Tarih:27 Nisan 2024

Araç Muayenesinden Geçemeyen Araçlar Hangileridir?

birevim faizsiz araba

Araç muayenesinden geçemeyen araçlar, ülkelere ve eyaletlere göre farklılık gösterebilir. Ancak genel olarak araç muayenesi, aracın trafik güvenliği açısından uygunluğunu test eder. Bu nedenle, araç muayenesi sırasında aşağıdaki koşullar karşılanmadığı takdirde araç muayenesinden geçemeyebilir.

Muayene istasyonları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın belirlediği standartlara uygun olarak araç muayene hizmeti verir. Araç muayene kusur tablosu yenilendiğinde araç sahiplerini uyarır. Yenilenen kusur tablosuna göre bazı araçlar muayeneden geçemezler.

Araç muayene istasyonlarına gittiğinizde muayene edilen aracınızda ciddi oranda tamir gerektiren hasarlar ‘ağır kusur’ olarak adlandırılır. Bu kusurlar araç değerlendirme raporlarına ağır kusur olarak eklenir. Ağır kusurlu araçların sahiplerinden hataların düzeltilmesi istenir. Aksi takdirde araçlar muayeneden geçemez. Bu kusurlar giderildikten sonra tekrar randevu alınır ve araç muayene istasyonuna gidilir.

Trafik anında tehlikeli bir durum yaratabilecek ve hem sürücüye hem de çevreye zarar verebilecek olan kusurlar ağır kusurdur. Eğer aracınızın hafif kusur sayılabilecek kusurları varsa muayeneden geçebilir. Ancak bir tane bile ağır kusur varsa o araç muayeneden geçemez. Bu durumda hasarların tespit edilip onarılması ve aracın tekrar muayeneye girmesi gerekir.

Ağır kusurları tespit edebilmek için iki yol bulunur. İlki, aracın muayenesi esnasında kusurlar hakkında detaylı bilgiye sahip olmaktır. İkinci yol ise bir oto ekspertiz hizmeti ile aracı detaylı muayeneden geçirmektir.

Hangi Kusurlar Aracın Muayeneden Geçmesine Engeldir?

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın yeni kusur tablosuna göre sürücünün görüş alanını kısıtlayan cam hasarı ve yetkili yerler dışında basılan boyalı bölgelere sahip araçlar muayeneden geçemez. Ayrıca, vida ve benzer maddeler ile üzerindeki harf ve rakamlar, elektrikli denetleme sistemleri (EDS) tarafından okunamayan plakalara sahip olan araçlar da muayeneden geçemez.

TÜVTÜRK, son 10 yılın araç muayene istatistiklerini dikkate alarak hazırladığı kusur tablosunu güncelledi. Yeni kusur tablosu Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından 3 Temmuz 2017 yılında yayımlanıp yürürlüğe girdi.

Yeni kusur tablosunda araç sahipleri uyarıldı ve kusurlar açıklandı. Buna göre araç sahipleri görüş alanındaki cam hasarları, standart dışındaki plakalar, vida, boya, yansıtıcı folyo nedeni ile rakam ve harfleri elektronik denetleme sistemleri tarafından okunamayan plakalar ağır kusurlu sayılıyor. Bu tip hasarı olan araçlar muayeneden geçemiyorlar. Muayeneden geçmeye engel olan ağır hasarların neler olduğuna detaylı olarak bakmak gerekirse:

Araç Fren Sistemi Ağır Kusurları

Aracınızdaki frenlerde yağ kaçağının olması, frenlerin tutmaması, iki teker arasındaki fren farkının %30 seviyesinin üzerinde olması, ABS sistemi arızası, el freninin arızalı olması ve tutmaması, fren balatası ve disklerde meydana gelen arıza sebebi ile parçalarda olabilecek aşınma gibi durumlarda aracınız muayeneden geçemez.

Araç Direksiyon Sistemi ve Ön Düzen Ağır Kusurları

Araçların direksiyon sistemlerinde oluşan ve muayeneye engel olan ağır kusurlardan bazıları; direksiyonun son dayanma ayrının hatalı olması, aracın direksiyonunda oluşan boşluk ve direksiyonun sabitlenememesi, direksiyon simidinin emniyetsiz olması gibi kusurlardır. Ayrıca, direksiyon bağlama noktalarında bulunan hatalar, rot başlarının arızalı olması, servo direksiyon bulunan araçlarda servo motoru arızasının bulunması gibi etkenler sayılabilir.

Araç Ayna ve Cam Ağır Kusurları

Araç cam ve ayna ile ilgili olarak sayılabilecek ağır kusurlar; ön cam sisteminin onaysız olması, araç dikiz aynasının olmaması, ön camlarda yer alan sileceklerin çalışmaması ve cam yıkama aparatları ve sisteminin çalışmaması ve püskürtme sisteminin bozuk olması gibi kusurlar sayılabilir.

Araç Aydınlatma Sistemi Ağır Kusurları

Aydınlatma ile ilgili sayılabilecek ve araçların muayeneden geçmesine engel olan ağır kusurlar ise; far camlarının standarda uygun olmaması, reflektörün mat olması, cam içi bölgelerin nemli veya puslu olması, far yükseklik ayarının belirlenen şekilde olmaması veya sorunlu olması, park lambalarında yaşanan arızalardır. Bunların dışında, arka stop lambalarının arızalı olması, aydınlatma aksamlarının çalışmaması veya kısa devre olması, sinyallerin veya dörtlülerin bozuk olması, sinyal kablosunun ya da dörtlük ikaz veren düğmenin arızalı olması, elektrik kablolarının araç içerisinde açıkta yer alması sayılabilir.

Araç Yol Takımları Ağır Kusurları

Araç yol takımları ile ilgili olarak uzun bir liste vardır. Bu listenin birinin bile eksik olması aracın muayeneden geçmesine engeldir. Örneğin, araç ön aksının hasarlı olması, ön aks süspansiyon aksamlarında boşluğun yer alması, rotillerde aşınma ya da yamukluk gibi durumların baş göstermesi, aks ve taşıyıcıların arızalı olması, ön ya da arka aksta bulunan stabilizatörün bozuk olması gibi durumlarda aracınız muayeneden geçemez.

Bunların yanında lastiklerin aşınma durumunun standarttan yüksek olması durumu, lastiklerdeki hasarların iskeleti tehdit edecek duruma gelmesi, jantlarda bulunan bijonların aşınmış olması veya eksik olması, ayrıca jantların araç modeline uygun olmaması, yanlış jant kullanımı, lastiklerin her birinin aynı ayar ve ölçüye sahip olmaması gibi durumlarda aracınız yine muayeneden geçemeyecektir.

Araç Şase Ağır Kusurları

Araç şase ağır kusurlarını saymak gerekirse; ön tamponda yer alan koruma demirinin hasarlı olması, koruma demirinin onaysız kullanımı, çeki demirinin gerektiği yerde bulunmaması ve kaportada standarda aykırı kesici tür eklerin bulunması gibi kusurları sayabiliriz. Tüm bu ağır kusurlar, aracın muayeneden geçmesine engeldir.

Araç Diğer Aksamları Ağır Kusurları

Saydığımız tüm ağır kusurların dışında, emniyet kemerinin bozuk olması, debriyaj sisteminde yaşanan arızalar, vites geçişlerinde yaşanan sıkıntılar, kornanın bozuk olması, yakıt borusu ya da gaz borusunun aşınması veya sızdırması, yakıt tankı akıntısı ve arızaları gibi kusurlar da aracınızın muayeneden geçmesine engeldir.

Yukarıda saydığımız unsurlar, araçların muayeneden geçmesine engel olan ağır hasarlardır. Bu nedenle aracınızın bakımını tam ve zamanınızda yaptırmanız çok önemlidir. Sürücülerin gözünden kaçabilecek ya da bilgi sahibi olamayabileceği birçok nokta bulunur. Bu nedenle aracınızı belli dönemlerde ve eksiklik gördüğünüz, herhangi bir arıza sinyali aldığınız durumlarda hemen bakımını yaptırmanız hem sizin hem de çevrenizdekiler için hayati önem taşır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir