Tarih:15 Mayıs 2024
Araba Göstergeleri

Araba Göstergeleri ve Araba Arıza İşaretleri Nelerdir?

birevim faizsiz araba

Araç kullanmak her ne kadar pek çok kişi için zevkli bir iş olsa da, aslında son derece dikkat gerektirir. Güvenli bir yolculuk yapmak her şeyden daha önemlidir. Dikkatinizin sürekli araçta ve yolda olması gerekir. Bunun için de araçla ilgili birçok bilgiye sahip olmalısınız.

Aracınıza bindiğiniz zaman genel bir kontrol yapmanız hem sizin için hem yanınızdakiler için hem de diğer sürücüler için çok önemlidir. Araç ile ilgili hayati olabilecek her parçanın durumunun iyi çalışır durumda olduğundan emin olmalısınız. Bunun için ilk yapacağınız aracınıza bindiğinizde arıza işaretlerine dikkat etmek olmalıdır.

Bir araçta 20’den fazla araç ikaz ışığı bulunabilir. Araç kullanan herkesin bu işaretlerin ne anlama geldiğini bilmesi gerekir. Çünkü güvenli bir sürüş için her işareti bilmeli, aracın uyarıları dikkate alınmalıdır. Herhangi bir uyarı işaretin ne anlama geldiği bilinirse, olabilecek kaza ya da aksaklıkların önüne geçilmiş olur.

Araç Göstergeleri Nelerdir?

Araç gösterge panelleri her araçta bulunur. Araç panelleri üzerinde hararet, kilometre sayacı, hız, devir yakıt gibi göstergeler yerleştirilmiştir. Bu göstergelere sürüş anında dikkat edilmelidir. Araç gösterge panellerine baktığınızda hepsini net olarak görebilirsiniz. Ön panelde birer simge olarak gösterilen ve bir arıza olmadıkça yanmayan araba arıza işaretleri bulunur. Arıza lambaları; güvenlik, uyarı, genel, aydınlatma ve gelişmiş işaretler olarak sınıflandırılır.

Uyarı gösterge işaretlerinin neler olduğunu söylemek gerekirse; ABS ikaz ışığı, fren balatası ikaz ışığı, süspansiyon amortisörü, hava yastığı ikaz ışığı, tıkanmış hava filtresi ikaz ışığı, fren hidroliği ikaz ışığı, hararet ikaz ışığı, lastik basınç ışığı, ESC/EPS ikaz ışığı, lastik basınç ikaz ışığı, akü ikaz ışığı, dorse çeki demiri ikaz ışıkları, servis arıza ikaz ışıkları, direksiyon ikaz ışıkları, servis aracı ikaz ışıkları, direksiyon ikaz ışıkları, bilgi ikaz ışıkları, park freni ikaz ışığı, yakıt kapağı ikaz ışıkları, takip mesafesi ikaz ışığı, otomatik vites ikaz ışıkları ve yağ basıncı ikaz ışığıdır.

Araç ışıklarına ait bilgileri, aydınlatma gösterge işaretleri gösterir. Kısa far, uzun far, sis lambası, yağmur ve ışık ikaz göstergelerinin her araçta yeri değişebilir.

Genel gösterge işaretleri ise; ön cam sıvı ikaz ışığı, arka cam ve ön cam buğu ikaz ışıkları, açık kapı ikaz ışığı, düşük yakıt ikaz ışığı ve açık kaput ikaz ışığıdır.

Gelişmiş gösterge işaretleri her araçta bulunmayabilir. Genellikle orta ve üst segment araç modellerinde bulunur. Ancak araç paketlerine göre de değişiklik gösterebilir.

Tüm araba işaretleri araçların yakıt ve vites tipine göre değişebilir. Özellikle dizel araçlarda farklı arıza ışıkları bulunur. Otomatik araçlarda ise aracın vites özelliklerine göre araç ikaz ışıkları kullanılır.

Araç Arıza İşaretlerinin Anlamı Nedir?

Sürüş güvenliği açısından araç ikaz işaretlerini bilmek son derece önemlidir. Her işaretin anlamını bilmek olası bazı sorunların önüne geçebilmeyi sağlar. Sürüş sırasında ciddi şekilde tehlikeli olabilecek bazı uyarı ışıkları ve ne anlama geldikleri aşağıdadır:

Motor Kontrol İkaz Işığı: Aracınızın motorunda bir arıza olabileceğini belirten uyarıdır. Bu ikaz ışığı tehlikeli bir sorun olabileceğini ifade eder. Motor kontrol ikaz ışığı yanıyorsa, aracınızı en kısa sürede servise götürmelisiniz.

Yağ Basıncı İkaz Işığı: Aracınızın yağ basıncının azaldığını gösterir. Aracınızın yağ seviyesini ve basıncı mutlaka kontrol etmelisiniz.

Lastik Basıncı İkaz Işığı: Aracınızın lastik ya da lastiklerinde basınç sorunu olduğunu ifade eder. Basıncın yüksek veya düşük olması sürüş güvenliğini etkiler. Bu nedenle basınç ayarı yapılmalıdır.

Hareket İkaz Işığı: Hareket ikaz ışığı yandığında arabanızı durdurmalı ve aracın soğumasını beklemelisiniz. Ardından aracın suyu kontrol edilmelidir.

Fren Hidroliği İkaz Işığı: Fren hidrolik seviyesi olması gerekenin altındaysa ışığı yanar. Bu ışığı gördüğünüzde aracınızı servise götürmelisiniz.

Fren Balata İkaz Işığı: Fren balatalarının aşındığını gösterir. Eğer fren balata ikaz ışığı yanıyorsa balatalar değiştirilmelidir.

ABS İkaz Işığı: ABS ikaz ışığı, ABS sisteminde meydana gelen bir arıza varsa yanar. Böyle bir durumla karşılaşırsanız aracınızı servise götürmelisiniz.

Hava Yastığı İkaz Işığı: Hava yastığı sisteminde sorun olduğu anlamına gelir. Muhakkak kontrol edilmesi gerekir. Eğer, kırmızı renkte yanıyorsa hava yastığında sorun vardır. Sarı renkte yanıyorsa hava yastığı sisteminin devre dışı olduğunu gösterir.

Akü İkaz Işığı: Bu ışık, aküde ya da alternatörde arıza olduğunda yanar. Bu durumda elektrikli aksamların tamamı kapatılmalı ve araç servise götürülmelidir.

Kaput İkaz Işığı: Kaputun açık olduğunu gösterir. Kaput açıkken aracın hareket halinde olması ciddi tehlike oluşturur.

ESP/ESC İkaz Işıkları: Bu ışıklar, aracın denge kontrol sistemlerinin aktif olduğunu gösterir. Kısacası tehlikeli bir yolda araç kullanıldığını ve kontrol kaybı yaşanabileceği konusunda bilgi verir.

Dorse Çeki Demiri İkaz Işıkları: Eğer araçta dorse veya römork varsa bu ışık yanar.

Direksiyon Kilidi İkaz Işıkları: Direksiyon kilitlenmişse, sürücünün aracı hareket ettiremeyeceği bilgisini vermek için yanar.

Servis Arıza İkaz Işıkları:  Servis arıza ikaz ışığı yandığı zaman, aracın sürekli yapılan bakımının yaklaştığını haber verir.

Direksiyon İkaz Işıkları: Bu ışıklar aracın hızlanmasına veya yavaşlanmasına göre direksiyonun sertleşmesine veya hafiflemesine imkan tanır.

Bilgi İkaz Işıkları: Genel olarak uyarılar hakkında bilgi sağlamak için kullanılır.

Park Freni İkaz Işıkları: Aracın park modunda olduğunu gösterir. Genellikle otomatik araçlarda bulunur.

Yakıt Kapağı İkaz Işıkları: Aracın yakıt depo kapağının açık olduğunu bildirir.

Buzlanma İkaz Işıkları: Sürüş sırasında yolda buzlanma riski olduğunu gösteren bir ışıktır.

Takip Mesafesi İkaz Işıkları: Aracınızı güvenli bir şekilde kullanabilmeniz için sizi uyaran ışıktır.

Tıkanmış Hava Filtresi İkaz Işıkları: Aracınızın motorunda bulunan hava filtresi tıkandığında bu ikaz ışığı yanar.

Otomatik Vites İkaz Işıkları: Otomatik vites ikaz ışıkları yandığında, aracın vites siteminde sorun olduğunu haber verir.

Araçlarda Bulunan Gösterge Paneli İkaz Lambalarının Genel Özellikleri

Araç ikaz işaretlerinin ne anlama geldiğini size kısaca anlattık. İkaz lambaları sürüş güvenliği için son derece önemlidir. Arıza lambaları olarak bilinen bu simgeler genel olarak evrenseldir. Ancak aracın modeline göre hem simgeler hem de araç içindeki konumu değişebilir. Araç kullanım ve bakım kılavuzu içerisinde arıza işaretleri, araba göstergeleri anlamları resimli ve yazılı olarak anlatılmıştır.

Önem derecelerine göre renklendirme yapılan araç içi göstergelerde kırmızı, kehribar, yeşil ve mavi renkler vardır. Simgeler kırmızı yanıyorsa çok acil bir sorun olduğunu, mavi ve yeşil uyarı ışıkları daha az acil bir durum olduğunu ifade eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir