Tarih:30 Nisan 2024
Fren Hidroliği

Fren Hidroliği Nedir, Ne Zaman Değişir?

birevim faizsiz araba

Motorlu taşıtlarda fren sistemi, güvenli bir sürüş için son derece önemli konudur. Zaman zaman kontrolü yapılmayan fren sistemi sürüşü güvensiz bir hale getirerek olası kazalara yol açabilir. Peki fren hidroliği nedir?

Fren Hidroliği Nedir?

Fren hidroliği, fren sisteminin verimli bir şekilde çalışmasını sağlayan bir yağ türüdür. Fren hidrolik yağı, fren sisteminin düzgün çalışabilmesine yardımcı olarak araç sahiplerinin güvenli bir sürüş deneyimi sunar. Bu yüzden de fren hidrolik yağının düzenli olarak değişiminin yapılması oldukça önemlidir. Düzenli olarak değişimi yapılmayan fren hidrolik yağı, yolculuk sırasında ciddi kazalara sebep olabilir.

Fren Hidroliği Ne İşe Yarar?

Fren, motorlu taşıtların yavaşlamasını ve durmasını sağlayan bir sistemdir. Dolayısıyla fren sistemi olmadan arabaları durdurmak imkansızdır. Ancak fren sisteminin düzgün çalışabilmesi için de düzenli olarak kontrollerinin sağlanması gerekmektedir. Fren sistemlerinde bulunan hidrolik yağ, özel olarak geliştirilen bir tür sıvıdır. Bu sıvı pedallara uygulanarak basıncı arttırır ve fren rotorlarına iletilir. Bunun sonucu olarak da aracın hareketi yavaşlatılır ya da tamamen durdurulur. Bu da araçların durması gerektiği durumlarda durdurulmalarını sağlar.

Fren hidrolik yağının yeterli olması büyük bir önem taşımaktadır. Yeterli hidrolik yağı olan fren sistemi, araç sürüşlerinin güvenilir olmasını sağlar. Buna karşın yağı az olan fren hidroliği, yetersiz basınca ve geç frenlemeye neden olur. Bunun sonucu olarak da olası kazalara sebebiyet verilebilir. Bununla birlikte fren hidroliği eğer yetersizse ve zamanında müdahale edilmediği taktirde fren sistemi tamamen çöker. Özellikle de sürüş sırasında fren sistemi çökerse son derece ciddi kazalar meydana gelebilir. Bundan ötürü araç gösterge panelinde çıkan uyarıya dikkat ederek zamanında fren hidrolik yağının değişiminin yapılması gerekmektedir.

Fren Hidrolik Yağı Ne Zaman Değişir?

Fren hidrolik yağının düzenli olarak kontrollerinin sağlanması ve değiştirilmesi, güvenilir bir sürüş deneyimi için son derece önemlidir. Peki fren hidrolik yağı ne zaman değişir? Fren hidrolik yağının değişim zamanın geldiğini gösteren bazı işaretler şu şekildedir;

  • Fren pedalı sertleşir
  • Aracın durma süresi uzar
  • İçten dışa doğru sistem bileşenlerinde korozyon oluşur
  • Yağın renginde değişme yaşanır

Uzun yıllar boyunca kapalı bir sistemin içerisinde bulunan fren hidroliği, bulaşan nem nedeniyle fren sistemindeki bileşenler zarar görebilmektedir. Bu nedenle sıvının kaynama noktası düşüşe geçer. Kaynama noktasının düşüşe geçmesiyle fren sistemi büyük ölçüde etkilenerek performansı zayıflar. Hidrolik yağ tamamen kirlendiğinde ise sistem bozulmaya başlar. Bu yüzden fren hidroliğinin kaynama noktası 200°C’nin altına inmeden önce 2 yılda bir ya da yaklaşık 40.000 kilometrede bir yenilenmesi gerekmektedir. Ancak kilometre, araçtan araca değişiklik göstermektedir. Bu nedenle her araç için 40.000 kilometre demek doğru olmayabilmektedir. Aracın durumu, markası, modeli ve kullanım şekli araçtaki yağ değişim zamanını etkiler.

Fren hidroliğinin değiştirme zamanının gelip gelmediğini öğrenmek için aracın gösterge panelinde yer alan uyarı ışıklarının takip edebilirsiniz. Fren sistemindeki hidrolik yağın azalması durumunda araç göstergesindeki uyarı ışığı yanmaktadır. Eğer yağ en kısa zamanda değiştirilmezse fren sistemini bozarak ciddi problemlere yol açabilir.

Fren Hidrolik Yağı Değiştirilmediği Taktirde Ne Olur?

Fren sistemindeki hidrolik yağı zamanla azalarak sistemin bozulmasına yol açmaktadır. Bu da frenlerin düzgün çalışmamasına ve hatta sürüş esnasında bir kaza oluşmasına sebebiyet verebilmektedir. Bu yüzden fren hidrolik yağını, düzenli olarak her iki yılda bir ya da ortalama olarak 40.000 kilometrede bir değiştirmek son derece önemlidir.

Fren Hidrolik Yağı Nereden ve Nasıl Değiştirilir?

Fren hidrolik yağ değişimi kolay bir işlem gibi görünse de aslında uzmanlık gerektiren bir iştir. Bu nedenle yağ değişimi için aracı uzmanına götürmek en doğru karardır. Peki fren hidrolik yağı nasıl değiştirilir?

Fren hidrolik yağı deposu, aracın kaputunda bulunmaktadır. Yağı değiştirmek için öncelikle deponun kapağı açılır. Buradan daha önce hazırlanmış vakum pompası ile eski yağ çekilir. Ancak eski yağı çekerken bir yandan da yeni yağ eklemesi yapılmalıdır. Ancak fren hidrolik yağı değiştirmek için kullanılan en sık yöntem tekerleklerdir. Bunun için öncelikle araç kriko yardımı ile yukarı kaldırılır ve tekerlekler çıkartılır. Ardından eski yağ, araç içerisinden boşaltılır.

Bu işlem yapılırken aynı zamanda haznenin hava yapmaması için yeni yağ devamlı olarak aktarılır. Ayrıca yağın değişimine sistemin en uzak tekerleğinden başlamak daha yararlıdır. Yağı bulunduğu alandan çıkarabilmek için vida gibi parçaların plastik tapaları çıkarılır. Sonrasında bir hortum yardımı ile eski yağ araçtan alınır. Araçtan çıkan hidrolik yağın rengi değişebilir. Ancak yukarıdan yeni yağ eklemeye devam ettikçe yağın rengi düzelmektedir. Yeni hidrolik yağın akmaya başladığı görüldüğünde işlem tamamlanır. Vida tekrar sıkılıp tapalar yerine oturtularak tekerlekler monte edilir ve gerekli kontroller sağlanır.

Fren hidrolik yağının zamanında değiştirilmesi, sürüş sırasında oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesi açısından önemlidir. Dolayısıyla hidrolik yağ uyarı ikazları ile yağ değişim zamanının gelip gelmediğini takip edebilirsiniz.

Fren Hidrolik Yağı Değiştirirken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Fren hidrolik yağı değişim yaparken bir takım noktalara dikkat etmekte fayda vardır. Öncelikle kullanılan yağın kalitesi aracın uzun ömürlü kullanımı için büyük bir önem taşımaktadır. Araca uygun olan kaliteli bir yağ ile aracın kullanım ömrünü uzatabilir ve daha güvenli bir sürüş deneyimi yaşayabilirsiniz.

Fren hidrolik yağı değişimi için en çok merak edilen konulardan biri de farklı fren hidrolik yağı kullanımıdır.  Birden fazla kullanılan hidrolik yağların birbirine karıştırılması, araca zarar verebilmektedir. Bu nedenle araç yağını değiştirirken tek ve kaliteli bir yağ kullanmak çok daha doğru olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir