Tarih:30 Nisan 2024
Çekme Belgesi

Çekme Belgesi Nedir?

birevim faizsiz araba

Çekme belgesi ile ilgili birçok merak edilenler var. Çekme belgeli araçlar trafiğe çıkabilir mi? Bu sorulardan yalnızca biri. Belli koşulları sağlayan çekme belgeli araçlar trafiğe çıkabilirler. Çekme belgeli araç satın almadan önce araç hakkında detaylı bilgi sahibi olmanız gerekir.

Diğer araç satış işlemleri gibi çekme belgeli satış da noter üzerinden gerçekleştirilir. Fakat satış işlemleri sonrasında aracın tekrar trafiğe çıkması için tescil ettirilmesi gerekli. Bu tip araçları satın alırken nelere dikkat etmemiz gerekiyor yazımızın devamında görebilirsiniz.

Çekme Belgesi Neden Alınır?

Çekme belgesi, en basit tanımı ile aracın trafikten çekilmesi anlamına gelir. Diğer yandan çekme belgeli araç kaza yapmış ve kullanılamaz durumda olan araçlar anlamına gelmez. Çekme belgesine yalnızca kaza zamanlarında ihtiyaç olmaz. Uzun süre kullanmadığınız bir aracınız için motorlu taşıtlar vergisi ve trafik sigortası gibi masrafları ödememek için geçici olarak çekme belgesi alınabilir. Ayrıca belgenin kullanımı için herhangi bir süre kısıtlaması da yoktur. Aynı şekilde bu araçlar verginin dışında muayene ve haciz işlemlerinde de muaftır.

Bandrolü olmayan ve trafikte kullanılamayacağı onaylanmış araçlar, çekme belgeli araç olarak anılıyor. Eğer belli prosedürleri yerine getirirseniz çekme belgesi kaldırıp yeniden trafiğe çıkarabilirsiniz. Bu nedenle ikinci el araçların satışlarında da çekme belgesine sahip olanlar alıcı bulabilir.

Peki çekme belgesi alabilmenin bazı kuralları var mıdır? İlk olarak aracın tüm trafik cezası, haciz, borç ve vergileri ödenmeli. Borçları ödenen aracın plakası trafiğe teslim edilir ve işlem tamamlanır. Elbette ki tüm bu işlemler noter huzurunda yapılır. Bütün işlemlerin sonunda aracın durumu ruhsata işlenir.

Çekme belgesini almak için araca muayene yapılması gerekmiyor. Tam anlamı ile çekme belgeli aracın tanımı; geçmişe yönelik tüm borçları ödenerek plakası trafiğe teslim edilmiş, belge süresince vergilerden muaf olan ve trafiğe çıkamayan araç anlamına gelir.

Hurda araçları, çekme belgeli araçlardan ayıran özellik, hurda belgesi olan araçların herhangi bir şekilde yeniden trafiğe çıkamıyor olmalarıdır. Çekme belgeli araçlar ise gerekli koşullar sağlandığında yeniden trafiğe çıkabilirler. Hurda araçlar daha çok modifiye edilerek sergileniyor. Çekme belgeli araç, geçici bir süre trafiğe çıkamayan araç anlamına gelirken, hurda araç ise hiçbir şekilde kullanılamayan ve trafiğe çıkamayan araç anlamına gelir.

2918 sayılı Karayolları Trafik Kanunu’nun 21. Maddesine göre çekme belgeli araç kullanmanın cezası 10 ceza puanı ve 1002 TL’dir. Bu ceza aracı kullanan sürücüye ait olan sürücü belgesine kesilir.

Trafik kazası sebebi ile çekme belgesi alınan araçlar için kaza sonrasında oluşan hasar durumu ile ilgili ayrıntılı bit rapor tutturulması gereklidir. Araç tamamen kullanılamaz durumda yanı hurda sınıfına girmişse, bu araçların yalnızca parçaları satılabilir. Aracınızı satabilmeniz için hasar durumuna göre çekme belgesi alınan araçların satışında doğru rapor tutulması büyük önem taşır.

Çekme Belgeli Araç Satın Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Noter üzerinden gerçekleşen çekme belgeli araç alma işlemlerini, e-devlet üzerinden Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı’nın ‘Araç Yetki Belgesi Sorgulama’ ekranından veya noterden üzerinden yapabilirsiniz. Eğer satış işleminde plaka değiştirilecekse bunun da noter satışı üzerinden yapabilirsiniz. Çekme belgeli araç almayı düşünüyorsanız, dikkat etmeniz gerekenler:

  • İlk olarak hangi sebeple çekme belgesi alındığı hakkında bilgi sahibi olmalısınız. Çünkü bu bilgiler araç için yapacağınız masraflar için belirleyicidir. Yalnız araç çekme belgesinin hurda durumu için alınmamış olmasına özellikle dikkat edin.
  • Araçta modifiye yapılan değişiklikler var mıdır? Araçta orijinal halde bulunmayan, donanımsal değişikler ile ilgili bilgi ve belgelere sahip olmalısınız. Aracın üzerindeki çekme
  • Muayene sırasında sorun olabilecek hasarlı b belgesini kaldırmak istediğinizde herhangi bir sorun teşkil edecek bir değişikliğin yapılmaması gerekiyor.
  • Çekme belgesi olan bir aracın herhangi bir borcu bulunmaz. Fakat çekme belgesi öncesi muayene işlemi yapılmadığından geçmişe yönelik muayene borcu olup olmadığını öğrenmelisiniz.
  • Muayene esnasında sorun olabilecek hasar durumu bulunuyorsa, bu konu ile ilgili tramer kaydı kontrolü ve ekspertiz incelemesi yaptırabilirsiniz.
  • Eğer araçta hasar varsa buna bağlı olarak ortalama ne kadar masraf yapmanız gerektiği ile ilgili uzman görüşü alabilirsiniz. Bu sayede gerçek maliyet ile ilgili fikriniz olur. Çekme belgeli araçlar genel olarak daha düşük bütçe ile araç sahibi olmak isteyenler için uygundur.
  • Çekme belgeli araç nasıl satın alınır diye düşünüyorsanız, tüm bu unsurlara dikkat etmelisiniz. Bu şekilde bütçenize uygun bir araç alabilirsiniz.

Çekme Belgeli Araç Trafiğe Nasıl Çıkar? Çekme Belgesi Nasıl Kaldırılır?

Öncelikle çekme belgeli araç satın aldıktan sonra trafiğe çıkabilmek için çekme belgesinin kaldırılması gerekiyor. Eğer çekme belgesi olan bir araç trafiğe çıkarsa kanunen yasak olduğu için aracınız bağlanır. Üstelik para cezası ve sürücüye puan cezası uygulanır.

Çekme belgesinin kaldırılma işlemleri için öncelikle trafik sigortası yaptırılmalıdır. Bu işlemi iki aşamalı olarak geçici ve kalıcı trafik sigortası olarak yaptırabilirsiniz. İlk adım olarak çekme belgeli araca geçici trafik sigortası yaptırmalı, araç tescil işleminden sonra zorunlu trafik sigortası yaptırabilirsiniz.

Geçici sigorta sonrası muayene işleminden geçirilen araçlar, tamir ve bakımlarını yaptırmalıdır. Aracınız muayeneye hazır hale getirmeli, her türlü belgeyi yanınızda hazır bulundurmalısınız. Aracınızı muayene ettirirken egzoz ölçümlerini yaptırmayı atlamayın.

Randevu tarihinize göre muayeneye aracınızı götürebilmek için Trafik Tescil şubeden çekme belgeli aracınız için 7 gün kullanım süresi bulunan Ek 33/A belgesi alabilirsiniz. Bunu yaparsanız, muayenede herhangi bir sorun yaşamazsınız. Çekme belgesini kaldırmak için muayene işlemi sonrası tescil belgesi, kimlik fotokopiniz ve trafik sigortası poliçeniz ile notere gidebilir ve tescil belgesiyle çekme belgesini kaldırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir