Tarih:27 Nisan 2024
Marşpiyel Nedir

Marşpiyel Nedir ve Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Marşpiyel, otomobillerin iskelet sisteminin en hayati malzemelerinden biridir. Aslında terim olarak çok bilinmese de aracınıza her bindiğinizde ve indiğinizde kullandığınız bir parçadır. Marşpiyelin hasarsız ve sağlam olması sürüş güvenliği için son derede önemlidir. Şimdi çok bilmediğimiz ancak her araç sürücüsünün muhakkak fikir sahibi olması gereken marşpiyelin ne olduğuna ve neye yaradığına hep birlikte göz atalım.

Marşpiyel Nedir?

Otomobilin ön ve arka bölümünü aracın tavan bölümü ile bağlantısını sağlayan, uzun ve çelik parçaya marşpiyel adı verilir. Özellikle araçların orta bölümün aşağı doğru sarkmasını önleyen bir parçadır. Marşpiyel, araçlarda sol ve sağ olmak üzere yan taraflarda bulunur. Otomobillerde kapı altından başlar ve teker yuvalarına kadar gelir. Aracınıza ilk bindiğinizde ve indiğinizde ayağınızla temasta bulunduğunuz bölümdür.

Marşpiyelde görülen en yaygın problem, parçanın paslanmasıdır. Sürüş esnasında yolla teması halinde taş, asfalt parçaları, kum gibi unsurlardan etkilenir. Maalesef marşpiyelin paslanması içeriden dışarıya doğru olduğu için hemen fark edilmez. Fark edilmesi geciktiğinde ise ciddi hasarlara yol açar ve aracınızın değeri düşer. Yine arızanın durumuna göre marşpiyelin değişmesi ya da tamir edilmesi gibi yöntemleri vardır.

Marşpiyel Ne İşe Yarar?

Olası bir kaza durumunda, aracın çelik iskeleti, yolculara güvenli bir alan oluşturur. Marşpiyelin işlevi, araç hasar aldığında direncini arttırmaktır. Araçların yola yakın bölümünde yer aldığı için ilk hasar alan yer olabilir. Bu da zaman içinde bu parçada ciddi hasarlara yol açabilir. Marşpiyelde meydana gelen hasarlar aracın güvenliğini tehlikeye atar. Bu nedenle kesinlikle ihmal edilmemesi gerekir.

Paslanma, çarpma veya sürtmelere hasar alan marşpiyel, yol güvenliğini tehlikeye atar ve bir çok sorunu beraberinde getirir. Ancak bu parçanın değişmesi ya da tamiratı mümkündür. Ufak çaptaki hasarlar aracın değerini düşürmezken, büyük çaptaki sorunlar satış sırasında sorun çıkarabilir.

Marşpiyel Aracın Neresindedir?

Otomobilin ön ve arka çamurluk başlangıç ve bitimlerinde yer alan marşpiyel, kapının alt kısmından başlar ve etek bölümüne kadar uzanır. Otomobillerde toplam iki adet marşpiyel bulunur. Marşpiyel, aracın çamurlukları arasında kalan parça olmasının dışında aracı tavan ile bağlayan uzun ve çelik bir gövdedir. Sağ ve sol marşpiyel aracın kapı altından başlar ve etek bölümüne kadar uzanır.

Plastik ya da metal malzemelerden takılan aksamlar nedeni ile marşpiyel altta yer alır. Bu parça görünmez. Görünmediği için de herhangi bir hasar olduğunda hemen fark edilmez. Marşpiyel sorunları yere yakın araçlarda daha sık görülür. Aracın sert yerlere sürtünmesi bu parçanın kolaylıkla hasar almasına neden olabilr.

Marşpiyel Hasarı Önemli Mi?

Elbette araçta herhangi bir parçanın hasar alması önemli bir sorundur. Marşpiyel hasarı da sorunun büyüklüğüne göre önemlidir. Bu parçada yaşanan sorunların ilk sırasında kaldırım kenarlarına aracın kapı alt bölümlerinin sürtmesi yer alır. Paslanma da en çok görülen sorunlardandır. Aracınızda paslanmayı dışarıdan az da olsa gördüğünüzde, iç bölümde ciddi bir çürüme yaşandığını anlayabilirsiniz.

Küçük hasarlar aracınızı satarken size sorun çıkarmaz. Küçük onarımlarla halledilebilecek tamiratlar yapılabileceği gibi çekme işlemi de uygulanabilir. Punto kaynak makinesi ile içe doğru yaşanan eğilmeleri geri çekme yapılarak macun ve sonrasında araç ile uyumlu boya ile sorunun üstesinden gelebilirsiniz. Eğer daha büyük bir problem varsa marşpiyelin bütün halinde değişmesi gerekir. Yeni marşpiyelin montajı yapılması gerekebilir. Marşpiyelin değişmesi, yırtılması veya parça kaybı yaşaması durumunda gerçekleşir. Ancak bu tür hasarlar aracın değer kaybetmesine neden olur.

Marşpiyel Pası

Paslanma, marşpiyel sorunları arasında en yaygın problemdir. Uzun vadede paslanma fark edilmez. Paslanma dış yüzeyde fark edildiğinde ise içeriden çürüme çoktan ciddi bir seviyeye ulaşmış oluyor. Eğer bu sorun düzeltilmezse yolcu güvenliği tehlikeye girer ve aracın değeri de düşer. Aracınızın düzenli bir şekilde bakımının yapılması bu tür sorunların önüne geçebilir. Ancak daha büyük problemlerde marşpiyelin değiştirilmesi gerekir.

Nemli iklim, yol unsurları, kum gibi etkenler, paslanmaya sebep olabilir. Marşpiyele uzatıcı parçaların eklenmesi de paslanmaya neden olabilir. Nemin verdiği zararın önüne geçebilmek için tel bir fırça ile ufak kirler temizlenebilir. Pas önleyiciler de bu sorun için çözüm olabilir. Paslanma çok ileri bir düzeye ulaşmışsa, pastan etkilenen unsurlar kesilerek yerine kaynak ile yeni parçalar takılabilir. Eğer yan marşpiyel parçalarının iç bölümünde pas görülürse, uygun renkte otomobil boyası, tel fırça ve mastik gibi ürünler kullanılarak tamirat yapılabilir. Ayrıca pas önleyici astar ve kağıt bant gibi materyaller pas oluşumunun engellenmesi için kullanılabilir.

Marşpiyel Düzeltme Nasıl Yapılır?

Marşpiyel düzeltme yöntemleri değişiklik gösterir. Araç ile uyumlu universal marşpiyel parçaları kullanılarak sağ ve sol kısımda yapılacak değişiklikler onarılabilir. Sürtme ve yol unsurlarından etkilenmesine bağlı olarak birçok düzeltme işlemi uygulanabilir. Marşpiyel, herhangi bir hasar nedeni ile içeri doğru çökmüşse punto kaynak makineleri gibi yöntemlerle dışa doğru çekilebilir. Ciddi hasarlar ve kaza sonrasında marşpiyelde bir yırtık ya da zayıflama meydana geldiyse parçanın tamamen değişmesi gerekebilir.

Marşpiyel Düzeltme Fiyatları

Eğer aracınızın marşpiyelinde küçük bir hasar varsa tamiri için yüksek ücretler ödemenize gerek yoktur. Ufak müdahaleyle bu sorunu halledebilirsiniz. Üstelik maliyet açısından da sizi zorlayan bir tamirat işlemi gerektirmez. Fakat hasarın boyutlarına göre parça eksilmesi ya da ciddi bir pas sorunu ile karşı karşıya kalınmışsa marşpiyelin değişmesi gerekebilir. Böyle bir sorunla karşılaşıldığında ise marşpiyel fiyatları uygulanacak düzeltme ve tercih edilecek ürünlere göre farklılık gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken değişimi yapılan parçaların doğrudan eş değer parçalar olmasıdır. Eğer tersi olursa araç güvenliği açısında ciddi sorunlarla karşılaşabilrisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir