Tarih:28 Nisan 2024
Pasta Cila

Pasta Cila Nedir, Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Araçlar zaman içerisinde birtakım deformasyonlara uğrayabilir. Bu deformasyonları gidermek için pasta cila yapılabilir. Pasta cila nedir diye sorulduğunda ise karşımıza birkaç aşamadan oluşan bir işlem çıkmaktadır. Özellikle araçları konusunda titiz olan, araçlarına gözü gibi bakan araç sahipleri için pasta cila işlemleri oldukça iyi bilinir. Pasta cila işlemi özellikle araçların dış yüzeyindeki görünümden memnun olmayan, çizik ya da deforme görüntüyü ortadan kaldırmak isteyenlerin sık başvurduğu bir uygulamadır.

Araçlarda ortaya çıkan deformeler can sıkıcı bir hale dönüşebilir. Yüzey çizikleri gibi can sıkıcı durumları gidermek için pasta cila uygulaması bir kurtarıcıdır. Pasta cila nedir sorusunu bu anlamda detaylı bir şekilde ele almak gerekir.

Neden Pasta Cila Yapılır?

Pasta cila uygulaması için pasta cila nedir sorusunun cevabını net bir şekilde ortaya koymak gerekir. Pasta cila nedir dersek pasta cila araçların yüzeyinde oluşabilecek çiziklerin giderilmesine yardımcı olan bir uygulamadır. Araçların yüzeyleri özellikle uzun süre kullanımlarda kuş pisliklerinden ya da çevresel faktörlerden deformasyona uğrayabilir. Ortaya çıkan çizikleri gidermek ve aracın dış görünümünü ilk günkü gibi parlak ve kusursuz hale getirmek için uzman kişiler tarafından pasta cila işlemi uygulanmaktadır.

Araç üzerinde çizik yanı sıra lekelenme ya da oksitlenme gibi durumlar ortaya çıkabilir. Pasta cila uygulamaları bu aşamada kapsayıcı bir bakım sunarak araçlar yüzeyindeki bu olumsuz durumu ortadan kaldırmaya yardımcı olmaktadır. Pasta cila nedir ne işe yarar sorusunun ilk aşamadaki cevabı budur. Ancak detaylara inerek pasta cila nedir ve nasıl uygulanır sorularını da cevaplamak gerekir.

Pasta Cila Nasıl Yapılır?

Pasta cila işleminin birinci aşaması pasta aşamasıdır. Pasta uygulaması yüzeydeki aşınmış boyaların, çiziklerin giderilmesini hedefleyen ilk uygulamadır. Pasta cila çeşitleri ise aracın çiziklerine, boyanın durumuna göre farklılık gösterebilir. Bu sebeple hangi pastanın kullanılacağını uzman kişi incelemeler sonucunda karar verecektir.

Yüzeyde kalan son pürüzleri gidermek için ise cila uygulaması yapılmaktadır. Son aşamada yapılan cila pasta işleminde giderilen çiziklerden sonra araç üstündeki son pürüzleri ortadan kaldırmaktadır. Bu işlem soncunda araç yüzeyinin daha parlak olması sağlanmaktadır. Pasta işlemi hassas bir işlemdir ve uygulama sonrasında ara boyası üzerindeki yan etkileri azaltmak, aracın parlak görünmesini sağlamak için cila yapılmaktadır. Pasta uygulamasından sonra cila uygulaması mutlaka yapılmalıdır.

Pasta cila sadece aracın yüzeyindeki çizikleri gidermekle kalmayarak aynı zamanda bir ikinci katman oluşturmaktadır. Bu sayede aracın çiziklere karşı dayanıklılığı da bir miktar artırılmaktadır. Pasta cila işlemi uygulandıktan sonra araçlar eskisi gibi parlak ve pürüzsüz bir görünüme kavuşurlar. Ancak pasta cila işlemi mutlaka alanında uzman kişiler tarafından yapılmalıdır. Ancak bu şekilde pasta cila işleminden arzu edilen sonuç alınabilecektir.

Pasta Cilanın Yapılma Aşamaları

Pasta cilanın genel tanımlamasını yaptıktan sonra pasta cilanın nasıl uygulandığını aşamalarla anlatmak gerekir. Öncelikle pasta cilanın zararı söz konusu değildir. Fakat pasta cila konusunda uzmanından yardım almayan kişiler bu konuda mağdur olabilirler. Çünkü diğer tüm otomobil uygulamaları gibi pasta cila uygulamaları da uzmanlık isteyen farklı bir daldır. Mümkünse pasta cila uygulamasını sadece bu iş için uzmanlaşmış kişilerden alınmalıdır. Uygulanış biçimi hassastır ve uzmanlık istemektedir.

Pasta cila uygulaması aracın estetik görünümünün bozulduğu durumlarda başvurulan bir yöntemdir. Yüzey kusurlarını gidermenin en kesin çözümü pasta cila uygulamasıdır. Pasta cilanın alanında uzman birisi tarafından yapılması gerektiğini belirttik. Bununla beraber pasta cila uygulama aşamalarının doğru bir sırayla yapılması da önemlidir. Pasta cila yaparken dikkat edilmesi gerekenler şeklinde bir başlık açmak gerekirse:

  • Aracın uygulama öncesinde mutlaka güneş ışığından uzak bir yere alınması gerekir. Aracın gölgelik bir alana çekildiğinden emin olunmalıdır.
  • Pasta cila uygulaması öncesinde aracın dış yüzeyinin iyice temizlenmesi gerekir. Buna ön hazırlık işlemi de denilmektedir. Yüzeyde biriken toz ya da kirler temizlenerek uygulamanın ikinci aşamasına geçilebilmektedir.
  • Ön temizlik yapıldıktan sonra kil hamuru ve sabunlu su ile ikinci kat temizlik yapılmalıdır. Çünkü kil hamuru yüzeydeki son kalıntıları en iyi şekilde temizleyecektir. Bu sayede pasta cila işlemi daha sağlıklı bir şekilde yapılabilecektir.
  • Kil hamuru uygulaması sonrasında aracın üzeri son bir kez daha iyice yıkanmalı, kurutulmalı ve diğer aşamaya geçilmelidir.
  • Pasta cila uygulanacak kısımları haricinde diğer alanlara mutlaka gazete kâğıdı ya da maskeleme bandı uygulanmalı, dış alan korunmalıdır. Bu sayede pastanın dış alanlara yayılması önlenecektir.
  • Aracın üzerine yeteri miktarda pasta uygulanır. Sonrasında ise polisaj makinesi aracılığı ile pasta dairesel hareketlerle yedirilir. Bu noktada polisaj makinesinin düşük devirde çalışmasına dikkat edilmelidir. Polisaj makinesi ile yapılacak uygulama nazik hareketlerle bastırılmadan yapılmalıdır.
  • Pastanın uygulandığı bölgeler bir bez yardımı ile silinmelidir. Silindikten sonra ise bir hare giderici kullanarak polisaj makinesinin geride bırakmış olabileceği izler dikkatli bir şekilde giderilmelidir.
  • Ardından cila işlemine geçilmelidir. Cila işleminde yumuşak bir sünger alınmalıdır. Daha sonra bu yumuşak süngere cila sürülmeli, pasta uygulamasına benzer şekilde polisaj makinesi ile cila yapılmalıdır.
  • Cila uygulaması bitirildikten sonra aracın yüzeyi yeniden silinmelidir. Sonrasında araç kurumaya bırakılacaktır. Ancak kurumaya bırakıldığı yer yine güneş ışınlarının almadığı, gölge bir yer olmalıdır.

Ne Sıklıkla Pasta Cila Yapılmalıdır?

Pasta cila nedir ve nasıl yapılır başlıklarında uygulamanın detaylarını inceledikten sonra bu uygulamanın ne sıklıkla yapılması gerektiğinin de belirtilmesinde yarar olacaktır. Pasta cila işlemi özellikle araçların üst yüzeyi yıprandığında, deforme olduğunda uygulanmaktadır. Ancak aracın ihtiyacı olmadığı halde pasta cila uygulamasına başvurmak aracın orijinal boyasını da yıpratabilir. Bu sebeple uzmanlar araçlar için pasta uygulamasının senede bir defa yapılmasını önermektedir. Senede bir defa yapılacak olan pasta cila hem arzu edilen sonucu verecek hem de gereksiz boya aşınmalarının önüne geçecektir.

Pastaya nazaran cila işlemini yapmakta sorun yoktur. Birkaç ayda bir kez olmak sureti ile araç üzerindeki kirleri, tozları almak adına cila işlemi yaptırılabilir. Bu sayede araç her daim parlak görünecektir. Cila uygulaması üç aylık bir periyotla yapılabilir. Üç aylık süreçlerde cila işlemini uygulamak araçta herhangi bir yan etkiye neden olmayacaktır.

Pasta cila uygulaması yaparken hangi işlem uygulanacak olursa olsun mutlaka kaliteli malzemeden faydalanması gerekilir. Aksi halde istenen verim alınmayacaktır.  Pasta cila fiyatları ise hem kullanılan malzemeye hem de işçilik maliyetine göre farklılık gösterebilmektedir. Piyasada pek çok pasta cila uygulaması yapan firma bulmak mümkündür.

Pasta cila uygulamasının fiyatları hakkında internetten de bilgi alabilirsiniz. Pasta cila yaptıran ve yaptırdıkları işlemden memnun kalan araç sahiplerinin yorumlarına internet üzerinden ulaşabilirsiniz. Bu sayede aracınıza pasta cila yaptırmadan önce bir ön bilgi alabilirsiniz.

Pasta cilayı alanında uzman, kaliteli ürün kullanan bir firmadan yaptırdığınız sürece memnuniyetsizlik söz konusu olmayacaktır. Her otomobil bakım işlemi gibi pasta cila işlemi de profesyonellik gerektirdiğinden bu konuyla ilgisi olmayan ya da acemi kişiler tarafından bu işlem yaptırılmamalıdır. Aksi halde aracınızın boyası üzerinde çok daha ciddi sorunlar ortaya çıkması söz konusu olabilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir