Tarih:19 Nisan 2024
Motosiklet trafik sigortası

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları 2023 Ne Kadar?

birevim faizsiz araba

Bilindiği üzere yola çıkan her araç için gerekli olan bir zorunlu trafik sigortası vardır. Bu durum daha çok araçlar üzerinden tartışılır. Çünkü şu an Türkiye’de yollarda en çok arabalar yer almaktadır. Ancak motosikletler için de zorunlu trafik sigorta poliçesi bulunmaktadır.

Pek çok sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilen bu sigorta fiyatı aslında sigorta şirketleri tarafından belirlendiği için değişiklik gösterebilmektedir. Kişiler kendisine en uygun sigorta firmasını seçerek buradan motosikletleri için trafik sigortasını yapabilmektedir.

Motosiklet Trafik Sigortası

Türkiye’ye kayıtlı olan her türlü araç kaza ihtimali taşıdığı için trafik sigortası yaptırmak zorunlu olan bir durumdur. Motosiklet sahipleri için de bu durum oldukça büyük bir önem taşıyor. Çünkü Türkiye’nin istatistiklerine bakıldığı zaman araç cinsi açısından yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları sayıları arasında motosikletler üçüncü sırada yer almaktadır. Aslında bu durum motosikletlerin daha az kaza yaptığı anlamına gelmez.

Motosikletler diğer araçlara göre çok daha az kullanıldığı için üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak trafik sırasında yaralanmaların en fazla görüldüğü alanlarla karşılaşıldığında aslında motosiklet sürücüleri daha fazladır. Çünkü etrafında herhangi bir koruma çemberi olmadığı için bu durumda yaralanma durumu ve riski çok daha yüksek olmaktadır. Bu anlamda trafik sigortası yaptırma oranı da yine motosikletler için son sırada yer almaktadır.

Kişiler kendi araçlarına motosiklet trafik sigortası yaptığı takdirde herhangi bir olumsuzluk durumuyla karşılaşmaları durumunda hem kendilerine hem karşı tarafı hem de üçüncü kişileri büyük oranda koruma altına alabilmektedir. Motosikletler için sigorta türü olan bir diğer sigorta da motosiklet kasko sigortasıdır. Bu da yine yapılması gereken sigortalar arasında yer alır.

Motosiklet Sigortası Neleri Karşılamaktadır?

Araç sahipleri için olabilen bir kaza durumunda motosiklet sigortası araç sahibine çeşitli teminatlar ve güvenceler adı altında fazla oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Ancak motosiklet sigortasının olmadığı hallerde araç sahibi çok daha kötü durumlar karşılaşabilmektedir. Bilindiği üzere zorunlu trafik sigortası hem karşı tarafa hem de üçüncü tarafa verilmiş olan hasarları tamamen sigorta şirketinin belirlemiş olduğu teminat sınırı içerisinde karşılayabilmektedir.

Trafik sigortası ise kaza durumunda sadece karşı tarafın aracına verilmiş olan maddi zararları değil aynı zamanda yaralamaları ve ölümleri olan bir kazada ortaya çıkabilecek her türlü maddi ve manevi tazminatları da kapsıyor. Bu durum aslında eşyalar da dahil olmak üzere belirlenmiştir.

Bu sebeple kişiler motosikletiyle karşılaşabilecekleri olası kazalardan sonra kazadan çok daha büyük problemler ile karşılaşmamak için geç kalmadan bir an önce motosikletlerine zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekmektedir. Zaten zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı zaman araçlara belirli miktarlarda cezadan yapılabilmektedir.

Motosiklet Trafik Sigortası Kaç Senede Bir Yapılır?

Motosiklet için yapılan trafik sigortaları her sene yaptırılması gereken zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Motosikletler için yapılan zorunlu trafik sigortasından sonra bir senelik poliçe dönemine geçilerek poliçeyi yenilemek gerekmektedir.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatları Nasıl Belirlenir?

Trafikte herhangi bir kaza olması durumunda motosiklet sahiplerine avantaj sağlayan motosiklet sigorta fiyatları neye göre belirlenir? Motosiklet trafik sigortasının fiyatlarını belirleyen birçok faktör bulunur.

Sigortacılık ve Özel Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu (SEDDK) aracılığıyla sigorta teminat miktarları belirlenir. Sigorta şirketleri, zorunlu ve kapsamlı motosiklet trafik sigortasında teminat miktarlarına ek olarak asistans olarak adlandırılan ek ücretlendirmeler sunar.

Zorunlu ve kapsamlı motosiklet trafik sigortaları kazalarında maddi hasar ve karşı tarafın yaralanmalarını karşılar. Motosikletin sel, yangın, deprem gibi doğal afetler ve hırsızlık olaylarına karşı meydana gelen hasarları kapsamlı trafik sigortaları kapsar.

Motosiklet trafik sigortasının fiyatlarını aracın modeli, yaşı, markası, trafik cezası, sürücü tecrübesi, sigorta şirketi ve ikamet edilen yer belirler. Zorunlu ve kapsamlı motosiklet trafik sigortasının fiyatları için sigorta şirketleri ile iletişime geçerek fiyat teklifi alabilirsiniz.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatı Ne Kadar?

2023 senesinin güncel motosiklet trafik sigortası fiyatları aslında tamamen araç cinslerinde de olduğu gibi belirli bir miktarlarda zamlanmış olarak görülür. Aslında trafik sigortası fiyatları her sene belli bir yüzdeyle zamlanıyor. Bu durum motosiklet sigortası için de geçerli olan bir durumdur. Bu anlamda motosiklet sahipleri oldukça detaylı bir fiyat araştırmasına girerek kendi bütçesine en uygun olan trafik sigortasını bulabilmek için uğraşır.

Motosiklet sigortası fiyatları ne kadar? sorusu bakıldığı zaman aslında 2023 senesinde net bir rakam aralığı verebilmek adına bazı maddeleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bu anlamda ilk olarak belirlenen sigorta şirketlerinin yaptığı fiyatlandırma politikalarına bakılır. Ardından motosiklet sahibinin kendi motosikletinin daha önceden herhangi bir hasar geçmişinin olup olmadığı göz önünde bulundurulur.

Sigortayı belirleyen faktörlerden bir diğeri de şehir faktörüdür. Bazı şehirlerde trafik sebebiyle motosiklet trafik sigortası fiyatları daha fazla olurken bazı şehirlerde daha az olabilmektedir.

Bu anlamda aslında 2023 senesinde tam olarak bir fiyatlandırma yapmak çok da mümkün olmayacaktır. Fakat bu süreç içerisinde çok çeşitli şirketlerden teklif alarak kişiler kendi bütçesine uygun bir maliyeti belirleyebilir. Bu anlamda motosikletler farklı şirketlerden teklif alarak en uygun teklifi seçebilmektedir. Bu anlamda sigorta şirketlerin tekliflerini birbiriyle karşılaştırılması ve sigorta işlemlerinin içerisinde kapsadığı maddeleri de göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.

Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatlarını Etkileyen Unsurlar Nelerdir?

Motosiklet trafik sigortası fiyatları her yıl güncel fiyatlar üzerinden sürücülere sunulur. Motosiklet trafik sigortası neye göre hesaplanır? Motosiklet sürücülerinin merak ettiği konulardan biri olarak trafik sigortası ücretlerinin neye göre artıp azaldığı ile ilgili birtakım faktörler öne çıkar.

Motosiklet trafik sigortası fiyatları hesaplanırken aracın hasar geçmişi, modeli, markası, sürücünün ikamet ettiği il, sürücü yaşı ve sigorta teminat miktarları dikkate alınır. SEDDK tarafından 2023 yılı için motosiklet zorunlu trafik sigortası tavan fiyatları şöyledir;

1.Basamak: 5.250 TL

4.Basamak: 2.233 TL

7.Basamak: 1.295 TL olarak sıralanabilir.

Motosiklet sürücüsünün ikamet ettiği şehirde trafik kaza oranları düşükse zorunlu trafik sigortasının ücretleri daha düşük olurken kaza oranları yüksekse trafik sigortasının ücretleri daha fazla olarak hesaplanır. Benzer şekilde aracın hasar geçmişi az veya yoksa ve sürücünün yaşı düşükse daha az miktarda zorunlu trafik sigortası ödeme fırsatı elde edebilir.

Motosiklet Trafik Sigortası Neden Yaptırmalısınız?

Motosiklet sürücülerinin ve trafikteki üçüncü şahısların güvenliğini sağlamak için uygulanan zorunlu trafik sigortası mecburi bir uygulamadır. Peki zorunlu motosiklet trafik sigortası ne işe yarar? Motosiklet trafik sigortası sürücülerin ve karşıdaki üçüncü şahısların maddi ve manevi kayıplarını önlemek amacıyla uygulanır.

Motosiklet sürücüleri trafikte yaşadığı kaza ve olası olumsuz durumlar karşısında trafik sigortası ile güvence altına alınır. Aynı zamanda trafik kazası sırasında motosiklet sürücüsü kusurlu ise, karşı tarafta yer alan üçüncü şahısların maddi zararı zorunlu trafik sigortası ile karşılanır. Peki motosiklet trafik sigortası yapılmazsa ne olur? Zorunlu trafik sigortası yaptırmadan trafiğe çıkan sürücüler 436 TL para cezasına tabi tutulur.

Motosiklet Trafik Sigortasında Hasarsızlık İndirimi Geçerli Mi?

Motosiklet trafik sigortasında hasarsızlık indirimi ne kadar? Motosiklet trafik sigortasında hasarsızlık indirimi, trafikte kaza yapmayan sürücüleri ödüllendirmek amacıyla uygulanır. Motosiklet araçları trafik sigortasında basamak tarifesi aracılığıyla sigorta primlerinde indirime tabi tutulabilir.

Motosiklet sürücülerinin trafikte kaza yapmamasını ve dikkatli sürmesini teşvik eden hasarsızlık indirimi 7 aşamadan meydana gelen basamak tarifesine göre uygulanır. Trafiğe ilk defa geçiş yapan motor sürücüleri 4.basamakta değerlendirilir. Bir sonraki poliçe dönemine kadar hasarsız sürüş deneyimi yaşarsa 5.basamağa geçiş yapar ve %10 indirim almaya hak kazanır.

Trafikte kazasız sürüş gerçekleştirip ikinci yılda 6.basamağa geçerse %22 hasarsızlık indirimi alır. Sürücüler trafikte kazasız olarak geçirdiği üçüncü yılda 7.basamağa geçiş yaparsa %42 hasarsızlık indiriminden faydalanır.

Trafikte kaza yapan motosiklet sürücüleri üçüncü, ikinci ve birinci basamağa düşerek zam uygulamasına tabi olur. 5.basamağa düşen motosiklet sürücüleri %45, altıncı basamağa düşen sürücüler %90 ücret artışına dahil olur. 7.basamağa düşen motosiklet sürücüleri ise, %135 prim ücreti ile karşı karşıya kalır.

Motosiklet Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?

Trafik sigortası motosikletler içinde zorunlu olan bir sigorta türü olduğu için yaptırılmadığı zaman çeşitli cezalar verilebilmektedir. Bu cezalar genel olarak araç seyir halindeyken polisler tarafından çevrilmesi ile kolay bir şekilde ortaya çıkabilen durumlardan biridir. Bu anlamda kişiler sigortasını yaptırarak herhangi bir ek ücret ya da ceza ödemeden hem kendi canını hem malına hem de farklı bir cezaya maruz kalmadan gönül rahatlığıyla yoluna devam edebilmektedir. Bununla birlikte sigorta yaptırılmadığı zaman araca ceza puanı da eklenebilmektedir.

Zorunlu trafik sigortası yaptırmadığı takdirde her araç cinsinde de olduğu gibi motosikletler içinde oldukça ciddi yaptırımları beraberinde getirir. 2023 senesinde trafik sigortası yaptırılmadığı zaman bir para cezası uygulanmaktadır. 2023 senesinde belirlenmiş olan bu para cezası ise 436 TL olarak belirlenmiştir. Cezayı alan kişiler 15 gün içerisinde bu cezayı öderse eğer cezanın %25 indirimi hakkından yararlanabilmektedir. Ancak yapılacak olan yaptırımlar sadece para cezasıyla sınırlı kalmaz.

Motosiklet sigortasını yaptırılmadığı belirlenip poliçe prim tutarında yaşanan gecikme de göz önünde bulundurulur. Gecikme yaşanmış olduğu her ay için tam net %5 oranında bir zam uygulaması yapılır. Sigortanın yaptırılmadığı ikinci ay %10 ceza, üçüncü ay ise %15 oranında bir ceza verilir. Bu cezanın sınırlaması ise %50’dir. Araç sahibi tespit edildiği zaman araç trafikten menedilir ve otoparka götürülür. Bu masrafları da araç sahibinin ödemesi gerekir.

Motosiklet Trafik Sigortası Ne Zaman Yenilenir?

Motosiklet sürücülerinin maddi kaybını önleyen ve trafikte karşı tarafı korumak için büyük avantaj sağlayan motosiklet sigorta kaç yılda bir yapılır? Motosiklet trafik sigortası ikiye ayrılır. İlki zorunlu trafik sigortası, diğeri ise kapsamlı trafik sigortasıdır. Motosiklet sürücülerinin trafiğe çıkarak sürüş yapabilmesi için mecburi olan zorunlu trafik sigortası her yıl yaptırılması gerekir.

Motosiklet zorunlu trafik sigortasının poliçe dönemi her yıl yenilenir. Güncel fiyatlar ve hasarsızlık indirimlerine göre belirlenen sigorta ücretleri her yıl sürücüler tarafından ödenip sigorta başlangıcının yaptırılması gerekir.

Trafikte zorunlu trafik sigortası poliçe döneminde yenilenmemiş motosiklet araçları trafikten men edilir. Aynı zamanda sürücüler belirli bir cezaya tabi tutulur.

Trafik sigortası yenilenmediği için yazılan ceza sürücü tarafından 15 gün içerisinde ödenirse ceza tutarında %25 indirim almaya hak kazanır.

Motosiklet Trafik Sigortası Sorgulaması Nasıl Yapılır?

Motosiklet alan veya alacak kişilerin merak ettiği konulardan biri olarak motorun sigortası olup olmadığı nasıl anlaşılır? Motosiklet sürücülerinin her yıl yaptırması zorunlu tutulduğu trafik sigortası belirli yöntemlerle sorgulanabilir. Özellikle plaka üzerinden kolay bir şekilde sorgulamak isteyenler trafik sigortasının sorgulama yöntemleri hakkında bir ön araştırma yapmak ister.

Poliçe döneminde zorunlu trafik sigortasını yaptıran motosiklet sürücüsü bir sonraki poliçe döneminde yeniden trafik sigortası yaptırması gerekir. Aksi takdirde trafikte sigortasız bir sürüş gerçekleştiren sürücüler maddi cezaya tabi tutulup, aracı trafikten kaldırılır.

Özellikle ilk defa motosiklet alacak olan veya motosikletini yenileyecek olan kişiler, motosikletin trafik sigortası olup olmadığını merak eder. Dolayısıyla öncelikli olarak motosikletin zorunlu trafik sigortası belirli yöntemler aracılığıyla sorgulanır.

Motosikletinizin trafik sigortası ile ilgili detaylarına ulaşmak istiyorsanız e-devlet kanalı üzerinden e-devlet şifresi ile giriş yapmanız gerekir. Ardından trafik poliçe sorgulama araması yaparak aracın ruhsat bilgilerini girebilir, aracın sigorta detaylarına kolay bir şekilde ulaşabilirsiniz.

E-devlet kanalı üzerinden motosiklet trafik sigortası sorgulaması yalnızca giriş yapan kişinin üzerine kayıtlı aracın sigorta bilgilerine ulaşılır. Dolayısıyla trafik sigortasını sorgulayacağınız motosikletin kendi üzerinize kayıtlı olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir