Tarih:26 Nisan 2024
Motosiklet Ehliyeti

Motosiklet Ehliyeti Nasıl Alınır? Motosiklet Ehliyeti Fiyatları

birevim faizsiz araba

Motosiklet günümüzde özellikle şehir içi ulaşımında en çok tercih edilen seçeneklerden birisi olarak öne çıkıyor. Yoğun trafik arasında hızlı hareket edilebilmesi, iki kişi ile istediğiniz noktaya en hızlı şekilde gidebilmesi tercih edilme sebeplerinin başında geliyor. Tabi birçok farklı motosiklet türü var. En çok tercih edilenlerin başında 50 cc olanlar geliyor.

Çünkü bunlar sadece B ehliyet ile kullanılabiliyor. MTV’den ve Trafik Sigortasında muaf tutuluyor. Tabi bunların dışında farklı motosiklet seçenekleri de bulunuyor. Hangi motoru tercih edeceğiniz göre ona uygun ehliyeti almanız gerekiyor. Bunu yapmak içinde öncelikle motosiklet ehliyeti almanız gerekiyor. Bu konuda birçok detay bulunuyor.

Motosiklet ehliyeti için özel bir ehliyet sınavı bulunmasının yanında özel belgeler ve hazırlıklarda gerekiyor. Tüm bunları yaptıktan sonra ehliyet şartlarını da sağlamanız gerekiyor. Bunları tamamlayan her kişi ülkemizde kurallara uygun şekilde motosiklet ehliyeti alabiliyor.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Neler Yapmanız Gerekiyor?

Türkiye’de motosiklet kullanmak isteyenlerin yapması gereken ilk şey bir motor ehliyeti almak olacaktır. Bunun için de öncelikle yapmanız gerekenler var. Yaşınız ve motosiklet kullanma yetenekleriniz varsa bu konuda öncelikle hangi sınıfa uygun olanı almanız gerektiğine karar vermelisiniz. Yeni ehliyet düzenlemesi ile birlikte 5 farklı motosiklet ehliyeti bulunuyor.

  • M Sınıfı: Bu ehliyet türü sadece Moped yani motorlu bisiklet olarak bilinen 2, 3 ve 5 tekerlekli araçların kullanımına uygundur.
  • A1 Sınıfı: 2 veya 3 adet tekerleği bulunan 125 CC güce sahip olan motosiklet için uygundur.
  • A2 Sınıfı: 35 kW’lık bir motor gücünün altında güce sahip olan motosikletler için uygundur.
  • A sınıfı: 35 kW’lık bir motor gücünün üzerinde olanların sahip olması gereken ehliyet türüdür.
  • B1 Sınıfı: Motosiklet sınıfında yer alan tüm araçlar ve 4 tekerlekli araçların kullanımı için uygundur.

Motor Ehliyeti Almak İçin Gerekli Koşullar

Motor ehliyeti almak için sağlanması gereken birçok nokta vardır. Ancak dediğimiz gibi kullanılacak ehliyete göre sağlanacak koşullar farklılık gösterecektir. Güçlü bir motosiklet ile düşük güce sahip olan bir motosiklet için uygunluk farklılık gösterebiliyor. Ehliyet türüne göre sağlamanız gereken koşullar aşağıda ki gibi sıralanmaktadır.

  • M, B1 ve A1 ehliyet almak isteyenler 16 yaşından büyük olması ve fiziksel olarak bu araçları kullanılabiliyor olması gerekiyor.
  • A sınıfı motor ehliyet alacakların 2 yıllık bir A2 sınıfı ehliyetine sahip olması ve aynı zamanda 24 yaşını doldurmuş olması gerekiyor.
  • A2 sınıfı ehliyet alacakların 18 yaşından büyük olması şartı bulunuyor.
  • Ehliyet alabilmek için okur yazar olunması yetiyor. Bunun için en az ilkokul mezunu olanlar ehliyete başvuru yapabiliyor.

Motosiklet Ehliyeti Nereden Alınır?

Motosiklet ehliyeti almak için sağlanması gereken bazı kurallar ve şartlar bulunuyor. Bu ehliyeti almak isteyen herhangi birisi sınav için başvuru yapmalıdır. Bunun içinse hazırlanması gerekiyor. Bunu sağlamak için ilk olarak bir sürücü kursuna başvurulması gerekiyor. Tabi bu kurslar talep edenlere bu hizmeti belirli bir ücret karşılığında sunuyor.

Burada alınacak gerekli eğitimin ardından MEB tarafından organize edilecek olan sınavlara başvuru yapması gerekiyor. Sürücü kursu tarafından size ilk olarak yazılı sınavda başarılı olmanıza imkan tanıyacak bilgiler sunuluyor. Yazılı sınavı başarı ile geçebilmek için en az 70 puan almanız gerekiyor.

Bunu başardıktan sonra ikinci sınav olarak direksiyon sınavına giriş yapmanız gerekiyor. Toplamda 35 dakika süren bu sınavın sadece 5 dakikası özel bir parkurda yapılıyor. Bunu da başarı ile geçtikten sonra sizlerde motor ehliyeti almaya hak kazanacaksınız. Bu işlemlerin tamamı için en az 1 aylık bir süre zarfı geçmesi gerekiyor.

Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Gerekli Belgeler

Motor ehliyeti almak isteyenler öncelikle sürücü kursuna başvurması gerekiyor. Bu başvurunun yapılması için sürücü kursu tarafından sizden bazı özel belgeler talep edilecektir. Bu belgeler aşağıda ki gibi sıralanmaktadır.

  • Kimlik fotokopisi,
  • Adli sicil kaydı,
  • Hala öğrenci olanlar öğrenci belgesi, okulu bitirenler diploma,
  • Aile hekimleri tarafından verilen sağlık raporu,
  • Teorik sınav ücretinin yatırıldığını gösteren makbuz,
  • Son altı ay içerisinde çekilmiş olan 2 adet vesikalık fotoğraf,
  • 18 yaşından küçük olanlar için veli yada vasiye ait olan bir muvakatname gerekiyor.

Bu belgeleri hazırladıktan sonra sürücü kursu ile anlaşarak motor ehliyet sınavları için hazırlıklara başlayabilirsiniz. Bundan sonra tek engel iki ayaklı olan bu sınavlardan başarı ile geçmek olacaktır.

Motosiklet Ehliyet Fiyatları Ne Kadar?

Motosiklet ehliyeti almak isteyenler için aynı zamanda belirli bir maliyeti de karşılamak gerekiyor. Ehliyetin türüne göre kayıt olunacak olan sürücü kursuna ödenecek belirli bir ücret vardır. Bunun yanında teorik sınav ve direksiyon sınavı için ödemeler, harç ücretleri de yatırılmalıdır. Tüm bunlar ile maliyet 2 bin TL ile 2500 TL arasında değişiyor.

Sürücü Kursu Ödeme Seçenekleri

  • A1 sınıfı için 1250 TL
  • A2 sınıfı için 1500 TL
  • A sınıfı için 1850 TL

Harç Ücretleri toplamda 486,30 TL’dir. Bunlar 249,30, 200 TL ve 37 TL olarak farklı şekillerde alınıyor. Bu harç ödemeleri motor sınıfı fark etmeksizin herkes için aynı şekilde alınıyor.

Son olarak sınav ücretlerinin ödenmesi kalıyor. Bu ödeme teorik sınav için 90 TL, direksiyon sınavı içinse 120 TL’dir. Sınavlardan ilk seferde başarılı olanlar için bu miktar ile motosiklet ehliyeti rahatça alınabiliyor. Ancak zorluk seviyesi yüksek olan bu sınavlardan başarısız olanlar belirli bir sayıya kadar her girdikleri sınav için tekrar aynı ücreti yatırması isteniyor. Bu da alınacak ehliyetin maliyetini normal bir şekilde arttırıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir