Tarih:19 Nisan 2024
redüktör

Redüktör Nedir, Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Araçlarda kullanılmakta olan parçalardan biri olan redüktör nedir? Bilindiği üzere araçlar, pek çok parçanın bir araya getirilmesi ile meydana gelmektedir. Bu parçaların işlevini yerine getirmesi ise araçların doğru ve güvenli bir şekilde çalışmasına olanak tanımaktadır. Dolayısıyla araçları oluşturan tüm parçaların önemli işlevlere sahip olduğunu söylemek mümkün olarak karşımıza çıkmaktadır.

Redüktörler, araçlarda kullanılan önemli parçalar arasında yer almaktadır. Ancak bu parçanın kullanıldığı tek alan elbette otomobil sektörü değil. Pek çok farklı alanda da bu parçanın kullanıldığı ile karşılaşmak mümkün. Kapalı bir dişli sistemi olan redüktör, pek çok alanda oldukça kullanışlı bir parça olması ile bilinmektedir.

Redüktör Nedir?

Yukarıda da söz ettiğimiz gibi redüktör aslında kapalı bir dişli sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bir diğer adı ile dişli kutu olarak da bilinmektedir. Temel olarak bu sistem, bir dönme hareketinde devir-tork oranının dişliler aracılığı ile değiştirilebilmesine olanak tanımaktadır. Dolayısıyla bu sistem sayesinde elektrik motorlarının istenilen hızda dönüş sağlaması mümkün hale gelmektedir.

Bu sistem pek çok farklı alanda kullanılabilmektedir. Böylece farklı araçlar üzerinde hız kontrolünün sağlanması mümkün hale gelmektedir. Hızın kontrol edilmesi ile birlikte makinelerdeki motor hızı ideal ve istenen seviyeye bu sistem sayesinde getirilebilmektedir. Dolayısıyla bu sistemin, önemli bir parça olduğunu söylemek mümkündür.

Redüktör Ne İşe Yarar?

Elektrik motorları için oldukça önemli bir sistem olan redüktör nedir? Temel olarak redüktör, motor hızının ideal seviyeye indirilmesini sağlayan bir dişli sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Kapalı sistemler kategorisinde incelenen bu parça motorlar üzerinde hız kontrolü sağlamaya olanak tanımaktadır. Böylece ağır ve hızlı çalışan motorların ideal bir hızda çalışması mümkün hale getirilmektedir.

3 parçadan oluşmakta olan redüktör motorlar sayesinde pek çok görev bir arada yerine getirilebilmektedir. Temel olarak bu sistem, motor hızının düşürülüp aynı zamanda yüksek tork elde edilmesi konusunda işe yaramaktadır. Böylece kullanıldığı alanlarda hayati bir görevi yerine getirmektedir. Bu nedenle de redüktörlerin bakımının doğru şekilde yapılması önem taşımaktadır.

Redüktörün Görevleri Nelerdir?

Bir redüktör sistemi, temel olarak hız kontrol uygulamaları amacı ile kullanılmaktadır. İngilizce olan “reducer” kelimesinden dilimize geçmiş olan redüktör, pek çok farklı sistemde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Bu parçanın kullanıldığı sistemlere örnek olarak hidrolik, elektrik ve mekanik sistemler verilebilir. Tüm bu sistemlerde bu parçalar farklı amaçlar dahilinde, farklı cihaz ve araçlarda kullanılabilmektedir. Redüktörlerin görevlerini ise aşağıdaki gibi sıralamak mümkündür:

  • Hız sağlanırken dişlilerin hangi yöne döneceği konusunda kontrol sağlanması konusunda işlev sunmaktadır.
  • Küçük hacimler üzerinde daha büyük çevrim alanları oluşturmayı sağlamaktadır.
  • Kullanıldıkları araçlarda miller arasında güç ve devinimleri iletmeye olanak tanımaktadır.
  • Bir sistemde iki dişli elemanının dönme eylemi sırasında birbirinden bağımsız şekilde çalışmalarını sağlamaktadır.

Redüktör Hangi Alanlarda Kullanılır?

Pek çok farklı alanda kullanılan bir parça olarak karşımıza çıkan redüktör nedir? Bu parça aslında bir dişli sistemi olarak tanımlanabilmektedir. Temel olarak redüktörlerin kullanım amacı sistemde hız kontrolünün sağlanması olarak karşımıza çıkmaktadır. Aynı zamanda insan gücünden daha büyük bir güce ihtiyaç duyulduğunda yüksek tork sağlayarak zaman ve enerjiden tasarruf etmeyi de sağlamaktadır.

Bunun yanı sıra sistem elemanları arasında bağımsız devinim yaratmaya olanak tanımaktadır. Peki redüktörler hangi alanlarda kullanılır? Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bu sistemler hidrolik, mekanik ya da elektrikli sistemler için rahatlıkla kullanılabilmektedir. Böylece sistemlerde daha yüksek güçler elde ederken aynı zamanda motor hızını ayarlamak mümkün hale gelmektedir.

Redüktör En Çok Nerelerde Kullanılır?

Kullanıldığı sistemlere hayati göreve sahip redüktör en çok nerelerde kullanılır? Bir dişli sistemi olan redüktörler, yüksek tork elde etme ve motor hızını düşürme işlevi sayesinde oldukça kullanışlı ve işlevsel olmaktadır. Bu nedenle de özellikle insan gücünün yetmeyeceği alanlarda yüksek tork sağlamak adına sıklıkla kullanılır. Pek çok farklı sistem içerisinde kullanılıyor olsa da redüktörlerin daha yaygın şekilde kullanıldığı bazı yerlerden söz etmek mümkündür. Günümüzde en yaygın şekilde kullanıldığı yerler ise aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Değirmenler
  • Mikserler
  • Vinçler
  • Taşıyıcılar
  • Konveyörler
  • Kırıcılar

Redüktörlerin Özellikleri Nelerdir?

Günümüzde özellikle de otomobil sektöründen adını biliyor olduğumuz redüktör nedir? Bu sorunun yanıtını yukarıda açıkladık. Araçlar için oldukça önemli olan redüktörler aslında bir dişli sistemi olarak karşımıza çıkmaktadır. Araçlar için pek çok önemli görevi yerine getiren bu sistemlerin bazı özelliklerinden söz etmek mümkündür.

  • Redüktörler üç ana parçadan oluşmaktadır. Bu parçaları miller, dişli yatak ve dişli çark olarak tanımlamak mümkündür.
  • Bu sistemler farklı hammaddeler kullanılarak üretilebilmektedir. Redüktör üretimi için sıklıkla kullanılan malzemeler ise çelik, alüminyum ve demir olarak karşımıza çıkmaktadır.
  • Kompakt boyutlarda olmaları sebebi ile oldukça az yer kaplarlar.
  • Motorun çıkış şaftına bağlanarak kolay bir şekilde kullanılabilirler.

Redüktörün Avantajları Nelerdir?

Sağladığı işlevler ile ön plana çıkan redüktörler pek çok sistemde kullanılmaktadır. Bu parçaların bazı avantajlarından söz etmek ise mümkündür. Redüktör avantajları aşağıdaki gibi sıralanabilmektedir:

  • Bakımları oldukça kolaydır. Parçaları yağlı ve temiz tutmak yeterli olmaktadır. Üstelik bakım maliyeti de düşüktür.
  • Uzun ömürlü bir kullanıma sahiptir. Böylece sürekli olarak değiştirmeye gerek kalmadan kullanılabilir.
  • Bu parçaların işletme emniyeti oldukça yüksektir.
  • Daha az miktarda enerji ve güç tüketimi yapmayı sağlarlar.
  • Bir sistem farklı güç ve devir oranlarında kullanılabilmektedir. Böylece büyük oranda esneklik sağlamaktadır.
  • Aynı işlevi yerine getiren diğer sistemlere kıyasla çok daha küçük bir yapıya sahip olmaları nedeni ile çok az yer kaplarlar.
  • Oldukça sessiz bir çalışma yapısına sahiptir. Bu nedenle yüksek ses çıkarmadan çalışan bir sistemdir.
  • Redüktör sistemlerinde tek giriş hızı vardır. Ancak bu giriş hızı üzerinden farklı çıkış hızları elde etmeyi mümkün kılmaktadır.
  • Olası kayma ve hizalama sorunları kesinlikle yaşanmamaktadır.

Redüktör Türleri Nelerdir?

Redüktörler farklı alanlarda kullanılabilen sistemlerdir. Bunun yanı sıra farklı redüktör türleri de mevcuttur. Dolayısıyla farklı özelliklere sahip parçalardan söz etmek mümkün hale gelmektedir. Buna bağlı olarak da seçim yaparken doğru bir parça seçilmesi, kullanacağınız araç ile yapmak istediğiniz işi yapmak konusunda büyük önem taşımaktadır. Aksi takdirde aldığınız parça işlevini yerine getirmeyebilir.

Bu parçalar farklı boyutlarda ve farklı malzeme kullanılarak üretilebilmektedir. Bunun yanı sıra kademe ve dişli sayısına göre farklı türlerinden söz etmek mümkündür. Bir kademeli, iki kademeli ya da üç kademeli redüktörler bulunmaktadır. Dişli sayısına göre ise redüktörler aşağıdaki gibi sınıflandırılmaktadır:

  • Planet dişli
  • Hypoid dişli
  • Düz dişli
  • omurga
  • Hoya gezegeni
  • Konik-helisel dişli
  • Sonsuz vidalı
  • Paralel dişli
  • Helisel dişli

Doğru Redüktör Seçimi Nasıl Yapılır?

Redüktör seçimi yaparken bazı faktörleri göz önünde bulundurmak gerekmektedir. Bu seçim sırasında tork yükü gereksinimi, hız ve uygulama parametreleri, çalışma süresi ve sarkık yük mutlaka göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra montaj konumu ve güç gereksinimi hesaplamaları da yapılmalıdır. Peki redüktör nedir? Redüktörler, araçlarda motor hızı kontrolünün ayarlanması ve daha yüksek tork sağlanması için kullanılan dişli sistemleridir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir