Tarih:17 Mayıs 2024

Elektrikli Araç Sigortası Nedir? Fiyatları Ne Kadar?

birevim faizsiz araba

Hem dünya genelinde hem de Türkiye’de sıklıkla kullanılan ve tercih edilen elektrikli araçlar için alınan elektrikli araç sigortası nedir? Kişilerin bu araçlara yönelmesindeki asıl nedenler biri de maddi olarak yakıtların çok fazla artması ve bunun önüne geçme isteğidir. Elektrikli araçlar için de sağlanması mümkün olan ve de herhangi bir hasar ya da çarpma durumunda kişilerin hasarının karşılanmasını sağlayan sigorta vardır.

Kişilerin olumsuz bir durumla karşılaşması durumunda tüm hasarı ve zararı kendilerinin ödemesi yerine en iyi şekilde sigortadan destek alması daha mantıklı ve de avantajlıdır. Bu yüzden kişilerin sorun yaşadıkları anlarda maddi olarak tüm masrafı ve hasarı üstelenmemsi için sigortaya ihtiyacı olur.

Aracın sigortadan yararlanması halinde pek çok avantajı ve de olumsuz durumların düzeltilmesi mümkün olur. Peki elektrikli araç sigortası ne işe yarar? kişilerin aracı kullanırken ya da araçtan haberi yokken çalınması durumunda sigorta kişilere destek vererek maddi açıdan ödeme yapar. Bu yüzden her araç için son derece önemli olduğu gibi elektrikli araçlar için de sigorta son derece önem arz eder.

Elektrikli araç sahibi olan kişilerin tüm detayları en iyi şekilde bilerek sorun yaşamamak ve geleceği de düşünmek adına sigorta yaptırmasında fayda vardır. Çarpma, çarpışma, kaza, yanma ve kişiler tarafından araca verilen hasarlarda derhal sigorta devreye girmektedir. Araç anahtarının birinin eline geçmesi ve çalınması, deprem, kişisel eşya teminatı gibi detaylarda bu aracın sigorta teminatı arasında yer alır.

Sel ve su baskını, dış etkenler, çevresel faktörler, toprak kayması, yıldırım ve dolu, fırtına gibi durumlar elektrikli araç sigortası teminatları arasındadır. Tüm bu etkenlerin gerçekleşmesi ve aracın başına gelmesi durumunda kişilerin tüm sigorta ödeneği tarafında gönderilir. Aynı zamanda kişilerin sigorta yaptırarak ödemesi gereken tüm maddi hasarı ve masrafı da sigorta sayesinde aradan çıkarması oldukça iyi bir durumdur.

Elektrikli Araç Sigortası Nasıl Yaptırılır?

Her araçta olduğu gibi bu tarz araçlarda da sigorta yapılması durumu vardır. Bu nedenle kişilerin geç olmadan ve herhangi bir olumsuz durumu da öngörerek derhal sigorta yaptırması gerekir. Kişilerin tam ya da yarı olan elektrikli araçları için yaptırmak istedikleri sigorta kapsamında herhangi bir fark olmamakla beraber ödenek bile aynı şekilde hesaplanmaktadır.

Bu yüzden kişilerin yaptırmak istedikleri bu sigorta için en iyi ve doğru şekilde hareket ederek sonuç elde etmesinde fayda vardır. Elektrikli araç sigortası nasıl yaptırılır? Konusunda her araç için olduğu gibi gerekli olan tüm evraklar ve belgeler ile sigortadan bu işlemler gerçekleştirilmektedir.

Kişiler tüm sigorta acenteleri ve de sigorta hizmeti vermekte olan banka şubelerine giderek bu işlemleri kolaylıkla ve pratik şekilde gerçekleştirmektedir. Kişiler fiyat konusunda da internetten ya da değişik olan sigorta acentelerinden teklif alabilir. Bu şekilde kolaylıkla ve zaman kaybetmeden sigorta işlemleri yapılır.

Elektrikli Araç Sigortası Yapılırken Nelere Dikkat Edilir?

Kişilerin bu sigorta işlemleri için belirli durumları ve detayları göz önünde bulundurarak hareket etmesinde ve işlemleri yürütmesinde fayda vardır. Bu şekilde olduğu zaman insanlar çok fazla zorlanmadan ve her detaya hakim olarak en kısa süre içerisinde araca sigorta yaptırabilir. Bu yüzden sigortanın yaptırılması hususunda hassas ve de önemli olan durumlar vardır. Peki elektrikli araç sigortası yaptırırken nelere dikkat edilir?

  1. Fiyatlandırma

Elektrikli araçlar için yaptırılmak istenen sigorta konusunda kişilerin fiyatları bilmesi ve buna göre bütçe ayırması oldukça önemlidir. Değişmekte olan durumlar ve de fiyatlar neticesinde sigorta anlamında da değişiklikler ya da yükselmeler yaşanabilir. Sigorta hem insanları hem de aracı güvence altına almakta olduğundan ani bir kaza durumunda bunun maddi hasarının karşılanması adına en iyi şekilde adım atılması ve bunun karşılanması söz konusu olur.

Gelişmekte olan teknoloji ile birlikte kişilerin teknolojik, mali ve de diğer durumları göz önünde bulundurması gerekir. Aynı zamanda elektrikli araçlar yeniş bir pazar olmasından kaynaklı bazı insanlar bunu daha yüksek fiyatlardan satmak ve kar elde etmek ister.  Elektrikli araç sigortası gerekli mi? Konusunda ise kişilerin kesinlikle yaptırması ve bulundurması gereken önemli durumlardandır.

  1. Güç Kablosu Teminatı

Bütün elektrikli cihazlarda olduğu gibi elektrikli araçlarında şarj edilmesi ve çalışması için elektrik prizine takılması son derece gereklidir. Eğer kişilerin garajında prizler bulunmaktaysa bu durum problem ve sorun yaşatmamaktadır. Ancak kişilerin araçlarını sokakta şarj etmek zorunda kalması durumunda sürekli pek çok insan geçeceğinden tehlikelerle karşılaşılması muhtemel olmaktadır.

Şarj kabloları, sakatlanma, ölme ve de hayati tehlike arz edebileceğinden aynı zamanda eski ve hasar almış kablolar bu gibi durumları daha çok tetiklemektedir. Dolayısıyla kişilerin elektrikli araçlar için poliçe yaptırırken bu riskleri göz önünde bulundurmasında fayda vardır.

  1. Batarya – Pil Teminatı

Otomobil üretmekte olan firmalar araç bataryalarının temin edilmesi için kiralama ya da satın alma seçenekleri sunmaktadır. Elektrikli araç sigortası kişilerin en olmadık zamanında dahi işe yaramakta olduğundan her türlü olumsuz ve tehlikeli olan durumlara karşı kişinin ihtiyacı olan bir durumdur. Bu nedenle de kişiler zaman kaybetmeden ve de illa ki tehlikeyi beklemeden derhal sigorta yaptırması gerekir. Bazı sigorta firmaları kişilerin bataryayı kendilerinin sigortalatmasını beklerken bazıları da bunu kendileri karşılar.

Kişilerin firmanın elektrikli otomobil bataryasını kiralama yöntemiyle değiştirmesi karşısında mutlaka dikkatli olmalıdır. Yani eğer firma elektrikli aracının bataryasını kiralama yöntemi ile değiştirmekteyse sigorta şirketinin bu durumu teminat dışı bırakma gibi bir duruma karşılık poliçe yaptırılırken dikkatli olunması gerekir.

Elektrikli Araç Sigortası Fiyatları Ne Kadar?

Elektrikli araçlar için yaptırılmakta olan sigortaları fiyatları da aynı şekilde zorunlu trafik sigortası fiyatları ile aynıdır. Dolayısıyla tam ya da yarı elektrikli araç kullanan kişilerin ayrı şekilde değil de aynı fiyatı ödemek durumunda olduklarını bilmesinde fayda vardır. Yani yarı ya da tam olacak şekilde bu araçlar için aynı fiyat ödenir. Elektrikli araç sigortası fiyatları da bazı durumlara göre değişiklik gösterecek şekilde belirlenir.

Hibrit araçlar ve de elektrikli olan araçlar arasında sigorta fiyatı konusunda farklılıklar gözlenmektedir. Bu nedenle kişilerin hangi aracı aldığı ya da kullandığı tam olarak sigorta ücretini etkiler. Elektrikli araçlar için yapılan sigortalarda bazen indirimler olsa da bazı durumlarda kişiler zorunlu sigorta gibi aynı ücreti öder.

Elektrikli araların yapmakta olduğu kaza ya da aldığı hasar oldukça önemlidir. çünkü bu araçların parçalarının bulunması zor olduğu için kişilerden sigorta aşamasında daha yüksek fiyat alınabilir. Bundan dolayı kişiler neye göre değiştiğini bilerek en uygun şekilde bütçe oluşturup sigorta yaptırmalıdır.

Kullanılan malzemeler, pil gücü ve batarya gibi detaylara bakılarak kişilerden sigorta için ayrı şekilde ödeme alınır. Bu da araçların henüz yeni olması ve de kaza durumunda daha fazla fiyat gerektirmesidir. Elektrikli araç sigortası pahalı mı? Konusunda birçok markaya ve modele göre değişiklik gösterdiğini belirtmekte fayda vardır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir