Tarih:24 Nisan 2024
Dizel ile Benzinli Yakıt

Dizel Otomobil mi Almalı Yoksa Benzinli Otomobil mi?

birevim faizsiz araba

Özellikle ülkemizde yakıt fiyatlarının çok yüksek olmasından dolayı insanlar konfor, güvenlik ve kaliteye bakmadan önce alacakları arabanın ne kadar yakıt tükettiğine odaklanmaktadır. Çünkü değer olarak ülkemizde çok yüksek olarak kabul görmektedir.

Ancak uzun zamandır geçerli olan bu durum özellikle 2020’li yıllardan itibaren geçerliliği yavaş yavaş kaybediyor. Bunun en büyük sebebi yakıt fiyatlarının çok yüksek olması ve tarihte ilk defa dizel yakıt değerinin benzinin önüne geçmesi olmaktadır. Bunun dışında ayrıca birçok otomobil firmasının yakın gelecekte dizel yakıtlı araç üretimine son vereceklerini açıklamasının da önemli bir etkisi var.

Yine de ülkemizde dizel ve benzinli araçlar en çok kullanılan yakıt türlerine sahip araçlar olarak bir adım öne çıkıyorlar. İnsanlar araç alırken öncelikle bunlara yöneliyorlar. Sizlerde bir araç alacaksanız ilk olarak tercihinizi buna göre yapabilirsiniz. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli noktanın ne olduğuna karar vermek için öncelikle aralarındaki farklara bakmalısınız.

Dizel ile Benzinli Yakıt Arasındaki Farklar

Dizel otomobil mi almalı yoksa benzinli otomobil mi almalı sorusuna cevap vermek için aralarındaki farklara bakmak önemlidir. Öncelikle iki yakıt türü de petrol yakıtlarından oluşmaktadır. Bu iki yakıt türü arasında ki en önemli fark ikisinin de motor içerisinde farklı bir şekilde yanmasıdır.

Dizel araçlarda motor güç üretirken piston içerisine sadece hava girmektedir. Benzinli araçlarda motor güç üretirken piton içerisine havanın yanında sıkıştırılmış yakıt yer alıyor. Bunun dışında eklememiz gereken en önemli nokta bu iki yakıt arasında çok ciddi bir üstünlük bulunmamaktadır. Ancak yine de sürücüye, araca sağladıkları her iki yakıtında bazı dezavantajları ve avantajları bulunuyor.

Birçok sürücü için yakıt değerleri öncelikli tercih sebebi olarak kabul ediliyor olsa da bunun yanında farklı sebeplere de önem veren birçok kullanıcı bulunuyor. Bunu anlamak için ikisi içinde belirlenen avantajlara ve dezavantajlara bakmak doğru tercihi yapmanız da yardımcı olacaktır.

Benzinli Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Benzinli bir aracın sürücüne sağladığı birçok avantaj ve dezavantaj vardır. Bunları genel olarak incelediğimizde sizde kendiniz için en doğru seçimi nasıl yapacağınıza karar verebilirsiniz.

  • Benzinli araçların motor bakımı dizele göre çok daha az yapılır. Daha az sanayiye gitmek istiyorsanız benzinli araç tercih edebilirsiniz.
  • Benzinli araçların fiyatları dizele göre daha uygundur. Daha uyguna aynı konfora, güvenliğe sahip olmak istiyorsanız benzinli araç tercih edin.
  • Benzinli motorun ömrü dizel motora göre daha uzundur.
  • Benzinli aracın sağladığı motor gücü daha yüksektir. Hız ve motor gücü önemliyse tercihinizi buna göre yapabilirsiniz.
  • Tork değeri düşük olduğu için yük taşınması dizel araçlara göre daha azdır. Taşır ancak zorlanır demek doğru olacaktır.
  • Benzinli araçlara olan talep daha az olduğu için satışı daha zordur. Ancak bu durum son yıllarda değişim göstermektedir.

Bu durumda giderek önemli değişiklikler olmaktadır. En büyük değişim yakıt fiyatlarında yaşanan inanılmaz artışlar olmuştur. Benzin fiyatı uzun zaman dizel yakıtın üzerinde yer alırken, 2022 yılı itibariyle dizel fiyatları benzin fiyatının ilk defa önüne geçmiştir. Bu da insanların dizel yerine benzinli araç tercihi yapmasına sebep olmaktadır.

Dizel Araçların Avantajları ve Dezavantajları

Dizel bir araç satın almak istiyorsanız bakmanız gereken birçok nokta vardır. Burada değişikler olabilse de dikkat etmeniz daha doğru karar vermeniz açısından önemlidir. Unutmayın bir araçta en önemli nokta ne kadar yakıt tükettiği değildir. Bu önem sıralamasında ülkemizde her ne kadar önde geliyor olsa da aslında çok gerilerde olması gereken bir durumdur.

  • Dizel araç daha az yakıt tüketir. Yılda 15 binin üzerinde çıkan sürücülerin dizel araç alması tavsiye edilmektedir.
  • Torku yüksek motorlara sahip olduğu için araçlarda taşıma konusunda önemli bir avantaj sağlamaktadır.
  • Dizel motorlar her ne kadar otomobillerde kullanıyor olsa da genelde iş makinaları ve yük taşıma araçları için üretilmektedir.
  • Motor güçleri bir benzinli motora göre daha az olduğu bilinir ve bu fark tork gücü ile kapatılmaya çalışılır.
  • Dizel motorların ömrü çok uzun değildir ve sık sık bakım yapılması gerekmektedir. Bu nedenle çok masraflı oldukları kabul edilir.
  • Çevreyi seven birisi dizel motorlu araçları tercih etmemelidir. Bunun sebebi sera gazı salınımı konusunda benzinli bir araca göre yüksek bir salınım yapmaktadır.
  • Dizel motorlu araçlar son yıllarda önemli yalıtım adımları atılsa da çok yüksek ses yapmaları ile bilinmektedir.

Bu konuda en önemli değişiklik dizel için bir avantaj olan yakıt fiyatlarıydı. Dizel yakıt fiyatı uzun yıllar benzin fiyatlarının altında yer aldı. Ancak son birkaç yılda gelen yüksek zamlar sonrasında dizel fiyatları benzinin bir adım önüne geçmiştir. Bu sebeple bu durum bir avantaj olmaktan otomatik olarak çıkmıştır.

Neden Benzinli Araç Almalıyım?

Benzinli araç almak isteyen birisinin  en önemli sebebi sessiz, konforlu ve rahat bir araca ülkemiz standartlarına göre daha ucuza binmek olacaktır. Yakıt olarak günümüzde çok ciddi farklar kalmamaktadır. Ayrıca özel sistemler sayesinde örneğin VW tarafından kullanılan iki silindir modu gibi teknolojiler benzinli araçların da az yakıt tüketmelerine yardımcı olmaktadır.

Bu konuda seçimin doğru şekilde yapılması için dikkatli bakmak yeterlidir. Aynı özelliklere sahip aynı model iki araçtan dizel diye diğer araca 50 bin TL fazla ödemenin bir mantığı yoktur. Buna dikkat etmek karar vermenize yardımcı olur.

Neden Dizel Araç Almalıyım?

Dizel araçların en büyük artısı yakıtı az tüketmesi olarak kabul ediliyor olsa da aslında bunun dışında farklı avantajları da vardır. En büyük artısı torkunun çok yüksek olmasıdır. Buna dikkat ederek baktığınızda bu sorunu çözmek sizin için yeterli olacaktır. Ses sorunun da düşmesi yüksek güçlere sahip bir dizel motora sahip olmanın sürücüye rahatlık sağladığını gösterecektir. Tercihlerini doğru yapan bir kullanıcısı kendisi için en doğru yakıt türüne sahip olan aracı rahatlıkla tercih edebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir