Tarih:29 Nisan 2024
2024 Yılı Trafik Cezaları

2024 Yılı Trafik Cezaları Ne Kadar Oldu?

birevim faizsiz araba

Araç kullanıcılarına yakından ilgilendiren konuların başında trafik cezaları gelmektedir. Ülkemizde hız sınırı cezaları ve aşı oranları değişkenlik göstermektedir. 2024 yılı trafik cezaları hız sınırı kapsamında değerlendirilmektedir. Aynı zamanda sürücüleri kapsayan hız sınır ceza puanları bulunmaktadır. Bir de trafik cezaları arasında radar cezaları yer almaktadır. Peki, 2024 hız cezası oranları nedir?

  • Hız sınırı %10’dan %30’a kadar aşılması durumunda 1.508,50 TL
  • Hız sınırı %50’den fazla aşılması durumunda 6.440 TL
  • Hız sınırı %30’dan %50’ye aşılması durumunda 3.136 TL

Yukarıda belirttiğimiz oranlar aşırı hız ceza oranları olarak tanımlanmaktadır. Aşırı hız yapan kişiler belirtilen oranlar dahilinde ceza bedelini ödemek zorundadır.

2024 İndirimli Trafik Radar Cezaları

Sürücülerin Merak ettiği diğer bir konu da trafik radar cezalarının 2024’te ne kadar olacağıdır. Öncelikle trafik radar cezaları ve hız sınırı aşım cezaları değişkenlik göstermektedir. Peki, indirimli trafik radar cezaları ne kadar?

  • Hız sınırı %10’dan %30’a aşması durumunda 1.131,38 TL
  • Hız sınırı %50’den fazla aşması durumunda 4.830 TL
  • Hız sınırı %30’dan %50’ye aşması durumunda 2.352 TL

Trafik radar cezalarında hız sınırı %30’u aşacak şekilde bir sene içinde 5 kez ihlal edilir ise ehliyete el konulmaktadır. Bununla beraber bir sene süresince sürücü trafikten men edilmektedir. Dolayısıyla yolculuk sırasında radara takılmamak için trafik kurallarını ve hız sınırlarını uymak oldukça önemlidir.

Hız Sınırı Cezasının Diğer İsimleri Nelerdir?

Hız sınırı cezası; radar cezası, hız sınırı ihlali, radar tespit cihazı cezası veya hız sınırı aşma cezası gibi çeşitli isimler ile anılmaktadır. Aynı zamanda Emniyet Genel Müdürlüğü’nce yayımlanan trafik ceza rehberi doğrultusunda cezalar “Hız sınırını aşmak” şeklinde belirtilmektedir. Bu sebeple Ceza’nın ödenmesi esnasında belirttiğimiz isimler kullanılmaktadır.

Trafik Cezası Ödeme

Trafik cezasını ödemek isteyen vatandaşlar Gelir İdaresi Başkanlığının hizmet verdiği İnteraktif Vergi Dairesi web sitesinden sorgulama ve ödeme yapabilir. Bunun için yapılması gereken tek şey siteye giriş yapmak ve “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” seçeneğini tıklayarak T.C kimlik numarası ile beraber alarm araç plakasını girmek gerekiyor. Ardından sorgulama işleminizi yaparak ceza tutarınızı kolaylıkla ödeyebilirsiniz.

Trafik Cezası Sorgulama

E-devlet sitesi üzerinden isminize kayıtlı olan tescilli araç plakasını son bir sene içerisinde trafik cezalarını kolaylıkla sorgulayabilirsiniz. E-Devlet kapısı vatandaşlara hızlı, güvenli ve kolaylık sağlıyor. Sizler de trafik cezası sorgulama işlemi için T.C kimlik numaranız ile https://www.turkiye.gov.tr/gib-intvrg-trafik-para-cezasi-borcu-sorgulama-ve-odeme web sitesine giriş yaparak kolayca sorgulama yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra PTT güvencesi ile trafik cezasını sorgulayarak ödemenizi yapabilirsiniz. Eğer PTT aracılığıyla cezamızı sorgulamak istiyorsanız https://www.pttavm.com/pttem/trafik_cezasi web sitesine giriş yapmalısınız.

Plakaya Yazılan Trafik Cezası Nasıl Öğrenilir?

Aracın plakası T.C kimlik numaranız ve tescil tarihini yazarak 1189’a kısa mesaj atabilirsiniz. Bu sayede trafik cezanız plakaya yazıldıysa bilgi edinebilirsiniz. Eğer trafik cezanız ile alakalı son ödeme tarihi gibi çeşitli detaylara erişmek istiyorsanız TCP AYRINTI yazarak 1189’da mesaj atabilirsiniz. Bu sayede vakit kaybetmeden plakanıza yazılan trafik cezasını öğrenebilirsiniz.

2024’te Ehliyetsiz Araç Kullanma Cezası Ne Kadar?

Ehliyet ya da resmi adı ile sürücü belgesi ile alakalı pek çok türde ceza bulunmaktadır. Örneğin ehliyetsiz bir şekilde araç kullanmak, ehliyetsiz olarak araç kullandırmaya izin vermek ya da geçerlilik süresi dolmuş olan ehliyeti kullanmak sonucundan çeşitli cezalar ile kişi karşılaşabilmektedir. Bunun sonucunda ehliyetsiz araç kullanma cezası değişkenlik göstermektedir. Günümüzde geçerlilik süresi dolmuş olan ehliyetler ile araç kullanmanın cezası 2.610 TL’dir. Bunun yanı sıra ehliyetsiz araç kullanmanın cezası 12.978 TL’dir. Şimdi sizlere ehliyetsiz araç kullanmanın cezalarını sıralayacağız.

  • Ehliyete el konulan birinin araç kullanması durumunda ödemesi gereken ceza tutarı 12.978 TL’dir.
  • Ehliyeti iptal olan birinin araç kullanması durumunda ödemesi gereken ceza tutarı 12.978 TL’dir.
  • Yönetmelik ile sınırlanan sınırlara ve süreye uymadan çeşitli ülkelerin ehliyetleri ile araç kullanmanın cezası 2.610 TL’dir.
  • Geçerlilik süresi dolu olan ehliyet ile araç kullanmanın cezası 2.610 TL’dir.

Yukarıda belirttiğimiz bilgilerin yanı sıra ehliyetsiz araç kullanmanın cezalarında indirim uygulanmaktadır. Örneğin Ehliyetsiz araç kullanmanın ceza indirimi 9.733,50 TL’dir. Bunun yanı sıra ehliyetine el konulan kişinin araç kullanması 9.733,50 TL, ehliyet sınıfı haricinde araç kullanmanın indirimli cezası 4.830 TL ve geçerlilik süresi dolu ehliyet ile araç kullanmanın indirimli cezası 1.957,50 TL’dir. Bunlara ek olarak ehliyeti iptal edilen kişinin araç kullanmasının indirimli cezası 9.733,50 TL olarak belirlenmiştir.

Trafik Cezası Puanı Nedir?

Trafik cezalarında puan sistemi uygulanmaktadır. Peki, trafik cezası puanı nedir?  Kurallara uymayan sürücüler bir sene içerisinde yüz ceza puanı alır ve bu sürücülerin ehliyetlerini 2 ay el konulur. Özellikle şahsınıza gelen ceza puanlarını öğrenmek için E-Devlet’i kontrol edebilirsiniz. Eğer trafik ceza puanlarınız var ise takibini kolaylıkla online sağlayabilirsiniz.

2024 Çocuk Koltuğu Cezası Ne Kadar?

Ülkemizde çocuklar için oto koltuğu kullanımı şarttır. Isofix aracılığı ile araçlara bağlanan özel aparatlar sayesinde çocukların seyahat etmesi zorunlu kılınmıştır. Aynı zamanda 2024 çocuk koltuğu cezası 382 TL’dir. Fakat ceza’nın 1 ay içinde ödenmesi durumunda 286,50 TL’ye düşerek indirim uygulanmaktadır. Çocuk koltuğunu araç içerisinde bulundurmama cezasını erken ödeyerek indirimden faydalanabilirsiniz.

2024 Kırmızı Işık Cezası Ne Kadar?

Kırmızı ışık kuralına uymama durumunda 2024 itibari ile 1.508,50 TL ceza tutarı vardır. Ancak 1 ay içinde cezanın ödenmesi durumunda 1.131,38 TL’ye düşerek indirim uygulanmaktadır. Özellikle kırmızı ışık cezası zamanında ödenir ise indirim uygulanmaktadır. Bununla beraber bir sene içinde 3 kez tekrar edilir ise 30, 6 kez tekrar edilirse 45, 9 kez tekrar edilir ise 90 gün süresince sürücü trafikten men edilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir