisine bağlı olan aksamlarda ciddi sorunlara neden olabilir. Bu durumda amortisör takozu, fren sistemleri, aktarma bölümleri ve tekerlek gibi parçalarda da pek çok hasar söz konusu olabilir. Böylece araç güvenliği tehlikeye girer.

Podye İşlemli Ne Demek?

Kaza durumlarında podye zarar görebilir ve tamir isteyebilir. Podye işlemli tanımı, podyenin önceden bir hasar aldığını ifade eder. Bu nedenle ekspertiz raporları çok önemlidir. Ekspertiz raporlarında podye bağlantıları hakkında detaylı bilgiler bulunur. Podyenin parlak boya görüntüsü incelenir. Tüm inceleme sonucunda podyede oluşan tüm değişimler analiz edilir. Güvenli bir sürüş güvenliği için bu incelemeler çok önemlidir.

Oto Ekspertiz Raporlarında Çıkan “Podye İşlemli” Ne Anlama Gelir?

Podye işleminin ne olduğu hakkında kısa bilgiyi yukarıda vermiştik. Ancak şimdi biraz daha detaylı inceleyelim. Aracın ekspertiz rapotunda ‘podye işlemi’ ibaresini gördüğünüzde anlamanız gereken hasar ve göçüklerin işçilik yardımı ile düzeltiğinin rapor edilmiş olmasıdır. Gerekli görülen yere kaynak, polyenin içe göçen yerlerine de farklı ekipmanlarla çekme işlemi uygulanmış olabilir. Bazı bölgelere ise kaynak yapılarak sağlamlaştırma işlemi yapılmış olabilir. Her podyede aynı derece hasar olmak zorunda değildir. Ancak hasar almış bir podyeyi eski direncine kavuşturmak zordur. Bunun yerine hasarlı podyeyi değiştirmek en iyi çözüm yollarından biridir.

Podye İşlemli Araç Alınır Mı?

Eğer aracınızın hasarı orta düzeyde ise aracınız eski haline döndürülebilir. Ancak podyeyi oluşturan metal parçaların maliyeti oldukça yüksektir ve tamir işlemleri muhakkak uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Profesyonel bir tamir işlemi yapılmazsa podye aksamı eskisinden daha kötü bir duruma gelebilir. Herhangi bir kaza anında podyenin direnç noktası bozulabilir. Bozulan bu noktanın eski yapısına geri dönmesi çok zordur. Eğer aracın aldığı darbe fazla ve podyelerin deformesi eski haline getirilemeyecek kadar kötüyse çekme ve kaynak yöntemi işe yaramaz. Bu durumda parça değişimi önemlidir. Tüm bunları yapacak olan ise, profesyonel bir tamircidir.

Son olarak; podye bölümü önceden tamir görmüş bir aracı satın almak gibi bir girişiminiz varsa destek almalısınız. Bu destek bir ekspertiz kontrolüdür. Ekspertizin görüşü, aracın son durumunu size bildirir. Gerekli bilgileri ekspertiz raporu ile alabilirsiniz. Eğer podyeli bir araç alma aşamasına gelmişseniz, kontrol edeceğiniz ilk yer hasarın aracın ön motor bölümüne kadar ulaşmamış olmasıdır. Görsel olarak bir araçta sorun görünmüyor olabilir ancak bu araç güvenliği açısından kusursuz olduğu anlamına gelmez. Aracın kritik parçaları sağlam değilse, görüntüsünün eksiksiz olması bir şey ifade etmez.

Trafikte güvenli bir şekilde yol almak istiyorsanız, podyesi işlemli araç yerine podyesi değişmiş araç tercih etmelisiniz. Aracınızın sapmalardan uzak bir şekilde denge kurması için podyelerin sağlam olması gerekir. Hem sizin hem yakınlarınızın güvenliği için araç satın alırken, ekspertiz raporlarına dikkat etmel, podyesi sağlam olan araçları tercih etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir