Bilindiği üzere yola çıkan her araç için gerekli olan bir zorunlu trafik sigortası vardır. Bu durum daha çok araçlar üzerinden tartışılır. Çünkü şu an Türkiye’de yollarda en çok arabalar yer almaktadır. Ancak motosikletler için de zorunlu trafik sigorta poliçesi bulunmaktadır.
Pek çok sigorta şirketi tarafından gerçekleştirilen bu sigorta fiyatı aslında sigorta şirketleri tarafından belirlendiği için değişiklik gösterebilmektedir. Kişiler kendisine en uygun sigorta firmasını seçerek buradan motosikletleri için trafik sigortasını yapabilmektedir.
Motosiklet Trafik Sigortası
Türkiye’ye kayıtlı olan her türlü araç kaza ihtimali taşıdığı için trafik sigortası yaptırmak zorunlu olan bir durumdur. Motosiklet sahipleri için de bu durum oldukça büyük bir önem taşıyor. Çünkü Türkiye’nin istatistiklerine bakıldığı zaman araç cinsi açısından yaralamalı ve ölümlü trafik kazaları sayıları arasında motosikletler üçüncü sırada yer almaktadır. Aslında bu durum motosikletlerin daha az kaza yaptığı anlamına gelmez.
Motosikletler diğer araçlara göre çok daha az kullanıldığı için üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak trafik sırasında yaralanmaların en fazla görüldüğü alanlarla karşılaşıldığında aslında motosiklet sürücüleri daha fazladır. Çünkü etrafında herhangi bir koruma çemberi olmadığı için bu durumda yaralanma durumu ve riski çok daha yüksek olmaktadır. Bu anlamda trafik sigortası yaptırma oranı da yine motosikletler için son sırada yer almaktadır.
Kişiler kendi araçlarına motosiklet trafik sigortası yaptığı takdirde herhangi bir olumsuzluk durumuyla karşılaşmaları durumunda hem kendilerine hem karşı tarafı hem de üçüncü kişileri büyük oranda koruma altına alabilmektedir. Motosikletler için sigorta türü olan bir diğer sigorta da motosiklet kasko sigortasıdır. Bu da yine yapılması gereken sigortalar arasında yer alır.
Motosiklet Sigortası Neleri Karşılamaktadır?
Araç sahipleri için olabilen bir kaza durumunda motosiklet sigortası araç sahibine çeşitli teminatlar ve güvenceler adı altında fazla oldukça büyük avantajlar sağlamaktadır. Ancak motosiklet sigortasının olmadığı hallerde araç sahibi çok daha kötü durumlar karşılaşabilmektedir. Bilindiği üzere zorunlu trafik sigortası hem karşı tarafa hem de üçüncü tarafa verilmiş olan hasarları tamamen sigorta şirketinin belirlemiş olduğu teminat sınırı içerisinde karşılayabilmektedir.
Trafik sigortası ise kaza durumunda sadece karşı tarafın aracına verilmiş olan maddi zararları değil aynı zamanda yaralamaları ve ölümleri olan bir kazada ortaya çıkabilecek her türlü maddi ve manevi tazminatları da kapsıyor. Bu durum aslında eşyalar da dahil olmak üzere belirlenmiştir. Bu sebeple kişiler motosikletiyle karşılaşabilecekleri olası kazalardan sonra kazadan çok daha büyük problemler ile karşılaşmamak için geç kalmadan bir an önce motosikletlerine zorunlu trafik sigortasını yaptırması gerekmektedir. Zaten zorunlu trafik sigortası yaptırılmadığı zaman araçlara belirli miktarlarda cezadan yapılabilmektedir.
Motosiklet Trafik Sigortası Kaç Senede Bir Yapılır?
Motosiklet için yapılan trafik sigortaları her sene yaptırılması gereken zorunlu olan bir araç sigortasıdır. Motosikletler için yapılan zorunlu trafik sigortasından sonra bir senelik poliçe dönemine geçilerek poliçeyi yenilemek gerekmektedir.
Motosiklet Trafik Sigortası Fiyatı Nedir?
2023 senesinin güncel motosiklet trafik sigortası fiyatları aslında tamamen araç cinslerinde de olduğu gibi belirli bir miktarlarda zamlanmış olarak görülür. Aslında trafik sigortası fiyatları her sene belli bir yüzdeyle zamlanıyor. Bu durum motosiklet sigortası için de geçerli olan bir durumdur. Bu anlamda motosiklet sahipleri oldukça detaylı bir fiyat araştırmasına girerek kendi bütçesine en uygun olan trafik sigortasını bulabilmek için uğraşır.
Motosiklet sigortası fiyatları ne kadar? sorusu bakıldığı zaman aslında 2023 senesinde net bir rakam aralığı verebilmek adına bazı maddeleri göz önünde bulundurmak gerekir. Bu anlamda ilk olarak belirlenen sigorta şirketlerinin yaptığı fiyatlandırma politikalarına bakılır. Ardından motosiklet sahibinin kendi motosikletinin daha önceden herhangi bir hasar geçmişinin olup olmadığı göz önünde bulundurulur. Sigortayı belirleyen faktörlerden bir diğeri de şehir faktörüdür. Bazı şehirlerde trafik sebebiyle motosiklet trafik sigortası fiyatları daha fazla olurken bazı şehirlerde daha az olabilmektedir.
Bu anlamda aslında 2023 senesinde tam olarak bir fiyatlandırma yapmak çok da mümkün olmayacaktır. Fakat bu süreç içerisinde çok çeşitli şirketlerden teklif alarak kişiler kendi bütçesine uygun bir maliyeti belirleyebilir. Bu anlamda motosikletler farklı şirketlerden teklif alarak en uygun teklifi seçebilmektedir. Bu anlamda sigorta şirketlerin tekliflerini birbiriyle karşılaştırılması ve sigorta işlemlerinin içerisinde kapsadığı maddeleri de göz önünde bulundurmak oldukça önemlidir.
Motosiklet Sigortası Yaptırmamanın Cezası Nedir?
Trafik sigortası motosikletler içinde zorunlu olan bir sigorta türü olduğu için yaptırılmadığı zaman çeşitli cezalar verilebilmektedir. Bu cezalar genel olarak araç seyir halindeyken polisler tarafından çevrilmesi ile kolay bir şekilde ortaya çıkabilen durumlardan biridir. Bu anlamda kişiler sigortasını yaptırarak herhangi bir ek ücret ya da ceza ödemeden hem kendi canını hem malına hem de farklı bir cezaya maruz kalmadan gönül rahatlığıyla yoluna devam edebilmektedir. Bununla birlikte sigorta yaptırılmadığı zaman araca ceza puanı da eklenebilmektedir.
Zorunlu trafik sigortası yaptırmadığı takdirde her araç cinsinde de olduğu gibi motosikletler içinde oldukça ciddi yaptırımları beraberinde getirir. 2023 senesinde trafik sigortası yaptırılmadığı zaman bir para cezası uygulanmaktadır. 2023 senesinde belirlenmiş olan bu para cezası ise 436 TL olarak belirlenmiştir. Cezayı alan kişiler 15 gün içerisinde bu cezayı öderse eğer cezanın %25 indirimi hakkından yararlanabilmektedir. Ancak yapılacak olan yaptırımlar sadece para cezasıyla sınırlı kalmaz.
Motosiklet sigortasını yaptırılmadığı belirlenip poliçe prim tutarında yaşanan gecikme de göz önünde bulundurulur. Gecikme yaşanmış olduğu her ay için tam net %5 oranında bir zam uygulaması yapılır. Sigortanın yaptırılmadığı ikinci ay %10 ceza, üçüncü ay ise %15 oranında bir ceza verilir. Bu cezanın sınırlaması ise %50’dir. Araç sahibi tespit edildiği zaman araç trafikten menedilir ve otoparka götürülür. Bu masrafları da araç sahibinin ödemesi gerekir.
Bir cevap yazın