Tarih:4 Mayıs 2024
Otomobil Kredisi

400 Bin TL’lik Otomobil Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar?

birevim faizsiz araba

Merkez Bankası tarafından son dönem için uygulanan faiz artırımı, otomotiv satıcılarına oldukça etkiledi. Özellikle 400 bin TL’lik otomobil kredisinin geri ödemesi dikkatleri üzerine çekiyor. Ramazan Bayramı’ndan önce ikinci el araç almak isteyenler 400 bin TL kredi çekmesi koşulu ile 1 milyon TL’nin üstünde geri ödeme yapması gerekiyor. 36 ay taksit durumu söz konusu olduğunda aylık fatura 30 bin TL’ye kadar çıkmaktadır. Aynı zamanda bankaları sunduğu imkanlar doğrultusunda 400 bin TL’lik bir aracın 36 ay içerisinde 1 milyon TL’yi aşan geri ödemesi var.

Parasal yönde sıkılaştırma politikası kapsamında yapılan faiz artırımı sonucunda sıfır kilometre araç bayileri imkanları ile fonladıkları aradaki farkı ödemekte güçlük çektiği için düzenledikleri kampanyadan vazgeçiyor. Pek çok markada görülen 200 ile 300 bin TL’ye sıfır faiz kampanyası Nisan ayı itibari ile sonlanacağı açıklanıyor. Uzmanlara göre tüketicinin önünde iki seçenek bulunuyor. Bu seçeneklerden ilki kredi kartı ile 12 taksit fırsatı, ikincisi ise senet sistemi ile 48 ay vade olarak belirlendi. Tüketici bu yöntemlerden birini kullanarak otomobil sahibi olmayı amaçlıyor.

400 Bin TL’lik Otomobil Kredisinin Geri Ödemesi Ne Kadar Çıkar?

400 bin TL’lik otomobil kredisinin geri ödemesi son zamanlarda merak edilen bir konudur. Otomobil bedelinin 400 bin TL ve altında olan taşıtların maksimum %70, 400 bin TL ve üstü olan 800 bin TL’ye kadar bulunan taşıtlar için maksimum %50 taşıt kredisi başvurularında kredilendirme oranı, 800 bin TL üstünde bulunan 1.200.000 TL’ye kadar bulunan taşıtlar için maksimum %30 ve son olarak 1.200.000 TL’nin üstünde bulunan 2.000.000 TL’ye kadar olan taşıtların maksimum %20 oranında taşıt kredisi başvurularında kredilendirme oranı bulunmaktadır.

  • 000 TL ve altı araçlar için maksimum 48 ay vade uygulanmaktadır.
  • 000 TL ile 800.000 bin TL arasındaki araçlar için maksimum 36 ay vade uygulanmaktadır.
  • 000 TL ile 1.200.000 TL arasındaki araçlar için maksimum 24 ay vade uygulanmaktadır.
  • 200.000 ile 2.000.000 TL arasındaki araçlar için maksimum 12 ay vade uygulanmaktadır.

İkinci el araç kredisinde ikinci el araç alımlarında Kredi vadesi ile aracın yaşı toplamda en çok 144 ay olacak şekilde kredilendiriliyor. Ayrıca taşıt kredisi teminatı kapsamında aracın rehini yeterli olarak bazı şartlarda kefil teminatı talep edilebiliyor. 18 yaşını dolduran ve Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan kişiler taşıt kredisi imkanından faydalanabilir.

Otomobil Kredisi Nedir?

Taşıt Kredisi olarak da adlandırılan otomobil kredisi, sıfır kilometre araçlar ya da ikinci el otomobiller için alım kolaylığını sağlamaktadır. Bu kredi türü ile kişinin istediği araca uygun ödeme seçenekleri doğrultusunda sahip olması mümkündür. Ayrıca sıfır kilometre araç alma durumunda kredinin geri ödeme süresince araç rehin ediliyor ve kredi için kefile ihtiyaç duyulmuyor. İkinci el bir otomobil kredisi ile araç alındıysa eğer kredinin geri ödeme süresinde araç rehin edilerek kredi için kefil istenebiliyor.

Taşıt Kredisi Bankadan Bankaya Göre Değişir Mi?

Otomobil kredisi bankadan bankaya göre değişkenlik göstermektedir. Sıfır kilometre araçlar ya da ikinci el araçlar arasında talep edilen bankalar uzman ekibi ile müşterisine tüm desteği sağlıyor. Aynı zamanda her banka müşterisine cazip fiyatlar ve avantajlar sunarak taşıt kredisi imkanından yararlanmasını destekliyor. Banka kredileri farklılık gösterdiği için kişinin ödeme gücü de bağlı olarak bir banka tercihi yapması gerekmektedir. Düşük faizli bir taşıt kredisi, en uygun taşıt kredisi ya da masraf indirimi ile bankalar müşterilerine çeşitli avantajlar sağlayabiliyor.

Otomobil Kredisi Ne Kadar Sürede Sonuçlanır?

Banka müşterileri kredi imkanından yararlanmak istediklerinde kredinin ne kadar sürede sonuçlanacağını merak edebilir. Bu süreçte bankaya sunulan gelir belgesi, ikametgah belgesi, nüfus cüzdanı fotokopisi, konut kredisi için tapu, araç kredisi için ruhsat veya proforma fatura gibi evrakların teslim edilerek incelenme süresi değişkenlik gösterir. Ancak günümüzde teknoloji geliştiği için T.C kimlik bilgileri doğrultusunda kısa sürede kredi onayı verilmektedir. Fakat otomobil kredisi gibi yüksek meblağların olduğu kredi çeşitlerinde bu süreç biraz daha uzun olabilir.

Otomobil Kredisinin Süresini Etkileyen Unsurlar

Otomobil kredisinin çıkmasına etken pek çok faktör bulunuyor. Bu sebeple gelir belgesi, sıfır kilometre otomobil alımı için araç proforma faturası, ikinci el otomobil alımı için araç ruhsatı gibi evrakların eksiksiz olması isteniyor. Aynı zamanda kredi notunun yeterli seviyede olması şartı bulunmaktadır. Kredi puanının incelenmesi sonucunda banka en geç 3 iş günü içinde kredi başvurusunun olumsuz veya olumlu şeklinde cevabı vermektedir. Ayrıca kredi başvurusu onaylanan vatandaşların kredisini çekmesi için bankaya gitmesi, kredi başvurusu reddedilen vatandaşların ise taşıt kredisi başvurusu belgelerini alması için banka davet etmektedir.

En Uygun Taşıt Kredisini Seçmek

En uygun taşıt kredisi için ödenecek peşinatın belirlenmesi gerekmektedir. Peşinatsız araç kredisi edinme imkanı bankalar doğrultusunda mümkün değildir. Almak istenen aracın en az %30 ödemesi peşin olarak yapılmalıdır. Fakat peşin ödeme sonrasında kalan bedel için taşıt kredisi başvurusu yapılabilir. Ödenecek peşinatın yüksek tutulması ile ödeyeceğiniz araç kredisi için az faiz bedeli ödemiş olacaksınız. Aynı zamanda Kredi ödemeleri ile alakalı dikkat edilmesi gereken şartların başında taksit sayısı yer almaktadır. Dolayısıyla taksitlendirme ne kadar kısa vadeli olursa faiz oranı ile kredi edinme imkanı artar.

Otomobil Kredisi Geri Ödenmezse Ne Olur?

Otomobil kredisi’nin geri ödenmemesi durumunda rehin aracın icra yolu ile satışı sağlanır. İkinci el araçlar için alınan kredilerde kefiye söz konusu olduğundan dolayı aracın rehin alınması ile beraber kefiller de borçlu görünür. Dolayısıyla taşıt kredisinin zamanında geri ödenmesi oldukça önemlidir. Çünkü otomobil kredisinin geri ödemesinde yaşanan aksaklıklar sicile yansıyor. Dolayısıyla otomobil kredisini ödeyemezseniz ilk olarak siciliniz bozulur. Ayrıca sıfır kilometre otomobiller ya da ikinci el otomobillerde fark etmeksizin hepsi aynı etkiye sahiptir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir