Tarih:24 Nisan 2024
Hatchback Araba Modelleri

Hatchback Araba Modelleri ve Özellikleri

birevim faizsiz araba

Hatchback araba modelleri, araba pazarında özellikle kompakt ve ekonomik sınıfında yer alır. Ön kapıları ile beraber arka kapıların da açılmasına olanak tanır ve bagaj alanı daha geniştir. Bu tür arabalar sıklıkla şehir içi kullanım için uygundur ve park etme konusunda kolaylık sağlar. Örnekler arasında Volkswagen Golf, Ford Focus, Honda Civic, Toyota Yaris gibi modeller yer alabilir.

Yeni araba almak isteyen herkes bir ön araştırma işine girer. Elbette bütçenize uygun, kullanımı kolay, güvenli bir araba için detaylı bir inceleme yaparsınız. Bu incelemeleri yaparken karşınıza hatchback kelimesi sıkça çıkar. Station, sedan, station wagon, hatcback gibi terimleri bol bol görürsünüz. Bu yazımızda hatcback araçların ne anlama geldiği, özellikleri ve hangi hatcback araçların alınabileceği hakkındaki bilgilere ulaşabiliriz.

Hatchback Otomobil Ne Demek?

Hatcback, arka cam ve bagaj kapağı birleşik, tamamen açılabilir olan, arka koltukları yatabilen ve ayrıca bagaj uzantısı olmayan araçlara verilen isimdir. En sevilen hatcback araba modelleri, Ford Focus ve Volkswagen Golf olarak bilinir. Bu araçlar bagaj yapısı nedeniyle üç kapılı ya da beş kapılı araçlar olarak da bilinir. Sedan otomobil modellerinde ise bagaj kapağı arka camın altındadır. Ancak bagaj kapağı ve arka cam bitişik olduğu için hatcbacklerde bir adet fazladan kapı vardır.

Araç ilanlarına baktığınızda 3 kapılı ya da 5 kapılı gibi seçenekler görürsünüz. Daha fazla iç hacim sunan bu araçların bagaj yapıları dar ve uzundur. İç hacme verilen geniş alan bazen bagajın küçük olmasına neden olur. Özellikle LPG işlemi yapılmış olan araçların çoğunda çok küçük bir bagaj yeri kalır. Fakat bazı modellerde de 414 lt gibi bir hacme sahip bagaj genişliği bulunur. Hatcback araçlar bagaj büyüklüklerine göre, mikro, küçük, orta ve büyük bagaj olarak ayrılabilir.

Hatcback terimi, aracın gövde tipini veya aracın kategorisini belirtmek için kullanılan bir terimdir.

Kompakt Hatchback Ne Anlama Gelir?

Normal kasalardan daha daraltılmış modellere kompact araçlar denir. Kompakt hatcback ise normale oranla daha dar olan kasa tipine denir. Bu araçlar daraltılırken, yüksekliği artar. Bu nedenle, daha az yer kaplar ancak iç hacim olarak bir eksiklik gözlenmez.

Bilinen kompakt hatchback araçlar şunlardır:

  • Opel Astra
  • Volkswagen Golf GTI
  • Toyota Corolla Hatchback
  • Honda Civic (2022 modeli)
  • BMW 1 ve 2 Serisi

Hatchback Arabalar Diğer Arabalara Göre Neden Daha Pahalı?

Çoğu kişide böyle bir fikir vardır. Aslına bakarsanız, aynı donanıma sahip olan bir hatchback araçla, sedan araç hemen hemen aynı fiyattadır. Böyle bir izlenimin olmasının sebebi, HB arabaların sedan araçlara göre daha fazla donanıma sahip olmasıdır. HB araçlar, yapıları gereği kişisel kullanım için tasarlanmıştır. Bu araçları kullanan kişilere daha fazla özellik ve iç donanım sunar.

Sedan kasalarda ise daha eksik bir donanım vardır. Bu nedenle sedan araçlara daha uygun fiyatlar konulur. Yani aynı donanımlara sahip hatchback ve sedan araçlarda fiyat farkı çok fazla bulunmaz.

Sedan araçların filo olarak satılabilir olması, birçok kişinin bu şekilde bir algısının olmasına neden olmuştur. Maliyette düşüklüğe gitmek için aracın donanımında eksiltmeler yapılmıştır. Böylece alt sınıf ve daha ucuz bir araç ortaya çıkmıştır.

Hatchback mi Daha İyi Yol Tutar Sedan mı?

 

Hatchbacklar ve Sedanlar, yol tutuş açısından farklı avantajlar sunar. Hatchbacklar ve Sedanların yol tutuş avantajları,   Hatchbacklar genellikle daha kompakt ve hafif oldukları için daha çevik bir sürüş sağlayabilirler. Düşük ağırlık merkezi, virajlarda daha iyi denge sağlayarak daha sportif bir sürüş deneyimi sunabilir. Sedan araçların genellikle daha düşük ve yerden daha yakın bir ağırlık merkezine sahip olması, yol tutuşunu olumlu yönde etkiler. Bu düşük ağırlık merkezi, aracın virajlarda daha az yatmasını sağlar ve böylece daha stabil bir sürüş deneyimi sunar.

Sedan araçlarının genellikle daha uzun dingil mesafesine sahip olmaları, yol tutuşunu artırır. Uzun bir dingil mesafesi, aracın dengesini korumasına ve yol yüzeyi ile daha iyi temas etmesine olanak tanır. Sedanların Lastiklerin ve süspansiyon sisteminin kalitesi, frenlerin performansı, direksiyon sisteminin hassasiyeti ve aracın aerodinamik yapısı gibi diğer faktörler de önemlidir. Bu unsurların tümü, aracın genel yol tutuşunu etkiler ve sürüş deneyimini şekillendirir. Sedanların genellikle çok daha iyi yol tutuşuna sahip olduğu söylenebilir,

Hatchback Arabalar Kimler İçin Uygun?

Hatchback arabalar, genellikle şehir sürüşü ve dar sokaklarda manevra yapma gereksinimi olanlar için idealdir. Kompakt boyutları ve küçük dönüş yarıçapı, şehir içi trafiğinde daha rahat bir sürüş sağlar. Genç sürücüler ve küçük aileler için pratik bir seçenek olabilirler. Bagaj alanları genellikle Sedanlara göre daha azdır, ancak arka koltukların katlanabilir olması, daha fazla yükleme kapasitesi sunar. Ek olarak, yakıt ekonomisi genellikle Hatchbacklarda daha iyidir, bu da sürücülere uzun vadeli tasarruf sağlar. Bu araçlar, pratik ve kompakt tasarımlarıyla şehir trafiğinde manevra yapmayı kolaylaştırır ve park etme alanlarında çok daha fazla esneklik sağlarlar.

Hatchbacklar, aktif yaşam tarzına sahip olanlar için de popülerdir, Hatchback aracının avantajları, arka koltukların katlanabilir olması, bisiklet, kamp malzemeleri veya diğer spor ekipmanlarını taşımak için geniş bir alan sağlar. Bu nedenle, sporcular, açık hava severler ve hafta sonu gezginleri genellikle Hatchback araçları tercih ederler. Pratik, çevik ve ekonomik bir araç arayanlar için Hatchbacklar oldukça uygun bir seçenektir.

Hangi Hatcback Araba Alınır?

İlk olarak elbette kişisel ihtiyaçlarınızı ön plana koyarak bir seçim yapmalısınız. Araç satın almak isteyenlerin araçtan ne beklediği çok önemlidir. Önceliğiniz yakıt tüketiminin az olması mı, gürültüsüz bir araç olması mı, güvenliği mi? Hepsinin ayrı ayrı modelleri olabilir. Hatchback araç modellerinde de farklı farklı özelliklerin olduğu birçok seçenek bulunur. Bir hatchback araç almak istiyorsanız, istediğiniz performansı gösterebilecek modelleri tek tek incelemeniz yerinde olacaktır.

En Çok Satan Hatchback Araba Modeli

Özellikle hatchback araç almak isteyenler, Renault Clip, Volkswagen Golf, Seat Leon, Hyundai i20, Volkswagen Polo, Honda Civic ve Audi A3 modellerini çok rahat kullanabilirler. Tüm bu modellerin farklı performansları ve özellikleri bulunur. Bu araçların fiyatları modelden modele ve markadan markaya değişiklik gösterir. Otomotiv Distribütörleri Derneği’nin paylaştığı verilere göre en çok tercih edilen hatchback araçları sizin için inceledik.

Renault Clio Özellikleri

Renault Clio, en çok tercih edilen hatchback arabalardan biridir. Türkiye’de üretildiği için benzerlerine göre daha uygun fiyatlıdır. Ayrıca bakımı da bu nedenle daha uygun fiyatlıdır.

Renault Clio’da ABS+ fren sistemi vardır. Bu sistem, aracın kolaylıkla fren yapmasını sağlar. Araçta bulunan yokuş kalkış desteği, yokuşu kolaylıkla çıkabilirsiniz. Hem sürücüler hem de yolcular için hava yastıkları bulunur.

Volkswagen Polo Özellikleri

Volkswagen Polo, en çok tercih edilen hatchback arabalar arasında yer alır. Önden çekişli bir model olan Volkswagen Polo, ABS fren sistemi ve elektrikli direksiyona sahiptir. Volkwagen Polo, küçük hatchback arabalardandır ve 280 litrelik bagaj kapasitesine sahiptir. Anti-lock fren sistemi de olan araçta otomatik klima da bulunur.

Seat Leon Özellikleri

Seat Leon, en ucuz hatchback araçlar arasında yer alır. LED gündüz farları bulunan araçta dört farklı sürüş modu vardır. Eco, konfor, spor ve kişisel modları sayesinde yakıt tasarrufu yapar. Araçta bulunan yağmur sensörü, sürücülere büyük kolaylık sağlar.

Hyundai i20 Özellikleri

ABS, EDA ve BAS olmak üzere üç farklı fren sistemi bulunur. Bu fren sistemleri sayesinde Hyundai i20 etkili bir şekilde fren yapabilir. Hem sürücüler hem yolcular için hava yastıkları bulunan araç, HB araba modelleri arasında en dikkat çeken modeldir. Hyundai i20, donanım bakımından benzerlerine kıyasla fiyat bakımından daha makul seviyelerdedir.

Volkswagen Golf Özellikleri

Volkswagen Golf, 381 litrelik bagaj kapasitesi ile geniş hatchback arabalar arasında yer alır. Düşük yakıt tüketimi ile tasarruflu bir araçtır. 100 kilometrede ortalama 6 litre yakıt yakar. Dizel olan modellerde bu miktar daha da düşer.

Honda Civic Özellikleri

Honda Civic, C segmenti hatchback araçlar arasında yer alır. 47 litre yakıt kapasitesine sahip olan Honda Civic, 1800 cc motora sahiptir. 430 litre gibi geniş bir bagaj kapasitesiyle çok tercih edilir.

Audi A3 Özellikleri

Audi A3, en rahat hatchback otomobillerinden biridir. 0’dan 100’e 10,6 saniyede çıkabilir. Karbondioksit emisyonu oldukça düşük olan araç, her 100 kilometrede 4,8 ile 5 litre arasında yakıt tüketir. Aracın bagaj kapasitesi 480 litre civarıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir