Tarih:26 Nisan 2024
Yakıt Tüketimi

Yakıt Tüketimi Nedir? Nasıl Hesaplanır?

birevim faizsiz araba

Bir aracın ne kadar yakıt tüketimi alıcılar için en önemli noktaların başında gelmektedir. Otomobil üretici firmalar araçları satışa sunarken verdikleri bilgiler arasında aracın 100 kilometrede ne kadar ortalama yakıt tükettiği bilgisini de sunmaktadır. Tabi bu bilgi genelde ortalama olarak değerlendirilmektedir.

Yani belirli bir sabit hızda ve belirli bir yol güzergahı için geçerlidir. Yüksek eğime sahip bir yolda, köy veya taşra yollarında, yüksek hızlı kullanımlarda genelde bu ortalamalarda ciddi değişikler olmaktadır. Genelde ortalama hız olarak 5 vitesli araçlarda 90-100 km/s alınırken, 6 vitesli araçlarda 110-120 km/s hız alınarak hesaplama yapılıyor.

Arabam kaç yakar bir araç alırken en çok merak edilen soruların başında geliyor. Özellikle ülkemiz gibi yüksek yakıt fiyatlarının olduğu ülkelerde birçok insan araç alırken öncelikleri arasında ilk sıraya bunları yazmayı tercih ediyor. Buna göre araçları almayı tercih eden büyük bir çoğunluk bulunuyor.

Kendi aracınızın ne kadar yakıt tükettiğini öğrenmek için belirli bir sistem mevcuttur. Bunun için hesaplama yapmaya başlamadan önce dikkat edilmesi gereken noktaları öğrenmeniz önemli olacaktır.

Yakıt Tüketimi Nedir?

Yakıt tüketimi hesaplama işlemi yapmadan önce ilk olarak yapmanız gereken yakıt tüketiminin tam olarak ne olduğunu öğrenmek olacaktır. Kısaca anlatmak gerekirse yakıt tüketimi 100 kilometre mesafede aracın kaç litre tüketim yaptığını gösteren bilgidir. Bu araçtan araca farklılık gösterir.

Genelde az yakan araçlar daha hafif olan, daha küçük motora sahip olan araçlardan olduğu düşünülür. Bunun her ne kadar matematiksel olarak karşılığı olsa da aslında aracın motor gücü ile ağırlığının birbirini dengelemesi gerekir. Aslında daha büyük motorlara sahip olan araçlar daha az yakıt tüketirler.

Bu ağırlığa göre düşen yakıt tüketim değeri olarak karşımıza çıkar. Ancak insanlar genelde ona değil 100 kilometrede aracın kaç litre tüketim yaptığına bakmayı tercih ediyorlar. Bunun ardından litre fiyatı ile çarparak ne kadar değerde bir yakıt tüketimi yaptığını öğreniyorlar. Elde edilen sonucu 100’e bölerek aracın kilometre başına ne kadar seviyede bir tüketime sahip olduğu da ortaya çıkarılmış oluyor.

Yakıt Tüketimi Nasıl Hesaplanır?

Bildiğiniz gibi dünyada kullanılan araçların büyük bir kısmı petrol ürünlerinden elde edilen benzin, dizel ve lpg’li araçlardan oluşuyor. Bu yakıtların belirli bir üretim sınırı olduğu için fiyatları sürekli olarak artıyor. Özellikle 2021-2022 yıllarında fiyatların 3-4 katına çıktığı görüldü. Bunun için fiyat hesaplaması yapmak yerine aracın tüketim miktarını hesaplamak doğru olacaktır.

Kilometre Yöntemiyle Yakıt Tüketimi Hesaplaması Yapmak

Yakıt tüketimi hesaplamak için izlenebilecek iki farklı yol bulunuyor. Bunun için değişken olarak kabul edilen seçeneklerin değişmesi yeterli oluyor. Bir hesaplama yönteminde değişken yakıt miktarı olurken, diğerindeyse değişken olarak kat edilen mesafe kabul ediliyor.

Hesaplama yapmak için öncelikle merak edilen aracın yakıt deposunun tamamıyla doldurulması gerekiyor. Kilometre sayacını da sıfırlamak gerekiyor. Daha sonra net bir bilgi alabilmek için en az 200 kilometre gitmeniz gerekiyor. En azından çeyrek depoluk bir tüketim sağladıktan sonra tekrar dolum yapmanız gerekiyor.

Bir örnekle açıklamak gerekirse 50 litrelik depoya sahip olan bir aracınız varsa ve 200 kilometre sonrasında 10 litrelik bir dolum sağlamışsa, araç 100 kilometrede 5 litre tükettiğini görülür. Fiyat değerini de bu sayı üzerinden kolayca bulabilirsiniz.

Ortalama Yakıt Tüketimi Miktarının Hesaplanması

Yakıt tüketimi verilerinin ne kadar doğru olduğunu anlamak için düzenli olarak bunu yapmak önemli olacaktır. Bu sayede net verilere ulaşmanız daha kolay olacaktır. Ayrıca araçta herhangi bir yakıt tüketim sorunu olup olmadığını anlamanıza da yardım edecek bir yöntemdir.

Araçların şehir içi ve şehirler arası yakıt tüketimi farklılıklar göstermektedir. Şehirler arasında tüketim daha düşük olurken, şehir içerisinde yüksek devirde düşük hızda hareket sebebiyle araçlar daha fazla yakıt tüketirler. Bu iki durumda aracın ne kadar yakıt tükettiğini farklı şekillerde hesaplarsanız aracın ortalama olarak ne kadar bir tüketim yaptığını bulmanız kolay olacaktır. Bu firmalar tarafından araç sahiplerine aracın ortalama yakıt tüketim miktarı olarak sunuluyor. Sizde bu değerler üzerinden tercihinizi yapabilir ve ona göre ilerleme kaydedebilirsiniz.

Yakıt Tasarrufu Yaptırmaya Yarayan 5 İpucu

Yakıt tasarrufu yükselen yakıt fiyatları sebebiyle daha önemli bir hale geldi demek yanlış olmayacaktır. Bu sebeple aracın doğru kullanılması, bakımlarının zamanında yapılması gibi birçok detay aracın yakıt tüketimini ciddi anlamda düşürmesine yardımcı olacaktır. Bu konuda en önemli 5 bilgi aşağıda sizlere aktarılmaktadır.

  1. Öncelikle aracı kullanmadan önce lastik basınç değerlerinin yeterli seviyede olması gerektiğini unutmamanız gerekir.
  2. Aracı kullanırken ani hızlanma veya ani yavaşlamadan kaçınmanız gerekiyor. Örneğin kırmızı ışık durumunda ayağınızı gaz padalından çekerek aracın fren yapmadan yavaşlamasına izin vermeniz gerekiyor.
  3. Araç klimasını sürekli çalıştırmaktan kaçınmalısınız. Özellikle çok sıcak havalarda klima kullanımını ara ara yapmanız önemli olacaktır.
  4. Düz yollarda yani otoyol gibi alanlarda hız sabitleyici kullanmanız size yakıt tasarrufu anlamında çok büyük avantajlar sunacaktır.
  5. En uygun yakıt tüketimi için ortalama saatte ki hızınızın 80-90 km olması tavsiye edilmektedir. Özellikle 120 km/s hızın üzerine çıkıldığında yakıt tüketimi ciddi anlamda artış gösterecektir.

Tabi bunlar öncelikli yakıt tasarrufuna yardımcı olan maddeler olarak sunuluyor. Bunların dışında ayrıca birçok farklı sebepte aracın yakıt tüketimi etkiliyor. Çok yüksek ağırlık atmak ve bununla birlikte yolcu sayısının fazla olması, yolun durumuna bakmadan hızlı bir şekilde kullanmak, aracın bakımlarını ve değişimlerini zamanında yaptırmamakta yakıt tüketimini ciddi anlamda etkilemektedir. Tüm bu detaylara dikkat ederek aracınızın ideal bir seviyede tüketim yapmasına imkan tanıyabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir