Tarih:17 Mayıs 2024

Az Yakıtla Çok Yol Nasıl Gidilir?

birevim faizsiz araba

Yakıt harcamaların cep yakmış olduğun şu günlerde tasarruf yapmak oldukça önemli hale gelmektedir. Pek çok kişinin son dönemde sorduğu soruların başında az yakıtla çok yol nasıl gidilir sorusu geliyor. Çünkü az bir yakıt harcaması yapılarak çok daha tasarruflu şekilde yolculuk yapma isteği içerisinde olunuyor.

Tüm bunlar kolay bir şekilde gerçekleşebilecek olurken bilmeniz gereken bazı önemli faktörler olduğunu söylememiz gerekmektedir. Az bir yakıtla çok yol gitmek istiyorsanız burada işin bazı püf noktalarını bilmeniz gerekmektedir. Eğer ki neler yapmanız gerektiği konusunda bilgi sahibi olursanız herhangi bir sorun yaşamazsınız. Az yakıtla çok yol kat etmek istiyorsanız neler yapmanız gerektiğine gelin bir göz atalım.

Gaz Pedalıyla Dost Olma Zamanı  

Yakıt harcamasını çok daha tasarruflu hale getirmek istiyorsanız o zaman gaz pedalıyla dost olmanız tam zamanı. Yüzde 15 oranlarında yaşanan yakıt fiyat artışlarından sonra artık daha bilinçli şekilde bir sürüş yapılarak, yakıtın daha da kontrollü şekilde kullanılması da sağlanmaya çalışılıyor.

Yakıt tasarrufunun bakıldığı zaman altın kurallarından biri olarak gaz pedalıyla arkadaş olmaktır. Burada önemli olacak gaz pedalının tam olarak nasıl kullanıldığı denebilir. Çok daha kontrollü bir şekilde gaz pedal kullanımını yaparak yakıt harcamasının daha da tasarruflu şekilde olmasını sağlayabilirsiniz. Genelde en çok yapılan hatalardan biri de gaz pedalına çok hızlı şekilde basılır.

Doğal olarak gaz pedalına çok hızlı şekilde basmanız ile daha fazla yakıt emiş gücüne geçmesine neden olacaktır. Bu tavsiye edilen bir durum olmadığından dolayı araç sürücülerin tüm bu hususlara olabildiğince dikkat etmesi gerekmektedir. Böylelikle oldukça kontrollü bir şekilde sürüşün gerçekleşmesi mümkün olurken diğer yandan harcamalarda çok fazla yapılmamış olacaktır.

Gaz pedal kullanımı doğru şekilde yapılması ile artık yakıt tasarruf işlemlerinin de pratik şekilde yapılmasını sağlamaya başlamış olursunuz. En sık yapılan bir başka yanlışlardan biri de yokuş aşağı iniş sırasında vites boşa atılır. Bu durum motor kompresyonunu ortadan kaldırmaya neden olur.

Haliyle aracın istop etmesi söz konusu olurken, yeniden aracı çalıştırmak durumunda kalacağınızdan dolayı çok daha fazla şekilde yakıt kullanımı açığa çıkmaya başlamış olacaktır. Aracın fren sisteminde meydana gelen bozulmalar ciddi kazaların gün yüzüne çıkmasına neden olmaya başlar. Bu gibi vakaların yaşanmaması için çok daha fazla dikkatli şekilde hareket etmeniz gerekmektedir.

Motoru Rolantide Isıtmamalısınız  

Yakıt harcama çok fazla olmasını sağlayacak bir başka yanlış hareketlerden biri de motoru rolantide ısıtmak denebilir. Pek çoğumuz ister istemez bu tip durumlar ile karşı karşıya kalabiliyoruz. Hal böyle olunca da ciddi arıza sorunları gün yüzüne çıkmaya neden oluyor.

Motoru rolantide ısıtmanız demek yakıt harcamanın normalden kat ve kat çok daha fazla olmasına neden oluyor. Tüm bu hususlara dikkat ederek harcamalarınızı yapmanız gerekir. Ayrıca aracın hız limiti de yakıt harcamasıyla ilgili bir durumdur. Hız ile ilgili olarak genel bir karşılaştırma yaptığımız zaman 120 KM giden bir araç 80 KM giden bir araca oranla çok daha fazla şekilde bir harcama yapmaya başlar. Bu nedenle aracın hızlı olması demek yakıtın çok daha fazla olmasına neden olacaktır.

Bu gibi bir durumların yaşanmaması için mutlaka motoru rolantiye almamalı ve daha da sorunsuz şekilde kullanmaya başlamalısınız. Burada sürücülerin bilmesi gereken en önemli faktörlerden biri de hız sınırı belirli bir denge de tutmaya çalışmak olacak. Eğer ki hız sınırı belirli bir dengede tutabilirseniz o zaman çok daha iyi şekilde harcama yapılmasını sağlamış olacaksınız. 

Aracı Doğru Vitesle İlerletin

Araç sürücüleri için bir başka önemli diyebileceğimiz faktörlerden biri de aracı doğru vitesle ilerletmeniz olacak. Araç için doğru vites kullanımı yakıt tasarrufu açısından bakıldığı zaman son derece önemli olacaktır. Çünkü araç seyir halindeyken de vites kullanımı yakıt ile bağlantılı bir durum olarak karşı karşıya çıkıyor.

Doğru bir vites kullanmak demek doğabilecek daha fazla yakıtın önlenmesine neden olur. Bu sayede yapacak olduğunuz harcamalardan sonra daha az maliyete düşmüş olursunuz. Vites değiştirme eylemi içerisine girecek olanların bir başka bilmesi gereken önemli yanlarından biri de vites değiştirme esnasında motorun üst seviyelere çıkması engellenmesi gerekir.

Çünkü motor üst seviyeye çıktığı durumlarda çok daha fazla şekilde yakıt ihtiyacı duymaya başlamış olacaktır. Burada aracın maksimum tork seviyesinde olması ve daha fazla üst sınıra çıkmaması gerekir.

Ani Fren Yapmayın  

Ani fren yapılması yakıt harcamayı daha çok yapmanıza neden olacaktır. Böyle bir durum içerisinde yer almamak için mutlaka aracı daha da kontrollü şekilde kullanmaya başlayabilirsiniz. Genelde daha fazla yakıtın kullanılmasına neden olacak hareketlerden biri olarak araç seyir halindeyken ani şekilde yapılan fren denebilir.

Doğal olarak ani şekilde fren yapılmasından kaynaklı olarak normalden daha fazla bir yakıt kullanımı ön plana çıkmaya başlamış oluyor. Böyle bir durum ile karşı karşıya kalmak istemeyenler de tüm bu izlemesi gereken hususlar konusunda çok daha fazla dikkatli olmaları gerekmektedir. Eğer ki daha da dikkatli davranırsanız o halde yakıtın daha da istenilen düzeyde kullanılmasını sağlamaya başlamış olursunuz.

Yokuş Yukarı Çok Çıkmayın

Yakıt harcamasının daha kontrollü şekilde olmasını istiyorum diyebilirsiniz. O zaman tüm iş siz de biterken aracı nasıl kullandığınız burada oldukça önemli olacak bir konu olarak karşımıza çıkıyor: Özellikle yakıtın en fazla şekilde harcanmış olduğu anlardan biri yokuş yukarı çıkılma aşamasında denebilir.

Araç yokuş yukarı çıkıldığı durumlarda çok daha fazla yakıt harcaması yapar. Hal böyle olunca normalden kullanmış olduğunuz yakıt miktarının çok daha fazla şekilde üzerine çıkmaya neden olursunuz.

Araç yokuş yukarı çıkmaya başladığı esnada daha çok performans sergilemek zorunda kalır. Motor çalışma sistemi normale oranla daha fazla olur. Haliyle bu durumda ihtiyaç duyulan yakıt miktarının artmasına neden olmaya başlayacaktır. Düz bir yola oranla yokuş yukarı şekilde bir ulaşı gerçekleşmesi yakıtın harcanma miktarını arttıran faktörler arasında yer almaya neden olur.

Dur Kalk Yapılması

Yakıtı çok harcayan etkenlerden biri sürekli olarak dur kalk yapılması denebilir. Sürekli dur kalk yapılırsa bu durum çok daha fazla şekilde bir yakıt kullanımı ile karşı karşıya kalmamıza neden olacaktır. Bu nedenle daha minimum düzeyde bir yakıt için dikkatli şekilde kullanılmasına özen gösterin.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir