Tarih:16 Mayıs 2024
Araba Park Etme

Araba Park Etme Teknikleri

birevim faizsiz araba

Araba kullanmayı öğrenirken en çok zorlandığımız bölüm ‘araç park etme’ bölümüdür. Uzun yıllar araba kullananlar bile araba park ederken sıkıntı yaşayabiliyorlar.

Ancak araç park etmek için bazı ipuçları vardır. Her işte bazı teknik yöntemler olabildiği gibi, araba kullanırken de faydalanabileceğiniz ve işinizi kolaylaştıracak yardımcı unsurlar bulunur. Araba kullanmak izleyerek öğrenilebilecek bir eylem olmamakla birlikte ilk adımda kavramanız için izlemek yardımcı olabilir. Fakat teoride bildiğimizi pratiğe de dökmemiz gerekir. Özellikle araç kullanmak gibi eylemsel bir hareket gerektiren işlerde teori ancak bir yere kadar bize yardımcı olur.

Gelişen teknoloji ve simülasyonlarla birlikte araç kullanmak eskisinden çok daha pratik bir hal aldı. Önceden gözümüzü korkutan araba sürmek artık kısa sürede üstesinden gelinebilir bir duruma dönüştü. Ancak ne kadar pratik yaparsak yapalım bazen park etme konusunda sıkıntılar yaşayabiliriz. Bu da çok normal bir durumdur. Bazı zamanlar yalnızca park korkusu yüzünden trafiğe çıkmayanlar bile olabilir.

Bir yolculuğa çıktığımızda varacağımız noktaya gidene kadar nasıl park edeceğimizi düşünüyor olabiliriz. Acemi sürücüden yılların şoförlerine kadar pek çok insan iş araç park etmeye geldiğinde gerilebilir. Bazen bu problemi kısa sürede çözen olabildiği gibi bazen de araba kullanmaktan çekinen, vazgeçenler de olabilir.

Peki gerçekten araba park etmek bu kadar zor mu? Pratik bir yolu ya da önemli bir iki kodlama ile yapılabilecek hamleler yok mu? Hangi durumda hangi taktikleri kullanırsak sorunsuz bir şekilde arabamızı park edebiliriz. Öğrenmek ister misiniz? O zaman yazımızın devamında pratik tekniklerle nasıl araba park edeceğimizi öğrenelim.

Araç Park Etmek

Hemen hemen tüm sürücülerin araba kullanmakla ilgili tedirgin olduğu durum araba park etmektir. Özellikle kalabalık şehir trafiğine girdiğimizde elimiz ayağımız birbirine dolanabilir. Park söz konusu olduğunda birçok usta dediğimiz şoför bile hata yapabilir.

Ancak gözümüzde çok büyüttüğümüz ve korktuğumuz araç park etme aslında göründüğü kadar zor değildir. Yalnızca gerekli hesaplamaları yapmamız ve bir iki taktiğe başvurmamız yeterlidir.

Park sorunu yaşayan kişiler genelde heyecanlı ve telaşlı bir kişilik yapısına sahip olabilirler. Bunun için kendilerini daha da fazla strese sokabilirler. Bu nedenle ilk yapmamız gereken sakin kalabilmektir. Sakin kalarak, diğer araçlarla aramızdaki mesafeyi doğru bir şekilde ayarlayabilirsek araç park etme gibi bir sorunumuz kalmaz.

Araç Park Ederken Nelere Dikkat Edilmeli?

Araç park etmek ince hesap gerektiren bir eylemdir. İlk yapmamız gereken diğer araçlarla aramızdaki mesafeyi ayarlamalıyız. Gerekli manevraları yapabilmek için diğer araçlarla aramızda yeterli mesafe olmalı.

Aynalarımız, direksiyonumuz, fren ve tekerlekler tamamen bizim kontrolümüzde olmalı. Bunun için de arabanızı çok iyi tanımalısınız.

Diğer araçları göz ardı etmeden tüm dikkatinizi park etme işine vermelisiniz. Akan bir trafikte park etmeye çalışıyorsanız geçen araçlara da dikkat etmelisiniz. Beklemeniz gerekiyorsa acele etmeden araçların geçmesine izin verin.

Eğer kendinizi park etme konusunda yetersiz görüyorsanız, trafiğin olmadığı bir yerde bol bol pratik yapabilirsiniz. Bunun için su bidonları, dubalar ve şeritlerden yararlanabilirsiniz. Ne kadar çok pratik yaparsanız park etme konusunda o kadar başarılı olursunuz.

Araç Nasıl Park Edilir?

Park etmek tamamen matematiksel bir iştir. Sabırlı olmanız durumunda muhakkak başarırsınız. Birçok park etme şekli vardır. Dilerseniz pratik yapmadan önce internette bulunan park etme ile ilgili videoları izleyip yöntemlerine bakabilir, fikir sahibi olabilirsiniz.

L park, paralel park gibi park etme çeşitleri en çok bilinen park çeşitleridir. Şimdi size park çeşitlerinin püf noktaları, kolay teknikleri hakkında bilgi verelim. Böylece araç kullanmanın en zor aşamasını kolaylıkla aşabilirsiniz.

Dikey Araç Park Etme

Arabayı dikey park etme kolay bir park yöntemidir. Dikey par ederken, iki araç arasına gireceğinizden sağınızdaki ve solunuzdaki araçlarla mesafenizi iyi ayarlamanız gerekir. Her iki yanınızdaki araca da çok yakın olmamaya dikkat etmelisiniz. Eğer iki araç arasındaki mesafeyi iyi ayarlamışsanız güzel park etmişsiniz demektir. Dikey park ederken dikkat etmeniz gereken belli başlı noktalar vardır. Bu noktaları uygularsanız park etme konusunda sıkıntı yaşamazsınız.

  • İlk olarak aracınızın dörtlülerinin yandığından emin olmalısınız. Bu diğer araçlara bir uyarıda bulunduğunuz anlamına gelir. Diğer araçlar da dikkatli olurlar.
  • Aracınızı park etmek istediğiniz yöne doğru çevirip, direksiyonunuzu o tarafa kırmalısınız.
  • Park edeceğiniz noktaya ulaştıktan sonra kırdığınız direksiyonu yavaş yavaş toparlamaya başlamalı ve aracınızı düzgün bir konuma getirmelisiniz.
  • İki araç arasına girdiyseniz, kapılarınızın tam açılmasına dikkat edin. Dikey park etmenin en önemli püf noktalarından biri iki araç arasındaki mesafedir.
  •  Aracınızı hedeflediğiniz noktaya park ettikten sonra dörtlülerinizi kapatmayı unutmayınız.

Yatay (Paralel) Araç Park Etme

Yatay park etmek birçok manevra yapmak gerektirir. Aynalardan daha fazla kontrol yapmanız ve mesafelere daha fazla dikkat etmeniz gerekir. Yatay yani paralel park etme, ardışık olarak sıralanan araçların arasına girme yolu ile olur. Daha karmaşık görünse de püf noktalarını bildikten sonra problem yaşamazsınız. Şimdi size madde madde paralel park etmenin yollarını verelim.

  1. Arka arkaya sıralanmış araçların arasında uygun bir boşluk bulduğunuzda bu alanı park edeceğiniz alan olarak kullanabilirsiniz. Yalnız dikkat etmeniz gereken arabanızın park yerinden rahat bir şekilde çıkabiliyor olmasıdır.
  2. İstediğiniz boşluğu bulduktan sonra yavaş yavaş park etme işine geçebilirsiniz. İlk olarak arkanızda kalacak olan araçtan uzaklaşmalısınız. Önünüzde kalacak olan aracın yanına, aracın ortasına gelecek kadar paralel yaklaşın. Aracınızın arka lastikleri, önünüzde kalan aracın arka tamponuyla hizaya gelecek şekilde olmalı.
  3. İki aracın arasına 45 derecelik bir açı olana kadar geri geri girmeli ve sonra durmalısınız.
  4. Bütün hamleleri yaptıktan sonra direksiyonunuzu tam tersi yönde kırın ve düz konuma getirin. Sakin bir şekilde boşluğa tam gelecek şekilde arabayı yerleştirin. Bu şekilde yatay parkınız başarı ile sonuçlanacaktır.

Paralel parkı yaptınız. Parktan çıkmak da başka manevralar gerektiren bir durumdur. Bunun aracınızı parka ederken önünüze ve arkanızda kalan araçla aranızda yeterli mesafe bulundurmayı ihmal etmeyin. Parktan çıkış yaparken size yeterli kadar boşluk kalması gerekir. Bu sizin daha sorunsuz bir şekilde parktan çıkmanızı sağlar. Son olarak park etmek çok fazla pratik yapmakla çözülebilecek bir durumdur. Bunun için fırsat bulduğunuz ve uygun olan yerlerde pratik yapmanız çok faydalı olur.

Geri Geri Araç Park Etme

Bir diğer park etme yöntemi geri geri parktır. Bu park etmeye otoparklarda sık sık rastlarız. Yatay park etme gibi birden fazla yöntemi olan geri geri park için neler yapabiliriz bakalım.

  1. Aslında geri geri park zor görünür ancak bazı tüyoları uygularsanız hiç zorlanmazsınız. Bu parkta önünüzde bulunan araçları ve trafiği görebilirsiniz.
  2. İlk olarak aracınızı geri vitese alarak park işlemine başlayabilirsiniz. Daha sonra aynalarınızı kontrol etmelisiniz.
  3. Diğer araçlarla aranızdaki mesafeyi belirledikten sonra geri geri hareket ederek size ayrılan boşluğa park etmelisiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir