Tarih:29 Mart 2023
Motosiklet İçin Hgs

Motosiklet İçin HGS Nasıl Alınır?

birevim faizsiz araba

Türkiye’de otoyollardan ve köprülerden geçiş sağlamaya yarayan sisteme HGS sistemi denir. Bilindiği üzere otomobiller özel otoyollar ve köprüler üzerinden seyahat ederek bir yerden bir yere ulaşmaya yardımcı olur. Bu anlamda HGS ise taşıtlar için oldukça önemlidir.

Türkiye’de yaşayan her taşıt sahibinin bu yollardan geçebilmesi adına HGS’ye sahip olması gerekmektedir. Fakat HGS alımı taşıtlardan taşıtlara farklı gösterebilmektedir. Motosikletler ise bunlardan biridir. Çünkü HGS araç sınıflarına göre çeşitlilik göstererek sunulur. Bu anlamda motosiklet için HGS satın almak isteyen kişiler normal otomobiller için alınan yöntemle alamazlar.

Motosiklet için HGS Nasıl Alınır?

Motosiklet için istenen HGS‘nin satış ve bakiye yükleme işlemi anlaşmalı bayilikler, anlaşmalı kesme şirketleri, PTT iş yerleri ve anlaşmalı bankalar ve anlaşmalı petrol şirketleri ile kolay bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Motosikletler için HGS almak oldukça önemli bir faktördür.

Köprülerden ve özel yollardan kaçak bir şekilde geçmek motosikletin plakasını belli eder ve bu kişinin başına dert açabilir. Bu anlamda motosiklete mutlaka HGS satın almak önemlidir. Kişiler motosiklete HGS satın almak istediği zaman en yakın PTT adresine giderek bu işlemi kısa bir süreç içerisinde gerçekleştirebilir. Bireysel olarak yapılan başvurularda ruhsat, ruhsat fotokopisi ve kimlik yeterli olacaktır. Bununla birlikte PTT üzerinde çalışan kişilere HGS etiketi almak istendiği söylendiği takdirde bu işlem tamamen hızlı bir şekilde tamamlanır.

Motosiklete HGS etiketi alabilmek adına aslında genel olarak büyük PTT şubeleri tercih edilir. Çünkü her PTT şubesinde HGS satımı gerçekleşmeyebilmektedir. Genelde motosiklet kullanıcıları HGS kullanmayı tercih etmiyor. Bu sebeple de PTT şubelerinden bazıları ise motosikletler için HGS etiketini kendi bünyelerine bulundurmayabiliyor. Kişiler kurum adına bir HGS sistemi satın almak istiyorsa eğer bu durumda ruhsat fotokopisi, araç ruhsatı ve tescil belgesi istenir. Bu belgeler ile HGS almak oldukça kolaydır.

HGS Araç Sınıfları Nelerdir?

Oto yollar ve köprüler için araçlar aslında genel olarak 6 sınıf üzerinden değerlendirilmektedir. Bu değerlendirme içerisinde yer alan her sınıf farklı ücretleri tabi olmaktadır. Motosikletler ise bu sınıf arasında altıncı sınıf araç olarak geçer. HGS sistemine ise yine altıncı sınıf araç olarak abone olabilmektedirler.

Motosiklet için birinci sınıf araç ücretlerinin yarısı kadar bir ücret ödenir. Bu anlamda köprü ve otoyollarından kolay bir şekilde geçiş sağlayabilirler. HGS sürücüleri mutlaka kendi araç sınıflarına en uygun HGS etiketini kullanmalıdır. Aksi takdirde sınıf uyumsuzluğu olduğu zaman HGS hesaplamaları arasında kara listeye alınma gibi durumlar söz konusu olabilir. Bu konuyu göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.

Motosiklet ile HGS’den Kaçak Geçişin Cezası Nedir?

HGS sisteminin bulunduğu özel yollarda ve köprülerde motosiklet HGS ürünü almadan geçmek kişilere belli bir miktarda cezaya olarak geri dönebilmektedir. HGS sistemleri üzerinden kaçak bir şekilde geçiş ihlali yapıldığı zaman geçiş ihlali yapmış olan plaka üzerinden 15 gün içerisinde yenisine abone olunması gerekmektedir.

Eğer kişiler 15 gün içerisinde HGS sistemine abone olursa ve abone olduğu hesaplarına geçiş için yeterli miktarda bakiye öderse bu cezalı geçiş için herhangi bir şekilde ücret ödemesine gerek kalmaz. Ancak 15 gün sonunda hala HGS satın almamış ve HGS içerisine belirli miktarda bakiye eklememiş olan kişiler için geçiş ücretine ilave olarak ek ücretler uygulanabilmektedir.

Motosikletler için ise bu giriş çıkış yapılmış olan mesafeye ait tüm geçiş ücretinin tam dört katı kadar bir para cezası uygulanmaktadır. Bu cezanın da kesinlikle ödenmesi gerekir. Aksi takdirde ceza puanı şeklindeki şekilde dönebilir.

Motosiklet HGS Bakiyesi Nereden Sorgulanmaktadır?

HGS sistemine kayıt olan motosikletlere sadece kaydolarak özel yollardan ya da köprülerden geçiş sağlayamaz. Bunun için aynı zamanda HGS sistemleri içerisinde belli bir miktarda paranın olması gerekir. Çünkü her özel otoyolda ve köprüde çeşitli miktarlarda para kesimi yapılmaktadır. Bu anlamda aslında HGS için bakiye sorgulama işlemleri SMS, telefon, anlaşmalı bankalar, e- Devlet ya da PTT’nin HGS bilgi sayfası üzerinden kolay bir şekilde sorgulanabilmektedir.

Motosikleti Sattıktan Sonra HGS Ürününe Ne Yapılır?

Her insan kullandığı aracı bir süre sonra değiştirmek isteyebilir. Bu durumda aslında kişiler sahip oldukları araçlar üzerine kayıtlı olan HGS sistemine, ne yapılması gerektiği hakkında çok da bir fikir sahibi olmayabilir. HGS tamamen plaka üzerine kaydı olan bir sistem olduğu için bu durumda kişiler herhangi bir değişiklik yapmazsa yeni sahibinin geçtiği yolların ücretini ödemek durumunda kalabilir.

Ancak hiç kimse böyle bir durum içerisinde kalmak istemediği için araç satıldıktan sonra herkese ürünün ne yapacağını da merak etmektedir. Kişiler aracını tamamen sattıktan sonra ve tapusunu yeni sahibine iade ettikten sonra HGS sistemi üzerinden tamamen iptal etme hakkına da sahiptir. Aynı zamanda kişiler eski aracında yer alan HGS kartını farklı araca da aktarabilmektedir.

Kişiler farklı bir araç alıyorsa ve o aracın tapusunu yine kendi üzerine yapıyorsa bu durumda eski kartını kullanarak yeniden motosiklet HGS işlemlerini yapma fırsatını bulabilir. Aynı zamanda eski motosiklet HGS ürünü içerisinde yer alan tüm bakiye yeni HGS ürünü için yeniden aktarılmaktadır. Bu aktarma işlemi en geç 7 gün içerisinde gerçekleşmektedir.

Kişiler eski motosikletleri üzerinde yer alan HGS sistemi bakiyesini çekebilme şansına da sahiptir. Kişiler iptal ettirmiş olduğu kartların içerisinde yer alan bakiyelerine en geç bir ay sonra PTT şubeleri üzerinden yeniden alabilir. İster nakit ister yeni karta direkt olarak geçiş yapılabilmektedir. Bu tamamen kişinin isteğine ve PTT şubesi çalışanının önerisine göre değişebilen bir durumdur.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir