Tarih:26 Nisan 2024
HGS Yükleme ve Sorgulama

HGS İhlali Sorgulaması Nereden Yapılır?

birevim faizsiz araba

Hızlı Geçiş Sistemi yani HGS, Türkiye’de 2012 yılından bu yana kullanılan bir sistemdir. Ülkemizde bulunan kara yolu, otoban, köprü ya da tünellerden geçmek istediğiniz zaman bu sistemi kullanırsınız. Geçiş ihlali yapmamak için bakiyenizin yeterli tutara sahip olması gerekiyor. Geçiş için ücret ödemesi pasif RFID teknoloji ile yapılır.

Köprü ve otoyol geçişlerinde kolaylık sağlayan HGS, kurumların ve araç sahiplerinin işlerini hızlandırır. Araç plakanıza kayıtlı olan bir HGS kartınız bulunmuyorsa geçiş ihlali yaptığınız tarihten itibaren iki hafta içinde kart başvurusu yapmalısınız. Ayrıca kartınıza bakiye yüklemelisiniz.

PTT şubelerinden, anlaşmalı bankalardan ve satış noktalarından HGS etiketi alıp, kullanabilirsiniz. Aldığınız etiket, HGS noktasında aracın camından okunur. Böylece hızlı bir şekilde, beklemeden geçiş sağlayabilirsiniz. Yazımızın devamında HGS ile ilgili bilmeniz gereken tüm bilgilere ulaşabilirsiniz.

HGS İhlali Sorgulaması Nedir, Nereden Yapılır?

HGS elden nakit para vermeyi ortadan kaldıran ve ücret tahsilatı nedeniyle oluşan zaman kaybının ve dur kalk sebepli araç trafiğinin sonlandırılmasına yarayan bir sistemdir. Ücret tahsilatı, geçiş esnasında gişedeki alıcılar ve araçtaki etiket arasındaki radyo frekansları sayesinde yapılır. HGS etiketi, araca özel tanımlanır. Gişede bulunan alıcı bağlantı kurarak geçiş ücretinin tahsilatını yapar. Peki HGS kartınızda kalan bakiyeyi nasıl öğrenirsiniz? Bunun için birkaç farklı yolunuz var.

  • PTT web sitesi
  • e-Devlet
  • HGS mobil uygulaması
  • HGS etiketinin alındığı banka uygulaması veya müşteri hizmetleri
  • 0850 460 60 60 numaralı HGS çağrı merkezi

PTT Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama

En çok tercih edilen yollardan biri PTT web sitesi üzerinden sorgulamadır. PTT’nin HGS sorgulaması için oluşturduğu sayfaya girmeniz yeterli. Ücretsiz bir şekilde bakiyenizi öğrenebilirsiniz. Bunun için takip etmeniz gereken adımlar:

  • PTT’nin HGS müşteri adresine gir.
  • Müşteri hizmetleri kısmından e-posta adresin ve şifrenle giriş yap. Dilersen e-Devlet şifrenizle de giriş yapmayı tercih edebilirsin.
  • Çıkan ekrandan HGS bilgilerini görüntüleyebilirsin.

e-Devlet üzerinden veya PTT’nin oluşturduğu sayfadan bakiye sorgulaması  yapabileceğiniz gibi HGS ceza sorgulaması da yapabilirsiniz. Yalnızca ilgili siteye giderek kullanıcı adınız ve şifrenizle giriş yapmalısınız. Ardından ilgili bölümü seçmelisiniz. HGS ceza sorgulaması sayfasını düzenli kontrol etmeniz olabilecek yanlışlıkların önüne geçmenizi sağlar.

Müşteri Hizmetleri Üzerinden HGS Bakiye Sorgulama

Müşteri hizmetleri kısmından HGS bakiye sorgulama ve yükleme işlemleri  yapabilirsiniz. İsterseniz online, isterseniz de telefon aracılığı ile HGS müşteri hizmetlerine ulaşabilirsiniz. PTT’nin web sitesinden veya 444 17 18 numaralı telefondan iletişim kurabilirsiniz ve tüm bunların yanı sıra HGS müşteri hizmetleri için akıllı telefon uygulamasından da faydalanabilirsiniz. Android ve iOS işletim sistemli telefonlara yönelik olan bu uygulama ile HGS sorgulaması yapabilir ve tüm geçiş ihlallerini görebilirsiniz. Sisteme T.C. kimlik numaranız ve şifreniz ile giriş yapabilirsiniz

Ücretlendirmenin nasıl yapıldığına gelince; HGS sisteminde ücretlendirme geçilen otoyola veya köprüye, araç sınıflarına göre değişiklik gösterir. Eğer farklı sınıfa ait etiket kullanılırsa araç kara listeye alınır. 6 şekilde sınıflandırılan araçlar, uygun HGS etiketi bulundurmak zorundadır.

HGS’de araç sınıflandırılması:

  • Sınıf araçlar (Aks aralığı 3.20 metre altındakiler): Kamyonet, minibüs, otomobil, arazi taşıtları ve motosikletler
  • 2. Sınıf Araçlar (Aks aralığı 3.20 metre üzerinde olan her türlü 2 akslı araç): Minibüs, kamyonet ve otobüs gibi.
  • 3. Sınıf Araçlar (Aks adeti 3 olan araçlar)
  • 4. Sınıf Araçlar (Aks adeti 4 ve 5 olanlar)
  • 5. Sınıf Araçlar (Dingil sayısı 6’dan fazla olanlar)
  • 6. Sınıf Araçlar: Motosikletler

HGS Nasıl Alınır? HGS Ücreti Ne Kadar?

HGS etiketini alabilmeniz için çeşitli alternatifler vardır. Dilerseniz yapışkanlı, dilerseniz kart tipinde alabilirsiniz. Etiketi alabilmek için kimlik fotokopisi ve araç ruhsatınızın yanınızda olması gerekir. Bu iki belge ile birlikte kuruma başvuru yapabilirsiniz. HGS ücreti yapışkan tipi etikette 15, kart tipi etikette 30 TL’dir. En yakın PTT şubesinden, anlaşmalı bankaya veya satış noktasına gidebilirsiniz. Anlaşmalı İş Bankası, Garanti Bankası veya Akbank’tan HGS etiketinizi alabilirsiniz. Karayolları giriş çıkışlarındaki HGS satış noktalarında da HGS etiketi bulunuyor. Belgelerinizi tamamlayıp ilgili kuruma gitmeniz dışından başka bir işlem yapmanıza gerek yok.

HGS Sorgulama Nasıl Yapılır?

Hızlı Geçiş Sisteminde otoyollar ve köprülerden geçerken yeterli bakiyenin olması gerekir. Eğer yeterli bakiyeniz yoksa plakanıza ceza yazılır. Bunun önüne geçmek için düzenli olarak HGS sorgulaması yapmalısınız. HGS sorgulama ile bakiye bilgilerini ve varsa cezalarını görebilir, doğru zamanda HGS ödeme yaparak ekstra maliyetlerden kurtulabilirsiniz. HGS hesaplarında kalan bakiyeyi farklı birçok yöntemle sorgulayabilirsiniz.

HGS Borç Sorgulama ve Kaçak Geçiş İhlali

HGS kartınızda yeterli bakiyeniz bulunmuyorsa ve HGS kartınız aracınızda takılı değilse gişelerdeki kameralar araç plakasına ceza yazar. Bu durumun önüne geçebilmek için yapabileceğiniz en mantıklı şey, düzenli olarak HGS sorgulaması yapmaktır. Kartınızı doğru bir şekilde cama yapıştırmanız gerektiği de bir diğer yoldur. HGS kaçak geçiş durumunda yazılan ceza, aracın ne kadar mesafe gittiğine bağlıdır.

HGS Borç Sorgulama

Kaçak geçişin meydana gelmesi için HGS etiketlerinde yeterli bakiyenin olmaması ya da kartın cama düzgün yapıştırılmamış olması gerekir. Eğer aracınızla yapılan kaçak geçişlerle ilgili şüpheniz varsa, Karayolları HGS borç sorgulama sayfasından bu bilgiye sahip olabilirsiniz. İhlalli geçiş sorgulama yani HGS kaçak geçiş sorgulama ile HGS kaçak geçiş hakkındaki borç bilgilerini öğrenebilirsiniz. Borç sorgulama işleminizi PTT sayfası üzerinden gerçekleştirebilirsiniz. Açılan sayfaya araç plakanızı yazarak kaçak geçiş bilgilerinizi görebilirsiniz. HGS kaçak geçiş ücreti, kaçak geçişin yapıldığı tarihten sonraki 15 gün içinde ödenirse veya hesapta geçiş ücreti bulundurursan ceza uygulanmaz; 15 günden sonra ise geçiş ücretinin 4 katı ceza olarak kesilir.

HGS Nasıl İptal Edilir?

HGS iptal etmek istiyorsanız PTT, e-Devlet, ilgili banka ve anlaşmalı noktalardan iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

PTT üzerinden yapılan iptallerde, PTT’ye başvurup, hızlı bir şekilde iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz. İptal ve kapatma formunu doldurmanız yeterlidir. Bu işlem öncesi borç sorgulaması yaptırmanız iyi olur. Eğer kartınızda bakiye kalmışsa bunu da çekebilirsiniz.

e-Devlet üzerinden iptal başvurusu yapmak için T.C. kimlik numaranız ve e- Devlet şifreniz gerekli. Sisteme girip, iptal işleminizi kolayca internet üzerinden yapabilirsiniz.

Anlaşmalı noktalardan HGS iptali için ilgili kurumun müşteri hizmetlerini aramanız gerekir.

Bankadan HGS iptali için, HGS aldığın bankanın herhangi bir şubesine gidip veya bankanın müşteri hizmetlerini arayarak iptal işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir