Tarih:4 Mayıs 2024

Adblue Nedir? Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Özellikle günümüzde birçok kişinin duymuş olduğu adblue ürünü merak edilen araç ürünlerinden biri olarak da karşımıza çıkmaktadır. Her ne kadar birçok kişi günümüzde çevre dostu hibrit ve elektrikli araçlara yönelmiş olsa da bu noktada kullanılmış olan arabaların büyük bölümünde hala fasulye yakıtlar kullanılmaktadır. Bu durumda özellikle zehirli gaz tanımına sebep olur ve aynı zamanda ekosistemde büyük bir tahribata neden olur.

Bu sebeple araç sayısı her geçen gün arttıkça çevre kirliliği de daha da çok artmaya ve buna bağlı olarak çevre kirliliği ile uğraşmak zorlaşmaktadır. özellikle bu nedenlere bağlı kalarak Avrupa ülkeleri emisyon standartlarını uygulamaya alarak bunun önüne geçmeye çalışmaktadır. Dizel arabalarda azalsa da normalden % 67 oranında daha düşük olması gerekmesi nedeniyle bu standartlara uyum sağlamak için çalışmaları sürdürmektedir.

Özellikle de otomobil üreticileri özellikle dizel arabalardaki atık gaz salınımını düşürmek için farklı teknolojilere denemekte ve farklı teknolojilere yer vermektedir. Bu teknolojilerden biri de dizel Adblue sıvısıdır. Bir marka adı olan bu çözelti % 35 i üreten geri kalan kısmı ise saf sudan oluşmaktadır. Üstelik dizel motorlu arabalarda Adblue kullanımı zorunlu haline gelmiştir.

Adblue Ne İşe Yarar? 

Sonradan bu ürünün birçok açıdan faydasının olması yanı sıra aynı zamanda dizel araçlarda atık gaz salınımını düşürmeye yararlanmasını nedeniyle de kullanımı zorunlu hale gelmiştir. Euro 6 emisyon standartlarının karşılanması beklendiği için dizel araçların bu standartlara ulaşabilmesi adına bu sıvının düzenli olarak araçlarda kullanılması gerekmektedir.

Aynı zamanda üre ve saf su çözeltisinden oluşan bu sıvı özellikle zararlı egzoz gazlarının motorda yakıt yakılması sonucu oluşturduğu zararlı atıkların önüne geçmektedir. Ayrıca bu süreçte atık kadar arabaların atılmadan önce bazı filtreleme işlemlerinden de geçmektedir. özellikle katalitik konvertör, dizel partikül filtresi ve seçici katalitik indirgeme sistemi gibi süreçlerin sırayla gerçekleşmesi gerekmektedir.

Ayrıca bu sistem içerisinde karbon gazları filtreleme bilirken azot gazlarını da ise aynı performans gösterilmemektedir bu süreçte de azot gazları doğaya zararlı bir şekilde savunmakta ve aynı zamanda filtreleme işlemi yetersiz kaldığı durumlarda SCR katalizör önünde bu sıvı devreye girmektedir.

Bu sıvının devreye girmesiyle birlikte gazlara Adblue üretimi yapılmakta ve aynı zamanda buradaki gazların kitabı ile tepkimeye girerek saf azot ve su oluşturması sağlanmaktadır. Bu durum sonucunda da asit yağmurlarına ve bitki örtüsünün yok olmasına sebep olan azot gazının salınımı en azından indirmekte ve böylece doğa dostu bir işlem gerçekleştirilmiş olmaktadır. Adblue maliyeti size değişim göstermekte ve alacağınız yere bağlı olarak fiyatlandırmalar farklılaşmaktadır.

üstelik bu süreçte bu ürünün ne işe yaradığı ile ilgili yanlış inanışlar da mevcut olmakta ve aynı zamanda hangi süreçlerden geçtiği bilinmeyen yakıt tüketimini azalttı araç performansının arttığı gibi şeyler düşünülmektedir.

Hangi Araçlarda Adblue Kullanılabilir? 

Bu ürün özellikle dizel araçlarda kullanılırken aynı zamanda araç yapısı olarak da eskiden ticari araçlarda daha sık kullanılmaya özen gösterilmiştir. Günümüzde ise durumlar değişmiş ve böylelikle otomobiller arasında da yaygın bir kullanıma sahip olmuştur. Bu süreçlerin bilinçli ve pratik bir şekilde yönlendirilmesi de buna bağlı olarak sürecin sorunsuz bir şekilde halledilmesi oldukça önemlidir

Doğa dostu kullanım açısından bu tarz ürünlerin teşvik edilmesi ve düzenli olarak kullanılması oldukça önemlidir. Her araçta Adblue kullanılabilir mi sonra sorunun cevabı ise hayırdır. Sadece dizel olan araçlarda kullanımı desteklenebilir.

Adblue Nasıl Doldurulur? 

Çok eski bir geçmişe sahip olmayan bu ürünler özellikle sürücülerin kafasında nasıl ve nerede doldurulacağı gibi birçok soru işaretlerine neden olmaktadır. Arabalarda bu ürünün miktarı azaldığında genellikle sürücüler sürekli olarak uyarılmaktadır.

Özellikle de belirli 1 km mesafesi kaldığında yapılan bu uyarıdan sonra Adblue kullanmamayı tercih etmek gibi bir durum söz konusu değildir. Eğer bu ürünlerin kullanıldığı araçların bu sıvısı biterse aracı çalıştırabilmek ne yazık ki mümkün değildir.

Adblue Nereden Doldurulur? 

Buyurun dilediğiniz yerde doldurabilirsiniz özellikle benzin istasyonlarında kolaylıkla bu sıvıyı bulabilir doldurmadan önce arabanızın kapalı olduğundan emin olarak doldurma işlemlerini kolay bir şekilde gerçekleştirebilirsiniz. Aynı zamanda Adblue kapağı güzel yakıt kapağının hemen yanında bulunmaktadır. Bir otomobil 1.000 km yol alırsa ortalama 1 lt Adblue kullanımına ihtiyaç duyacaktır.

Bu sürece bağlı kalarak ürünün ne kadar ihtiyaç duyulduğu ve ne kadar yol gidileceği saptanarak doldurulması sağlanmakta ve buna bağlı olarak süreç yönlendirilmektedir. Hem doğa dostu işlemlerin pratik bir şekilde sağlanabilmesi hem de düzenli olarak ürünün kullanabilmesi adına dikkat etmeniz gereken noktalardan biri özellikle de Bu ürünün aracınızda eksiksiz bir şekilde olduğunu saptamak olmalıdır.

Adblue Saklanırken Nelere Dikkat Edilmelidir? 

  • Bu ürün saklanırken özellikle sıvının temiz ve kapalı bir kapta güneş ışığı almayacak şekilde depolanması gerekmektedir.
  • Yanlış bir ekipman içerisinde saklanırsa kirlenme nedeniyle aracınıza zarar verebilirsiniz.
  • Bu yıl saklandığı ortamın – 6 ve 25 derece arasında olmasına özen göstermek gerekirken aynı zamanda bu koşullar altında bir yıllık raf ömrüne sahiptir.
  • Bu ürün -11 derecede donmaya başlar ancak normal koşullara döndükten sonra tekrar kullanılabilir. Buna bağlı olarak süreç bilinçli ve pratik bir şekilde planlanmalı ve aynı zamanda aracınızın zarar görmemesi adına ürün en sağlıklı ve en doğru şekilde muhafaza edilmektedir edilmelidir.

Adblue Fiyatları Ne Kadar?

Ürünün ne kadar miktarda alınacağına bağlı olarak fiyatları değişim göstermekte ve litre üzerinden fiyatlandırmalar yapılmaktadır. net bir şekilde fiyat bilgisine ulaşmak istiyorsanız yapmanız gereken şeylerden biri de size en yakın petrol ofisine giderek bu konu hakkında detaylı bir şekilde bilgi almak olacaktır.

Aynı zamanda kaç litre alacağınıza bağlı olarak fiyatlandırmalar değişecek ve genellikle ortalama olarak sektör ortalamasında fiyatlar her petrolde aynı olacaktır. Bu noktada dikkat etmeniz ve özen göstermeniz şeylerden biri de Adblue fiyatlarını araştırarak kaç litre alacağınıza karar vermek olacaktır.

Adblue Olmazsa Ne Olur? 

Eğer aracınızda bu ürünü koymazsanız filtrelerden geçişe sağlanamayacağı için filtreler kurur ve bu durumda filtreler büzüşmeye başlar. Bu ürün tamamen bittiğinde ise araç sisteme zarar vermemek için aracınız istop eder ve çalışmaz. Aynı zamanda aracınızın çalışmamasının ardından eğer bu sayfayı bulabilecek bir yerde değilseniz çekici çağırmak zorunda da kalabilirsiniz.

Bu sebeple düşünüldüğünde Adblue gerekliliği oldukça önemli ve hayati noktalardır. Düzenli olarak aracın bu sırasının ne durumda olduğu kontrol edilmeli ve buna bağlı olarak eğer size bunların az kaldığı düşünülüyorsa petrol ofislerinden en kısa sürede Adblue tedarik etme durumlara göz önünde bulundurulmalı ve buna bağlı olarak süreç hareket edilmelidir.

Özellikle de dizeler araçların olmazsa olmazı olan bu ürünleri hem çevre kirliliği hem de aracınızın sağlığı adına mutlaka kullanmalı ve düzenli olarak aracınızda ne durumda olduğunu kontrol etmelisiniz. Aynı zamanda Adblue kullanımı düzenli olarak sürdürülmelidir. Süreç buna bağlı olarak ayarlanmalı ve böylelikle kolay bir şekilde araçlarınızın Adblue kontrolü sağlanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir