Tarih:29 Nisan 2024
Yerli Otomobil TOGG

Yerli Otomobil TOGG Ne Zaman Çıkacak, Özellikleri, TOGG Fiyatı

birevim faizsiz araba

Dünya giderek hem daha fazla global bir yapıya bürünürken, aynı zamanda teknolojik anlamda da büyük bir atılım içerisinde yer alıyor. Türkiye olarak bizde bunu yerli otomobil ile yakalamaya ve takip etmeye çalışıyoruz. Bunun için TOGG olarak gündemimize gelen bu araç içerisinde hem tam elektrikli olması hem de içinde bulunan süper bilgisayar sayesinden rahatça yakalama şansına sahibiz.

TOGG yerli otomobil olarak çıkarılacak olan araç Sedan, Hatchback ve SUV modelleri ile piyasaya yer alacak. İlk olarak üretilen model C-SUV olarak satışta olması bekleniyor. Yakın gelecekte TOGG’un üretim bandından 5 farklı modelin çıkması bekleniyor. C-Sedan, B-SUV, C-MPV ve C-Hatchback modellerinin piyasaya da olması planlanıyor.

TOGG İsmi Nereden Geliyor?

Ülke olarak otomobil üretim konusunda her ne kadar birçok üretim tesisine sahip olsak bile bunların hepsi dış ülkelere ait markaların üretim tesisleriydi. Yıllar sonra ilk defa kendi fabrikamızda kendi aracımızı üretmeyi başarıyoruz. Bunun için oluşturulan gruba ilk olarak TOGG ismi verildi.

Bu üretim hazırlığının tarihi 2017 yılına kadar gidiyor. Aradan geçen 5 yılın ardından ilk otomobilin üretilmesi için gün sayılırken, merak edilen konuların başında bu ismin nereden geldiği oluyor. Türkiye’nin önde gelen oluşumları Türkiye’nin Otomobili Girişim Grubu adı ile bir araya geldi. Bunlar arasında Turkcell, Anadolu Grubu, BMC, Zorlu Grubu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği ve Kök Grubu yer alıyor.

Togg

Yerli Otomobil TOGG’un Dikkat Çeken Özellikleri Nelerdir?

TOGG ilk olarak tamamen teknolojik ve elektronik olarak üretilen bir modeldir. C-SUV olarak çıkarılacak olan ilk araç içerisinde birçok dikkat çeken özellik bulunuyor. TOGG çatısı altında diğer kasalar içinde üretim yapılacak olsa da ilk olarak C serisinin ülkemizde çok gitmesi nedeniyle bu aracın üretimine karar verildi.

Araç tamamen elektrikli bir model olacağı biliniyor. Bunun yanında hızlı şarj özelliği ile 30 dakika gibi bir sürede %80 şarj olabilecek. Elektrikli olması düşük maliyet ile yolculuk yapılmasına da izin verilmesine yardımcı olacak.

Aracın şasisi tam bir modüler olarak sunuluyor. Bu da aracın modern, rahat, konforlu ve teknolojik olarak sürücüsünü tatmin etmesine imkan tanımış oluyor.

Yerli Otomobil TOGG’un Teknik Özellikleri Nelerdir?

Öncelikle TOGG üretim olarak tamamen yeni nesil bir model olarak sunuluyor. En yeni nesil araçlardan birisi olacak bu araç batarya kapasitesi ile uzun menzil imkanı sunuyor.

TOGG’un ilk üretim modelinde iki farklı motor seçeneği sunuyor. 200 beygir güce sahip olan modeliyle 0’dan 100 kilometre hıza 7,6 saniyede çıkılıyor. 400 beygir güce sahip olan seçeneğinde 0-100 süresi 4,8 saniye olarak sunuluyor. Güvenli bir sürüş için tasarlanan araçta opsiyon seçeneği de bulunuyor. Maksimum hız limiti 180 km/s olarak belirlenmiştir.

Yerli Otomobil TOGG

TOGG Batarya Özellikleri Nelerdir?

TOGG hakkında en çok merak edilen detayların başında aracın içerisinde bulunan bataryalar oluyor. Çinli bir firma olarak Farasis tarafından sağlanan Li-on (Lityum İyon) bataryalar yer alıyor. Yapılan anlaşma ile bu pillerin üretiminin Türkiye’de yapılmasına da karar verildi. Aynı firma TOGG için ihtiyaç olan bu pilleri ülkemizde üretmeye başlayacak.

Araç için iki farklı batarya seçeneği bulunuyor. Birinci seçenek olan batarya tek şarj olma özelliğiyle 300 kilometre menzile sahip olması sağlanırken, diğer batarya da tek şarj ile 500 kilometre menzil kapasitesi bulunuyor.

En dikkat çekici detayların birisi de aracın 30 dakikada %80 şarj kapasitesine ulaşabiliyor olmasıdır. 81 ilin tamamında kurulacak olan elektrik şarj istasyonları sayesinde aracın kolay bir şekilde şarj edilmesine de imkan tanınacak olması dikkat çekiyor. Fren sistemine bağlanan rejeneratif özellik ile aracın kaybettiği gücü geri kazanması da sağlanmış olacak.

TOGG İnternet Bağlantı Özellikleri Nelerdir?

TOGG tarafından üretilecek olan araç tam bir elektronik bilgisayar diyebiliriz. 4,5 G ve 5 G teknolojilerine bağlı bir altyapıya sahip olacak araç içerisinde birçok işlem aynı anda rahatça yapılabilecek. Uzaktan erişim özelliği, sorunların aynı anda sürücüye bilgi olarak aktarılması, sorunlara uzaktan müdahale edilebilecek olması dikkat çeken detaylardan bazıları olarak öne çıkıyor.

Bunların en güzel örneği yaşanan doğa olayları, sel, yangın gibi durumlarla ilgili olarak sürücüsüne aynı anda bilgi verecek olması en dikkat çekici detaylardan bir tanesidir.

TOGG

TOGG’un Üretim Yeri ve Piyasaya Çıkış Tarihi

TOGG ilk duyurulduğu andan itibaren birçok kişinin aklında beliren iki soru oldu. Birinci soru nerede üretileceği oldu. Yapılan ilk açıklamada aracın yüzde 51 yerlilik oranı ile üretileceğiydi. Ardından üretim noktasının Bursa’nın Gemlik ilçesi olacağı da duyuruldu. Fabrika yeri belirlendikten sonra çalışmalar başlandı ve 2021 yılında ilk kazma vuruldu.

Fabrika için çalışmalar başladıktan sonra merak edilen bir başka detaysa aracın ne zaman piyasaya çıkacağı oldu. 150 bin yıllık üretim kapasitesi ile çalışması beklenen fabrikada 4 bin kişinin çalışması bekleniyor. 2022 Kasım ayında ilk TOGG üretim bandından çıkarıldı. Resmi olarak C-SUV modelinin satış tarihinin 2023 Mart ayı olması bekleniyor.

TOGG Fiyatı Ne Kadar Olacak?

Yerli otomobil üretimi konusunda milyonlarca kişi heyecanlanmış durumda. Çok büyük talep olması beklenen TOGG için merak edilen soruların bir tanesi de aracın ne kadar fiyata satılacak olacağı oldu. Bu konuda henüz açıklanmış net bir bilgi bulunmuyor.

Sürekli artan üretim maliyetleri sebebiyle 2017 yılında başlandığında 150-250 bin TL bandında olması beklenen aracın 2023 yılında 850-900 bin TL bandında satışta olması bekleniyor.

Ancak resmi kaynaklardan bu konuda direk olarak yapılan bir açıklama bulunuyor. Aynı sınıfta yer alan yabancı markalara ait modellere bakarak bu fiyatın öne sürüldüğü tahmin ediliyor. Fiyatı belli olmasa da bu araca yoğun bir ilgi olacağı tahmin ediliyor.

Dünyada araç üretiminin tamamen elektrikli modellere doğru giderek kayması ve bizim de bu aracı üretiyor olmanız gelecekte büyük bir katma değer kazanmamıza da yardımcı olacak gibi duruyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir