Tarih:19 Nisan 2024
tır ehliyeti

Tır Ehliyeti Nasıl Alınır?

birevim faizsiz araba

Şu an Türkiye’de çok çeşitli ehliyet tipleri bulunmaktadır. Tır ehliyeti de bu ehliyet türleri arasında yer almaktadır. Ancak tır ehliyeti diğer ehliyetlere göre çok daha zor ya da maliyetli olabilmektedir. Tır ehliyeti almak isteyen kişilerin yapması gereken çok çeşitli konu ve süreçleri bulunmaktadır. Kişiler çekici olarak adlandırılan tırları sürebilmek için ilk olarak bu araçların ehliyetini alması gerekmektedir. İlk olarak aslında kişiler tır ehliyeti diye bir şey olmadığını bilmelidir. Ehliyet sınıfları arasında yer alan CE sınıfı bu tarz araçları sürmek isteyen kişilerin alması gereken bir ehliyet türüdür. Bu ehliyeti alan herkes kamyon ya da tır gibi ağır vasıta araçlarına kullanabilmektedir.

Tır Ehliyeti Nasıl Alınmaktadır?

Kamyon ya da tır gibi ağır vasıta araçlarını kullanabilmek için kişilerin ilk olarak B sınıfı ehliyetini alması gerekir. Tır ehliyeti almak direkt olarak kişilerin alabileceği bir ehliyet türü değildir. Çünkü kanunlar değiştiği için şu an direkt olarak hiç kimseye CE sınıfı ehliyet verilmemektedir. Daha önceden direkt başvuran kişilerin şartları sağlanıyorsa bu ehliyeti almak için hakları oluyordu. Bu sebeple kişiler mutlaka ilk olarak B sınıfı ehliyetini geçmelidir. Daha sonra tır ehliyeti için gerekli olan şartlar göz önünde bulundurmalıdır.

Kişiler tüm şartlara uyuyorsa eğer bu anlamda CE sınıfı ehliyetler için başvuruda bulunabilmektedir. C sınıfı ehliyet aslında kamyon ehliyeti olarak geçiyor. Bu ehliyet için başvuran kişiler başarılı olduktan sonra kamyon sürebilir duruma geldikleri tır sürebilmek için CE sınıfına başvurması gerekmektedir. Bu aslında bakıldığı zaman çok fazla işlemin olduğu görülüyor. Ancak kişiler B sınıfı ehliyet aldığı zaman C sınıfı olan ehliyetleri geçebilmesi için sadece direksiyon sınavına girmelidir. Direksiyon ve tır için geçerli olan kullanım alanlarını öğrenen bir kişinin yeniden yazılı sınava girmesine gerek duyulmaz. Bu sebeple ilk olarak B sınıfı ehliyet alınmalıdır. Diğer sınıf ehliyetlerini alabilmek için elektronik ya da yazılı sınav gerekmez.

CE Sınıfı Ehliyet (Tır Ehliyeti) Almak İçin Şartlar Nelerdir?

Kişiler B sınıfı ehliyetini aldıktan sonra eğer tır ya da kamyon gibi ağır vasıta araçları kullanmak istiyorsa bu durumda C ehliyetini mutlaka almalıdır. Ancak C sınıfı ehliyeti de sadece tır kullanımı için geçerli olmaz. Bunun için CE sınıfı olan ehliyeti de almak gerekmektedir. Ancak bakıldığı zaman bu durum araba ya da motosiklet gibi B sınıfı olan ehliyeti almak kadar kolay bir işlem değildir.

Genel olarak diğer ehliyetleri alabilmek için yazılı sınavdan geçmek ve direksiyon sınavından geçmek yeterli olacaktır. Ancak CE sınıfı ehliyetini alabilmek isteyen kişiler bazı şartları sağlaması gerekmektedir. CE sınıfı ehliyet şartları şu şekilde sıralanabilmektedir;

  • Kişiler ehliyeti alabilmek için başvuru sırasında 21 yaşını doldurmuş olup 22 yaşından gün almış olması gerekmektedir.
  • Bu kişilerin en az ilkokul mezunu olması gerekir.
  • Ehliyet kursu tarafından sağlanan ve istenen her türlü sağlık şartlarının karşılanıyor olması oldukça önemlidir.
  • CE sınıfı ehliyet alabilmek için kişilerin gerekli evrakların hepsini eksiksiz bir şekilde tamamlanmış olması da oldukça önemlidir.

Tır Ehliyeti Almak İsteyenlerin Dikkat Etmesi Gereken Hususlar

CE sınıfı tır ehliyeti almak isteyen kişilerin belirli noktalara dikkat etmesi gerekiyor. Bu hususlara dikkat etmeden sınava girecek olan kişiler sınavı geçemeden ehliyetini alamayabilir. Bu nedenle tır sınıfı ehliyet almak isteyenlere dikkat etmesi gereken hususlar şu şekilde sıralanmıştır;

  • Kişiler eğer tır ehliyetine sahip olmak istiyorsa direksiyon sınavına maksimum dört kere girebilirler. Kişiler bu sınavlardan herhangi birine girmediyse eğer bir tane sınav hakkı yanmış sayılacaktır.
  • Dört kere direksiyon sınavına girmiş ancak başarısız olmuş olan kişilerin yeniden başvuru yapması gerekir. Bu da kayıt yenileme için ücret ödenmesi gerektiği anlamına gelir. Kişiler ücretini ödedikten sonra kayıtlarını yeniden yaptırabilirler. Bu anlamda dört kere daha direksiyon sınavına girme hakkını kazanmış olurlar.
  • Dört kere direksiyon sınavına girmiş olan daha sonra kayıt yenileyerek yeniden dört kere daha direksiyon sınavına girecek olan kişiler eğer başarılı olmadıysa bu kişilerin dosyaları iptal olmaktadır. Bu kişilerin tır ehliyeti alma şansı kalmaz.
  • Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre bakıldığı zaman zanlı olarak aranmayan, 21 yaşına dolduran, suç işlemeyen, hüküm giymeyen, minimum ilkokul mezunu olan, B sınıfı ve C sınıfı ehliyeti olan herkes sınavı geçtikten sonra CE sınıfı ehliyetine sahip olabilir.

Tır Ehliyeti (CE Sınıfı) İçin Gerekli Olan Belgeler

CE sınıfı ehliyet halk arasında tır ehliyeti olarak da bilinir. Bu ehliyete başvurmadan önce kişilerin toparlaması gereken bazı belgeler bulunmaktadır. Bu belgeler toparlanmadığı zaman ve başvuru esnasında iletmediği zaman hiçbir şekilde bu belgeye sahip olamazlar. Çünkü genel olarak bu ehliyeti almak isteyen kişiler tır şoförü olarak mesleklerini sürdürmektedir. Bu anlamda diğer ehliyet sınıflarına yönelik çok daha farklı bir yol çizilmektedir. CE Sınıfı ehliyet başvurusu için gerekli olan belgeler şu şekilde sıralanmaktadır;

  • 4 adet biyometrik fotoğraf gereklidir. Tamamen kişiye ait olan ve son altı ay içerisinde çekilmiş olan dört adet biyometrik fotoğraf tır ehliyeti için gerekli olan evraklar arasında yer alır.
  • Çift taraflı kimlik fotokopisi gerekir. Üzerinde T.C. kimlik numarası yazmayan kişilerin nüfus cüzdanları tır ehliyeti başvurusunda hiçbir şekilde kabul edilmez. Bu nedenle kişilerin mutlaka yeni çıkarılmış ve belirgin olan kimlik fotokopisine ihtiyacı vardır. Aynı zamanda kimliklerin ön ve arka fotokopileri ayrı ayrı göz önünde bulundurmalıdır.
  • Kişilere ait olan sabıka kaydı kaydı gerekir. Sabıka kaydı almak isteyen kişilerin daha önceden olduğu gibi adliyeye gitmesine gerek kalmaz. Bilindiği üzere kişiler sabıka kaydı için ilk olarak adliyeye gider ve sıra beklemek zorunda kalırlardı. Ancak şu an kişiler tamamen internet üzerinden sabıka kayıtlarını kolay bir şekilde çıkarabilirler. Bunun için kişilerin e- devlet şifreleri ve T.C. kimlik numaraları yeterli olacaktır. E- devlet şifresi olmayan kişiler mutlaka PTT ye giderek e- devlet şifresi çıkarmalıdır. Şifrelerini çıkardıktan sonra e- devlete kolay bir şekilde giriş sağlanabilir. E- devlete giriş yapıldıktan sonra arama motoruna sabıka kaydı yazılarak kişiler tamamen kendilerine ait olan kayıtları online bir şekilde internet üzerinden kolayca alabiliyor.
  • Sağlık raporu çıkarılmalıdır. Ağır vasıta kullanmak için kişilerin herhangi bir özrünün olmaması gerekir. Çünkü ağır vasıta genel olarak çok uzun yollar için kullanılmaktadır. Bu anlamda kişiler özel sağlık birimlerinden ya da devlet hastanelerinden sağlık raporu almalıdır. Tır sürücü belgesi alabilmek için sağlık raporu şablonlarında yazılı olan ikinci grup ehliyet bölümünü doldurmak yeterli olacaktır.
  • Kişilerin öğrenci belgesi ve diploması çıkarılmalıdır. İkinci düzey okuryazarlık belgesi ya da ilkokul diploması ile kişiler başvuruda bulunabilmektedir. Ancak henüz mezun olmayan kişiler ya da öğrenim görmeye devam eden kişiler okumuş oldukları okuldan öğrenci belgelerinin aslını almalıdır. Aksi taktirde hiçbir şekilde belgeler tamamlanmamış olmayacaktır.

B ya da C sınıfına ait olan önceki ehliyetlerinin fotokopisi gerekmektedir. Tır ehliyeti almak isteyen kişiler ilk olarak C ya da B sınıfı ehliyetlerini almalıdır. Ehliyeti kendileri ile getirebilirken aynı zamanda ehliyetin arkalı önlü fotokopisi de yeterli olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir