Tarih:24 Nisan 2024
Araç kilometresi Sorgulama

Araç KM (Kilometresi) Nasıl Sorgulanır? Araç KM Sorgulama

birevim faizsiz araba

İkinci el araç almak istediğinizde bakılması gereken birçok detay vardır. Aracın hasar durumu, kaç yaşında olduğu, donanım seviyesi ve aracın kilometre bilgisi önemli detaylardır. Bazı insanlar kilometre konusunda yanlış bilgi vermeyi tercih ediyorlar.

Bu çok basit bir şekilde yapılabildiği için çok yüksek kilometrede bulunan aracın düşük bir kilometreye alınarak fiyatının daha yüksek olmasını sağlıyorlar. Ancak bu kötü niyetli insanların yaptıkları bir işlem olarak kabul ediliyor. Bunun önüne geçmek için ikinci el araç alırken araç kilometre sorgulama işlemini yaptırmanız mümkündür.

Araç KM (Kilometresi) Nereden Sorgulanır?

Kilometre sorgulama işlemi sayesinde aracın gerçekten söylenen kilometreye sahip olmadığı anlaşılabilmektedir. Bunun için günümüzde birçok farklı sorgulama yöntemi vardır. Mobil uygulama, oto servisleri, ekspertizler gibi noktalardan bu sorgulamayı ister kendiniz yaptırabilir isterseniz de sistemi kullanarak yaparak bilgi sahibi olabilirsiniz.

İnternetten Araç KM (Kilometresi) Sorgulama

PTTAVM araç kilometre sorgulama konusunda en çok tercih edilen yöntemlerden bir tanesidir. Buradan sorgulama yapmak için aşağıda ki adımları takip etmeniz yeterlidir.

  • https://hgs.pttavm.com/arac-km-sorgula adresine girmeniz gerekiyor.
  • Açılan sayfada arama kısmına “KM Sorgulama” yazmalısınız.
  • Sorgulama ekranında yapılacak tür seçilmektedir,
  • Sorgulama için kimlik numarası ve kurumsal sorgulamalar için vergi numarası girilir.,
  • Ödeme dekontunun gideceği mail adresi yazılır,
  • Kart bilgileri girildikten sonra onay kutusuna tıklanarak işlem tamamlanır.

Bu sayede alınacak olan ikinci el aracın belirli bir tarihe kadar geçmişini anlamak mümkün oluyor. 24.07.2013 tarihine kadar olan kilometre bilgilerini sorgulanmasına bu şekilde izin veriliyor. Bu işlem için 9 TL ödeme yapmanız yeterli oluyor.

SMS ile Kilometre Sorgulama

Araç kilometre sorgulama işlemi için tercih edilen sistemlerden birisi de SMS ile bunu yapmaktır. 5664 numarasına araç plakasını büyük harf ve bitişik yazarak atmanız yeterli oluyor. Örneği bunun için “34ABC34” şeklinde atmanız isteniyor. Birkaç dakika içerisinde tüm bilgiler sizlere aktarılmış oluyor.

TÜVTÜRK’ten Kilometre Bilgileri Sorgulama

Araç kilometre bilgileri ülkemizde TÜVTÜRK tarafından sağlanıyor. Araçlar muayene işlemleri sırasında kilometre bilgileri kayıt altına alınıyor. Bu sayede 2 yıllık periyotlar içerisinde kilometre değerlerine bakılabiliyor. TÜVTÜRK kendi sistemi üzerinden kayıt yaptıranların araç plakası veya şasi numarası ile sorgulama yapmasına izin veriliyor.

E-Devlet’ten Araç KM (Kilometresi) Sorgulama

Araç kilometre sorgulama noktalarından bir tanesi de E-Devlet uygulamasıdır. Bu uygulamaya girerek araç kilometre sorgulama yazmanız yeterli oluyor. Buradan direkt olarak PTT sorgulama sayfasına gönderilecek ve yukarıda ki adımları takip ederek rahatça sorgulama yapabileceksiniz.

Araç Kilometre Sorgulama Yöntemleri

Araç kilometre (km) sorgulama yöntemleri iki farklı şekilde yapılıyor. Araca ait olan fabrikada verilen şasi numarasını tercih ederek ya da her zaman görme şansınızın olduğu plaka numarasını tercih ederek sorgulama yapmanız mümkündür. Bu iki bilgi olmadan km sorgulama yapılması mümkün olmayacaktır.

Şase No ile Kilometre Sorgulama

Şase sorgulaması en garanti yöntem olarak kabul ediliyor. Aynı insanlara ait olan kimlik numarası gibi her araç için standart olan şasi numarası bulunuyor. Bunun için HGS mobil, SMS veya diğer yöntemlerden bir tanesini tercih ederek araç kilometre bilgisi sorgulaması yapmanıza imkan tanınıyor.

Plakadan KM (Kilometresi) Sorgulama

Plaka sorgulaması yapmak kilometre sorgulama işleminde en çok tercih edilen yöntemdir. Bu bilgiye sahip olduğunuz aracın SMS, internet veya farklı bir yöntemi kullanarak kısa sürede tüm kilometre bilgilerine ulaşmanız mümkün olabiliyor.

Oto Ekspertiz Üzerinden Araç KM Sorgulaması Alınır mı?

İkinci el araç alacaklar araçlarını ilk olarak oto ekspertize götürüyor. Buralar sundukları hizmetler sayesinde birçok işin tamamlanmasına veya geri kalmasına neden oluyor. İstenmesi halinde gerekli yeterliliğe sahip olan oto ekspertizler aracın kilometresinde oynanma olup olmadığını tespit edebilmektedir. Bu sayede araç diğer bilgileri ile birlikte karar vermeniz daha kolay olacaktır.

Araç Kilometresi Ücretsiz Sorgulanabilir mi?

Araç kilometre sorgulama yapmanız için belirli bir ücret ödenmesi talep edilmektedir. TÜVTÜRK üzerinden yapılacak olan sorgulamalar için herhangi bir ücret ödemenize gerek yoktur.

Benzinli Araç Kaç Kilometreye Kadar Alınabilir?

Ülkemizde farklı motor çeşitlerine göre birçok araç bulunuyor. Araç almak isteyenler için kilometre önemlidir. Ancak her motor türü için aynı kilometre değerlerine bakmak yanlış bir tercih yapılmasına neden oluyor. Benzinli araç almak isteyenlere uzmanların tavsiyesi 250 bin seviyesini geçmemeleri oluyor. Yıllık ortalama 10 bin kilometre yapmış olması da önemlidir.

Dizel Araç Kaç KM’ye Kadar Alınır?

Dizel araç almak isteyenler için aracın markasına ve modeline göre farklılık gösteriyor. Yıllık ortalama 20 bin kilometre ortalamasına sahip olan bir aracı tercih etmek önemli kabul ediliyor. Tabi ne kadar yüksek olursa olsun bakımları düzgün ve periyodik olarak yapılan araçların alınması da özellikle belirtilmektedir. 250 bin kilometre üst sınır olarak gösteriliyor.

Kilometresi Düşürülmüş Araç Nasıl Anlaşılır?

Bir aracın kilometresini düşürmek kanun karşısında suç işlemek ve nitelikli dolandırıcılık olarak görülmektedir. Eğer alacağını kişiye veya araca güven duymuyorsanız yukarıda  bahsettiğimiz yöntemlerden bir tanesini tercih ederek araç kilometre sorgulama yaptırmanız da fayda var.

Kilometre bilgilerini tutan TÜVTÜRK üzerinden sorgulama yapmak en iyi yöntem olarak kabul edilmektedir. Motor gücü, parçaların ömürleri gibi detaylarda aracın kilometresini anlamanız açısından bilgi vermektedir. Bunun için iyi bir ustaya gidilmeli, servislere veya oto ekspertiz tercih edilmelidir.

2022 Araç KM Düşürme Cezası Nedir? Ne Kadar?

2022 yılında bir aracın kilometresini düşürmek nitelikli dolandırıcılık olarak kabul görmektedir. Bu durum fark edilmesi durumunda bu işlemi yapan kişiye 1 ile 10 yıl arasında değişen hapis cezası aynı zamanda adli para cezası uygulanıyor.

Bu aracı genelde hızlı satmak isteyen, değerinin üzerinde satmak isteyenlerin tercih ettikleri bir yöntemdir. Bu şekilde birçok insan yanıltıldığı için günümüzde bu şekilde yapılmasına izin veriliyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir