Tarih:20 Nisan 2024
Plaka Değiştirme

Plaka Değiştirme: Özel Plaka Nasıl Alınır?

birevim faizsiz araba

Trafikte yer alan tüm motorlu taşıtların hepsinde plaka adında bir kod bulunuyor. Harf ve sayılardan oluşan bu kodlar dünyanın birçok noktasında farklı dizilimler ile araçlara veriliyor. Tabi bunlar birçok kez standart olarak verilirken, birçok plaka içinse özel olarak veriliyor. Tabi standart plaka ile özel plaka arasında ciddi farklar bulunuyor.

Aşağıda sizlere plaka yenileme, değiştirme, yenileme, özel plaka hakkında merak edilenler hakkında birçok bilgi almanız mümkün olacaktır.

Plaka Yenileme ve Değiştirme Rehberi: Özel Plaka Nasıl Alınır?

Bir plakanın değiştirilmesi ve yenilenmesi birbirinden farklı anlamları ifade etmektedir. Değiştirme genelde araç satışı sonrasında yapılmaktadır. Plaka yenilemeyse aracın üzerinde olan plakanın tam anlamıyla okunamaması durumunda yapılmaktadır. Bunlar için aşağıda detaylı bilgileri bulacaksınız.

Plaka Değişimi Hakkında Merak Edilenler

Araçlar için bulunan plakaların değiştirme işlemleri, yeni plakanın çıkarılması, özel plaka alma ve yenileme işlemleri hakkında sıra ile detaylı bilgileri paylaşacağız.

Plaka Değiştirme Nasıl Yapılır?

Plaka değiştirme işlemi ikinci el alındığında veya kayıtlı olan ikamet adresiniz değiştiği durumlarda yapılan bir işlemdir.

Plaka Değiştirme Nerede Yapılır?

Plakanın değişmesi için öncelikle notere gitmeniz gerekiyor. Araç satışı sırasında notere aracın plakasının değişmesini istediğinizi belirtmeniz gerekiyor. Bunun ardından eski plakaları vermeli ve yeni plakayı almak için trafik tescil birimine gitmeniz gerekiyor. Buradan size verilecek belge ile Soförler Odasına giderek istediğiniz plaka yazan kağıdı görevliye vermelisiniz.

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Öncelikle plaka değiştirmek için ikinci el bir otomobil almalı veya aracın kayıtlı olduğu ikamet ettiğiniz adresi değiştirmeniz gerekiyor. Bunlar rutin plaka değiştirme işlemleridir. Bunun dışında isteyenler kanuni olarak yetkili noktalara kendisinin başvurması gerekiyor. Plaka değiştirme işlemi yapılacak aracın MTV borcu olmamalı ve araç muayenesinin yapılı olması gerekiyor.

Plaka Değiştirme İçin Gerekli Evraklar Nelerdir?

Plaka değiştirme işlemini yapmak için sizden belirli evrakları sağlamanız ve hazır hale getirmeniz istenir.

  • Aracı alan kişinin bilgi belgesi aslı ve fotokopisi,
  • Araca ait mevcut trafik detayları,
  • Kimlik belgeniz ve fotokopisi,
  • Aracın ruhsatı
  • Aracın ön ve arkasındaki plakalar,
  • Satış belgesinin noter onaylı aslı ve fotokopisi,
  • Türkiye Şoförler Odasında alınan nakil dosyası

Plaka Değiştirme Zorunlu mu?

Plaka değiştirme işlemi araç satışı yaparken veya adres değişikliğinin ardından yapmak zorunda değildir. Bu tamamen aracı alan sürücünün istediğine bağlıdır.

Satış Sebebiyle Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır?

Plaka değiştirme işlemi araç satışı sırasında belirtmeniz gereken bir işlemdir. Noter bu bilgiyi işleme aldıktan sonra eski plakaları çıkarmalı, plaka ücretini ödeyerek Türkiye Şoförler Odasına gitmeniz yeterli olacaktır. Burada basım ücreti verilerek işlem tamamlanır.

Plaka Değiştirme Ücreti Ne Kadar?

Plaka değişim ücreti ayrı maddelerden oluşmaktadır. Plaka basım ve noter ücreti genelde plaka değişimi olarak kabul ediliyor. Noter üzerinden satış işlemi yaparken verilecek toplam ücret 457 TL’dir. Bunun içinde basım ücreti yoktur. Basım ücreti 80 TL’dir. İki tanesi 160 TL’dir. 2022 yılında geçerli olan fiyatlar bunlardır.

Plaka Değiştirme Süresi Ne Kadar?

Plaka değiştirme süresi araç satışı sonrası veya ikamet değişikliğinin ardından 1 ay içerisinde mutlaka yapılmalıdır.

Plaka Yenileme Hakkında Merak Edilenler

Plaka yenileme işlemi hakkında merak edilen birçok detay vardır. Bu detaylar hakkında tüm bilgiler aşağıda yer almaktadır.

Plaka Yenileme Nedir?

Araç üzerinde yer alan plakanın düşmesi, hasar görmesi, yıpranması durumlarında yapılacak işlemdir. Bu şekilde bozuk bir plakayı kullanmak durumunda sizlere cezai işlem uygulanacaktır.

  • Üzerinde vida bulunan plakalar,
  • Yasal olmayan şekilde yapılan App plakalar,
  • Üzerinde resmi damgası olmayan plakalar,
  • Sayılar veya harfler okunmayacak plakalar,

Plaka Yenileme Neden Yapılır?

Plaka yenilemek durumundaysanız ilk olarak doğru adımı atmanız gerekiyor. Bunun için sizden istenen evrakları hazırlayarak işe başlamalısınız. Ardından notere gidip başvuruda bulunmalısınız. Son olarak Şoförler Odası’na giderek basım merkezine giderek plakayı bastırmalısınız.

Plaka Yenileme İçin Gerekli Evraklar

Plaka yenileme için sizden istenecek olan gerekli evraklar aşağıdaki gibidir.

  • Aracın üzerinde ki ön ve arka plakalar,
  • Aracın ruhsatı
  • Kimlik belgeniz ve fotokopisi,

Plaka Yenileme Ücreti Ne Kadardır?

Plaka yenileme ücreti tek plaka için 2022 yılında 80 TL’dir. Çift plaka değişimi yapılacaksa ödenecek ücret 160 TL’dir.

Özel Plaka Hakkında Merak Edilenler

Araç sahipleri için istenmesi durumunda özel plaka kullanma hakkı da bulunuyor. Bunlar genelde şirket isimleri, doğum tarihleri, doğum günü ve özel gün gibi tarihler olabiliyor. Bunların dışında birçok farklı sebepten dolayı özel plaka alınması mümkün oluyor. Bu tamamen bunu talep eden insana kalan bir detaydır.

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Özel plaka alma başvurusu yapmadan önce kullanmak istediğiniz plakanın başka bir araç üzerinde olup olmadığıdır. Bunun için Emniyet Müdürlüğü ile iletişime geçmeniz yeterli olacaktır. Plaka uygun olduğunu öğrendikten sonra bunun için rezerve yaptırmanız gerekiyor.

Bunu yaptıktan sonra özel plaka için talep edilen bağış miktarını ve bağış makbuzunu almanız gerekiyor. Bu özel bir işlem ve keyfi olduğu için normale göre biraz daha yüksek ödeme gerektirir. Eğer aracı ikinci el aldıysanız bu bilgiyi satış öncesinde notere vermeyi unutmamalısınız. Son olarak plakayı bastırmalı ve aracınıza rahatça takabilirsiniz.

Özel Plaka Alırken Dikkat Etmeniz Gerekenler

Özel plaka almak isteyenlerin mutlaka dikkat etmesi gerekiyor. Örneğin 37 FB 1907 plaka kodunu almak istiyorsanız ikamet ettiğiniz adresin burası olması gerekiyor.

Daha özel yani şirket ismi veya özel isim yazan plakalar almak isterseniz yılda iki kez olmak üzere vergi ödemeniz gerekiyor. Bunlar plakanın durumunda göre 5 bin TL ile 15 bin TL arasında değişecektir. Bu sabit vergi değildir ve yıl içerisinde değişiklik göstermesi mümkündür.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir