Tarih:25 Nisan 2024
trafik cezası ödemesi

Trafik Para Cezası Ödemesi Nasıl Yapılıyor?

birevim faizsiz araba

Plakaya yazılan ceza ödeme işlemleri trafikte cezai işleme tabi tutulan kişiler tarafından sıkça gündeme geliyor. Yasal kurallara karşı durumlarda yazılan cezalar, doğrudan bir kurum aracılığıyla veya internet üzerinden ödenebilmektedir. Siz de kendiniz için en uygun zaman aralığında trafik cezası ödeme sürecini başlatabilir, plakanızı daha sorunsuz hale getirebilirsiniz.

Trafik Cezası Sorgulama Nereden Yapılır?

Ödeme aşamasına geçmeden önce borç miktarını öğrenmek üzere sorgulama yapmanız önerilir. EGM   onlineislemler.egm.gov.tr/sayfalar/trafikcezasorgulama.aspx sayfası bu işlem için ideal bir sayfadır. Kendi üzerinize olan araç için en uygun durum hangisiyse ona göre sorgulama yapabilirsiniz.

  • Gerçek kişi ve tüzel kişi araç plakasına yazılan ceza sorgu​​lama​
  • Şahıslara yazılan ceza sorgulama
  • Gerçek kişi ve tüzel kişi aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama
  • Ceza bilgisi barkodlu belge doğrulama ve sorgulama işlemleri
  • Trafik kazası barkodlu belge doğrulama gibi sorgulama ekranı seçimi yaparak devam edebilirsiniz.

Yapacağınız EGM trafik cezası sorgulama işlemi ardından ödeme seçenekleri dikkate alınabilir. Ödemeleri erken tarihte yaptığınızda bazı indirimler olduğunu da görebilirsiniz. Genellikle ceza yazıldıktan sonraki iki hafta içerisinde bu indirimler günceme gelecektir.

1-) E Devlet Üzerinden Trafik Cezası Ödeme

E devlet üzerinden trafik cezası ödeme yapacaklar için turkiye.gov.tr/gib-intvrg-beyanla-trafik-para-cezasi-odeme sayfasını kullanabilirsiniz. E devlet şifreniz yoksa internetten veya PTT üzerinden şifre alarak size özel bir şekilde işlem sağlayabilirsiniz.

E devlet sayfanız üzerinden trafik cezası ödemesi yapmak için arama butonuna trafik cezası yazarak devam edebilirsiniz. Yönlendirme ardından karşınıza çıkan sayfada borç durumu ve ödeme seçenekleri karşınıza çıkacaktır.

Araç plakasına yazılan ceza ödeme işlemi şayet yapılamıyorsa, kimlik doğrulama gibi işlemler gerekebilir. Bu aşamayı da kaydedince istediğiniz sayfa üzerinden ödemenizi kredi kartı vs. yöntemi ile yapabilirsiniz.

2-) Vergi Dairesi Üzerinden Araç Plakasına Yazılan Ceza Ödeme

Bağlı olduğunuz ilden vergi dairesine bizzat başvuruyla, trafik cezası ödeme işlemini yapabilirsiniz. Vergi dairesi gişelerinde yapılan işlemlerde araç plakası ve TC kimlik numarası bilgileri üzerinden araca bağlı cezai işlemler ödenebilmektedir.

3-) Banka Şubeleri Üzerinden Trafik Cezası Ödeme

Günümüzde birçok banka trafik cezası ödeme işlemlerini yapma olanağı sunuyor. Banka şubesine başvuru yaparak işlem taleplerini şube görevlisine aktarabilirsiniz. Yapılan banka ceza ödeme işlemi ardından e devletten de kontrol sağlayabilirsiniz. E devlette kaydedilmiş cezalar ödeme yapıldığında azalmaktadır.

4-) PTT Üzerinden Trafik cezası Ödeme

PTT birçok işlemi bir arada yapabileceğiniz bir kurum olarak, trafik cezası ödemesini de yapacağınız bir yerdir. Plakaya yazılan ceza ödeme işlemleri için araç plakası kime kayıtlıysa o kişinin kimlik numarası şube görevlisine verilmelidir.

5-) İnternetten Trafik Cezası Ödeme

EGM üzerinden sorgulama yapabileceğiniz gibi ödeme işlemleri de yapılmaktadır. Hangi araç ceza kategorisi size uygunsa onu seçerek e devlete yönlendirilen sayfaları takip edebilirsiniz. EGM ödeme ve sorgulama işlemlerini yapmak için e devlete yönlendirmektedir.

6-) İnteraktif Vergi Dairesi Trafik Cezası Ödeme

İnteraktif Vergi Dairesi ivd.gib.gov.tr adresi üzerinden kendi kimlik numaranızla trafik cezası ödemesi yapabilirsiniz. Seçeceğiniz “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesi ardından araç plakasını sorgulama ardından cezası karşınıza çıkınca ödeme yapabilirsiniz.

7-) Mobil Bankacılık Üzerinden Trafik Cezası Ödeme

Mobil bankacılık üzerinden araç plakasına yazılan ceza ödemesi yapmak için telefonunuzdan ödeme yapacağınız kurumun uygulamasını indirebilirsiniz. Mobil uygulama indirmeden de telefondan ödeme yapabileceğiniz gibi uygulama ile daha pratik bir kullanım elde edebilirsiniz. E devlet mobil uygulaması indirerek kısa sürede işlemleri tamamlama şansınız olacaktır. Dilerseniz bankanızın mobil uygulaması üzerinden de işlem yapabilmektesiniz.

İndirimli Trafik Cezası Ödeme Nasıl Yapılır?

İndirimli trafik cezası ödemesi normal trafik cezası ödemesi için kullanılan tüm yöntemlerle gerçekleşebilmektedir. İndirimli trafik cezası ödemesi için süre sınırına dikkat etmelisiniz. Genellikle plakaya ceza yazıldıktan 15 gün sonraya kadar, % 25 oranındaki indirimden birçok kişi yararlanmaktadır. Resmi tarih size EGM tarafından aktarılacaktır.

Araç Plakasına Yazilan Ceza Miktarı 2023

Her sene yapılan güncellemeyle beraber araç plakasına yazilan ceza miktarı değişiyor. 2023 yılı güncel trafik cezası fiyatları, durumlara göre değişik şekillerde sınıflandırıldığı için farklı rakamlar söz konusudur.

1-) Alkollü Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

İlk kez alkollü araçla yakalanan sürücüler, 4 bin 64 TL ceza ödemek durumundadır. İkinci kere aynı nedenle ceza alan kişiler ise 5 bin 96 TL trafik cezası ödemek durumundadır. Belirtilen rakamlar, geçen yıla göre zamlanmış rakamlardır.

2-) Emniyet Kemeri Takmama Cezası

Trafikte araç içerisindeyken emniyet kemeri takmama cezası 436 TL olarak kaydedilmiştir. Yapılan değerleme oranıyla beraber belirlenen fiyat, yakalanan sürücüler için resmi cezai işlem niteliğindedir. Araç kullanıcıları için emniyet kemeri takmak birincil önem taşıyan bir güvenlik önlemi olarak kabul edilmektedir.

3-) Araçta Cep Telefonu Kullanmak

Trafikte dikkat dağıtıcı bir unsur olması nedeniyle araçta cep telefonu kullanmak ceza nedeni olmaktadır. Araç plakasına yazılan ceza miktarı 951 TL civarında kaydedilmiştir. Ceza işlem uygulanması gereken araçlar KGYS ile tespit edilmektedir.

4-) Uyuşturucu Maddeli Araç Kullanma Cezası

Uyuşturucu ve uyarıcı madde alarak araç kullanma cezası 2023 yılında20 bin 977 TL olarak belirlenmiştir.  Alkolle sürüşe göre daha fazla ceza olmasının nedeni, zarar miktarının daha fazla olmasıdır.

5-) Drift Atma Cezası 2023 Ne Kadar?

Trafiği yüksek oranda tehdit eden bir durum olarak, drift atmanın cezası 20 bin 342 TL olarak kaydedilmiştir. En yüksek ceza miktarları arasında olan drift atma cezası, indirimli ödeme seçeneği dikkate alınırsa, ¼ oranında azalacaktır.

6-) Ehliyetsiz Araç Kullanımı Cezası

Ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 8 bin 90 TL olarak belirlenmiştir. Yeniden Değerleme Oranı ile belirlenen yeni ceza miktarı, eğitimsiz ve ehliyetsiz araç kullanan kişileri hedefliyor. Ehliyeti yanında olmasına rağmen göstermek istemeyenler ise ayrıca ceza alabiliyor. Örneğin alkollü araç kullanırken trafik polisi kontrollerinde ehliyet sorgusu başka bir yöne doğru değişebiliyor.

7-) Alkol Testine İtiraz Cezası

Trafik cezalarında en sık rastlanan işlemlerden biri alkol testine itiraz cezasıdır. 2023 yılı itibariyle 8 bin 551 TL olan bu ceza miktarı gelecek senelerde de değişeceğe benziyor. Ayrıca araç muayenesi tam olmadan trafiğe çıkmanın cezası 951 TL olarak belirlenmiş durumda. Aynı ceza miktarı, yasak yerde sollama yapma cezası için de geçerliliğini koruyor.

😎 Yetkisiz Siren Kullanmanın Cezası

Yetkisiz siren kullanımı cezası 4 bin 64 TL olarak değiştirilmiştir. Geçen senenin neredeyse 3 katı olan bu ceza ağır cezalar kapsamında değerlendiriliyor.

9-) Sahte Plaka Kullanma Cezası

Sahte plaka kullanma cezası en yüksek trafik cezaları arasında yer alıyor.  Trafikte gerçek olmayan plaka takmak 20 bin 302 TL olarak cezai işlem görüyor. Hiç plaka olmadan araç kullanmak ise 2 bin 312 TL tutarı cezai işlemle biliniyor.

10-) Diğer Trafik Cezaları 2023

Yenilenen trafik cezası ödeme tablosu için diğer cezalar ve miktarları şu şekilde sıralanıyor:

  • Trafik sigortası olmadan araç kullanmak436 TL
  • Emniyet şeridini ihlal, 4 bin 64 TL
  • Plaka okunurluğunu engelleme cezası 1671 TL
  • Araçlardan çöp atma cezası 196 TL
  • Yayalara öncelik vermeme cezası 888 TL olarak kaydedildi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir