Tarih:30 Nisan 2024
EDC Şanzıman

EDC Şanzıman Nedir? Avantajları Nelerdir?

birevim faizsiz araba

EDC şanzıman, Dacia ve Renault markalarının ürettiği çift kavramaya sahip olan bir yarı otomatik şanzıman tipidir. Aynı zamanda verimli çift kavramı anlamına da gelen “Efficient Dual Clutch” kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Bu sistemdeki ilk kavramı sistemi tek sayıdaki vitesleri kontrol ederken, ikinci kavrama sistemi ise çift sayıdaki vitesleri kontrol etmektedir. Bu şekilde bir vites ile güç aktarılırken diğer vites hazır hale gelmektedir ve hızlı, kesintisiz bir vites değişimi sağlanmaktadır.

EDC şanzımanın için birçok avantaj sayılabilmektedir. Örneğin EDC şanzıman, daha verimli şekilde güç aktarımı yapmaktadır ve bu da daha az yakıt tüketilmesini sağlamaktadır. Bu özellik ile uzun vadede yakıt açısından tasarruf sağlayabilirsiniz. EDC şanzımanın avantajları ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. EDC şanzıman, sürücü kişilere vites değiştirme konusunda konfor ve kolaylık sağlamaktadır. Otomatik vites geçişleri, sürücülerin trafiğe ya da yol koşullarına daha fazla odaklanmasını sağlamaktadır,
  2. Bu model şanzıman ile pürüzsüz ve hızlı vites değişimleri yapılmaktadır. Bu durumda daha hızlı ivmelenme ve daha akıcı bir sürücü deneyimi yaşayabilirsiniz,
  3. EDC şanzıman, otomatik ya da yarı otomatik modlar ile kullanılabilmektedir. Otomatik modda, şanzıman vites değişimlerini otomatik olarak gerçekleştirmektedir. Araç yarı otomatik modda olduğu zaman ise sürücüler vites değişimlerini manuel olarak yapabilir,
  4. Uzun yolculuklara sürücüler daha az yorulur. Otomatik vites geçişleri ile sürücüler sürekli vites değiştirmek zorunda kalmamaktadır. Ayrıca sürücüler vites değiştirmek için manuel olarak zaman harcamak zorunda kalmamaktadır,
  5. EDC şanzımanı ile daha iyi tork aktarımı sağlanmaktadır. Bu şekilde daha iyi çekiş gücü ve daha iyi sürüş performansı sağlanmaktadır.

EDC Şanzıman Hangi Araçlarda Bulunur?        

Araç almak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan biride EDC şanzıman hangi araçlarda bulunur? Bu şanzıman modeli, Dacia ve Renault markalarının belirli modellerinde bulunmaktadır. EDC şanzımana sahip araç modelleri ile ilgili bir sıralama yapacak olursak;

  1. Renault Clio,
  2. Renault Captur,
  3. Renault Megane,
  4. Renault Kadjar,
  5. Renault Talisman,
  6. Dacia Duster,

Bu araç modelleri, EDC şanzıman modellerine sahiptir. EDC şanzıman modeline sahip bir araç almak isteyen kişiler, bu model araçlardan faydalanabilir.

EDC Şanzıman Arızaları Nelerdir?

İkili kavrama şanzımanlarda kullanılan baskı balatası, normalden daha fazla kullanıma maruz kalmaktadır ve bu durumda zaman içerisinde aşıma uğramaktadır. Arızalar, çoğunlukla belirli bir kilometre sonrasında ortaya çıkmaktadır. EDC şanzıman arızaları, aracın titreme yapması ya da şanzımanın kilitlenmesi gibi sorunların yaşanmasına neden olmaktadır.

Ayrıca bu tarz bir sorunda vites geçişi yaparken vuruntu yaşayabilirsiniz. Vites geçişlerinde aracınızın zorlandığını fark ettiyseniz servise ya da güvendiğiniz bir ustaya gidebilirsiniz. Bu şekilde EDC şanzıman arızaları için çözüm bulabilirsiniz.

EDC Şanzıman Nasıl Çalışır?

EDC şanzıman modellerinin çalışma sistemine baktığımız zaman dişliler karşımıza çıkmaktadır. Dişliler bu sistemde senkromeçler ile birbirine kenetlenen bir teknoloji ile karşımıza çıkmaktadır. Her bir kavramaya bağlı olarak iki adet kamalı mil üzerinden çalışan bir sistem ile kuruludurlar. Dişlilerin biri kavrama sırasında iken diğeri üst kavramada beklemektedir ve bu şekilde sarsıntısız bir vites geçişi gerçekleşmektedir.

Genel olarak araçların vites gövdesinde “+” işareti ile manuel olarak vites yükseltme işlemleri gerçekleşmektedir. Aynı konumda bulunan “-“ işaretiyle ise manuel olarak vites düşürme sağlanmaktadır. Otomatik vitesli araçların birçoğunda olduğu gibi EDC şanzımanlı araçların “P” yazan kısmı park, “R” yazan yeri geri vitesi, “N” yazan yeri ise boş vites olarak geçmektedir.

EDC Şanzımanın Dayanıklılığı Nasıldır?

EDC şanzımanlar, doğru kullanıldığı zaman ve periyodik bakımları yapıldığı zaman uzun ömürlü bir kullanım sağlamaktadır. Ancak her şanzıman gibi düşük yağ seviyeleri, aşırı yükleme ya da yanlış kullanım gibi faktörler, şanzımanın ömrünü etkilemektedir. Bu nedenle üretici tarafından belirtilen bakım talimatlarına uyulması oldukça önemlidir.

Belirli talimatlara uyulduğu sürece EDC şanzımanlar diğer modellere oranla daha dayanıklıdır. Dayanıklılığın yanı sıra diğer modellere oranla daha kullanışlı bir yapıya sahiptirler.

EDC Şanzıman Çabuk Arızalanır mı?​

Arabalar için araştırma yapan kişilerin en çok merak ettiği sorulardan biride EDC şanzıman çabuk arızalanır mı? Genel olarak bakıldığı zaman EDC şanzımanlarda kısa süre içerisinde sorun çıkmamaktadır. Herhangi bir arza olduğu zaman araç sorun tespit cihazları ile kısa süre içerisinde bulunmaktadır.

Vites değişikliği sırasında yaşanan ses sorunları, EDC şanzıman modellerinden oldukça normaldir. Ancak araçlardan gelen sesler ve sorunların mutlaka neyden kaynaklandığı tespit edilmelidir. Aracınızı, araç sorun tespiti için servisine ya da güvendiğiniz bir ustaya götürebilirsiniz.

EDC Şanzıman Neden Gereklidir?

Yeni bir araba almak isteyen kişilerin merak ettiği sorulardan biride EDC şanzıman gerekli mi? EDC şanzıman, otomatik ve manuel şanzımanların en iyi özelliklerini birleştiren bir tür yarı otomatik şanzıman sistemidir. Vitesler arasında geçiş yapmak için iki ayrı debriyaj kullanılmaktadır ve bu durumda gelenekse bir debriyaj pedalına ihtiyaç kalmamaktadır.

EDC şanzıman, güç aktarımında herhangi bir kesinti olmadan yumuşak ve hızlı vites geçişleri sunarak manuel ya da diğer otomatik şanzımanlara oranla daha üstün bir sürüş deneyimi sunmaktadır. Ayrıca vites değişimi sırasında motorun optimum devirlerde çalışması sağlanarak yakıt tüketimi ve emisyonlar azaltılmaktadır. Bu durum, çevre dostu otomobiller ve hızlı vites değiştirme gerektiren performans araçları için oldukça ideal bir seçenektir. Elektronik şanzıman, her bir vitesin ne zaman ve ne kadar hızlı değiştirildiği üzerinde hassas kontrol sağlar ve manuel ya da diğer otomatik şanzımanlardan daha az komplikasyon ile daha yumuşak çalışma sağlar. Bu nedenle EDC şanzımanlar oldukça gereklidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir