Tarih:16 Mayıs 2024
kar zinciri

Kar Zinciri Nereye ve Nasıl Takılır?

birevim faizsiz araba

Araç kullanan pek çok insan kış geldiğinde hazırlıklara başlar. Tıpkı evlerimiz, kıyafetlerimiz ve daha birçok şey için yaptığımız hazırlıkları arabalarımız için de yapmalıyız. Kış mevsiminin soğuk, karlı, yağmurlu havası başlamadan önce aracımızın bakımlarını yaptırmalı, eksiklerini gidermeliyiz.

Özellikle kış mevsiminde bu tür hazırlıkların daha çok yapılmasının nedeni, hava şartlarının insanları, binaları, kullandığımız araçları birebir yakından etkiliyor olmasıdır. Daha sıkı kıyafetler giyerek kendimizi soğuktan koruruz. Evimizin kalorifer bakımlarını yaptırırız ya da binamıza ısı yalıtımı yaptırabiliriz. Bunun gibi hayat kalitemizi yakından ilgilendiren pek çok şey için kış mevsimine hazırlık yaparız. Çünkü mevsim şartlarına uyum sağlamak hem güvenliğimiz hem de hayat kalitemiz için çok önemlidir.

Peki araçlarımızda kış hazırlığı nasıl olur? Hemen hemen her gün kullanmak zorunda kaldığımız, zamanımızın önemli bir kısmını içinde geçirdiğimiz araçların bakımı son derece önemlidir. Özellikle kış mevsiminde ekstra bir özen göstermek zorundayız. Çünkü kış mevsiminin getirdiği kar, yağmur gibi doğa olayları araçlar için çok tehlikeli durumlar yaratabilir. Yağmurlu havada yolun kaygan olması, karlı havalarda aracın kara saplanması, kayması hayati sıkıntılar yaratan en önemli etkenlerdendir. Bunun önüne geçebilmek için yapılması gereken en önemli şey ise aracınızın lastiklerine zincir takmaktır. Karlı havalarda araç kullanırken sizi koruyan en önemli unsur lastiklerinize zincir takmaktır.

Kar Zinciri Hakkında Merak Edilenler

Kar zincirinin kullanım amacı, lastiklerin zemine iyi bir şekilde yapışmasını sağlamak ve aracın daha rahat etmesine olanak sağlamaktır. Direksiyon hakimiyeti bildiğiniz gibi kış mevsiminde diğer mevsimlere göre çok daha zordur. Sert ve yoğun geçen kış mevsimlerinde araç sürücülerinin ekstra dikkatli olmaları gerekir. Bu nedenle doğru zamanda her araç sürücüsü kış lastiğini kullanmalıdır. Bunu yapmak aracınızda sürüş halindeyken hayatınızı oluşabilecek tehlikeden korumanın en etkili yoludur.

Hem sizin hem de sizinle yolculuk yapanların, trafikteki diğer sürücülerin ve yayaların can güvenliği için doğru zamanda doğru lastikleri takmanız gerekir. Kış mevsiminde kış lastiği ve karlı havalarda zincir takmak yapacağınız en akıllıca işlerden biridir. Bu zincir, sizin daha güvenli ve sağlıklı yolculuk yapmanızı sağlar. Bu konuda kesinlikle ihmale yer bırakmamalısınız. Çünkü kış mevsiminde yapılan kazaların çoğu kış lastiği kullanmamak ve karlı havalarda zincir takmamak sebebi ile meydana gelir.

Kış mevsiminin ülkemizde çok çetin geçtiği bölgelerimiz vardır. Kar zinciri kullanmak özellikle bu bölgelerimizde alınabilecek en etkili önlemlerden biridir. Yalnız burada dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunur. Kullanacağınız zincirlerin aracınızın modeline ve lastiğine uygun olmalıdır. Aracınızın çapı ve lastik boyutu ile uyumlu olan ürünleri tercih etmelisiniz. Eğer bu konuda bilginiz yoksa mutlaka uzman birinden yardım almalısınız.

Burada önemli olan bir diğer nokta kar zincirlerinin yalnızca kar lastiklerine takılabilmesidir. Yani kar ancak belli bir noktaya geldiğinde zincir takmalısınız. Diğer yandan kar olmayan bir havada lastiklerinize zincir takmak, aracınızın lastiklerine ciddi zararlar verir.

Kar Zinciri Nasıl Takılır?

Bu soru birçok sürücünün cevabını merak ettiği bir sorudur. Kış aylarının gelmesi ile birlikte bu sorunun cevabı daha çok araştırılır. Bilinçli olan her sürücü, kış mevsiminde kar yağışı olduğunda aracının lastiklerine zincir takması gerektiğini bilir. Peki bu kar zinciri nasıl takılır? Merak ediyorsanız yazımızın devamında cevabını bulabilirsiniz.

Havaların soğuması ile birlikte, yollar kayganlaşır ve çok tehlikeli bir hale dönüşür. Siz de zorlu kış şartlarında, aracınıza gerekli olan her türlü bakımı yapmalı ve ihtiyaç olan ek malzemeleri kullanmalısınız. Kar yağdığında yapmanız gereken en önemli şey zincir takmaktır. Adından anlaşılacağı üzere kar zinciri, araçların tekerleklerine takılır. Burada bulunan akslara sabitlenir ve daha güvenli bir sürüş için önemlidir. Farklı yollarla da zincirler sabitlenebilir. Sabitleme aracı kullanılarak zincir sağlam bir hale gelir. Eğer sürücüler kar zincirinin montajı ile uğraşamayacaklarsa hazır montajlı ürünleri kullanabilirler. Bu ürünlerin klipleri sayesinde kısa süre içinde kar zincirlerini takabilirsiniz.

Kar zinciri ile ilgili olarak bilinen çok yanlış bir algı vardır. O da kar zincirinin kar lastiği görevi görmesidir. Kar lastiği ve kar zinciri kesinlikle aynı görevi görmezler. Kar zinciri aracın rahat bir şekilde kalkmasını, kaymasını sağlar. Bu nedenle kar lastiği ile karıştırılmamalıdır.

Kar zinciri kullanırken aşırı hız yapmaktan kaçınmanız gerekir. Eğer kar zinciri ile hız yapmaya kalkarsanız lastikleriniz hızlı bir şekilde aşınır.

Kar Zinciri Nasıl Kullanılır?

Kar zincirini kullanmak zor değildir. Eğer yeterli bilginiz olmadığını düşünüyorsanız yardım almanız yerinde olur. Ancak size kısa kısa kar zincirinin nasıl takılması gerektiğini anlatmaya çalışıp yardımcı olalım. Aşağıdaki adımları uygulamanız halinde siz de kolayca aracınıza kar zinciri takabilirsiniz.

  1. İlk adım olarak lastiklerinizin çapını doğru ölçmelisiniz. Bu doğru zinciri kullanmanız açısından son derece önemli bir bilgidir.
  2. Lastik üzerindeki sivri kısımları tekerlek ile hemen temas ettirmemeniz gerekir. Bu durumda, tekerlekleriniz hasar görür ve size ekstra bir maliyet çıkar.
  3. Dolanma ihtimaline karşı önleminizi aldıktan sonra, artık zincirnizi takma vaktiniz gelmiş demektir.
  4. Eğer, zinciri, tekerleğin ön kısmına getirirseniz, takmanız daha da kolay olacaktır.
  5. Son adım olarak, zincirinizi doğru ve net bir şekilde kenetlemeniz gerekir.

Tüm ayarlamaları yaptıktan sonra, artık karlı ve buzlu yollarda güvenle yolculuk yapabilirsiniz. Güvenli bir sürüş için tüm önlemleri almak herkes için en iyisidir. Kar lastiği ve kar zincirine ek olarak elbette kurallara uymak da çok önemlidir.

Gördüğünüz gibi kar zinciri takmak çok zor bir uygulama değildir. Yalnızca sistemi hakkında biraz bilginiz olması gerekir. Ancak yine de yapamayacağınız düşünüyorsanız uygun fiyatlarda bu işi yapabilecek teknik personellerden yardım alabilirsiniz. Eğer çelik zincir kullanırsanız takma konusunda daha az zorlanabilirsiniz.

Tüm tedbirlerinizi aldıktan sonra bile sürüş anında dikkatini yola vermek en mühim olan konudur. Mevsimine uygun lastik kullanmak, ışıklara dikkat etmek, sinyal kullanmak, hatalı sollamadan kaçınmak ve daha birçok şey, trafikte hayatınızı kurtarır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir