Tarih:26 Nisan 2024
Kış Lastiği

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır? Kimlere Zorunludur?

birevim faizsiz araba

Kış lastiği uygulaması 1 Aralık tarihinde resmi olarak başladı. Peki kış lastiği uygulamasının hangi araçlarda zorunlu olduğunu biliyor musunuz? Özellikle araç sahipleri tarafından en çok takip edilen konuların başında gelen kış lastiği uygulaması, hangi araçları kapsıyor? Cezası ne kadar? Ne zaman takılmalıdır? gibi soruların cevabı yazımızın devamında.

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Karayolları Trafik Kanunu gereği yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçların kış lastiği kullanmasını zorunlu kılıyor. Bu zorunluluk illerin hava ve iklim şartlarına göre yılın belirli bölümlerinde yürürlüğe giriyor. Bakanlık tarafından valiliklere devredilen bu yetki ile adı geçen araçlar kış lastiklerini belirlenen süreler içinde kullanmak zorunda.

Bakanlığın yetkilendirdiği personeller, Emniyet Genel Müdürlüğü, Jandarma Genel Komutanlığı, Ticaret Bakanlığının sınır kapılarındaki birimleri ve belediyelerin denetim birimleri, araçların kontrolünü yapar.

Taşımacılık için kullanılan araçlar, binek araçlar yılın dört mevsimi yola çıkarlar. Bulunduğumuz coğrafyada her mevsimin kendine özgü hava şartları, araçların yol tutuşlarına etki eder. Otomobillerin lastikleri, hava şartlarına uyum sağlamalı ve mevsimine göre olması gereken özellikleri barındırmalıdır.

Yoldaki araçlar için kar yağışı dışında yağmur ve don olayları da tehlike arz eder. Lastiklerin sürüş performansını düşüren bu etkenler fren mesafesini uzatır. Kazaların meydana gelmesini önleyebilmek ve araçların yoldaki güvenliklerini arttırmak için kış lastiği kullanmak güvenlidir. Hayati önemi olan kış lastikleri özellikle yolcu ve eşya taşımacılığında kullanılan araçların koruyucusudur. Güvenli bir seyahat için mutlaka kış lastiği kullanılmalıdır.

Kış lastiklerinin özel bir yapısı bulunur. Soğuk havaya dayanıklı kauçuk bir malzemeden yapılan lastiklerin yol tutuşu artıran diş aralıkları vardır. Böylece hava durumu ne kadar kötü olursa olsun lastiklerin yol tutuşu daha güvenlidir. Hava yedi derece civarında olduğunda normal lastikler sertleşmeye başlar ve bu da yolda kaymaklara sebebiyet verir. Eğer aracınızda kış lastiği varsa, buzlu, yağmurlu ve karlı havalarda lastikleriniz kaymaz. Böylece %50 daha iyi bir yol tutuş ve fren sistemine sahip olursunuz.

Zamanı geldiğinde kamyon, kamyonet, çekici, tanker, otobüs ve minibüs gibi araçlar, lastiklerini kış lastikleri ile değiştirmelidir. Ayrıca, araçta bulunan stepne lastiklerin de kış lastiği olması gerekir. Belirtilen tarihler arasında kış lastiği takmayan ve kurallara uymayan sürücülere cezai işlem uygulanır. Bu ceza 715 TL olarak belirlenmiştir.

Kış Lastiği Uygulaması Nedir?

Kış lastiği uygulaması, kış mevsimlerinde yaşanan hava şartlarının büyük oranda kazalara sebep olan önemli bir faktör olmasından dolayı uygulanan yasal bir düzenlemedir. Özellikle, hava sıcaklığının eksilere düştüğü bölgelerde, sürüş kalitesini zorlayan buzlanma ve kar gibi olaylarda kış lastiğinin kullanılması zorunludur.

Kış Lastiği Takmak Zorunlu mu?

Kış mevsiminde yaşanan kar ve buzlanma sürücülere zorlu anlar yaşatır. Yaşanabilecek olası kazaların önüne geçebilmek için kış lastiği uygulaması zorunlu hale getirilmiştir. Emniyet Genel Müdürlüğü kış lastiği kullanmayan sürücülerin para cezası ile karşılaşacağını belirtmiştir.

A türü yetki belgelerine kayıtlı olan otomobiller, kamyonet ve minibüslerde kış lastiği kullanma zorunluluğu vardır. Bu araçların dışında kalan otomobiller kış lastiği takmak zorunda değildir. Ancak bu araçlar herhangi bir ceza ile karşılaşmayacak olsalar bile can ve mal kayıplarının önüne geçmek için kış lastiği kullanmaları önerilir.

Yıllara Göre Kış Lastiği Takmamanın Cezası Ne Kadardır?

Kış lastiği uygulaması hakkında belirlenen ceza tutarı her yıl değişir. Sürücüler hem kendi can güvenlikleri hem de yayalar ve diğer sürücülerin güvenlikleri için kış lastiği uygulamasına uymak zorundalar. Uygulamaya yıllar içinde düzenlemeler getirilmiştir. İnsanların sağlığını koruyabilmek için cezaların caydırıcı olması gerekir. İçinde bulunduğumuz 2023 yılından itibaren geçmiş yıllardaki kış lastiği uygulaması için öngörülen cezalar aşağıdaki gibidir.

  • 2023 – 1.152 TL
  • 2022 – 1.152
  • 2021 – 835
  • 2020 – 776
  • 2019 – 715
  • 2018 – 715
  • 2017 – 625
  • 2016 – 602
  • 2015 – 571

Kış Lastiği Ne Zaman Takılır?

Kış mevsiminde araç kullanımı oldukça zordur. Ancak kış lastiği uygulaması olası kazaların önüne geçmek için etkili bir yöntemdir. Kış lastikleri hava sıcaklığının düştüğü bölgelerde yola tutunma özelliğini güçlendirir ve güvenli bir sürüş sağlar. Bu uygulama 1 Aralık 2022 tarihinde başlayıp 1 Nisan 2023’e kadar devam edecek.

Kış Lastiğinin Zorunlu Olduğu İller

Ülkemizin farklı bölgelerinde iklim koşulları da değişiklik gösterir. Kış lastiği kullanma zorunluluğu ise tüm Türkiye’yi kapsar. Kış lastiği sanılanın aksine sadece soğuk ve karlı bölgelerimiz için değil sıcak bölgelerde de kullanılmalıdır.

Kış mevsiminde yağmur, buzlanma, kar gibi hava koşulları araç lastiklerini olumsuz etkiliyor. Sürüş güvenliğini sağlamak için kış lastiği kullanmak çok önemlidir.

Kış Mevsiminde Araç Kullanırken Nelere Dikkat Etmelisiniz?

Bunun için ilk olarak kış mevsiminde kış lastiklerinizi takmayı ihmal etmemeniz gerekiyor. Güvenli bir sürüş, can ve mal güvenliğiniz için hassasiyet göstermeniz gereken ilk adım budur. Eğer lastiklerinizi değiştirdiyseniz yapacaklarınıza eklemeniz gereken diğer faktörleri sizin için derledik.

  • Lastiklerinizi değiştirdiniz ve yola çıktınız. Yalnızca kış mevsiminde değil her zaman dikkat etmeniz gereken en önemli unsur aşırı hız yapmamak ve ani kalkış ve fren yapmaktan uzak durmaktır.
  • Eğer fren yapmanız gerekiyorsa önce vitesinizi küçültün, sonrasında kısa aralıklarla fren yapın.
  • Aracınızı her zaman viteste kullanın, yol boyunca vitesi sakın boşa almayın.
  • Özellikle kış mevsiminde, yoğun yağmur, kar ve dolu olaylarının yaşandığı zamanlarda yol boyunca önünüzdeki araçla aranızdaki takip mesafesini her zamankinden daha uzun tutmaya dikkat edin.
  • Kar yağışı olan yollarda mutlaka lastik izlerini takip ederek ilerleyin.
  • Kış lastiklerinizi takmış olsanız bile aracınızda mutlaka zincir, çekme halatı ve takoz bulundurmayı ihmal etmeyin.
  • Kış lastiklerinizin diş derinlik ölçümünü belirli periyotlarda yaptırın.
  • Aracınızın hava ve yağ filtreleri ile antifrizini kış aylarında sık sık temizletip değiştirmeye özen gösterin

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir