Tarih:26 Nisan 2024
Hibrit Otomobilleri

Hibrit Otomobillerin Vergi Avantajı Var mı?

birevim faizsiz araba

Hibrit otomobiller birçok markada yer alıyor ve vergi avantajı bakımından da dikkat çekiyor. Hibrit araçları kullananlar için vergi durumu değerlendirmesini yazımızda bulabilir ve merak ettiğiniz yanıtlar alabilirsiniz.

Hibrit Otomobil Nedir?

hibrit otomobiller farklı yakıt türlerini bir arada kullanma imkanı olan bir araç kategorisidir. Geçişli olarak benzinli, dizel araç kullanımı yapabilirsiniz. Ayrıca hibrit araçlarda elektrikli kullanım da söz konusu olabilmektedir. Sadece benzinli olmadığı gibi sadece elektrikli de değildir. Çok çeşitli kullanım özelliği olması nedeniyle otomobil sektörü içerisinde hibrit araçların yeri daha farklı denebilir. Yakıt donanımı bakımından kapasitesi yükseltilmiş yeni hibrit modellere her geçen gün yenisi eklenmektedir.

Hibrit Araçlarda Vergi Avantajları

Hibrit araçlarda vergi oranı motor gücüne bağlı olarak biraz daha yüksek olabiliyor. Teşvik ile vergi indirimleri gündeme gelebildiği için hibrit araç kullanmayı sevenler avantaj sağladı denebilir.  2023 yılı için hibrit otomobil vergi konusunda net bilgi olmamakla beraber vergi takibi yapabilirsiniz.

Hibrit arabalara vergi teşviki ÖTV kapsamında gündeme geliyor. Geçmiş senelerde vergi indirimleri yapılırken hibrit araçlar da bu vergiden yararlandığından, avantaj elde edebilirsiniz. Araç vergi açıklamalarında motor gücü ve araç senesi bakımından belirlenen kriterlere göre netleşecektir.

Hibrit araç kullanıcıları özel tüketim vergisi kapsamında ve MTV için ayrı ödeme yapıyor. MTV ödemesi için verilen vergiler diğer araçlara göre daha fazla olduğundan ÖTV indirimleri gündeme geliyor. Araç tipleri ve motor özelliklerine göre başvurulan vergi değerlendirmesi sürecinde ana kategorilere göre yönlendirmeler sağlanabiliyor.

Hibrit araç vergisinde elektrik motor ayrıcalıkları dikkat çekiyor. Elektrik motor olmayan hibrit araç için vergi avantajları pek de geçerli değil… Çünkü elektrikli araçlarda düşük vergiler sunulurken enerji dönüşüm kapsamına göre elektriksiz hibritlerde ciddi bir araç vergisi ortaya çıkabiliyor.

Hibrit Araç Vergisi & Yakıt Maliyeti 

Araç vergisi belirlenirken motor gücü yakıt oranı ile birlikte paralel şekilde ilerliyor. Motor gücünü dengeleyen elektrikli yakıt kullanımı, enerji bakımından vergiden neredeyse önemli düzeyde muafiyet sağlıyor. Zaten hibrit araçları bu kadar ayrıcalıklı kılan da elektrikli ve benzinli bir arada kullanma özelliği denebilir.

Standart araçlar, elektriksiz kullanımda sadece benzin veya gaz kullanarak tek bir yakıcı kaynağa odaklanıyor. Yoğun kullanılan fosil enerjili yakıtlar, vergilerde de otomatik olarak karşılık buluyor. Bu durumun da nedeni yakıtın yurt dışı kaynaklı olarak temin edilmesi denebilir. Sözgelimi elektrikli hibrit araçlar adeta devrim niteliği taşıyor. Benzin ve dizel yakıt kapasitesine alternatif olması son derece önemli…

Hibrit Arabalar Vergi Hesaplama

Hibrit otomobil vergileri hesaplanırken teknik açıdan eski dönemlere göre çok da bir fark bulunmuyor. Motor gücü ve araç yaşı ile bir miktar belirlenirken farklı olarak araç değeri de dikkate alınıyor. Aracın değeri de yakıt donanımı ile yakından alakalı olduğu için bu durum çerçeve açısından belirleyici oluyor.

1800 cc 2000cc kapasiteli hibrit araç için vergi hesaplamasına bakılırsa, çift motor nedeniyle benzinli araca göre 9 veya 10’uncu satırdan vergi ödemesi yapması gerekmektedir.

Araç değeri hesaplamaya dahil edildiği için birçok kişi vergi bakımından endişeye kapılabiliyor. Ayrı bir yakıt kapasitesi olduğu için araç değeri standart benzinli araçlara göre daha artmış oluyor. Bu açıdan dönemsel indirimlerle birlikte avantajlı indirim zamanları takip etmekte fayda olabilir.

Hibrit Araçlarda Vergi Fiyat Farkı Neden Göz Ardı Edilmeli?

Hibrit araçlarda vergi fiyat farkı çevre dostu kullanım sağlaması, enerji avantajı gibi nedenlerle göz ardı edilebiliyor. Elektrik enerjisinin benzine göre daha ucuz olması, genel kullanımda karda olunan bir durum gibi görünüyor. Elbette yakıt pahalılığı taşıt vergisi bakımından geri dönen bir etki yapmakta… Ancak uzun vadede bakıldığında senelik yakıt tasarrufu ile vergi ödemeleri kıyaslaması avantaj olarak da ele alınabilir.

Hibrit araç vergisindeki farklar henüz birçok kişi için caydırıcı etki bırakmaya devam ediyor. Diğer yandan gelecekte hibrit araçları çok daha popüler yapacak düzenlemeler olacağı da biliniyor. Fosil yakıtın popülerliğini kaybetmesi, dönüştürülebilir kaynak olan elektriğin daha kısa şarj edilebilir sürelere yönelmesi dikkate değer gelişmelerden…

Elektrik yakıt yüklemesi yapan otomobil kullanıcıları benzinli araçlara daha fazla öncelik tanımaya devam ediyor. Benzini hızlı şekilde bulmak ve elektrikli şarj alanlarının hala sınırlı olmaya devam etmesi ve taşıt vergi yüksekliğinin gelecekte değişeceği düşünülüyor.

Hibrit Taşıt Vergisi Ödeme

Hibrit araç vergisi ve diğer tüm araç vergilerini “ivd.gib.gov.tr” adresi üzerinden sorgulayarak ödeyebilirsiniz. İnteraktif Vergi Dairesi online platformu haricinde doğrudan başvuru yapacağınız kurumlar aşağıdaki gibidir:

  • PTT
  • Vergi Dairesi
  • Ziraat Bankası & Ziraat Katılım
  • Halk Bankası
  • Vakıflar Bankası & Vakıf Katılım kurumlarına doğrudan giderek, belirtilen ödeme yöntemlerine göre işlem yapabilirsiniz.

İnternet üzerinden taşıt vergisi ödeme imkanı ve doğrudan banka ve kurumlardan yapılacak ödemelerin yöntemleri değişebilmektedir.

Hibrit Otomobil Vergi Taksitlendirmesi

Hibrit otomobil vergisini taksitlendirmek için öncelikle kredi kartı ile ödeme yapabileceğiniz bir banka bulmanız gerekmektedir. Kredi kartıyla MTV ödemesi yaparken taksitle ödeme imkanı sunulacaktır.

Kredi kartıyla MTV ödemesi için bankanızın internet bankacılığı web sayfasını veya telefon bankacılığı numarasını kullanabilirsiniz. Vergi dairesinde de kredi kartı ile ödeme imkanı sunulmaktadır. Ödeme esnasında taksit seçeneği hakkında bilgi alabilirsiniz. Vergi ödemesi yaparken hibrit araba için MTV gecikme durumuna dikkat etmek gerekmektedir.

Vergi Avantajlı Hibrit Otomobil Markaları

Kullanıcıları yakından ilgilendiren vergi avantajlı hibrit otomobil markaları ve modelleri aşağıdaki gibi sıralanmaktadır:

  • Yaris Hybrid
  • Auris Hybrid Touring Sports
  • Auris Hybrid
  • RAV4 Hybrid şeklinde liste uzayabiliyor. Güncellemeleri de dikkate alarak bu marka sıralaması uzatılabilir.

Türkiye’de Çok Satılan Hibrit Araç Modelleri 

Türkiye’de satılan hibrit otomobillerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Suzuki Swift Hybrid
  • Toyota YARIS Hybrid
  • Toyota Corolla Hybrid
  • Honda Jazz e:HEV
  • Fiat Panda Urban
  • Fiat Panda Cross şeklinde liste sürdürülebiliyor. Listeye her geçen sene yeni marka ve modellerin de eklendiğini belirtmekte fayda olacaktır.

Değeri Yüksek Hibrit Araç Markaları   

Hibrit araç modelleri yakıt çekişini maksimize ederek en kısa sürede en çok hıza kavuşabiliyor. Özellikle spor araçlarda bunu daha belirgin şekilde görmek mümkün:

  • BMW i8, spor otomobil kategorisinde dikkat çekiyor. 373 HP’lik güce sahip bu araç, yakıt tüketimi bakımından 100 kilometrede 1,9 litreye kadar çıkabiliyor.
  • Honda NSX ise bir başka spor araç modeli olarak yüksek hız ve yakıt tüketimi ile dikkat çekiyor. Çıkış gücü581 HP olan Honda NSX, saatte 308 km/s kapasiteye sahip.
  • Kia Niro, 100 km hızda 3,8 litre yakıt tüketimi ile öne çıkan modellerden denebilir.
  • Hyundai Hibrit Loniq, elektrikli araç olarak 1,6 litrelik bir yakıt tüketim gücüne sahip… 100km’de 3,9 litre yakıt ortalaması olan bu araçta, otomatik şanzıman da yer alıyor.
  • Volvo S90 T8, XC90 T8 Twin Engine modelleri, Volvo markasının dikkat çeken modellerinden… 5,1 saniyede 100 km hıza kavuşan araç, 2,9 litre yakıt tüketiyor.

Porsche Panamera e-Hybrid, 100 kilometre hızda 2,9 litrelik yakıt tüketimine sahip araç, 5 saniyede 100 kilometreye ulaşabiliyor. Elektrikli araçlar arasında dikkat çekici bir hibrit denebilir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir