Tarih:25 Nisan 2024
trafik cezası

Trafik Cezası Nereye Nasıl Ödenir? Trafik Cezası Nasıl Sorgulanır?

birevim faizsiz araba

Nüfusun artması beraberinde birçok sorunu ortaya çıkarır. Örneğin nüfus arttıkça, bununla paralel konut ihtiyacı daha fazla artar, şehirlerde yoğunluk fazlalaşır. Her türlü ihtiyaç için tüketim miktarı da fazlalaşır. Elbette, trafiğe çıkan sürücü sayısı ve araç sayısı da artacaktır. Trafik yoğunluğu çoğu zaman kazalara da sebebiyet veriyor.

Hatalı sollama yapmak, trafik takip mesafesine uymamak, emniyet kemeri takmadan araç kullanmak, trafik ışıklarına dikkat etmemek ve park kurallarına uymamak gibi kişisel kararlar da trafikte en önemli kaza sebepleridir. Bu tür davranışlar kişilerin can ve mal güvenliğini sağlayabilmek amacı ile cezalandırılır. Yazılan bu cezalar, sürücülerin adresine ulaştırılıyor ve onlara tebliğ ediliyor.

Bu cezaların fazlalaşması, ceza ödemelerinin nereye, nasıl yapılacağını ve cezalar hakkında nasıl bilgi alınabileceğini araştırmaya neden oluyor. Bunun için birçok yöntem vardır. Yazımızın devamında, trafik cezalarının nereye, nasıl ödenebileceğini ve sorgulamasının nasıl yapılacağını öğrenebilirsiniz.

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Bilerek ve isteyerek hiç kimse bir kazaya karışıp can ve mal güvenliğini tehlikeye atmak istemez. Ancak bazen, dikkatsizlik, kurallara uymamak gibi sebeplerden dolayı başımıza istemeyeceğimiz durumlar gelebilir. Böyle olduğunda trafik cezaları ile karşılaşabiliriz. Aldığımız trafik cezasını, nereye ve nasıl ödeyeceğimizi ve sorgulama işlemlerinin nasıl yapılacağını bilemeyebiliriz. Ancak gelişen teknoloji bu konudaki tüm sorularımızın cevabını verir. Üstelik çok kısa bir zamanda ve kolayca bu sorunumuzu çözer.

Bildiğiniz gibi artık pek çok işlem internet üzerinden yapılıyor. Trafik cezalarını ödemenin de birden fazla yöntemi bulunuyor. Gecikmiş, indirimli, araç muayene trafik cezalarını da internet üzerinden sorgulayabilir ve ödeyebilirsiniz.

E-devlet, vergi dairesi, PTT ve banka şubeleri üzerinden ödemelerinizi yapabilirsiniz. Aracınızın plakası veya T.C. kimlik numaranızı bu işlemleri yapmak için kullanabilirsiniz.

E-devlet Yolu ile Trafik Cezası Ödeme ve Sorgulama

E-devlet yolunu kullanarak trafik cezası öğrenme ve ödeme işlemlerinizi yapabilirsiniz. İlk olarak https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-para-cezasi-borcu-sorgulama-ve-odeme adresine girmeniz gerekiyor. Gelir İdaresi Başkanlığı’na bağlı olan ‘Trafik Para Cezası Borcu Sorgulama ve Ödeme’ sayfasına girip trafik para cezanızı sorgulayabilir ve ödemelerinizi yapabilirsiniz.

Yine e-devlet internet sitesi üzerinden plakanızı girerek trafik cezası sorgulama işlemini kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bunun için Emniyet Genel Müdürlüğü ‘Araç Plakasına Yazılan Ceza Sorgulama’ sayfasına tıklamalısınız. Bu sayfaya giriş yaptıktan sonra plakanızdan ceza sorgulama işleminizi yapabilirsiniz.

E-devlet sistemini nasıl kullanacağınızı bilmiyorsanız sizin için kısa bir bilgi verelim. E-devlet kapısına giriş yapmak için T.C. kimlik numaranıza ve e-devlet şifrenize ihtiyaç var. Eğer şifreniz yoksa ya da şifrenizi unuttuysanız size en yakın bir PTT şubesinden şifre alabilirsiniz. Kimlik doğrulama yöntemlerinden biri olan e-imza ve mobil imza ile de sisteme giriş yapabilirsiniz.

İnteraktif Vergi Dairesi’nden Trafik Cezası Ödeme ve Sorgulama

Trafik cezalarının ödenmesinin bir diğer yolu vergi dairesi üzerinden cezaların ödenmesidir. Bu yöntem e-devlet yöntemi ile aynıdır. Yalnızca www.ivd.gib.gov.tr adresine girmeniz gerekir. İnteraktif Vergi Dairesi ana sayfasına girdikten sonra ‘MTV ve Trafik Para Cezası’ seçeneğine tıklamalı ve ‘T.C./Vergi Kimlik Numarası, Plaka ya da Özel Plaka’ seçeneklerini doldurmalısınız. Güvenlik kodunu da girdikten sonra sorgulama yapabilir, borcunuz varsa ödeme işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

İnternet Bankacılığı ile Trafik Cezası Ödeme

Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalar aracılığı ile adınıza kesilen trafik cezalarını ödeyebilirsiniz. Bankanın internet şubesini kullanarak ödemeler bölümüne girmeniz bunun için yeterlidir. Bu yolla kolay bir şekilde trafik cezanızı ödeyebilirsiniz.

EGM Aracılığı ile Trafik Cezası Ödeme ve Sorgulama Yapma

Emniyet Genel Müdürlüğü’nün https://onlineislemler.egm.gov.tr/Sayfalar/TrafikCezaSorgulama.aspx adresine girerek ceza ödemelerinizi ve sorgulamalarını yapabilirsiniz. Bu sayfa üzerinden sorgulama yapabileceğiniz cezalar şe şekildedir:

  • Araç plakasına yazılan ceza sorgulama (Gerçek Kişi)
  • Araç plakasına yazılan ceza sorgulama (Tüzel Kişi)
  • Sürücü ceza bilgisi barkodlu belge sorgulama
  • Sürücü trafik kazası barkodlu belge doğrulama
  • Sürücü belgesi ve şahıslara yazılan ceza sorgulama
  • Aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama (Gerçek Kişi)
  • Aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama (Tüzel Kişi)

Mesaj Yolu ile Trafik Cezası Sorgulama

Trafik ceza sorgulaması işleminin bir diğer yolu da SMS’dir. Bunun için sorgulama yapmak istediğiniz plaka kodunu, tescil tarihini ve T.C. kimlik numaranızı mesaj kısmına yazıp 1189’a SMS yollayabilirsiniz. Bu şekilde trafik cezalarınızı sorgulayabilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Edebilme Hakkı

Trafik cezalarına itiraz edebilme hakkınız vardır. Bunun için Trafik Mahkemelerine başvuru yapmanız gerekir. Bulunduğunuz bölgede Trafik Mahkemesi yoksa, nöbetçi Sulh Ceza Mahkemesi’ne başvuru yapabilirsiniz. Trafik polisinin sizi durdurup yüzünüze karşı yazdığı cezalarda 15 gün itiraz süreniz bulunur. Plakanıza yazılan cezalarda ise size tebliğ edilen tarihten başlar.

Trafik cezanıza itiraz talebi yapabilmek için dava dilekçesi, trafik idari para cezası karar tutanağı fotokopisi, tebligat fotokopisi, ruhsat fotokopisi ile birlikte kimlik ve ehliyet fotokopilerine de ihtiyacınız vardır. Bu belgelerinizi tamamlayıp, trafik cezanıza itiraz işlemlerinizi başlatabilirsiniz.

Trafik Cezası Erken Ödeme İndirimi Var mı?

Trafik cezanızı erkenden öderseniz belli miktarda bir indirim kazanabilirsiniz. Ceza sahipleri, cezalarını erken ödeme durumlarında %25’lik bir indirim şansına sahip olurlar. Bu nedenle erken ödeme avantajından yararlanmak sizin için faydalıdır. Eğer trafik cezanızı size tebliğ edilmesinden sonraki 15 gün içerisinde ödemenizi yaparsanız bu indirimden yararlanabilirsiniz. Böylece cezanızın %25’lik bir bölümünü daha az ödemiş olursunuz. Bu indirimden faydalanmak için ceza makbuzu ile beraber tebliğ zarfını yanınızda bulundurmalısınız.

Son olarak sizin için 2023 yılında kesinleşen bazı trafik ceza tutarlarını hatırlatalım:

Eğer kırmızı ışıkta geçerseniz cezası 951 TL olarak güncellenmiştir. Alkollü halde araba kullanmak ilk yakalanmada 4.064 TL, ikinci yakalanmada ise 5.096 TL’dir. Hız sınırını %10 – %30’a kadar aşarsanız 951 TL, %30 – %50 arasında aşarsanız 1.979 TL ceza ödersiniz. Eğer hız sınırını %50’den fazla aşarsanız bu defa 4.064 TL ceza ödemeniz gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir