Tarih:4 Aralık 2024

Trafik İşaret Levhaları ve Anlamları

birevim faizsiz araba

Trafiğin sağlıklı bir şekilde akması ve kazaların önlenmesi adına birtakım kurallar uygulanır. Araç sahiplerinin uyması gereken bu kurallar düzeni sağlamak adına büyük önem taşır. Bu kuralların önemli bir parçası olan trafik işaretleri, sürücülerin takip etmesi gereken önemli göstergelerdir. Sürücü yol boyunca işaret levhalarına göre yola devam etmelidir.

Trafik işaret levhaları, şehir içi ve şehirlerarası yollarda düzeni sağlamak için yasal düzenlemeler ile oluşturulan kural göstergeleridir. Günlük yaşamın aksamaması bu kurallara uymakla mümkün olur. Trafik işaret levhalarına uyulmaması haline kazalar gerçekleşir. Kazaların sonunda pek çok can ve mal kaybı meydana gelir.

Araçla trafiğe çıkan sürücülerden trafik işaret levhalarını okuyabilmeleri ve anlayabilmeleri beklenir. Araç sürüş eğitimi süresince gösterilen bu işaret levhalarını bilmemek trafikte kazalara neden olabilir. Yol ve yolcu güvenini sağlamak adına trafik işaret levhaları ve anlamlarını bilmeden ehliyet sahibi olmak imkansızdır.

Trafik İşaret Levhalarının Önemi Nedir?

Trafik işaret levhaları, sürücüye yol ile ilgili güncel bilgileri verir. Bu levhalar sürücüye geçtiği yol hakkında bilgi, uyarı ve yasakları sunar. Ehliyet sahibi olan sürücülerin bu levhaları okuyabilmesi beklenir.

Bu nedenle levhada gösterilen şekil, yazı, renk ve sembolleri okuyup ona göre aksiyon alması gerekir. Aksi taktirde yolda gerçekleşecek olan kazalar can ve mal kaybına neden olabilir.

Trafik İşaret Levhaları Kaç Sınıfa Ayrılır?

Yollarda birbirinden farklı renge, şekle ve sembole sahip olan pek çok trafik işaret levhası vardır. Her biri farklı bir durumu ifade eder ve sürücüye yol hakkında bilgi verir. Bu nedenle bu levhaların farkını anlamak ve okumasını yapmak oldukça önemlidir. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılan trafik işaret levhaları sınıfları şu şekildedir:

Tehlike Uyarı İşaretleri: Bu levha türü genel olarak yolda mevcut olan tehlikelere karşı uyarı işlevi taşır. Bu işaretler kırmızı üçgen şeklindedir. 52 adet levhadan oluşan tehlike uyarı işaretleri içinde en çok bilinen türler sağa ve sola viraj, kasisli yol ile okul ve yaya geçididir.

Sağa tehlikeli viraj: Yolun sağ ilerisinde yer alan tehlikeli virajları ifade eder.

Sola tehlikeli viraj: Yolun sol ilerisinde yer alan tehlikeli virajları haber verir.

Tehlikeli eğim: İleride bulunan tehlikeli eğimlere karşı sürücülerin düşük vites kullanmalarını haber verir.

Kasisli yol: Yolda bulunan çukur, hendek ve kasis benzeri yapı bozukluklarını haber verir.

Kaygan yol: Yolun kaygan olduğun haber verir.

Gevşek malzemeli zemin: Yolda gevşek malzemeli zemin olduğunu haber verir. İlerideki araçlardan taş sıçrayabileceğini bildirir.

Yaya geçidi: Yolun ilerisinde yaya geçidi olduğunu bildirir. Araçların hızını düşürüp yayalara yol vermeleri gerekir.

Trafik Tanzim İşaretleri: Trafiğin belirli bir kural içinde olmasını sağlayan bu işaretler genel olarak düzeni sağlamaya yöneliktir. Bilgilendirme amacı taşıyan trafik tanzim işaretlerinden toplam 69 adet vardır. Mavi trafik tabelaları olarak da bilinen tanzim işaretlerinden en çok bilinenleri hız sınırı, yol ver ve dur işaretleridir.

Azami hız sınırı 50: Belirtilen hız sınırına uyulması konusunda uyarı verir.

Hız sınırı sonu: Belirtilen hız sınırının sona erdiğini bildirir.

Bütün yasaklama ve kısıtlamaların sonu: Daha önce belirtilen tüm yasaklama ve kısıtlamaların son erdiğini bildirir.

Dur: Kavşağa girmeden durulmasını ve kavşakta bulunan diğer araçlara yol verilmesi gerektiğini bildirir.

Karşıdan gelene yol ver: Trafik sıkışıklığı olan iki yönlü yollarda karşıdan gelen sürücüye yol verilmesi gerektiğini bildirir.

Öndeki taşıtı geçmek yasak: Sollama yapmak sureti ile önde bulunan aracı geçmenin yasak olduğu bildirilir.

Trafik Bilgi İşaretleri: En kalabalık işaret grubudur. Genel olarak sürücüye çevredeki yol ve yerleşim yerleri hakkında bilgi verir. Kare şeklindeki bu işaretler bir bakıma navigasyon görevi görür. 112 adedi bulunan trafik bilgi işaretleri içinde il sınırları ve şerit düzenleme levhaları yer alır.

Girişi olmayan yol kavşağı: Kavşak yakınlarındaki bazı yolların çıkışının olmadığını bildirir.

Hastane: Yola yakın yerlerde hastane olduğunu bildirir.

Otoyol sonu: Otoyolun sonuna gelindiğini bildirir.

Durma ve Park Etme İşaretleri: Trafiğin akışını bozacak davranışlara karşı yapılan bu işaretler trafikteki düzeni sağlar. Yanlış park etme uygulamalarına karşı olan bu işaretlerin sayısı diğerlerine göre az sayıdadır. Durma ve park etme işaretleri içinde park etmek yasaktır işareti en bilinen levhalardandır.

Park etmek yasaktır: Park etmenin yasak olduğu konusunda uyarır. Bu bölgelerde yalnızca yolcu indirme, yolcu bindirme, yük alma ve yük boşaltma işlemleri yapılabilir.

Duraklamak ve park etmek yasaktır: Levhanın olduğu noktada duraklamanın ve park etmenin yasak olduğu konusunda uyarır.

Park yeri: Aracı park etmek için uygun bir yer olduğunu bildirir.

Kapalı park yeri: Aracı park etmek için uygun olan bölgenin kapalı park yeri olduğunu bildirir.

Yapım Bakım Onarım İşaretleri: Yaya ve sürücülerin için yol bakımı ve onarımı yapıldığını gösteren işaretlerdir.

Yapım bakım onarım işaretleri çalışmanın düzenli bir şekilde yapmasını amaçlar. Aynı zamanda yaya ve sürücülerin bu bakım sürecinden herhangi bir zarar görememesini amacını taşır.

Şerit düzenleme: Yol üzerinde sağ taraftan sol tarafa ya da sol taraftan sağ tarafa şerit aktarımının olduğu bilgisini verir. Şerit düzenlemesi yapılan yollarda bulunur.

Yolda çalışma: Yolun ilerisinde bir çalışmanın gerçekleştiği bilgisini verir.

İki yönlü yol: İki yönlü yollarda iki aracın aynı anda geçmesinin imkânsız olduğu dar yollarda kullanılır. Bu işaret öncelikli geçme hakkının karşıdan gelen araca ait olduğunu ifade eder.

Şerit aktarımı: Yol üzerinde sol taraftan sağ tarafa ya da sağ taraftan sol tarafa doğru bir şerit aktarımı olduğu bilgisini verir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir