Tarih:19 Nisan 2024
A Sınıfı Sürücü Belgesi

A Sınıfı Sürücü Belgesi Nedir? A Sınıfı Ehliyet Nedir?

birevim faizsiz araba

Ülkemizde ve dünyada motorlu kara taşıtlarını kullanmak için belirli bir belgeye sahip olmanız gerekiyor. Bu belgeye verilen isim ehliyettir. Ehliyet alma yaşı kullanılacak aracın türüne göre farklılıklar göstermektedir. Bazı ülkelerde ilk ehliyet alma yaşı 16 olarak kabul görürken, ülkemizde bu sınır 18 yaş olarak belirlenmiştir.

Tabi 18 yaşını dolduran her bireyin bu ehliyet alma şansı bulunmamaktadır. Yüksek sınıfı ehliyetleri almak için daha yüksek bir yaşa ve deneyiminiz gerekmektedir. Türkiye’de ehliyet konusunda yapılan değişikliklerin ardından artık 17 farklı ehliyet sınıfı bulunuyor. Bu hangi aracı kullanabileceğinizi ve hangi araçları kullanmayacağınıza göre değişiklik gösteriyor.

A sınıfı ehliyet almak isteyenler için neler yapılması gerektiği, bu ehliyetin ne olduğu, hangi araçları kullanabildiği ve ne kadar bir ücret ödenmesi gerektiği bilgisi aşağıda detaylı bir şekilde sizler ile paylaşılacaktır.

A Sınıfı Ehliyet Nedir?

A sınıfı ehliyet yapılan son düzenleme ile birlikte motosiklet ehliyeti olarak kabul edilen bir türdür. Trafikte bir motosiklet kullanmak istiyorsanız öncelikle yaşınızı doldurmanız ve A sınıfı ehliyet sahibi olmanız gerekiyor. Bu ehliyet ile sadece 35 kW gücün üzerinde olan motosikletleri kullanmanız mümkün olacaktır. Bu motorlar sepetli veya sepetsiz olabiliyor.

A sınıfı ehliyet yani motosiklet ehliyeti alabilmek için sürücüden aranan belirli şartlar bulunuyor. Bu şartları sağlamadan motosiklet ehliyeti almak mümkün değildir. Öncelikle en az iki yıllık A2 ehliyeti sahibi olmanız gerekiyor. Bunun ardından 24 yaşınızı mutlaka doldurmanız gerekiyor. Bu şartları sağladıktan sonra A sınıfı ehliyet alabilmek için başvuru yapabilirsiniz. A sınıfı ehliyet sahibi birisi A1 ve A2 sınıfı araçların tamamını kullanma yetkisine sahip olacaktır.

A Sınıfı Sürücü Belgesi Hangi Araçları Kullanır?

A sınıfı ehliyeti daha iyi anlamak için öncelikle bu ehliyetin hangi araçları kullandığını bilmek önemli olacaktır. Bu sayede hangi ehliyeti aldığınızı öğrenmeniz daha kolay olacaktır. A sınıfı sürücü belgesine sahip olan birisi tüm motosiklet türlerini kullanma yetkisine resmi olarak sahip olmaktadır. Bunu istiyorsanız mutlaka A sınıfı ehliyet almanız gerekiyor.

Ayrıca A sınıfı ehliyet belgesine sahip olan bir sürücü M, A1 ve A2 sınıfı tüm araçları kullanabilme yetkisine sahip olacaktır. Kısaca bu ehliyet türünü bu şekilde anlatmak doğru olacaktır.

A Sınıfı Ehliyet Nasıl Alınır?

Motosiklet kullanmak isteyenler A sınıfı ehliyet nasıl alınır sorusunun cevabını merak etmektedir. Bu ehliyeti alabilmek için diğer ehliyetlerde olduğu gibi ilk olarak sürücü kurslarına başvuru yapmanız gerekiyor. Bunun ardından teorik eğitimlerini almalı ve başarı ile burayı geçmeniz gerekiyor. Bu kısmın ardından MEB tarafından belirli aralıklarla yapılan sınavlara girmeniz gerekiyor.

Bu sınavlar e-sınav olarak yapılır. Bu sınavlardan minimum 70 puan üzeri almanız gerekiyor. Buna ulaşabilmek içinde 35 soruyu doğru şekilde bilmeniz yeterli oluyor. Bu sınav kısmını da geçtikten sonra son olarak en önemli kısım olarak kabul edilen direksiyon sınavına girmeni gerekiyor. Bu eğitim kısmını da tamamladıktan sonra A sınıfı ehliyet almaya hak kazanmış olacaksınız. Bunun ardından ehliyet almak için başvurunuzu yapmanız yeterli olacaktır.

A Sınıfı Sürücü Belgesi Almanın Şartları Nelerdir?

A Sınıfı sürücü belgesi almak isteyenlerin belirli şartları öncelikle sağlaması gerekiyor. Bu şartları sağlamadığınız sürece hiçbir şekilde resmi olarak bu ehliyetin sahibi olmanıza izin verilmiyor ve bu sürede bu araçları kullanmanız yasa olarak yasaklanmış oluyor. Öncelikle bu sınıf ehliyeti almak isteyen bir kişinin 24 yaşını doldurması isteniyor.

Tabi bunun yanında yine de motosiklet kullanmak istiyorsanız bu yaştan önce verilen A2 sınıfı ehliyete sahip olabilirsiniz. A sınıfı ehliyet için bu ehliyeti en az iki yıl boyunca kullanmanız sizden isteniyor. Bunu doldurduktan sonra bu sınıf ehliyeti almaya hak kazanıyorsunuz.

A sınıf ehliyet şartlarının arasında yer alan önemli noktalardan bir tanesi de en az ilkokul, lise veya üniversite mezunu olmanız gerekiyor. Tüm bunları tamamlıyor olsanız dahi mutlaka herhangi bir sağlık probleminizin olmaması gerekiyor. Bu konuda yetkili sağlık kurumlarından sorunun olmadığını gösteren bir sağlık raporu almanız sizlerden isteniyor.

A Sınıfı Ehliyet Alma Yaşı Kaçtır?

A sınıfı ehliyet almak isteyen bir kişinin mutlaka 24 yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Tabi bununla birlikte A1 sınıfı ehliyet için yaş sınırı 16 olarak belirlenirken, A2 sınıfı ehliyet içinse bu yaş sınırı 18 yaş olarak belirlenmiştir. Sizlerde bu sınıflarda bir ehliyet almak istiyorsanız bu yaşları mutlaka doldurmuş olmanız gerektiğini unutmamalısınız.

Bunun dışında ayrıca A sınıfı ehliyet sahibi olmak isteyen bir sürücünün en az 2 yıl boyunca A2 sınıfı ehliyeti kullanmış olması gerekiyor. Tabi bu süreç boyunca doğru şekilde kullanmalı kazaya karışmamalı veya ceza olarak çok ceza puanı almaması gerekiyor.

A Sınıfı Ehliyet Harç Ücretleri – A Sınıfı Ehliyet Fiyatları

A Sınıfı almak isteyen bir kişinin merak ettiği soruların başında A sınıfı ehliyet fiyatlarıdır. Bu fiyatlar arasında kurs ücreti olmadan sizlere bilgi vermeye çalışacağız. Kurs ücretleri şehre veya hizmet veren kuruma göre farklılık gösteriyor. Bu konuda gitmek istediğiniz kurslardan yeterli bilgi almanız size büyük bir yardım sağlayacaktır.

Ehliyet için yatırılacak olan harç ücreti 2022 yılında 370 TL, değerli kağıt bedeliyse 280 TL olarak belirlenmiştir. Bunların yanında 60 TL vakıf payı da bulunuyor. Bu tutarların toplamı 710.40 TL’dir. Bu A sınıfı ehliyet için ödenecek toplam tutardır. Bunların yanında sınav ücretleri ve kurslara verilecek ücretler bulunuyor. Bu bilgileri kendiniz alarak bir A sınıfı sürücü belgesi alabilmek için ne kadar harcama yapacağınızı öğrenmeniz daha kolay olacaktır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir