Tarih:15 Mayıs 2024
Engelli Raporu

Engelli Raporu ile Araç Nasıl Alınır?

birevim faizsiz araba

Türkiye’de engelli raporuna sahip olan bireyler Özel Tüketim Vergisi’nden muaf tutularak araç satın alabilmektedir. Engelli kişilerin hayatlarına kolaylık sağlamak amacı ile yapılan bu indirimler, %40 üzeri ve %90 üzeri engellilik durumu olarak 2 farklı şekilde uygulanmaktadır. Engelli raporu ile araç almak iki farklı şekilde ele alınmaktadır.

%90 üzeri engeli olan kişinin yakınları da bu indirimlerden faydalanabilmektedir. %40 engelli raporu ile alınan araçlardan ise yalnızca engelli kişinin kendisi kullanabilmektedir.

%40 rapora sahip olan kişiler, ÖTV indiriminden yararlanarak araç almak için ilk olarak durumlarını gösteren bir rapora sahip olmalıdır. Raporda engelli kişinin özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumu olmadığı belirtilmelidir. Kişi kendi aracını kullanacağı için H sınıfı ehliyete sahip olmalıdır. Kişi ehliyet alacağı zaman özel donanımlı engelli aracı ile sınava girmektedir.

%90 engelli raporu sahip olan kişiler, araçta engeline uygun özel aksam yaptırmak şartı ile ÖTV ödemesi yapmadan araç alabilmektedir. Bu kişilerin raporunda özel engelli aracını kullanmaya engel bir durumlarını olmadığı belirtiliyorsa araçlarını kullanabilirler. Ancak kişinin araç kullanılmasına izin verilmiyorsa kişinin birinci dereceden üçüncü dereceye kadar olan yakınları ÖTV’siz araç satın alabilmektedir.

Engelli Raporu ile Araç Satın Alma Şartları

Engelli araç indirimi şartları arasında ilk bilinmesi gereken şey engelli raporunun 0 km araç alımları için geçerli olduğudur. İkinci el araçlarda maalesef indirim uygulanmamaktadır. Bir diğer şart ise alınacak aracın 1.4’ten düşük bir motor gücüne sahip olmasıdır. Yüksek motorlu olan araçlar indirim kapsamında değildir.

Engelli raporu ile araç satın alma şartları arasında satın alınan aracın beş yıl içerisinde satılmayacak olması da yer almaktadır. Ancak aracın her şekilde satılması gerekiyor ise belirli bir yol izlenmektedir. Bu yolda ÖTV kapsamından muaf tutulan miktar hesaplanmaktadır ve araç sahibinde bu tutar alınmaktadır. Sonrasında araç sahibi satış işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Eğer satmak istenilen kişi, yine engelli şartlarını yerine getiren bir kişi ise durum yine de çok fazla değişiklik göstermemektedir. Engelli araç satışı yapabilmesi için beş yerine üç yıl beklemek zorundadır.

%40 Engelli Raporu ile Araç Alım Şartları

Sıfır araç alımında kişilerin engellilik oranı %40-89 arasında ise %26.3 oranında ÖTV indirimi uygulanmaktadır. Bu kişilerde KDV ödemesi ise %15.24 oranında uygulanmaktadır. %40 engelli ÖTV indirimi ile araç satın almak isteyen kişilerin ilk olarak araç alma şartlarını yerine getirmesi gerekir. Bu şartlar 2023 yılı için şu şekildedir;

  1. Engelli raporu ile araç almak isteyen kişilerin en az %40 uzuv kaybına sahip olması gerekir,
  2. Aracı alacak olan kişinin 18 yaşından büyük olması gerekir,
  3. Tam teşekküllü bir hastaneden alınan engelli belgesinde %40-89 arasında engellilik oranına sahip olması ve sürücü belgesi alabilir ibaresinin yer alması gerekir,
  4. %40 engelli olan kişinin engel durumundan dolayı aksamlı bir araç kullanması gerekiyor ise engelli raporunda tertibatlı araç kullanır ibaresinin, herhangi bir tertibat gerekli değil ise tertibatlı olmaksızın ÖTV indirimi faydalanır ibaresinin bulunması gerekir,
  5. Engelli olan kişinin raporunda otomatik vitesli araç kullanabilir ya da otomatik vitesli araç kullanamaz ibaresi var ise bu şartlara uygun bir araç satın alması zorunludur.

%90 Engelli Raporu ile Araç Alım Şartları

%90 engel ile araç satın almak isteyen kişiler için şartları şu şekilde sıralayabiliriz;

  1. Tam teşekkülü hastaneden alınan engelli raporunun %90 ve üzeri olması gerekir. Raporda ÖTV istisnalı araç kullanabilir ibaresinin bulunması gerekir. Ancak kişinin raporunda sürücü ehliyeti alabilir ibaresi bulunmuyor ise aracı yakınlık derecesi bakılmadan herkes kullanabilmektedir,
  2. %90 engelli kişilerin trafiğe çıkmasının uygun olmaması durumunda araç ruhsatına kaydedilen 3 kişinin daha aracı kullanmasına izin verilmektedir.

Engelli Raporu ile Alınabilecek Araçların Fiyatları

Engelli raporu ile araç almayı hak kazanan kişiler için araç fiyatları, liste fiyatlarına oranla daha düşüktür. Ancak engelli araç indirimi denildiği zaman ifadenin karşılığını tam olarak bilmeniz gerekir. Bu durumda bahsedilen indirim, bu vatandaşların engel seviyeleri düşünülmesi sonucunda oluşturulan ÖTV ve KDV muafiyetidir.

Yani engelli raporu ile araç alınırken ilgili kişiden bu vergiler alınmamaktadır ancak bunun dışında başka bir indirimde uygulanmamaktadır. Engelli raporu ile araç alınırken belirlenen bu indirim, her yıl yapılan ÖTV ve KDV zamlarına göre değişiklik göstermektedir.

Engelli Raporu ile Hangi Araçlar Alınabilir?

Engelli raporu ile araç alırken alınacak olan aracın fiyatı ve özellikleri oldukça önemlidir. Bu şekilde araba almak isteyen kişilerin şu sınırlamalara dikkat etmesi gerekir;

  1. 4 ya da daha altı motor hacmine sahip araçlar,
  2. Motor silindir hacmi fark etmeksizin tüm motosikletler.

Engelli raporu ile hangi araç alınır? Sorusunun cevabını etkileyen unsurlardan bir diğeri de aracın fiyatıdır. Resmi Gazete’de yayınlanan değişiklikler kapsamı ile engelli kişiler için araç alım üst limiti 2023 yılında motor hacmine bakılmaksızın ÖTV ve diğer vergiler dahil olacak şekilde 1.004.200 TL olarak belirlenmiştir.

Engelli Raporu ile Alınacak Araçlarda İndirim Hesaplaması Nasıl Yapılır?

Engelli raporu ile alınacak araç için fiyat hesaplaması yapılırken aracın ham fiyatına ÖTV fiyatı eklenir ve ham fiyat ile ÖTV fiyatı toplanarak toplam tutarın KDV’si eklenir. Araç satın alınırken faydalanılan diğer indirimlerden bir diğeri de KDV indirimi. Normal şartlarda araç alırken %18 KDV ödenirken engelli raporu indiriminden faydalanıldığında bu oran %15’e kadar düşmektedir.

ÖTV ve KDV ile yapılan ayrı indirimler, satın almak istenilen aracın satış fiyatı yaklaşık olarak %30-%32 arasında değişiklik gösterir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir