Tarih:17 Mayıs 2024

Yolda Lastik Patlarsa Ne Olur?

birevim faizsiz araba

Trafik akışı sırasında istemediğimiz durumlardan biri de yolda lastik patlaması denebilir. Yolda lastik patlarsa ne olur son dönemde bir hayli merak edilen konulardan biridir. Eğer ki ulaşım sırasında ön tekerleklerde bir patlama durumu yaşanırsa doğal olarak farklı bir reaksiyonun verilme durumu söz konusu olacaktır. Bu sebeple tekerlek patlamanın son derece ciddi bir durum olduğu bilinmeli ve lastiklerle ilgili olarak ihmal durumu yapılmamalıdır.

Yolda lastik patlama gibi bir durum oluştuğu zaman ciddi kazalara sebebiyet verme durumları yaşanmaya başlayacaktır. Tüm bu olumsuz sürecin açığa çıkmaması için daha da dikkatli olunması gerekmektedir. Çünkü lastik patlama sonucunda ister istemez otomobilin dengesinde de bazı bozulmalar açığa çıkmaya başlar. Bu gibi bir durumla karşı karşıya kalmamak için sürücülerin de lastik kontrol işlemlerini bir an önce yapmaları gerekmektedir. 

Lastik Patladığı Zaman Ne Yapılmalı? 

Seyir halinde olan bir aracın lastiğinde patlama söz konusu olursa ciddi kazaların gün yüzüne çıkması da kaçınılmaz olacaktır. Bu nedenle lastikler ile ilgili olarak mutlaka gerekli önlemlerin alınması gerekmektedir. Önlem aldığınız zaman çok büyük sıkıntılar ortaya çıkmaz ve daha kontrollü bir şekilde ulaşımın açığa çıkmasını sağlamaya başlamış olursunuz.

Özellikle arka tekerleklere oranla ön tekerlek kısmında bir patlama durumu yaşanırsa kazaların oluşmasına neden olacaktır. Can ve mal güvenliğinin mutlaka önlem altında olması doğabilecek hemen her bir tehlikelere karşı daha tedbirli olmamıza neden olur. Bu sayede başımıza hangi olumsuz durum gelse bile önlem aldığımızdan dolayı problem çok fazla büyümez ve kısa süre içerisinde ortadan kalkmaya başlamış olur.

Ön tekerlek patlaması ne yazık ki gündelik hayatımızda rastlama ihtimali olan bir durum olarak öne çıkıyor.

Özellikle seyir halindeyken de tekerlek patlaması gibi birtakım durumlar yaşanabilir. Hal böyle olunca da izlenmesi gereken çözüm yollarından biri de kesinlikle paniğe kapılmamak olacaktır. Tam aksine kontrollü bir şekilde tekerleğin değiştirilmesi gerekir. Eğer ki trafik halindeyken böyle bir durum geliyorsa o zaman yol yardım ekibini anında çağırarak tekerleğin patlamış olduğunu söyleyebilirsiniz.

Lastik Neden Patlar, Nedenleri Ne?

Araçlar ile seyir halindeyken meydana gelecek patlamalar ciddi sıkıntıları da gün yüzüne çıkarmaya neden olur. Hal böyle olunca da pek çok kişi istemedikleri bir durum ile karşı karşıya kalmak zorunda olur. Tabi ki tüm yaşanan bu tür durumların altında yatan bazı sebeplerin olduğu bilinmelidir.

Nedir bu sebepler diye mercek altına almaya başladığımız zaman tekerlekler ile ilgili olarak düzenli bir kontrol işlemin yapılamaması denebilir. Düzenli şekilde bir kontrol işlemi yapılamadığından dolayı lastikte patlama gibi bazı istenmeyen sorunlar da açığa çıkmaya başlar.

Yaşanan lastik patlamaları pek çok kişinin hem can hem de mal gibi ciddi riskler içerisine de girmelerine neden olmaya başlayacaktır. Özellikle başınıza böyle bir durum geldiğinde hemen telaşa girme durumu oluyor. Lakin telaşa kapılmadan lastiklerdeki değişim işlemlerin yapılmasını sağlamalısınız.

Lastik patlama sebepleri nelerdir diye bakıldığı zaman şu şekilde bir sıralama yapılması mümkün olacak. Bunlar;

  • Tekerlek lastiğine bir cismin isabet etmesi
  • Lastiğin kullanım ömrü tükenmesi
  • Lastik içerisine hava boşluğunun girerek arıza yaratması

Tüm bu etkenlerden kaynaklı olarak araç lastiklerinde patlama gibi bazı sorunların oluşması da kaçınılmaz bir durum olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lastik Patlamasını Nasıl Anlayabiliriz?

Lastik patlamaları bazen çok çabuk şekilde anlaşılırken bazen de anlaşılması zor olabiliyor. Özellikle tekerlek patlamasını erken şekilde fark etmek en önem arz eden konuların başında yer almaktadır. Bu sebeple lastik patlaması nasıl anlaşılır konusu da burada göz önünde tutulması gereken faktörlerden biri olarak karşımıza çıkmaktadır.

Lastik patlama nasıl anlaşılır diyenler için aslında tüm bunların kolay diyebileceğimiz bazı yolları mevcuttur. Bu sayede lastik patlama gibi birtakım sıkıntılar yaşayanlar anında müdahale işlemlerini yaparak lastiklerdeki sorunların ortadan kaldırılmasına neden olabilir.

Tekerlekte arıza durumu söz konusu olduğu zaman hava kaybına neden olmaya başlar. Yola çıkmadan önce mutlaka araç tekerlekleriyle ilgili olarak kontrollerin yapılması gerekir. Eğer ki lastiklerde bir şişkinlik durumu fark edilirse o zaman yola çıkmadan önce mutlaka gerekli kontrollerin yapılması gerekir. Lastik patlama olmadan önce sorunun erken şekilde fark edilmesi doğabilecek ciddi tehlikelerin de ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır.

Araç Lastiği Patladığında Neler Yapılmalı?

Araç lastiği patladığı anda neler yapılmalıdır çok fazla sorgulanan bir durumdur. Çünkü böyle bir durum yaşanmaya başladığı zaman haliyle pek çok kişi de ister istemez panik havası içerisine girmeye başlar. Araç lastiğinde meydana gelen patlamalar da kullanıcıları tedirgin hale getiren konuların başında yer almaktadır.

Lastik patladığı zaman patlayan yöne doğru bir çekiş durumu meydana gelecektir. Yaşanacak böyle bir durumda paniğe kapılmadan direksiyon hakimiyeti kurmanız gerekmektedir. Direksiyon hakimiyeti kurarsanız araç lastiğinin patlaması sonrasında bir yere çarpma gibi olumsuz durumlar yaşamamış olursunuz.

Araç seyir halindeyken belirli bir sınır üzerindeyse o zaman aracı kontrol etmek daha da güç hale gelecektir. Bu sebeple yavaş yavaş hız sınırını azaltmaya başlamalı ve direksiyon hakimiyetini de kesinlikle bırakmamalısınız.

Çünkü hız sınırı aşma gibi bir durum olduğunda direksiyon hakimiyetinin bırakılması zincirleme kazaların da meydana gelmesine neden olacaktır. Bu gibi bir durumlar ile karşı karşıya kalmamak için daha kontrollü bir şekilde sürüş işlemlerin yapılması gerekir. Daha kontrollü şekilde sürüş işlemleri yapılırsa sorunların açığa çıkma gibi bir durumu söz konusu olmaz.

Lastik Değişimi Yapılmalı?

Lastiklerde yamuk ya da şişme gibi birtakım durumları fark ediyorsanız o halde lastik değişimi mutlaka yapılması gerekmektedir. Lastiklerin değiştirilmemesi halinde böyle sorunları sürekli olarak yaşama durumu ne yazık ki olacaktır. Üstelik bu durum çoğu zaman küçük çaplı değil büyük risk barındıran durumlara kadar gidebilecektir. Daha ciddi boyutta bir sorunlar yaşamadan daha kontrollü şekilde ulaşımı yapmak istiyorsanız o halde mutlaka lastik değişimini gerçekleştirmeniz gerekir.

Lastiklerinizin onarımı yapılması söz konusuysa o zaman böyle bir yola başvurmanız mümkün olacaktır. Böylelikle doğabilecek olumsuz tehlikeler içerisinde olmadan çok daha güvenli bir şekilde yolculuk yapmaya başlamış olursunuz. Trafik kontrol işlemlerin daha iyi ve sorunsuz şekilde yapılmasına neden olabilirsiniz. Lastiklerinizde yapılacak değişimler daha pratik ve kontrollü bir ulaşımın gerçekleşmesine neden olmaya başlayacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir