Tarih:28 Nisan 2024
Motosiklet Kaskı

Motosiklet Kaskı Nasıl Seçilir?

birevim faizsiz araba

Motosiklet kullanırken, hepimizin bildiği gibi kask takmak zorundayız. Kask takmak olası ölümcül kazaların önüne geçen en büyük etkendir. Kafa travmalarından sürücüleri koruyan motosiklet kaskını hem sürücüler hem de yolcular takmalıdır.

Motosikletin hızı yavaş dahi olsa, kullanan kişinin başında kaskı muhakkak takılı olmalıdır. Bir motosiklet almayı düşünüyorsak veya motosikletimiz varsa, kaskımız da olmalıdır. Hem yasal olarak kask takmamak suçtur, hem de güvenli bir sürüş için son derede önemlidir.

Kask seçerken dikkat etmemiz gereken bazı hususlar bulunur. Kendi içlerinde açık kasklar, tam kapalı kasklar ve yarım kasklar olmak üzere üçe ayrılan kaskları, motor malzemeleri satan herhangi bir mağazadan alabilirsiniz. Çok farklı renk, tasarım ve çeşitte alternatiflerin olduğu mağazalardan kendinize uygun olan birini seçebilirsiniz.

Kendinize uygun kaskı seçerken de dikkatli olmanız gerek. Kask alırken özellikle Avrupa güvenlik standardı olan ECE-2205 etiketi olması önemlidir. Tam kapalı (full face) kasklar kaza anında sizi toz, taş, rüzgar faktörü ve böcek gibi unsurlardan korur. Ayrıca herhangi bir çarpışma anında kafanızı diğer kasklardan daha iyi korur.

Açık kasklar, daha hafif ve tam kapalı kasklara göre daha az kısıtlayıcıdır. Çeneden açılır kasklar, daha modüler olan kasklardır. Çeneden açılır kasklarda, hareket halindeyken çene modülünün açık olması güvenli değildir. Bu nedenle yalnızca dururken çene kısmını açmanız tavsiye edilir.

Değişik renk, desen ve tasarıma sahip olabilen kasklar varken, gayet düz, sade kasklar da vardır. Fiyat aralığı da değişkendir. 5 bin TL’ye kask bulabilirsiniz, 150 tl’ye de. Ancak en iyi olanı, güvenliğinizi tam olarak sağlayabilecek özellikte olmasıdır. Peki hangi kasklar daha güvenlidir ve nasıl seçim yapmalısınız? Yazımızın devamında inceleyelim.

Motosiklet Kaskı Alırken Nelere Dikkat Etmeli?

Kask alırken dikkat etmemiz gereken önemli hususlar bulunur. Örneğin kafa ölçünüz, kaskınızın ayarlanabilir olması, kullanım amacınız önemlidir. Güvenlik belgesinin olması, satın aldığınız markanın kalitesi, kaskın ağırlığı, kullanım zamanınız gibi birçok önemli faktör kaskın kalitesini belirler. Şimdi tüm özellikleri tek tek açıklayalım.

Güvenlik Belgesi

Kask alırken dikkat etmeniz gereken en önemli konu güvenlik belgesidir. Kask satan her markanın belli standartlara sahip güvenlik belgesi bulunur. Bu güvenlik sertifikaları kaskın ne kadar sağlam olduğunu gösterir. Kask standartları DOT, ECE, Snell, BS, As gibi standartlardır. Bu belgelerin arasında en önemlisi Avrupa standartlarında ECE belgesidir. ECE sertifikası almış olan bir kask Avrupa standartlarına uygun bir kasktır. Siz de bir kask almayı düşünüyorsanız bu belgelerin olmasına önem verin. Çünkü bu belgelere sahip olan firmaların kaskları defalarca test edilmiş, güvenirliliği belgelenmiştir.

Kafa Ölçüsü

Kafa ölçüsü, kısaca kaskın kafanıza tam olarak uyup uymadığını belirler. Öncelikle kaskı taktığınızda, kafanız içinde rahat olmalı. Bol ya da dar bir kask, olabilecek bir kazada sizi koruyamaz. Bunun için kask almadan önce kafanızın ölçüsünü alın ve alışverişe kafanızın ölçüsünü bilerek gidin.

Kafa Ölçüsü Nasıl Alınır?

Bunun için en kısa yol, bir mezura alıp, başınızın etrafını ölçmektir. Kafanızın en geniş bölgesinden ölçüm yapın. Bu bölge genel olarak kaşınızın hizasıdır. Bulduğunuz değer başınızın ölçüsünü verir ve bu kask ölçünüzdür.

Motosiklet kasklarının arka kısmında ölçüleri vardır. Siz de kendi ölçünüze ve kaskın ölçüsüne bakarak alışverişinizi yapabilirsiniz. Kaskınızı kontrol etmek için iki elinizle kaskı başınıza oturtun. Kafanız kaskın içinde dönüyorsa bedeni değiştirip daha küçük bir kask bakmalısınız. Eğer kask sıkıyorsa, bir beden büyüğüne bakmalısınız.

Ayarlanabilme Özelliği

Kask alırken en çok dikkat etmeniz gereken özelliklerden biridir. Genellikle kaskın çene altında bir kemer bulunur. Bu kemerin kaliteli malzemeden olmasına dikkat etmelisiniz.

Ağırlık

Kask seçerken hafif olmasına dikkat edin. Çünkü zamanla kaskın ağırlığı sizi rahatsız edecektir. Boynunuz ağrıyacak ve sürüş kaliteniz düşebilir. Çok hafif olan kasklar tamamen korumasız olan açık kask modellerindendir. Çenesi açılan modeller diğerlerine göre daha ağırdır. Kasklar arasında karşılaştırma yaparak ağırlıkları hakkında fikir sahibi olabilirsiniz.

Markanın Kalitesi

Farklı özelliklerde birçok kask markası bulunur. Bu markaların ortak özelliği güvenlikli olmalarıdır. Almayı düşündüğünüz kaskın markası, markanın güvenilirliği ve güvenlik belgeleri çok önemlidir. Alışverişinizi yaparken bu hususları dikkate almalısınız.

 Kullanım Amacı

Eğer siz bir hız motosikleti kullanıyorsanız almanız gereken kask modeli kesinlikle full face veya modüler (tam kapalı veya çenesi açılabilen) kasklardır. Çenesi açık kasklar hız motosikletleri için güvenli modeller değildir. En güvenli olanı ise tam kapalı kasklardır.

Havalandırma

Kaskların havalandırma özelliğinin olmasına dikkat edin. Özellikle uzun süre kask kullanmak durumunda kaldığınızda, bir süre sonra kafanız havasız kalır. Bu da terlemenize ve huzursuz olmanıza neden olur. Havalandırma özelliği hemen hemen tüm kasklarda vardır. Ancak işlevini ne kadar yerine getirdiğine özellikle dikkat etmelisiniz.

Cam Özelliği

Kask camı sizi dış uyaranlardan, rüzgar, yağmur, toz gibi görüşünüzü engelleyecek etkenlerden korur. Bu nedenle satın alacağınız kaskın camı kaliteli olmalıdır. Kullanacağınız kaskın camı, çizilmelere, buğulanmaya karşı özellikleri olan bir kask olmalıdır. Nefes alıp verirken cam buğu yapar. Bu nedenle buğulanma yapmayan özellikte bir kask almalısınız.

Güvenliksiz ve kalitesiz camlar bir süre sonra görüş açınızı bozar ve kazaya sebebiyet verebilir. Kaskınızı takmadan önce mutlaka kontrol etmeli, temizliğini yapmalısınız.,

Kullanma Zamanınız

Motosiklet kasklarının kullanma zamanı maksimum 5 yıldır. Bu nedenle 5 yılda bir kaskınızı değiştirmeniz önerilir. Eğer kaskınızı düşürmüş, kaza yapmış veya çok fazla kullanmışsanız bu süre kısalır.

Tüm bu özellikler kask alırken en çok dikkat etmeniz gereken unsurlardır. *Bunların dışında kask alırken yapmamanız gereken ise internet üzerinden sipariş vermektir. Kafa ölçünüzü bilmiyorsanız ve satıcı güvenilir bir marka değilse internet üzerinden kask almanız önerilmez.

Ayrıca kask rengi seçerken, gece de fark edilebilir olmasına dikkat edin. Özellikle siyah renk ne kadar güzel olsa da gece fark edilmez.

Eğer kaskınız ile kaza geçirmişseniz kaskınızı değiştirmelisiniz. Tekrar kullanmanız güvenli olmaz.

Bir diğer önemli husus da ikinci el kasklardır. Böyle bir düşünceniz varsa, ikinci el kaskın ne tür badireler atlattığını bilemezsiniz. Eğer kaza geçirmiş bir kasksa sizin işinize yaramayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir