Tarih:24 Nisan 2024
Trafik Cezasına İtiraz Etme Yolları

Trafik Cezasına İtiraz Etme Yolları Ve Aşamaları

birevim faizsiz araba

Trafik cezaları, trafik kurallarına uymayan sürücüler için uygulanan idari yaptırımlardır. Kolluk kuvvetleri karayolları sürekli kontrol ederek, güvenlik sağlar.

Karayolu üzerinde belirli noktalarda radar, güvenlik veya trafik polisi şeklinde denetim yapılıyor. Çağımız teknoloji çağı olduğu için elektronik algılama sistemleri de gelişim göstermiştir. Günlük hayatımızda aktif rol oynamakta ve güvenilirliği tartışılmaktadır. Para cezasına çarptırılan bir vatandaş para cezasının yanlış olduğunu düşünürse, idarenin trafikle ilgili cihazın kalibrasyon ayarlarını tutarlı bir şekilde koruyup korumadığını kontrol etmek çok önemlidir.

İdare, bu cihazların bakımından sorumludur. Bu cihazların bakımı konusunda mahkemeden karar istenmesi gerekiyor. Kendilerine yapılan tebligat ile kişiler trafik cezaları hakkında bilgilendirilmektedir. Bildirim yapılmadan itiraz süresi başlamaz. Yetkili kişiler tarafından verilen trafik cezasının on iş günü içinde kendisine tebliğ edilmemesi halinde karşı taraf itiraz edebilir.

Ayrıca sürücüler, E-Devlet, PTT veya Gelir İdaresi Başkanlığı web sitelerini ziyaret ederek trafik cezası itirazları hakkında daha fazla bilgi edinebilirler. İdare mahkemesi ve sulh ceza hakimliği dışındaki sürücüler, itirazlarını mahkemede veya e-devlet üzerinden online olarak yapabilirler. Sürücü gerekli tüm evrakları topladıktan sonra bir dava dilekçesi hazırlar ve bunu Sulh Ceza Mahkemesi’ne sunar. Bu işlemle ilgili herhangi bir ücret yoktur. Ancak, idari dava sonucunda İdare Mahkemesi’nde açılan davaya ilişkin masraflar bulunmaktadır.

Trafik Cezası İtirazı Nasıl Yapılmaktadır?

Örneğin trafiğin yoğun olduğu bölgelerde park kısıtlaması vardır. Hızın belirli bir seviyeye ulaştığı yollarda park etme veya sabit hız sınırı yoktur. Bu kuralların ihlal edilmesi halinde sürücünün kendi aracı ve hayatı tehlikeye girmektedir. Ayrıca yolu kullanan sürücüler ciddi risk altındadır. Bu nedenle trafik cezaları vatandaşlar için caydırıcı olur. Trafik cezaları, vatandaşların yollarda güvenliğini sağlamak için düzenli olarak güncellenmektedir.

Kişilere veya araçlara trafik cezası kesilebilir. Haksız yaptırımlara karşı itiraz hakkı da bulunmaktadır. Bir trafik cezası, çeşitli uygulamalar kullanılarak etkinleştirilebilir. Trafik cezası itirazı için;

  • Cezanın verildiği yerdeki ceza hakimine gidebilirsiniz.
  • Adalet Bakanlığı’na başvuru olarak UYAP’ı kullanarak online olarak trafik cezasına itiraz edebilirsiniz.
  • UYAP üzerinden trafik cezası itirazı yapabilmek için eDevlet şifreniz ile giriş yapmanız gerekmektedir.

Mahkeme cezanın kaldırılmasına karar verirse, mahkeme yazısıyla birlikte vergi dairesine başvuruda bulunmanız gerekir.

Trafik Cezalarına İtirazına Dair Gerekli Evraklar

İtiraz nedenini gösteren birer dilekçe, trafik cezasında uygulanan karar tutanağı, tutanak tebligatı ve fotokopisi, ruhsat kopyası, kimlik ve ehliyet, cezanın ödendiğine dair dekont.

Evrakların Sulh Ceza Hakimliğine teslim edilmesinin ardından hukuki süreç başlar. Çoğu durumda, duruşma yoktur. Bununla birlikte, hakim bazı durumlarda tarafların söyleyeceklerini dinlemeyi tercih edebilir. Adres, mahkemenin kararının tebligatını alacaktır. Karar verme sürecinin uzunluğu, mahkemenin gayretine bağlı olarak değişebilir.

Uyap Yoluyla Trafik Cezasına Nasıl İtiraz Edilmektedir?

Trafik cezalarına mahkemeye gitmek yerine internet üzerinden itiraz edebilirsiniz. Bunu gerçekleştirmek için;

  • Resmi adresten vatandas.uyap.gov.tr sitesine giriş yapınız.
  • E-devlete girişi bitirin.
  • Seçenekler kısmında ‘Trafik/İdari Para Cezasına İtiraz İşlemleri’ bölümüne tıklayınız.
  • İtiraz seçeneğinden şehri seçerek, adliyeyi seçiniz.
  • Sorgula kısmına giriniz.
  • Karar itirazı için kurum seçiniz.
  • UYAP ile döküman editör kısmından dilekçe oluşturunuz.
  • Taratılan cezanın tutanağını bildiriniz.

Trafik Cezalarına İtiraz İçin Ücret Ödemesi Yapılıyor Mu?

Trafik cezası için itirazda bulunmanın maliyeti ücretsizdir. Ancak itirazın reddedilmesi halinde hem mahkeme masraflarından hem de gerekli trafik cezasından itirazı yapan kişi sorumludur.

Trafik Cezalarına İtiraz Zamanı

Kanun, Trafik Cezalarının Zaman Aşımı süresini açıkça belirtmektedir. Trafik cezasına itiraz süresi ilgili kanun hükmüne göre 15 gün olarak belirlenmiştir. 15 günlük hesaplama doğruysa;

  • Cezanın yazıldığı tarihten itibaren itiraz 15 gün geçerlidir.
  • Aldığınız cezalar bildirim tarihinden itibaren 15 gün süreyle geçerlidir.
  • Evde olmadığınız takdirde, muhtar bilgilendirilecektir. İtiraz süresi hesabı muhtara tebliğ tarihinden itibaren 15 gündür.
  • On gün içinde cezadan haber alamazsanız Sulh Ceza Hakimliğine başvurabilirsiniz.

Hangi Durumda Trafik Cezalarına İtiraz Edilebilir?

Radar cezalarına levha bulunmuyorsa, itiraz edilebilir. Verilen ceza raporuna herhangi bir destekleyici veri sağlanmadan itiraz edilebilir. Yol veya trafikle ilgili cezalara itiraz edilebilir. Alkol kullanmadığınız halde promil limitine takılıp kalma cezalarına itiraz edebilirsiniz. Park etme sorunları nedeniyle düzenlenen park cezalarına itiraz edilebilir.

Trafik Cezası Sorgulaması Hangi Mecrada Yapılır?

E-devlet sistemi üzerinden trafik cezalarını sorgulayabilirsiniz. Hem gerçek hem de tüzel kişilerin cezalarına itiraz etme hakkı vardır. Bu yüzden trafik cezası sorgulamaları ve ödemeleri hakkında daha ayrıntılı bilgi edinmek için resmi web sitesini ziyaret edebilirsiniz.

Delili Bulunmayan Trafik Cezasına İtiraz

Oturduğunuz yerde trafik cezası aldınız ve cezanın fazla olduğunu düşünüyorsunuz. Trafik cezası için en önemli şart, dosyada hatayı yaptığınıza dair belge bulunmasıdır. İtirazınız, ilgili makamların bu cezaya ilişkin herhangi bir bilgi bulunmaması durumunda iptaline neden olacaktır.

Radar Cezasına İtiraz

Cezalı olduğunuz alanda radar olduğunu gösteren uyarı levhası bulunması gerekir. Sürüş yaptığınız yolda elektronik kontrol sistemi (EDS) varsa, bu yönü gösteren bir uyarı levhası olmalıdır. Sabit radar uygulamalarına uyarı levhası asılması kanunen zorunludur. Bu doğrultuda Yargıtay iptal kararları vermiştir. Hukuk devletine göre cezalar, vatandaşı cezalandırmaktan çok bir uyarı ve eğitim aracı işlevi görmelidir. Kanıt olarak fotoğraf, kamera kaydı veya radar raporu olmaması halinde de bu ceza geçersiz olacaktır. Hız Cezası İtirazı için dilekçe vererek ilgili makamlardaa hakkınızı savunmalısınız.

Park Cezasına İtiraz

Acil bir işiniz olduğu için park yeri arıyorsunuz. Çekici ve pratik bulduğunuz bir yere arabanızı park ettiniz. Ancak işlerinizin yoğunluğu ve aciliyeti nedeniyle gözden kaçırdığınız ufak bir detay nedeniyle aracınızın çekilmesi gerekti. Bu gibi durumlarda, park cezası, çekme ücreti ve park ücreti ödemeniz gerekir. İki kat daha fazla para cezası ödemeniz gerekiyor ki bu talihsiz bir durum. Park cezaları, araç kaldırma vb. ile ilgili sorunlarınız varsa, bu şikayetlere mahkemede itiraz edebilirsiniz. Ancak geçerli bir sebebiniz olması gerekir. Uygunsuz park cezaları ağırlıklı olarak büyük şehirlerde uygulanmaktadır. Bu duruma düşmemek için öncelikle mevzuata aşina olmalısınız.

Trafik Cezasına İtiraz Dilekçesi

Trafik cezalarını mantıksız bulan vatandaşlar cezaya itiraz edebilir. Böylece trafik cezası iptali için belirli prosedürler vardır. İlk olarak, gereksinimler yerine getirilmelidir. Birincisi trafik cezası ile ilgili yazacağınız ve gerekçenizi açıklayacağınız bir dilekçe. Bilindiği gib, her devlet kurumuna başvurabilmek için uygun şartların olması gerekiyor. Trafik cezası durumunda, başvuruyu sistemin gerektirdiği şekilde tamamlayabilirsiniz.

Trafik Cezanın Ödenmesi

Trafik cezasına itiraz edebilmek için öncelikle trafik cezanızın olması gerekmektedir. Adresinize para cezaları bildirimi gelir. Tebligatı elinizde tutarken vergi dairelerinde ödeme yapabilirsiniz. Vergi dairesinin web sitesi çevrimiçi ödemeleri kabul etmektedir. Ceza ihbarnamesi almadıysanız e-devlet vergi dairesinin ceza sorgulama sistemini kullanarak cezanızı kontrol edebilirsiniz.

Trafik Cezasına İtiraz Nasıl Yapılmaktadır?

Trafik cezasına itiraz edebilmek için hakkınızda kesilen idari para cezasına ilişkin belge bulundurmanız gerekmektedir. İtiraz için ilgili belge numaraları kullanılabilir. İtiraz birkaç şarta tabidir. Gerekli evraklar ve destekleyici kanıtlarla birlikte itirazda bulunmanız daha sağlıklı olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir