Tarih:19 Nisan 2024
araç değişen parça

Araçta Değişen Parça Nasıl Anlaşılır?

birevim faizsiz araba

Araç alım satımında araçta parça değişimi konusu oldukça önemlidir. Sonradan arabanın kaza yapması ya da parçalanması sonucunda parça değişimi gerçekleşir. Bu anlamda otomobilin değişen parçalarını anlamak için d bazı yöntemler bulunmaktadır.

Araçta Parça Değişimini Anlama Yöntemleri

Araçlara yapılan değişikliklerde eğer onarım ve işçilik iyi bir şekilde yapılmadıysa bu durumda değişen parça aracın göz gezdirilmesiyle kolay bir şekilde anlaşılabilir. Bununla birlikte değiştirilmiş olan parça temiz bir işçilik ile yapıldıysa bu durumda da yine temiz bir araştırma gerekmektedir. Özellikle ikinci el otomobillerde bazı püf noktaları ile parçaların değişip değişmediğini anlamak mümkündür.

Araçta değişen parça dışarıdansa genel olarak çok hafif de olsa bir renk ve ton farkı vardır. Aracın genel görünümünün dışında değişmiş olan parça çok daha parlak ya da mat görünüyorsa bu durumda parça değişmiş olabilir. Çünkü orijinal olan parçalar güneş ışığını aldığı zaman bir süre sonra ilk görünümünden çok daha farklı bir hale girebilir. Daha sonradan takılmış olan parçaya dikkatli bakıldığı zaman diğer parçalara yönelik olarak çok daha canlı ve parlak durur.

Araçta Parça Değişimini Bakarak Anlamak

Araçta parçanın değiştiğini anlamanın bir diğer yolu da değiştirildiği düşünen yerin montaj noktalarına dikkatlice bakılmasıdır. Özellikle bagaj kapağı, kapı ve kaput gibi parçaların gövdeyle birleştiği yerde özel uçlara sahip olan vidalar kullanılır. Burada sökülmüş olan vidaların boyalarından kalmış olan izler aslında burada parçanın sökülüp sökülmediğine dair fikir verebilir. Aynı zamanda bu parçalar birbirine yapıştırıldığında boşluklar arasında da farklılık olur. Bu da aslında parça değişimini gösterir.

Araçta parçanın değişmesi göz aracılığıyla bakılan aracın hatlarına dikkatli bir şekilde bakma genel anlamda değişen parçaları kolayca ele veriyor. Özellikle aracın yan sütununda yapılan değişim işlemleri o aracın fabrika çıkışında dikkatli yapılan düz hatları bozabilmektedir. Bu sebeple uzak olan bir mesafeden o araca bakmak bile aracın herhangi bir parçasının değişip değişmediği konusunda ipuçları verir.

Arabada Değişen Parça Nasıl Anlaşılır?

Araç üzerinde bir parçanın değiştiğini anlamak için göz aracılığıyla değiş farklı şekilde de yöntemleri vardır. Bu yöntem aynı zamanda kesin sonuç vermektedir. Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinin önemli uygulamalarından biri olan araba değişen parça sorgulama hizmeti sayesinde araç üzerinde herhangi bir parçanın değişip değişmediği, değişen parçaların ne kadar olduğu, hasarın tarihi ya da hasar tutarı gibi çeşitli bilgilere kolaylıkla erişim sağlanabilmektedir.

Aracın şase numarası ya da plakası ile kullanılabilecek bu hizmet hasar kayıtlarının sigorta şirketlerine vermiş olduğu bilgiler sayesinde ulaşılabilir. Bu anlamda kişiye en doğru bilgi de sunuyor. Yetkili servis aracılığı ile servis kaydını sorgulama hizmeti sayesinde araçta değişen parça sorgulama işleminin en çok kullanılan yöntemlerinden biri olduğu da söylenebilir. Kişiler bilgi edinmek istediği otomobilinin onarımı herhangi bir yetkili serviste gerçekleşmişse eğer değişen parçaların sorgulanması yine servis kayıtları üzerinden kolay bir şekilde öğrenilebilmektedir. Bu anlamda aracın yetkili servise gitmesi yeterli olur.

Araç Parça Değişimi İçin Oto Ekspertiz

Aracın tamamen orijinal parçalara sahip olup olmadığını öğrenmenin en kesin yollarından biri ise oto ekspertiz işlemidir. Çünkü araç parça değişiminin en kesin yolu bir oto ekspertiz şirketinden destek almaktadır. Bu şirkette çalışan ekspertiz uzmanları araca kapsamlı bir tarama işlemi yapar.

Bu anlamda otomobil üzerinden herhangi bir değişen parçayı ya da işlem görmüş bir parçayı kısa bir süre içerisinde raporlar. Bununla birlikte kapsamlı olarak yapılan ekspertiz işlemi sayesinde emniyet kemeri gergi sistemi, hava yastığı ya da diğer güvenlik aksamlarının herhangi bir şekilde değiştirilmediği de yine bu şirketlerdeki uzman kişiler tarafından kolayca tespit edilmektedir. Yani aslında arabada değişen parçaları sorgulama işlemi çok çeşitli yöntemlerle yapılabilmektedir.

Fazla parça değişimi yapılmış olan araçların ikinci el olarak satılması biraz daha zordur. Çünkü değerini çok daha fazla kaybeder. Aynı zamanda sürekli olarak parçanın değişmiş olması alıcının aklında çok çeşitli soru işaretleri bırakıyor. Bununla birlikte kasko ya da sigorta fiyatlardan farklı olması da parçaların değişmiş olan aracın satımını oldukça zorlaştırıyor.

Araç üzerinde iyi olmayan bir işçilikle işlemin yapılmış olması aslında dış görünüş olarak aracın oldukça kötü bir izlenim vermesine de sebep olur. Bu nedenle genelde kişiler ikinci el araç satın almak istediği zaman oto ekspertizi sokarak araçta herhangi bir parça değişimi olup olmadığı göz önünde bulundurur. Aslında kişiler ikinci el araç alırken bir uzman tarafından yardım alması da bu anlamda oldukça önemlidir. Aksi takdirde herhangi bir şekilde aracının kullandıktan sonra satması mümkün olmayabilir.

PDI Raporu Nedir?

PDI raporu bir aracı satın almadan önce yapılması gereken son kontrollerden biridir. Özellikle kişiler sıfır araç alırken mutlaka ayrıntılı bir şekilde PDI raporunu almalıdır. Bu rapor aracın geçmiş zamanlarda yaşamış olduğu tüm detayları yansıtmaktadır. Özellikle araç 1- 2 defa boyandıysa bununla ilgili olarak detayları da aktarır.

Bu rapor sayesinde araç üzerinde mikron farklılıklar yer alsa bile herhangi bir şekilde fabrikasyon işlemin olup olmadığını ispatlamaktadır. Aslında satış zamanı geldiği zaman zorlanmadan satış için kişinin elinde belge olması oldukça önemlidir. PDI raporunda bakılan kontroller ise şu şekilde sıralanmaktadır;

  • Motor üzerinde pas oluşumu,
  • Yüzey kaplamalarında pas oluşumu ve hasar,
  • Yağmur lekeleri,
  • Mumsu tabakanın soyulmuş olan yerleri,
  • Metal olmayan aksamdaki çizilmeye ya da kırılmalar.
  • Deri ve benzeri olarak kullanılan yerlerde renk solmaları,
  • Standart aksesuarlarda yanlış ya da eksik parçanın olup olmadığı detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir