Tarih:30 Nisan 2024
Gaz Kelebeği

Gaz Kelebeği Nedir, Ne İşe Yarar?

birevim faizsiz araba

Araçlarda zaman zaman bazı nedenlerden ötürü bir takım sorunlar meydana gelebilmektedir. Bu sorunların kaynağı bulunduğu taktirde problemin çözülmesi de kolaylaşmaktadır. Araçlarda en sık karşılaşılan problemlerden biri de gaz kelebeğidir. Bir diğer adıyla boğaz kelebeği olan gaz kelebeği, motorun çalışma verimini etkileyen önemli unsurlardan biridir. Peki gaz kelebeği nedir?

Gaz Kelebeği Nedir?

Gaz kelebeği, araçtaki motorun hava akışını kontrol etmek için kullanılan bir parçadır. Genellikle benzinli araçlarda bulunan gaz kelebeği, emme manifoldundan girecek olan havanın miktarını ayarlamak için kullanılmaktadır. Boğaz kelebeği olarak da bilinen gaz kelebeği, gaz pedalının basma miktarına göre açılıp kapanır ve böylece silindirlere giren hava miktarının kontrolü sağlanır.

Emme manifolduna bağlı olan hava giriş borusunda bulunan gaz kelebeği elektronik ve telli olmak üzere iki çeşide ayrılmaktadır. Araçlarda bulunan gaz kelebeği çeşidi, aracın markasına ve modeline göre değişiklik göstermektedir. Buna karşın günümüzdeki araçların birçoğunda elektronik gaz kelebeği yer almaktadır.

Elektronik Gaz Kelebeği Nasıl Çalışır?

Elektronik gaz kelebeğinde gaz pedalına basılma miktarı, konum sensörü üzerinden Elektronik Kontrol Ünitesine (ECU) bildirilmektedir. Bununla birlikte Elektronik Kontrol Ünitesi, elektronik gaz kelebeğine sinyal gönderir ve gaz pedalına basılma miktarına uygun olarak gaz kelebeğinin açılması sağlanır.

Gaz Kelebeği Ne İşe Yarar?

Motorlu araçlardaki hava akışını sağlamaya yarayan en önemli parçalardan biri olan gaz kelebeği, motorun düzgün bir şekilde çalışmasını sağlamaktadır. Gaza basıldığında konum sensöründen Elektronik Kontrol Ünitesine (ECU) bilgi aktarımı yapılmaktadır. Elektronik Kontrol Ünitesi de bu bilgiyi gaz kelebeğine ileterek bu parçanın açılmasını sağlamaktadır. Bunun sonucunda belirlenen gazın hıza dönüştürülebilmesi için ihtiyaç duyulan hava, motorun içerisine alınır.

Gaz kelebeği sayesinde doğru yakıt – hava karışımı elde edilerek yakıt ekonomisinin arttırılmasına da katkı sağlanır. Ayrıca gaz kelebeği, soğuk başlangıçta daha fazla hava girişi sağlayarak motorun daha kolay çalışmasını ve daha iyi bir performans göstermesine yardımcı olur. Bunun yanı sıra motorun daha temiz yanması sağlanarak daha düşük emisyon seviyelerine katkıda bulunulur.

Gaz Kelebeği Arızası

En çok karşılaşılan gaz kelebeği arızası konum sensöründe yaşanan problemlerdir. Yani bu durum gaz kelebeği adaptasyonunun bozulmasıdır. Bu arızalar tamir edilebilir bir arızadır. Eğer gaz kelebeğinin kendisinde herhangi bir sorun yok sadece konum sensörü bozuk ise komple gaz kelebeğini değiştirmeye gerek kalmaz. Bunun yerine sadece konum sensörü değiştirilir. Ancak gaz kelebeğinin kendisinde ciddi sorunlar varsa gaz kelebeği tamamen sökülerek yenisi ile değiştirilir.

Eğer gaz kelebeğinde meydana gelen arızalar giderilmez ise aracın performansı düşer ve araç çalışmaz hale gelebilir. Bu yüzden gaz kelebeğinde bir problem oluştuğunu fark ettiğiniz anda en kısa sürede yetkili bir servise başvurmalısınız. Yetkili servis gaz kelebeğinde yaşanan problemin kaynağını bularak sorunun giderilmesine yardımcı olur. Gaz kelebeğindeki problemler bazen ufak tefek şeyler olsa da çok daha ciddi problemlere de yol açar. En başta aracın performansını düşürür. Bu da yolculuk sırasında çeşitli sorunları beraberinde getirebilir.

Gaz Kelebeği Arızasının Belirtileri Nasıl Anlaşılır?

Araç performansını son derece olumsuz etkileyen gaz kelebeği arızasının belirtileri arasında aşağıdaki durumlar bulunmaktadır:

  • Araç geç çalışıyorsa,
  • Motor rölanti hızında dalgalanmalar ya da titremeler varsa,
  • Aracın hızlanması azalıyor ve tırmanmalarda zorlanma yaşanıyorsa,
  • Gaz tepkimesinde dengesiz yavaş tepkiler oluyorsa,
  • Yakıt verimliliğinde azalma yaşanıyorsa,
  • Emisyon sorunları yaşanıyorsa ve
  • Gösterge panelinde motor arıza ışığı yanıyorsa araçta gaz kelebeği problemi bulunmaktadır.

Araçta yukarıdaki sorunlarda herhangi birinin olduğunu düşünüyorsanız aracınızı en kısa zamanda bir servise götürmeniz ve gaz kelebeği probleminin giderilmesini sağlamanız gerekmektedir. Gaz kelebeği problemi çözümlenmediği taktirde daha ciddi problemlerle karşı karşıya kalabilirsiniz. Bundan dolayı şüphe duyduğunuz bir durumda en kısa zamanda aracınızın tamirini yaptırmalısınız.

Gaz Kelebeği Nasıl Temizlenir?

Araçlarda ciddi bir soruna yol açabilen gaz kelebeği temizleme işlemi, her araçta belli aralıklarda yapılması gerekmektedir. Gaz kelebeği hava akımı ve motorda yanan yakıtın isleri nedeniyle zamanla kirlenmektedir. Kirlenen gaz kelebeği, aracın performansını düşürerek zaman içerisinde araca zarar verebilmektedir. Bu nedenle gaz kelebeğinin düzenli olarak temizlenmesi son derece önemlidir. Peki gaz kelebeği nasıl temizlenir?

  • Gaz kelebeği son derece hassas bir parça olduğundan profesyonel bir yardım almak çok daha doğrudur.
  • Gaz kelebeğinin temizliği için öncelikle parça yerinden sökülür. Bununla birlikte emme manifoldu ve hava filtresi de yerinden çıkartılarak parçaların etrafında bulunan atıklar dikkatli bir şekilde temizlenir.
  • Parçalar dikkatlice temizlendikten sonra özel bir cihaz yardımı ile gaz kelebeğinin adaptasyonu yapılır ve fabrika ayarları araca tekrardan ayarlanır.

Gaz Kelebeği Fiyatları Nedir?

Gaz kelebeği fiyatları birçok faktöre bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Dolayısıyla gaz kelebeği fiyatları hakkında net bir bilgi söylemek doğru değildir. Gaz kelebeği fiyatları öncelikli olarak aracın markası ve modeline göre değişmektedir. Hatta aracın şasi numarası da araca en uygun olan gaz kelebeği çeşidinin belirlenmesinde büyük bir rol oynamaktadır. Bu yüzden piyasada çok fazla gaz kelebeği çeşidi mevcuttur. Bu da farklı fiyatları beraberinde getiriyor.

Gaz kelebeği fiyatlarını belirleyen diğer etmenlerden ikisi ise şehir ve gidilen servistir. Birçok şeyde olduğu gibi gaz kelebeği fiyatları şehirden şehre göre de değişkenlik göstermektedir. Bunun sonrasında ise devreye servisler girmekte olup her servisin gaz kelebeği arızası için belirlediği fiyat farklı olmaktadır. Bu nedenle gaz kelebeği fiyatları hakkında detaylı bilgi almak için şehrinizde bulunan farklı servislere başvurabilirsiniz. Sonuca göre bütçenize en uygun fiyat veren yerden aracınızın gaz kelebeği arızasını giderebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir