Tarih:29 Nisan 2024

Beygir Gücü ile Tork Arasındaki Farklar Nelerdir?

birevim faizsiz araba

Yeni bir otomobil satın almadan önce performans, teknoloji ve konfor ilk olarak akla gelen özellikler arasında yer alır. Bununla beraber beygir gücü ile tork arasındaki farklar nelerdir konusu da göz önünde bulundurulması gereken özellikler arasında yer alır. Aslında aracın performansına daha öncelikli olarak seçim yapmak durumunda kalan sürücüler belirli noktalara dikkat etmelidir.

Otomobilin performansını belirleyen temel de iki kavram bulunur. Bu kavramlar aslında beygir gücü ve tork olarak bilinir. Bununla beraber birbirlerini tamamlayan kavramlar olmasıyla beraber pek çok kişi tarafından karıştırılabiliyor. Ancak aslında birbirinden çok ayrı anlamlar ifade ediyor. Özellikle bir aracın performansının tork mu ya da beygir gücünün mü etkilediği merak ediliyor. Bunu anlayabilmek için de beygir gücü ile tolga arasındaki farklar mutlaka detaylı bir şekilde bilinmelidir.

Tork Nedir?

Özetle bakılacak olursa tork dönme kuvveti olarak tanımlanıyor. Genel olarak bir cismin dairesel bir şekilde hareket etmesine sebep olan kuvvet tork ile ifade edilmektedir. Aslında torkun ne olduğunu tam olarak anlayabilmek için tork birimi nedir sorusunun yanıtını çok daha iyi bir şekilde bilmek gerekir. Birim sisteminde bulunan tork birimi terimsel olarak Newton metre (NM) olarak gösterilmektedir. Ancak otomobildeki tork biraz daha farklıdır.

Araçların motorları genel anlamda dairesel bir şekilde çalışır. Buna yönelik olarak gücü iletmektedir. Bu sebeple otomobil motorunun kuvveti de tork ile ifade edilmektedir. Beygir gücüyle karıştırılmasından dolayı beygir gücü ile tork arasındaki farklar nelerdir sorusu da buradan ortaya çıkar. Alçak devirde yüksek tork değerlerinde çalışan araçlar oldukça yüksek çekiş gücüne sahip olur. Yüksek tork değerine sahip olan araçlar da üzerinde bulunan yükü daha az yakıt tüketimi ile ve daha iyi performansa taşımaktadır.

Taşıtlarda bulunan torkun en önemli görevleri de hızlanma esnasında yüksek hızlara çok daha çabuk bir şekilde ulaşmasıdır. Özellikle yük varken, klima sistemi çalışıyorken, yokuş yukarı çıkarken gibi etkenler olduğu zaman aracın çekişinin düşmemesine neden olur. Torkun bir diğer avantajı ise vites geçişlerinde ara hızlanmaları oldukça kolaylaştırmasıdır. Sürücülerin kafasında tork ile ilgili olarak çok çeşitli soru işaretleri de bulunur. Tork değerinin nasıl artırıldığı ve beygür gücü ile tork arasındaki farklar nelerdir gibi sorular da merak edilir.

Araçlarda bulunan tork değerleri, motorda bulunan krank milinin 1 dakika boyunca yapmış olduğu dönüş sayısını temsil etmektedir. Tekerlere dönme ya da itme kuvveti olarak da yansıyan dönüş sayıları ise genel olarak araçların çekiş gücünü ve hızını etkilemektedir.

Motordaki dişlerin çaplarını ve yerlerini değiştirmek, piston kolunun ayarlarını yapmak da kuvvet kolunu artırma yolları arasında bulunur. Tork kavramının nasıl hesaplandığını bilmek için kişiler devir göstergelerine de bakabilir. Nm ile ifade edilen tork genel anlamda otomobil özelliklerinin devir dakika bilgisi ile beraber gösterilmektedir.

Beygir Gücü Nedir?

Beygir gücü aslında eski zamanlardan şu ana kadar ulaşan, otomotiv terminolojisi içerisinde bulunan ve zamanla oldukça önemli bir yer edinmiş güç hesaplama aracı olarak bilinir. Motorlu araçların olmadığı senelerde ortaya çıkmasına rağmen şu an hala kullanılan teknik bir terimdir.

Beygir gücü ilk olarak İskoç bir mühendis tarafından kullanılmıştır. Bu mühendis atın bir saniye içerisinde 1 metre mesafeye taşıdığı güç miktarını 50 kg olarak hesaplamasıyla Horse Power terimini ortaya çıkarmıştır. Otomotiv mühendisliğinde ise araçların ağırlığını 75 kg olarak belirlemiştir. Yani aslında beygir gücü 75 kg olan ağırlığı bir saniye içerisinde 1 metre ileriye götürebilecek güç miktar olarak tanımlamaktadır.

Beygir gücü genel anlamda bu şekilde hesaplanıyor. Beygir gücü aslında bir taşıtın ulaşabileceği en maksimum sürati belirlemektedir. Beygir gücü ne kadar fazlaysa taşıtın düz bir yol üzerinde o kadar yüksek hızda çıkabilmesi anlamına gelir.

Tork ile Beygir Gücü Arasındaki Fark Nedir?

Tork ve beygir gücünün birbirinden farklı terim var olmasıyla beraber beygir gücü ile tork arasındaki farklar nelerdir konusu bu anlamda merak edilir. Aslında ikisinin arasında fark ne kadar varsa bağlantıları da o kadar vardır. Motor torku genel anlamda aracın çekiş gücü ile ilişkilidir.

Beygir gücü de genelde aracın hızını ifade etmek için tercih edilen terimlerden biridir. Tork gücünün aslında hız ile doğrudan bir ilişkisinin olmadığı söylenebilir. Çünkü araçta tork gücü ile ilgili olarak bir bilgi edinmek istenirse gösterge paneli üzerinden devir sayısına bakmak yeterli olacaktır.

Beygir gücüne bakmak isteyen kişiler ise gösterge panelinde bulunan hız değerine bakması gerekir. Bir araç eğer düşük devirdeyken bile yüksek hızlara ulaşabiliyorsa bu durumda aracın oldukça yüksek bir torka sahip olduğu söylenebilir. Aslında genel olarak beygir gücü ile tork arasındaki farklar nelerdir diye bakıldığında yüksek beygir gücü aracın daha fazla hıza ulaşmasına yardımcı olur.

Tork gücü de yüksek hızlara daha kısa bir süre içerisinde ulaşmasına yardımcı olur. Bu iki kavram birbirine ne kadar yakın olsa da aslında birbirinden farklı kılan oldukça önemli ayrımlarını da oluşturmaktadır. Kişiler genel olarak tork ile beygir gücü aslında aynı terim olarak bakılmaz. Araç satın aldığında bu iki terimi farklı bir şekilde değerlendirmelidir. Çünkü aynı terim olduğunda performansı biraz daha düşük bir araç sahip olması mümkündür. Ancak farklı terimler olarak bakıldığında çok daha yüksek bir performansı olan bir araca sahip olmak bu anlamda mümkün olacaktır.

Benzinkli ve Dizel Araçlarda Tork Etkisi

Torkun yaratmış olduğu etki benzinli ve dizel araçların tercih edilmesine de katkı sağlanmaktadır. Dizel motor olan bir aracın neden daha çok ekonomik anlamda rağbet gördüğü aslında torkun özelliği sayesinde açıklanabilir. Dizel motorlu olan araçlar düşük devirlerde oldukça yüksek torklara ulaşabilmektedir. Bu anlamda hem kısa bir süre içerisinde atağa geçme hissi ile beraber hem de yakıt ekonomisi açısından oldukça tercih edilmektedir.

Benzinli olan araçlarda çok daha yüksek devirlere çıkılabilir. Bu anlamda maksimum torka ulaşmak biraz daha zaman alacaktır. Fakat benzinli olan motorlar dizel motorlara yönelik olarak uzun yolda çok daha fazla performans gösterir.

Bu yüksek performans da aslında bir dezavantaj olarak arabaya yüksek devirlerde kullanmak gerektirdiği için yakıt tüketimini artırır. Yani aslında bakıldığı zaman beygir gücü ile tork arasındaki farklar oldukça fazladır. Tork ve beygir gücü arasındaki en temel fark ise temsil etmiş oldukları alanlardır. Beygir tamamen gücü temsil ederken tork çekiş gücünü ifade etmektedir. Aynı zamanda tork devir göstergesi ile kontrol edilir. Ancak beygir gücü hız göstergesine bakılarak kontrol edilmektedir.

Bir otomobil alırken beygir gücü ya da tork seçimi aracın kullanım amacına ve sürüş zevkine bağlı olarak değişiklik gösterecektir. Kişiler bu anlamda bir araç satın aldığında tamamen kendine yönelik olarak bir araç bulabilir. Beygir gücü ile çok arasındaki farklar nelerdir diye bakıldığında temel anlamda bu şekilde özetlenebilir. Kişiler araba aldığında farkları göz önünde bulundurmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir