Tarih:26 Nisan 2024
Araç Alım Satımında Noter İşlemleri

Araç Alım Satımında Noter İşlemleri Hakkında Merak Edilenler

birevim faizsiz araba

Hepimizin bildiği gibi araç alım satım işlemleri noter aracılığıyla gerçekleştirilir. Elbette bu süreçte hazırlamanız gereken bazı evraklar vardır. Akabinde takip etmeniz gereken adımlar bulunur. Araç devir işlemleri için bu adımları tamamlamanız gerekir. Araç alım satımı işlemleri yaparken izlemeniz gereken yollar nelerdir, hep birlikte öğrenelim.

Araç Satarken Noter İşlemleri Nasıl Yapılır?

Her türlü alım satım işlemlerinde, son karar verildikten sonra, devir işlemlerine sıra gelir. Eğer ikinci el araç alım satım işlemi yapmak istiyorsanız herhangi bir noter ile bu işlerinizi yapabilirsiniz. Noter seçiminde aracın tescil belgesinin çıkarıldığı yer, sizin ya da karşı tarafın nüfusa kayıtlı olduğu il ve bulunduğunuz ilçe gibi detayların bir önemi yoktur. Bulunduğunuz yere yakın bir noteri bu işlemler için tercih edebilirsiniz.

Eskiden araç alım satım işlemleri hafta içi mesai saatinde yapılıyordu. Yeni düzenlemelere göre Cumartesi ve Pazar günleri de araç devir işlemleri yapılabiliyor. Bunun için artık nöbetçi noterler bulunuyor. Yani araç satın almak ya da devretmek için hafta sonlarını tercih edebilirsiniz. Türkiye Noterler Birliği’nin resmi internet sitesi üzerinden hangi illerde hangi günlerde nöbetçi noter olduğunu görebilirsiniz. Böylece işlemlerinizi size uygun bir günde zaman kaybetmeden yapabilirsiniz.

Araç Alım Satımlarında Noterde Yapılan İşlemler Nelerdir?

Otomobil almak ya da satmak istiyorsanız noterde ilk olarak satıcı ve alıcının kimlik kontrolü yapılır. Daha sonra aracın devir, satış ve tesciline engel olabilecek bir durum olup olmadığı kontrol edilir. Bu konuda herhangi bir engel yoksa noter aracılığı ile satış sözleşmesi hazırlanır. Satıcı, alıcı ve noter araba alım satım belgesini imzalar. İkinci el araç satışı ile aynı anda tescil işlemi de gerçekleştirilir. Tescil işlemleri için farklı bir kuruma gitmenize gerek yoktur. Aracın yeni sahiplerine ait tescil belgesine ilişkin geçici belge hazırlanır. Gerekli evraklar alınır ve araç devir işlemleri tamamlanır.

Notere Gitmeden Önce Yapılması Gerekenler

Özellikle ikinci el araç alım satım sürecinde notere gitmeden önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. İlk olarak bahsi geçen aracın mevcut yıla ya da önceki yıllara ait MTV (Motorlu Taşıtlar Vergisi) borcu var mı bunu öğrenmelisiniz. Maliye Bakanlığı ile entegre çalışan noterler, aracın üzerinde herhangi bir borç olup olmadığını görür. Bu durumda noter satışa izin vermez. Araç satış işlemlerinde herhangi bir MTV borcu varsa, bu borcu ödeyerek işleminize devam edebilirsiniz. Bu borcu bankalar ya da vergi daireleri aracılığı ile ödeyebilirsiniz. Aracın üzerinde haciz ve rehin gibi hak mahrumiyeti bulunuyorsa da alım satım işlemleri başlatılamaz. Araç üzerinde herhangi bir hak mahrumiyeti bulunuyorsa bunu öğrenmeniz gerekir.

Aracın muayene tarihinin geçip geçmediğini öğrenmek de notere gitmeden önce yapmanız gerekenlerdendir. Aracın muayene tarihi geçmişse, araba devir işlemlerinde sorun çıkar. Muayeneyi tamamladıktan sonra devir işlemini yapabilirsiniz. Ayrıca aracın trafik cezası var mı diye sorgulatmalısınız. Ödenmemiş bir ceza varsa noter işlemlerini aksatır. Aracın OGS ve HGS cezalarını da ödemeniz gereklidir. Araç alım satım yapılırken adres bilgileri Nüfus Müdürlüğü Adres Kayıt Sistemi’nden alınır. Bu nedenle adreslerinizin sistemde kayıtlı olması gerekir, eğer aksi bir durum olursa devir işlemini gerçekleştiremezsiniz.

Noter Satış İşlemleri için Gerekli Evraklar

Devir işlemini gerçekleştirmeniz için noterden istenen belgeleri tamamlamanız gerekir. Tüm belgeler eksiksiz olursa devir işlemi gerçekleşebilir. Araç satıcısının, noterin talep ettiği belgelerin büyük bir kısmını hazırlaması gerekir. Kimlik, notere gitmeden önce araç devri için talep edilen belgelerden biridir., Resmi kurumlarca verilen ve kimlik yerine kullanılabilen diğer belgeler de kimlik yerine kullanılabilir. Aynı zamanda ruhsat olarak bilinen tescil belgesinin de yanınızda olması gerekir. Ruhsatın herhangi bir bölümü yazılar okunmayacak kadar zarar görmüşse mutlaka yenilenmesi gerekir. Aksi halde araç alım satım işleri aksar. Trafik belgesi de noterde gerekli olan belgelerden biridir. Eğer başka biri sizin adınıza araç satışı yapacaksa ek olarak vekaletnameye ihtiyacınız vardır. Tüm bu belgeleri tamamlayarak ikinci el araba alım satım işlemlerini başlatabilirsiniz.

Devir İşlemleri Tamamlandıktan Sonra Ne Yapılır?

Araç alım satım işlemleri tamamlandıktan sonra noterde ruhsat için başvuru yapılması gerekir. Bu işlem, noter aracılığıyla yapılır. Aracı alan şahıs adına düzenlenen araç tescil belgesi yani ruhsat, noterlerin yönlendirmesi ile bildirilen adrese teslim edilir. Yeni tescil belgesi alıcıya teslim edilene kadar geçici ruhsat kullanılabilir. Geçici ruhsat sadece 30 gün geçerliliğe sahiptir. Aynı zamanda gerekli durumlarda geçici ruhsatla da araç devir gerçekleştirilebilir. Aracı satın alan kişi, noter işlemleri tamamlandıktan sonra mutlaka zorunlu trafik sigortası yaptırmalıdır. Zorunlu trafik sigortasının devir işleminden sonra 10 gün içerisinde yaptırılması gerekir. Bu süreyi aşmanız durumunda yasalar gereğince cezaya tabi tutulursunuz.

Noter Araç Alım Satım Ücreti Nedir?

Araç devir ücretlerinde farklı kriterler mevcuttur. 2023 yılı için yeni ücret tarifesini dikkate almalısınız.

Eğer güvenli bir alım satım yapmak istiyorsanız, ödemenizi araç devrinden önce blokeli olarak gerçekleştirmelisiniz. Blokeli havale gibi bir yöntem kullanarak ödeme alıp, sonrasında noter işlemlerini gerçekleştirmelisiniz. Araç devri gerçekleştikten sonra satış belgesi ile paranın blokeli olarak havale edildiği bankaya gidebilir, ücretinizi bu şekilde alabilirsiniz. Böylece, dolandırıcılık riskine karşı korunma sağlarsınız.

Talep edilen araba alım satım masrafını ödemek için farklı yöntemler bulunuyor. Noter işlem bedelini, noterde banka kartı ya da kredi kartı kullanarak ödeyebilirsiniz. Güvenli ödeme seçeneği ile para transferi yapabilirsiniz. Bunun için alım satım işlemleri için ödenecek para ilk olarak noterlerde açılabilen emanet hesaplara aktarılabiliyor. Ardından noterde alım satım işlemleri yapılır. Bütün işlemlerin ardından emanet hesaptaki para, satıcının hesabına geçer. Böylelikle olabilecek bir dolandırıcılık riski ortadan kalkar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir