Tarih:7 Mayıs 2024

Lastik Basınç Göstergesi Tpms Nedir, Neden Yanar?

birevim faizsiz araba

Birçok kişinin merak ettiği lastik basınç göstergesinin ne olduğu ve bu konuda detaylı bilginin neler olduğudur. Özellikle araçların güvenli kullanımı için farklı parçalar aracılığıyla bu süreç sağlanmaktadır bu noktada dikkat edilmesi gereken şeylerden biri araç kullanımının ideal şekilde yapılmasını sağlayan parçalardan birinin de lastikler olduğudur.

Unutulmamalıdır ki lastiklerde arızanın olmayanda istenmeyen durumların gerçek Nasıl kazalara ya da yolda kalma durumlarına neden olabilmektedir.

Bu sebeple araç güvenliği ve araç lastiğinin sağlanabilmesi en önemli hususlardan biri olarak da karşımıza gelmektedir. Tüm bu süreçlerde yolda kalma durumunu minimuma indirebilmek en önemli hususlardan biri olarak da karşımıza çıkmaktadır.

Lastik Basınç Göstergeleri 

Özellikle dikkat edilmesi gereken şeylerden biri de lastik basınç göstergelerinin düzenli olarak takibi yapılmalı ve buna bağlı olarak araçlarda basınç sorununun ya da lastiklerde herhangi bir sorun olup olmadığı dikkate alınmalıdır.

Özellikle lastik hava kontrolü yaptırarak verimli bir şekilde kullanabileceğiniz araç lastiklerinin durumunu ifade eden göstergelere lastik basınç göstergeleri adı verilmektedir. Güvenliği büyük ölçüde katkı sağlayan lastik basıncı izleme sistemi günümüzde araçlarda kullanımı zorunlu olan teknolojiler arasında yer almaktadır. Bu göstergeler sayesinde lastiğinizin ne durumda olduğunu tahmin edebilir ve buna bağlı olarak yola çıkabilir ya da önleminizi alabilirsiniz.

Lastik Basınç Göstergesi Nedir? 

En önemli şeylerden biri de aracın direksiyon kısmında yer alan göstergelerin neler olduğudur. Bu konu hakkında detaylı bir şekilde bilgiye sahip olabilir ve bu konu hakkında yazımızı okuyarak bilgilendirme alabilirsiniz. Özellikle lastik basınç göstergesi basınç sensörlünün durumu yapılması göre bilgi veren lastik basınç sensörü ise aracın lastiklerinin iç kısmına takılan hassas uyaranlardan biridir.

Aynı zamanda lafların iç taban kısmına ya da jant kapağına kelepçelenerek bu süreçte baştaki hava basıncı göstergesi pil veya radyo frekansı ile çalışır. Bu sistemler aracılığıyla da araçla iletişime geçerek sizleri lastik durumu hakkında bilgi verir. Lastik basınç göstergesi lastiğin anlık olarak basınç ve ısı değerini ölçerek sizlere veri bilgilendirmesi yapar.

Araçlardaki Lastik Basınç Sistemleri 

Özellikle lastik basınç göstergesi araştırması yapanlar tpms arama ile de karşı karşıya kalırlar. Bu isim özellikle lastik basıncı takip sistemine verilen ad olarak da karşımıza çıkmaktadır. Araçta bulunması zorunlu olan bu sistem endirekt abs ve eps sistemlerinden aldığı bilgileri değerlendirir. Aynı zamanda bu değerlendirmenin sonucunda tur farkından doğan değişimleri algılayarak bu bilgileri sorunsuz bir şekilde analiz eder.

tpms direkt işte lastiğin basıncını anlık olarak ölçerek sizlere bu konu hakkında veri sağlar. Eğer normalin altında ya da normalin aşırı üstünde basınç algılarsa sistem direkt hızlı olarak ikaz durumuna geçer. Buna göre de önleminizi almanız sağlanır.

Artık Basınç Uyarı Lambası Neden Yanar? 

Özellikle araçlarda ikaz lambasının yanması 2 durumdan kaynaklanabilmektedir. Bu faktörlerden ilki aracınızı çalıştırdığınızda lastik basınç lambasının yanıp sönmesine neden olur yanıp sönme durumu sürekli yanma olarak da devam edebilir. Bu durumda yapmanız gereken şey sensöründen yanıt alamıyor olabilmektir ve ikinci durumda ise lastik basınç uyarı lambası aracı ilk çalıştırdığınız andan itibaren yanıyor olabilir.

Bu durumun başlıca sebepleri arasında ulaştık basın uygulanması aracı ilk çalıştırdığınızda dan itibaren yanmaya başlar ve bu durum aracın lastik basıncının hızlı bir şekilde çözülmesi gereken bir durumun habercisi olarak bilinmektedir. 2 faktörün de sebeplerine dikkat edilmeli buna bağlı olarak süreç yönlendirilmelidir.

Düşük Lastik Basıncı Belirtileri Nelerdir?

Özellikle düşük lastik basıncının belli başlı belirtileri bulunmaktadır. Tüm bu süreçlere dikkat edilmeli ve buna bağlı olarak süreç yönlendirilmesi doğru ve eksiksiz bir şekilde yapılmalıdır. Bagaj belirtilerinde 2 farklı ayrı durumlar söz konusu olabilmektedir.

Bunun için yapılması gereken en önemli şeylerden biri de düşük lastik basıncı belirtilerine net bir şekilde bilmek ve buna bağlı olarak aracınızda herhangi bir sorun olacaksa bunu öncesinde önlem alarak tespit etmeniz gerektiğidir. Böylelikle sorunsuz bir şekilde süreci yönlendirebilir ve aracınızda herhangi bir sorun çıkmadan önemli henüz ve en iyi şekilde alabilirsiniz. Bu sürece dikkat etmek en önemli noktalardan biri olarak da bilinmektedir.

Düşük Lastik Basıncı Belirtileri 

Arızalı lastik basınç sistemi bu hususta dikkat edilmesi gereken şeylerden biri fiziksel özellik taşıyan sensörler hasarları oldukça meyillidir. Pil ile çalışan sensör 5 ile 10 yıl arasında sonsuz bir şekilde çalışma prensibine sahiptir. Eğer pil ömrü sona ermişse ya da başlıklarında aşınma mevcutsa arızalar meydana gelebilir.

Bu süreçte dikkat edilmesi gereken şeylerden biri arızalı ulaştık basınç sisteminde filmin bitip gitmeme ihtimalini göz önüne alarak plastikte olan bir sıkıntı ya da lastik basıncı seansının tamirini de getirebilmektedir. Buna bağlı olarak süreci sorunsuz bir şekilde yönlendirebilir ve böylelikle bir arada olması durumunda yetkili bir yerden gerekli desteği alabilirsiniz.

Ardında Tekerlek Hız Sensörü 

Bir de diğer önemli noktalardan biri de arızalı tekerlek hız sensörü sayesinde aracınızda lastik sensörü yanlış bilgi ve veri akışı sağlayabilir. Bu durumda yapmanız gereken şey tekerlek hız sensörü farklı parçalardan oluşması ve bunlardan birinin abs diğerinin ise farklı bir sisteme bağlı olduğunu bilmeniz gerekmektedir.

Özellikle bu sistemlerden birinin bozulmasının yol verilmesine neden olur. Böylelikle sinyal verilmesinin yüksek olasılık ile düşük lastik basıncının göstergesi olduğunu bilmeli buna bağlı olarak herhangi bir şekilde sinyal aldığınızda aracınızda tamir için gerekli önlemleri alabilir ve arıza giderici bir sistem ile çalışabilirsiniz. Bu da dikkat edilmesi gereken hususlardan biri olarak önümüze çıkmaktadır.

Basınç Göstergesi Arasında Neler Yapılmalı? 

Eğer bu gibi durumla karşılaşırsanız özellikle lastik basıncında bir sıkıntı olması durumunda gösterge sürücülere net bir şekilde ikaz etmektedir. Lastik basıncının düşük olması durumunda uyarı lambası yanar ve bu gibi arızalar ile karşılaştığınızda aracınızda en yakın oto pratik servisine götürebilirsiniz.

Ayrıca unutulmamalıdır ki aracınızı servise götürmeden önce akıllı cihazınız üzerinden de oto servis randevusu alabilir ve randevu almanın yanı sıra servise gitmeden önce bugün hakkında fiyat listesi ne de detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Randevu alarak ya da direkt acili yeti olduğu durumda size en yakın servise giderek tamirat için gerekli işlemleri başlatabilirsiniz. Bu noktada basınç göstergesi tamirine kısa sürede yaptırabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir