Tarih:16 Nisan 2024
alkollü araç kullanım cezası

2023 Alkollü Araç Kullanma Cezası ve Hapis Durumları

birevim faizsiz araba

Trafik esnasında araç kullanımının belirli yükümlülükleri vardır. Bununla birlikte trafikte ceza durumu da mevcuttur. Araç kullanabilmek ehliyet sahibi olabilmek için bu yükümlülükleri tamamen yerine getiriyor olmak önemlidir. Aksi takdirde araç kullanımı için gerekli olan ehliyet devlet tarafından verilmez.

Ancak devlet tarafından verilen ehliyeti aldıktan sonra araç kullanımında da dikkat edilmesi gereken önemli noktalar vardır. Bu noktada dikkat edilmediği takdirde yine devlet tarafından çeşitli cezalar getirebilmektedir. Bunlardan biri ehliyete el koyma gibi cezalar olsa da belirli durumlarda para cezası ya da hapis cezası olarak da görülebilmektedir.

Alkollü araç kullanma cezası ile beraber affı da tabii ki mümkündür. Bununla birlikte ikinci defa ya da üçüncü defa alkollü bir şekilde araç kullanıldığı zaman çok daha çeşitli sonuçlar ortaya çıkabiliyor. Karayolları trafik kanununa bakıldığı zaman araç kullanırken araç sürücüsünün uyuşturucu, uyarıcı ya da alkollü bir madde kullandıktan sonra araç kullanması kesinlikle yasaktır. Bu anlamda trafik görevlilere uygun olan cezaları kullanır ve sürücülerin promil ölçümleri saptanır. Promil ölçülerine yönelik olarak da bir ceza ortaya çıkarılır.

2023 Alkollü Araç Kullanma Cezası

Güncel olarak trafik sürerken alkollü araç kullanmanın cezaları sürekli değişiyor. Her sene daha farklı cezalar ve farklı miktarlar getirebilmektedir. Kişiler araç kullanırken polis çevirmesinde polisin promil ölçmek için verdiği aleti kullanmakta zorluk çıkartırsa bu durumda sağlık kuruluşuna sevk edilir. Bu anlamda kan değerleri aracılığıyla alkol analizi kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

Kişi sağlık kuruluşuna sevk edildikten sonra kanlarında alkol oranı varsa bu durumda yasaya yönelik olarak çeşitli yaptırımlar uygulanmaktadır. Bir sürücü 0.50 promil üstünde alkol almış bir şekilde araç kullanıyorsa eğer bu durumda idari para cezasına çaptırılmaktadır. Ehliyetin bir süre boyunca geri alınması ya da farklı ceza yaptırım olarak devamlığında verilebilmektedir.

Araçta alkollü bir şekilde araç kullandığı tespit edilmiş olan sürücü aynı zamanda ilk defa yakalanıyorsa 2023 senesinde 1225 TL ceza verilmektedir. %25 indirimle yararlanılacaksa eğer 921 TL ödenir. Kişi eğer iki defa alkollü araç kullanımı yüzünden ceza alacaksa eğer bu anlamda 1539 TL ödemek durumunda kalır. Üç ve daha fazla alkollü araç kullanımı tekrar eden kişilerin ödemesi gereken idari ceza ise 2473 tl’dir.

Ceza Puanı

Trafikte aynı zamanda ceza puanı da oldukça önemli konular arasında yer almaktadır. Alkollü araç kullanımı da ceza puanını oldukça etkileyen faktörlerden biridir. Her yapılan ihlal için kişiye 20 ceza puanı uygulanmaktadır. Bununla beraber sürücü belgesinin alınmış olan kişiler beş sene içerisinde ilk altı ay, ikincisinde iki yıl üçüncü alkollü araç kullanım durumu ve daha fazlasında ise 5 sene boyunca sürücü belgesini geri alamaz. Alkollü bir şekilde araç kullanan kişiler ehliyetini verdikten sonra yeniden ehliyetlerini alabilmeleri için aynı zamanda idari olarak kendilerine verilmiş olan para cezasının hepsini yatırmış olması da önemlidir.

Alkollü Araç Kullanma Cezasının Affı Var Mıdır?

Kişiler alkollü araç kullanma durumu sonucunda ehliyetini geri almaları aslında tamamen yasal bir uygulamadır. Aynı zamanda bu uygulama içerisinde çok çeşitli mağduriyetler de oluşabilmektedir. Bu mağduriyetler sonucunda kişiye af beklentisi çıkabilir. Ancak aslında kişileri bu durumda çok fazla af çıkmıyor. Bu anlamda yasal bir düzenleme yapılabilir ancak şu an için öyle bir çalışma yoktur. Ehliyetine el koymuş ve ceza puanı olan kişiler için ehliyet affının yapılmasına yönelik olarak bir çalışma yoktur.

Alkollü Araç Kullanımı Hapis Cezası

Türkiye yasalarına göre bakıldığı zaman alkol kullanımı aslında kişiler için hiçbir şekilde suç ya da yasak değildir. Ancak alkol bazı kişilerde saldırganlık durumunu ortaya çıkardığı için sarhoşluk hali ile kabahatler kanunu kapsamında çeşitli idari yaptırımlar vardır. Aynı zamanda alkollü araç kullanımı trafik güvenliğini tamamen tehlikeye sokan bir durumdur. Bu da aslında yasa koyucu tarafından yasaklanmıştır.

Belli bir oranı geçmiş olan alkol kullanımı tamamen trafik güvenliğini tehlikeye sokar bu nedenle aslında bir suç olarak kabul edilir. Alkollü araç kullanıldığı zaman bunun tespiti yapıldığında promil ne olursa olsun kişinin sadece ehliyeti elinden alınır ve o kişiye belirli miktarda bir para cezası verilir. Ancak kişi alkollü araç kullandığı zaman mal ve can kaybı gerçekleştirirse bu durumda taksirle yargılama suçu olarak sayılır ve bu durumun sonucunda hapse girme riski artar.

Alkollü Araç Kullanma Hapis Cezasının Paraya Çevrilmesi

Eğer bir kişi alkollü araç kullanırken herhangi bir kişinin malına ya da canına zarar verirse bu durumda mahkeme tarafından belirli miktarlarda para cezası verilirken aynı zamanda hapis cezası da verilebilmektedir. Bununla birlikte Türk Ceza Kanuna bakıldığı zaman hapis cezaları belli bir durumda adli para cezasına çevirebilmektedir.

Bakıldığı zaman ilk olarak mahkemenin uygun gördüğü kısa süreli hapis cezalarının olması gerekir. Yani bir yıl veya bir yıldan daha az süredeki verilmiş olan hapis cezaları para cezasına çevirebilmektedir. Fakat kişinin almış olduğu hapis cezası 30 gün ya da 30 günden daha azsa ve kişi herhangi bir şekilde hapis cezasına mahkum edilmediyse bu şartla para cezasına çevrilme zorunluluğu bulunmaktadır.

Alkollü araç kullanan kişi eğer 65 yaşından büyük ya da 18 yaşından küçükse bu durumda da hapis cezası para cezasına çevirebilmektedir. Ancak bu durumda bu kişilere az süreli olarak bir hapis cezasına verilmiş olması gerekir. Eğer uzun süreli hapis cezası verildiyse bu durumda kişiler para cezasına çeviremez.

Alkollü araç kullanımı sonucunda eğer taksirli bir suç işlendiyse ve bunun altında çok çeşitli şartlar da bulunmaktaysa aynı zamanda kişi bir yıldan çok daha uzun süreli olarak bir hapis cezası aldıysa bu durumdan para cezasına çevirebilmektedir. Fakat bilinçli taksir durumunda hiçbir şekilde para cezasına çevirme gibi bir durum olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir