Tarih:24 Nisan 2024
Egzoz Muayenesi

Egzoz Muayene: 2023 Egzoz Emisyon Ölçümü Ücreti Ne Oldu?

birevim faizsiz araba

Egzoz muayenesi standart olarak belirli yıllarda yapılması zorunlu bir işlemdir. 2023 yılında egzoz muayene ücreti 110 TL’dir. Bu fiyata KDV dahildir. Genelde araç muayenesi ile birlikte yaptırılan bu işlemi yaptırmamanız durumunda 2023 yılı itibariyle gecikme cezası 2815 TL’dir. Bu cezayı ilk 15 günde ödemeniz durumunda %25 indirim alabilirsiniz. Muayene sırasında egzoz ölçümünde gerekli şartları sağlamayan araç sahiplerine 5633 TL ceza verilmektedir.

Egzoz Muayenesi Nedir?

Çevremizi ve dünyanın genelinin zararlı bir şekilde yayılan gazların başında egzoz gazı geliyor. Bu durum havanın kirlenmesine ve beraberinde birçok hastalığın ortaya çıkmasına sebep oluyor. Bunun engellenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bazı önlemler almaktadır.

Bunların bir tanesi de egzoz gazı emisyon denetimidir. Bunun için egzoz gazı muayenesi yaptırmak önemlidir. Bu sayede gerekli şartları sağlamayan araçların trafikten men edilmesine karar verilmektedir.

Egzoz Muayene Ücreti ve İşlemleri 2023

Egzoz muayene ücreti 2021 yılında 90 TL olarak uygulanırken, 2023 yılında alınan karar ile birlikte egzoz muayene ücreti 110 TL olarak kabul edilmiştir. Dizel, LPG’li ve benzinli araçlara göre farklı emisyon ölçümleri yapılmaktadır.

Egzoz muayenesi sırasında ilk olarak egzoz kontrolü yapılmaktadır. Burada bir sorun varsa önce bu düzeltilmelidir. Ardından egzozda bir sorun yoksa diğer ölçümlere geçilmelidir. Egzoz emisyonu TÜVTÜRK veya özel şirketlerde yaptırılabiliyor. Bunun için randevu almanız ve müsait olan bir yerde bunu yaptırmanız yeterli olacaktır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nedir?

Egzoz emisyon yaptırmanın en büyük sebebi motorlu taşıtların çalıştıkları durumunda salgıladıkları karbonmonoksit miktarını belirlemek ve kısıtlamaktır. Bu sayede havanın kirlenmesine ve doğanın yok olmasının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Bu gazlar genel olarak ozon tabakasına kadar zarar vermektedir.

Muayene sırasında araca ait olan değerler belirlenen kriterler içerisinde kalması durumunda Egzoz Gazı Emisyon Raporu olumlu olarak veriliyor. Bu sayede bu şartları araçların trafiğe çıkmasına izin verilmemiş olmaktadır.

Egzoz Muayenesi Cezası Nedir?

Egzoz muayenesi yaptırılmayan bir aracın trafikte hareket etmesi yasaktır. Bu şekilde hareket eden bir araç tespit edildiğinde 2815 TL para cezası verilmektedir. Bu araçların sahiplerineyse 5633 TL trafik cezası kesilmektedir.

Egzoz Emisyon Ölçümü Nerede Yapılır?

Motorlu taşıtlar için gerekli olan araçlar için egzoz emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur. Bunu yaptırmanız için gidebileceğiniz birkaç nokta vardır. Tüm ülkede bulunan TÜVTÜRK istasyonlarından randevu alarak aracınız için egzoz emisyon ölçümü yaptırmanız mümkündür. Bunun dışında genelde sanayilerde bulunan egzoz emisyon ölçümü yaptırma ruhsatına sahip olan insanlara giderek bunu yaptırmanız mümkündür.

Egzoz Emisyon Ölçümü Kaç Yılda Bir Yapılır?

Egzoz emisyon ölçümü aracın durumuna göre bir veya iki yılda bir yaptırılıyor. Resmi motorlu araçlar ve binek araçlarda ilk emisyon üç yaşında, daha sonra her iki yılda bir yaptırılmak zorundadır. Diğer motorlu araçlar içinse her sene yaptırılması zorunludur.

Egzoz Muayene Sorgulama

Egzoz muayenesinin olup olmadığını kontrol etmek için E-Devlet sistemini kullanmanız yeterli olacaktır.

Kiralık Araçlarda Egzoz Muayene ve Araç Muayene Cezalarını Kim Öder?

Kiralık bir araçta egzoz muayene yaptırma işlemi araç sahibine aittir. Yani cezai işlem aracı kiralayana değil araç sahibine yüklenmektedir.

Aracınıza Hangi Sıklıkla Egzoz Gazı Muayenesi Yaptırmalısınız?

Her egzoz muayenesi süresi aracın durumuna ve tipine göre farklılık göstermektedir. Resmi araçlarda ve standart arabalarda 3 yılda bir yaptırılması isteniyor. Ticari araçlarda bu süre 1 yıl olarak belirlenmiştir.

Egzoz Muayenesi Yaptıracakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Egzoz muayenesi yaptırmadan önce bilinmesi ve dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bunları bilerek egzoz muayenesi yaptırmaya gitmek sizin faydanıza olacaktır.

  • Egzoz muayenesi öncesinde aracın egzozunda bir sorun olup olmadığı kontrol edilmesi ve varsa sorun düzeltilmelidir.
  • Egzoz muayenesi yaptırmadan önce aracın standart olarak muayenesinin yaptırılması gerekiyor.
  • Egzoz muayenesi sırasında her hangi bir pul veya ruhsat verilmemektedir. Bunun yerine bir ölçüm raporu kullanıcıya veriliyor.
  • Trafikte aracınızı kontrol eden trafik ekipleri aracın egzoz muayenesi yaptırmasına karar verirlerse ne olursa olsun bu muayene mutlaka yaptırılmalıdır.

Egzoz Emisyon Ölçümü Zorunlu mu?

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hazırladığı emirle Egzoz emisyon ölçümü yaptırmak zorunludur.

Egzoz Emisyon Ölçümünden Muaf Olan Araçlar

Egzoz emisyon ölçümünden muaf olan bazı motorlu taşıtlar vardır. Bunlar şu şekildedir.

  • Tarım ve ortam traktörleri,
  • Motosikletler,
  • Hidrojen yakıtlı araçlar,
  • Hibrit ve elektrikli araçlar,
  • 1979 yılından önce üretilen dizel motorlu taşıtlar,
  • Mopedler

Egzoz Gazı Emisyon Ölçümü için Gerekli Belgeler

Egzoz gazı yaptırmaya giden birisinin yanında olması gereken belgeler şu şekildedir.

  • Egzoz gazı emisyon ölçümüne girecek aracın tescil belgesi,
  • Ehliyet, pasaport veya nüfus cüzdanı yanında olmalıdır.

Egzoz Emisyon Kaç Gün Geçerli?

Binek ve resmi araçlarda egzoz muayenesi yaptırmak üç yıldır, ticari araçlarda bu süre 1 yıl ile sınırlıdır.

Egzoz Muayenesi Olmadan Araç Muayeneden Geçer mi?

Egzoz muayenesi olmayan araç normal araç muayenesinden hafif kusurlu sayılarak geçmektedir.

Traktör Egzoz Muayenesi Var mı?

Traktörler karar gereği egzoz muayenesinden muaf olan araçlardan bir tanesidir.

Motosiklet İçin Egzoz Muayenesi Var mı?

Motosiklet için egzoz muayenesi zorunlu tutulmamıştır. Bu araçlarda egzoz muayenesinden muaf tutulmuştur.

Egzoz Muayenesi Hafif Kusur mu?

2019 yılından önceki kanunda egzoz muayenesi “ağır kusur” olarak kabul edilirken, bu tarihten itibaren alınan karar ile “hafif kusur” olarak kabul edilmiştir.

Trafik Sigortası Olmadan Egzoz Muayenesinden Geçilir mi?

Egzoz muayenesi yaptıracak bir aracın mutlaka trafik sigortasının olması gerekmektedir. Bu şartı sağlamayan araçlar egzoz muayenesine giremez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir