Tarih:29 Nisan 2024
Türkiye’de Üretilen Araçlar

Türkiye’de Üretilen Araçlar

birevim faizsiz araba

Türkiye’nin en önemli ve büyük sektörlerinden biri otomotiv sektörüdür. Ülkemizin en büyük sanayi alanlarından biri olan otomotiv sektörü, otomobil satışı, satış sonrası destek, 2. el, araç ve yedek parça üretimi konusunda her geçen yıl ilerleme kaydediyor.

Aslında yolda gördüğümüz, dünyaca ünlü ve çok fazla tercih edilen otomobil markalarının bazıları Türkiye’de üretiliyor. Bu araçlar ülkemiz ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Çünkü Türkiye’de üretimi yapılan araçlar dünyanın değişik noktalarına ihraç ediliyor.

Bu otomobillerin hangilerinin Türkiye’de üretildiğini merak ediyor olabilirsiniz. Üstelik ülkemizde üretiliyor olması, 2. el piyasasının, parça bulma gibi sıkıntıların, satın alma konularının da kolaylıkla yapılmasını sağlıyor. Bu nedenle yazımızın içeriği daha da ilgi çekici hale geliyor. O zaman bu araçlar hangileriymiş hep birlikte öğrenelim.

Fiat Egea, Fiat Doblo, Fiat Linea, Fiat Fiorino

İtalyan bir otomobil markası olan Fiat, dünyada en çok tercih edilen araba modellerinden biridir. Fiat’ın Egea, Doblo, Linea ve Fiorino gibi modeller ülkemizde en çok talep gören modeller arasındadır. Bursa’da yer alan Tofaş fabrikasında üretilen bu modellere günlük hayatımızda sıklıkla karşılaşırız. Ülkemizde aşina olunan bu araçlar, pek çok ülkeye ihraç edilen ürünler arasındadır.

Renault Megane ve Renault Clio

Renault, dünyaca ünlü Fransız otomobil markasıdır. Bu markanın en çok tercih edilen modelleri Megane ve Clio, Türkiye’de üretilen araçlar arasında yer alır. Bursa’da yer alan Oyak Renault fabrikasında üretilen Renault Clio ve Renault Megane, Türkiye’de ve dünyada milyonlarca sürücü tarafından tercih ediliyor. 1961 yılında Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) mensuplarının yardımlaşması için kurulan Oyak, bir emeklilik fonu olarak ortaya çıkmıştır. Oyak’ın açılımı ‘Ordu Yardımlaşma Kurumu’ dur.

Toyota Corolla ve Toyota CH-R

Corolla, ünlü Japon araba markası Toyota’nın dünyada en çok satan araba modelleri arasında yer alır. Corolla ve çevre dostu hibrit modeli CH-R Türkiye’de üretilen araçlar arasındadır. Ülkemizde ve dünyada en çok satışı yapılan markalardan olan Toyota, 30 farklı ülkeye ihracatı olan ve Türkiye’de üretimi yapılan bir markadır. İlk hibrit araç olan Toyota CH-R ise Türkiye’de üretimi yapıldığı için ayrı bir öneme sahiptir. Sakarya’da yer alan Toyota Otomotiv Sanayi, Toyota’nın Türkiye’deki üretim noktasıdır.

Honda CIVIC

Honda CIVIC, dünyada ve ülkemizde çok fazla talep gören otomobil modellerinden biridir. 1977 yılından bu yana Gebze Şekerpınar’da yer alan Honda fabrikasında üretilen Honda CIVIC, modern ve spor dış tasarımı ile dikkat çeker. Tüm dünyanın en favori araçlarından biri olan Honda CIVIC, gelişen teknolojisi ve sürüş konforu ile uzun yıllar kullanıma uygundur. Türkiye’de üretilen marka, Avrupa, Kuzey Afrika ve Orta Doğu ülkelerine ihraç edilir. Ancak bu fabrika, Honda’nın global stratejik kararları neticesinde 2021 yılında kapatılmıştır.

Hyundai i10 ve Hyundai i20

Güney Kore markası olan Hyundai i10 ve i20, şehir içi araç kullanımında en konforlu araçlar arasında yer alır. Yüksek performansı ile öne çıkan marka, en sevilen modeller arasındadır. Hyundai i10 ve i20 İzmit’te yer alan Hyundai Assan Fabrikası’nda üretilir. Küçük bir boyutu olan araç, Avrupa’da pek çok ülkeye ihraç edilir. Ayrıca kullanım kolaylığı ve uygun fiyatları ile de kullanıcıların en memnun kaldığı araç kategorisinde üst sıralarda yer alır.

Ford Otosan

Ünlü Amerikan otomobil markasının kurucusu Henry Ford’dur. Ülkemizdeki fabrikası ise Gölcük’te bulunur. Gölcük Ford Otosan’da fabrikasında üretilen Ford Transit modeli  New York’ta taksi olarak da kullanılır.

Mercedes-Benz Türk

Mercedes Benz, ünlü bir Alman markasıdır. 1967 yılından bu yana Türkiye’de yer alan Mercedes Benz Türk fabrikasında üretilir. Almanların gelişmiş teknolojisi ve mühendisliği Türkiye’de faaliyete geçmiş ve tüm dünyanın beğenisini kazanmıştır. Uzun yıllardır ülkemizde üretim yapan marka, Türk kullanıcılarını ticari Mercedes-Benz modelleri ile buluşturmaya devam ediyor.

TOGG

Ülkemizde yerli otomobil üretme isteği zaman zaman kendini yeni atılımlar olarak belli eder. Özellikle ‘Devrim’ ve ‘Anadol’ gibi markalar, bu girişimlerin en bilinenleri arasındadır. Günümüze gelindiğinde ise TOGG, 2018 yılında Gebze’de kurulan fabrika ile çalışmalara başlamıştır. 27 Aralık 2019’da Gebze’de gerçekleşen bir tanıtımla adını duyuran TOGG, ülkemizin yerli ve milli aracıdır. Gebze’deki fabrikada TOGG’un 2022’de Sedan ve SUV model araçları tanıtılmış ve piyasaya sürülmesi için çalışmalar halen devam etmektedir.

KARSAN

Ağır ve hafif ticari araç üretimi yapan KARSAN, 1966 yılında kurulmuştur. KARSAN, Bursa’da yer alan fabrikada üretilir. Amerika Posta Servisi (USPS), eski posta araçlarını yenilemek istediğinde bir ihale açmış, KARSAN bu ihalede finale kalmıştır. 2014 yılından itibaren New York’ta kullanılacak taksiler için yapılan ‘Taxi of Tomorrow’ yarışmasında, 2011 yılında yine finale kalan araçtır.

BMC

BMC, 1964 yılında İzmir’de İngiliz ortaklığı ile kurulmuştur. İlk yıllarında Austin ve Morris markalı ticari araçlar üreten marka, sonraları kamyon, traktör ve motor üretmeye başlamıştır. BMC, TOGG yerli otomobil üreten 5 şirket arasında yer alır. BMC’nin en çok öne çıkan modelleri arasında Tuğra, Megastar ve Profesyonel modelleri bulunur. Dünyanın önde gelen 100 savunma sanayi firması arasında BMC askeri araç üretimi açısından dikkat çeker.

Yerli Üretim Araçların İkinci Eldeki Popülerliği

Yukarıda sıraladığımız listede, yerli üretim araçlarının büyük çoğunluğu ülkemizde hem sıfır hem de ikinci el modelleri en çok tercih edilen araçlar arasındadır. Fiat Doblo, Renault Megane, Honda CIVIC, Hyundai i10, Fiat Egea, Toyota Corolla, Renault Clio gibi modeller ülkemizde özellikle 2.el pazarında en çok tercih edilen araçlar arasında gelir. Bu araçların bu kadar rağbet görmesinin nedeni kullanım ve yakıt açısından avantajlı olmalarının yanı sıra araçların bakım ve parça bulunurluğunun diğer araçlara göre daha hesaplı ve kolay olmasıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir