Tarih:15 Mayıs 2024
B Sınıfı Ehliyet

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanır? B Sınıfı Ehliyet Nedir?

birevim faizsiz araba

Araç kullanmaya başlamadan önce, hepimiz bildiği gibi ilk olarak bir ehliyetimiz olmalıdır. Genel olarak otomobil kullandığımızı varsayarsak, B sınıfı ehliyet en çok talep edilen ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet dışında ülkemizde farklı sınıflandırmalar bulunur. A, B, C gibi çeşitli harflerle simgelenen ehliyet sınıfları çeşitli araçları kullanabilmek için verilen belgedir. Yazımızda B sınıfı ehliyet ile kullanabileceğimiz araçları ve bu ehliyet sınıfının özelliklerini inceleyeceğiz.

B Sınıfı Ehliyet Nedir?

İlk olarak B sınıfı ehliyetin ne olduğuna bakalım. B sınıfı ehliyet genel anlamı ile otomobil ve traktörleri kullanabilmek için alınan ehliyettir. Ülkemizde de en çok kullanılan ehliyet türüdür. B sınıfı ehliyet belli bir uzunluğa ve ağırlığa sahip olan araçları kullanmak için alınır ve B1 denilen bir sınıflandırması da bulunur. Bu ehliyet ile M, B1 ve F sınıfında yer alan tüm araçlar kullanılabilir. Türkiye’de ehliyet kullanım süresi, çıkarılan yeni kanunla birlikte, yıl sınırlamasına tabi tutulmuştur. B sınıfı ehliyetin geçerlilik süresi de 10 yılla sınırlanmıştır.

B Sınıfı Ehliyet Hangi Araçları Kullanabilir?

Her ne kadar B sınıfı ehliyet genel olarak otomobil kullanmak için alınsa da bu ehliyet ile farklı araçlar kullanabilirsiniz. Kamyonet kullanmaya da imkan veren bu ehliyet aynı zamanda B, B1, M, D1 ve F gibi sınıfları kapsayan araçların kullanımına olanak sağlar. Bu sınıflandırmaya dahil olan araçları saymak gerekirse; otomobil, 4 tekerlekli motosiklet, traktör, kamyonet ve azami yüklü ağırlığı 4250 gram olan araçları söyleyebiliriz. Aslında traktör F sınıfı, motosiklet ise moped olarak bilinen M sınıfı ehliyet kategorisinde yer alır. Fakat B sınıfı ehliyet aldığınızda bu iki kategoriye sahip olan araçları da kullanabilirsiniz. B sınıfı ehliyetin en büyük avantajlarından biri herhangi ek bir işleme gerek olmadan bu araçları da kullanabilmenizi mümkün kılmasıdır.

B1 sınıfı ehliyete sahip olanlar, motor gücü 15 kilovatı, net ağırlığı ise 400 kilogramı geçmeyen, net ağırlığı 550 kilogramı geçmeyen ve yük taşımak için kullanılan dört tekerlekli motosikleti kullanabilirler. Bu ehliyet türü diğerlerinden farklı olarak 16 yaşını doldurup, 17 yaşından gün alan herkes sınavlara girip alabilir.

M sınıfı ehliyet sahipleri moped gibi 2-3-4 tekerlekli motorlu bisikleti kullanabilirler. Tüm ehliyet sınıfları, M sınıfı ehliyet haricinde moped araçları kullanabilirler. B2 ehliyet sahipleri gibi M sınıfı ehliyet için de 16 yaşını doldurup 17 yaşından gün almış olmak şartı istenir.

D1sınıfı ehliyet sahipleri minibüs kullanabilirler ancak otobüs kullanamazlar. Bu sürücü belgesine sahip olan kişilerin 16+1 diye tabir edilen kapasiteye sahip minibüsleri kullanma yetkileri vardır. D1 sınıfı ehliyet sahipleri alt sınıf ehliyetler olan B, B1, M ve F sınıfına dahil olan araçları da kullanabilirler. Bu sınıf için yaş şartı diğer ehliyet sınıflarından farklıdır. D1 ehliyete sahip olmak istiyorsanız 21 yaşını tamamlamış olmanız gerekir. Diğer önemi bir şart ise deneyimdir. D1 ehliyet alabilmek için sürücünün deneyimli olması gerekir. Yani B sınıfı ehliyetiniz olmalı. Eğer B sınıfı ehliyete sahip olup, tecrübeniz de bulunuyorsa D1sınıfı ehliyet alabilirsiniz. D1 ehliyet daha önce bir B sınıfı ehliyeti almamış olanlara verilmez.

F sınıfı ehliyete geldiğimizde, bu ehliyet sahipleri traktör kullanabilirler. Traktör kullanmak için alınabilen bu ehliyet için 18 yaşını doldurup, 19 yaşından gün almış olmak gerekir. Bunun için D1 ehliyet gibi tecrübe şartı aranmaz.

Ayrıca ülkemizde en fazla kullanılan ehliyet B sınıfı ehliyettir. Yukarıda da anlattığımız gibi bu ehliyet geniş kapsamlı bir sınıfı kapsar. Birçok aracın kullanımı için ilk olarak alınması gereken ehliyet kategorisi olmasından dolayı da tercih edilir.

B Sınıfı Ehliyet 6 Teker Araç Kullanabilir mi?

B sınıfı ehliyette herhangi bir teker sınırlaması bulunmaz. Teker sayısının önemsiz olduğu B sınıfı ehliyet için 6 teker kullanılabilir mi sorusunun cevabı ‘evet’ tir. Önemli olan aracın ağırlığıdır. Belirli ağırlıkta araçların kullanımına müsaade eden B sınıfı ehliyette teker sayısının bir önemi yoktur.

B Sınıfı Ehliyetle Kullanılan Motorlar

B sınıfı sürücü belgesi ile motor kullanılamaz. Motor kullanabilmek için alınması gereken sürücü belgesi A sınıfından olmalıdır. B sınıfında belirtilen motorlar ise yalnızca motosikletlerdir.

B Sınıfı Sürücü Belgesi Alabilmek İçin Gereken Şartlar Nelerdir?

Sürücü belgesi almak isteyenlerin en çok araştırdığı konuların başında gerekli şartların ne olduğudur? B sınıfı ehliyet almak istiyorsanız yerine getirmeniz gereken bazı noktalar bulunur. Bunu öğrenmek için en yakın sürücü kursundan bilgi alabilir ya da internet sitelerinden faydalanabilirsiniz.

İlk olarak B sınıfı bir sürücü belgesine sahip olmak istiyorsanız 18 yaşını doldurmuş olmanız gerekir. Ayrıca bu ehliyete sahip olmak için tecrübe aranmaz. Ancak, B sınıfı ehliyetin maksimum yük taşıma kapasitesinin 4250 kg olduğunu bilmeniz gerekir.

Her sürücü belgesi için sizden istenecek bazı belgeler ve farklı koşullar bulunabilir. B sınıfı için istenen şartlar ve belgeler aşağıdaki gibidir:

  • Nüfus cüzdanınızın fotokopisi, eğer önceden ehliyet alınmışsa onun fotokopisi
  • Adli sicil kaydında bulunan sabıka kaydı
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • Güncel 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Bir uzman doktor ya da aile hekimin alacağınız sağlık raporu
  • Ehliyetinizin süresiz bir şekilde geri alınmamış olmaması
  • Diploma veya öğrenim belgesi
  • Kan grubunu gösteren belge

Tüm belgelerinizi bir araya getirmenizin ardından sürücü kursuna başvurabilirsiniz. Böylece ehliyet alma sürecinizi başlatabilirsiniz. Alınması gereken teorik derslerin ardından sürücü adayları iki aşamadan oluşan yazılı ve direksiyon sınavlarına tabi tutulurlar. Her iki sınavdan başarılı bir şekilde geçilmesi durumunda ehliyet almaya hak kazanırsınız. Belirtmek gereken husus yazılı sınavdan geçen sürücü adayları direksiyon sınavına girmeye hak kazanırlar.

B Sınıfı Ehliyet Ücretleri

Son olarak, hazırlamanız gereken belgeler dışında ödemeniz gereken beli bir ücretin de bulunduğunu hatırlatalım. Ehliyet harcı, kart ücreti ve hizmet bedeli, B sınıfı ehliyet almak için ödemeniz gereken ücretlerdir.

Sürücü kurslarını standart bir ücreti bulunmamakla birlikte, kendinize en uygun olanı seçebilirsiniz. 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren A ve B1 sınıfı ehliyet kurs ücretleri 7 bin 48 TL olarak belirlendi.

2023 yılı için A sınıfı sürücü belgesi harcı 825,70 TL iken, B sınıfı sürücü belgesi için harç ücreti 2 bin 489,90 TL olmuştur.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir