Tarih:11 Mayıs 2024
Zorunlu Trafik Sigortası

2023 Yılı Zorunlu Trafik Sigortası Ne Kadar Oldu?

birevim faizsiz araba

2023 yılında artan ücretlerden biri trafik sigortası fiyatlarıdır. Zorunlu Trafik Sigortası tüm araçlar için zorunludur. Yeni yılla birlikte asgari ücret, emekli maaşı ve memur maaşlarına yapılan zamların ardından, zorunlu trafik sigortası ücretleri de değişti. Yeni düzenleme ile birlikte trafik sigortası ücreti İstanbul’da 10 bin TL’yi aştı.

Zorunlu trafik sigortası fiyatları belli oldu. Araç sahibi olan herkesin merak ettiği konuların başında gelen trafik sigortası aylık olarak belirleniyor. Hiç kaza yapmayan araçların yüzde 42 oranında indirimden yararlanıyor. Bu oranlar kaza yapma durumuna göre 1-7 basamak arasında sınıflandırılıyor. En çok kazaya karışan araç sürücüleri sigortayı yüzde 135 oranında zamlı ödüyor.

2023 Yılı Trafik Sigortası Tavan Fiyatlarını Hangi Unsurlar Belirliyor?

2023 yılında trafik sigortası tavan fiyatlarını belirleyen bazı unsurlar bulunuyor. Bu unsurları şu şekilde açıklayabiliriz: Aracın türü, aracın kayıtlı olduğu il ve araç sahibinin yer aldığı hasar basamağı. 2023 yılında araç sigorta fiyatlarını belirleyen unsurlar ise şu şekilde:

  • Aracın hasar geçmişi, 2023 zorunlu trafik sigortası tavan fiyatlarının belirlenmesinde en önemli etkenlerden biridir. Araç ne kadar çok hasar almışsa ödemeniz gereken prim de o kadar artacaktır. Kısacası aracınız hasar almadığında daha az ödeme yapacağınızı belirtelim.
  • 2023 yılı trafik sigortası tavan fiyatlarına etki eden bir diğer faktör aracın ili yani plaka numarasıdır. Kaza risk değerlendirmesine göre ülkemiz sekiz farklı bölgeye ayrılır. Aracın bulunduğu ilin tavan fiyata etkisi en fazla yüzde 6’dır. İstanbul, illere göre en yüksek artış oranının olduğu şehirdir.
  • Aracın yaşının yüksek olması tamir ihtiyacının da yüksek olacağını gösterir. Bu nedenle sigorta şirketleri bu durumu riskli olarak değerlendirir ve yaşı büyük olan araçlar, daha yüksek prim ödemek zorunda kalabilirler.
  • Aracın türü, modeli ve özellikleri, sigorta şirketlerinin indirim kapsamına etki eder. Araç yüksek güvenlikli bir araçsa, araçta daha güvenli olursunuz. Sigorta şirketleri bu durumu belirleyici olarak kabul eder. Yüksek güvenlikli araçlar için daha fazla indirim uygulanır.
  • Sigorta hasar basamakları fiyatlandırma yapılırken işi kolaylaştıran unsurlardandır.

2023 Yılı Trafik Sigortası Fiyatları

Trafik sigortası tüm araç sahiplerinin yaptırmakta zorunlu olduğu bir işlemdir. Bu zorunluluğu yerine getirmeyen sürücüler, 436 TL ceza ile karşılaşırlar. Ayrıca aracın sigortasız olduğu tespit edilirse, trafikten men edilme cezası da yeni gelecek olan cezalar arasında.

Araç fiyatları ve maliyetlerin etkisiyle sigorta fiyatları aylık olarak değişir ve her ilin risk haritasına göre tavan fiyat uygulanır. Trafik sigortası hasarsızlık prim indirim oranları daha düşük uygulanacakken, azami prim oranlarında artış yapılacak. Bu oranlar 4’üncü basamak için ilan edilen sigorta fiyatına göre belirlenecektir.

İstanbul’da kazaya karışan araç sahiplerinin ödemesi gereken tutar 10 bin TL’yi aşmış durumda. En düşük sigorta bedeli ise 2 bin 477 TL oldu. Bu durumda 1. basamak primi yüzde 135 arttı. 7. basamak için yüzde 45 olarak uygulanan indirimde, hasarsızlık oranı düştü ve yüzde 32 olarak belirlendi.

Trafik Sigortası Tavan Fiyatında Hasar Basamağının Etkisi Nedir?

7 farklı basamak bulunan trafik sigortasında bu kavram kademeleri ifade etmek için kullanılır. Trafik sigortası hesaplama işlemleri yapılırken geçmiş hasarlara bakılır. Bu hasarlara göre de aracın hangi basamakta yer alacağı belirlenir.

Fiyat çıkarılma işlemi, hasar basamağına göre yapılır. Bu hesaplama ile artırım ya da indirim oranı belirlenir. Basamak yükseldikçe uygulanan artırım, basamak düştükçe de indirim oranı değişkenlik gösterir. Hasar basamaklarının tavan fiyatı üzerinde etkisi vardır. Aracın kaza geçmişine göre 1. basamak en yüksek primi ifade eder. 7. Basamak ise en düşük primi ifade eder. Sisteme giriş 4. Basamakla olur. Eğer 1 yıl hasarsız olarak tamamlanmışsa bir üst basamağa çıkabilir. Böylece hasarsızlık indirimi almaya hak kazanırsınız. Yapılan her kaza için birer basamak düşüleceğini de hatırlatalım.

2023 Yılı Zorunlu Trafik Sigortası Primi Nasıl Hesaplanır?

Zorunlu trafik sigortası hesaplanırken bazı değişkenler dikkate alınır. Trafik sigortasının prim hesabı yapılırken dikkate alınan unsurları şu şekilde sıralayabiliriz:

Aracın Modeli, Yaşı ve Fiziki Özellikleri

Kaza sonrasında ortaya çıkan maddi yükü sigorta şirketleri karşılar. Bunu yaparken, araçların modeli ve aracın olabilecek bir kazayı ne kadar önleyebileceği kabiliyetini göz önünde bulundurlar. Eğer araç model ve kazayı önleyebilecek özellikleri bakımından yeni ve işe yarar durumda ise hesaplanacak olan sigorta prim miktarı düşük olur.

Aracın yaşı da sigorta primini etkiler. Çünkü aracın yaşı ile birlikte bakım masrafları, yaşanabilecek bir kazanın ardından onarım ve tamir işlemlerinin maliyetini artırır. Yani aracın yaşı ne kadar yüksek olursa hesaplanacak olan sigorta primi de yüksek olur.

Aracın Hacmi ve Kilometresi

Bir aracın, olabilecek bir kaza anında alacağı hasarın daha az olmasını sağlayan faktör, aracın hacim olarak büyük olmasıdır. Bu nedenle, büyük olan araçların sigorta primi, küçük olan araçların primlerine göre daha düşük olur.

Bir aracın kilometresi, o aracın ne kadar yoğun kullanıldığını gösteren en önemli belirtidir. Aracın yoğun kullanılmış olması yani kilometresinin fazla olması, aracın genel aksamlarının zarar görme ihtimalini de arttırır. Buradan yola çıkılarak, kilometrenin artması, hesaplanacak primin miktarının da fazla olmasına etki eder.

Sürücünün Mesleği, Yaşı, Deneyimi ve Cinsiyeti

Araç sürücüsünün mesleği ve cinsiyeti sigorta şirketleri tarafından dikkate alınır. Yoğun araç kullanımı gereken meslek sahiplerinin sigorta pirim miktarı ile az yoğunlukta araç kullanımı gerektiren meslek sahibi sürücülerin prim miktarına göre daha yüksektir.

Sürücünün deneyimli olması sigorta prim ücretinin daha az olmasına neden olur. Fakat hem deneyimli hem de yaşı fazla olan bir sürücü dezavantajlı bir durumdadır. Bu durum hesaplanan sigorta priminin yüksek olmasına neden olur.

Eğer ehliyetini yeni almış bir sürücünün kaza yapma olasılığının deneyimli sürücülere göre daha fazla olduğu düşünülür. Bu durumda yeni ehliyet sahiplerinin sigorta primi diğer sürücülere kıyasla daha fazladır.

Yaşanılan Şehir ve Sürücünün Hasar Geçmişi

Araç sayısı büyükşehirlerde daha fazladır. Kaza oranı da buna bağlı olarak şehirlerde diğer yerleşim yerlerine göre artış gösterir. Aracın bulunduğu şehrin kaza oranlarına bakılarak sigorta pirim oranı hesaplanır. Şehirde kaza oranları yüksek ise hesaplanacak olan sigorta prim miktarı daha yüksek olur.

Araç sürücüsünün hasar geçmişi, sigorta priminin hesaplanmasında bir diğer önemli faktördür. Bu sistem belirli yıl ve kademelere göre belirlenir. Örneğin kazasız bir şekilde sürüş yapan sürücüler ödüllenir ve sigorta primleri sorgulanırken hasarsızlık indirimi yapılır. Kaza durumunun olması halinde ise belli yüzdelerde prim artışı yaşanır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir