Tarih:26 Nisan 2024
App Plaka

App Plaka Nedir? App Plaka Yasak mı?

birevim faizsiz araba

Motorlu araçlarda modifiye yapmayı sevenler, istedikleri plakalarla bu yenilemeyi yapmaktan hoşlanırlar. Fakat bazı plakalar ne yazık ki standartlara uygun olmayabilir.

APP Plaka Nedir?

Kimlik levhalarındaki özel bir uygulamayı ifade etmek için APP plaka araçları kullanılır. APP’ nin açılımı Amerikan Pres Plaka’dır. Bu plakaların tasarımında çeşitli farklılıklar vardır ve levhaların üzerinde yer alan alfanümerik bilgiler araç tescil esnasında verilenle aynıdır. Yine de bu plakalarda görünüş açısından ufak değişiklikler bulunur.

APP plakalar genel olarak ilgi çekici tasarımlar ve estetik kaygılarla üretilen plakalardır.

APP Plaka Ne Demek?

Normal plakalardan farklı olarak görüntü olarak daha dikkat çeken plakalara APP plaka denir. Kişisel zevklerini göz önüne koymak isteyen sürücüler tarafından tercih edilir. Farklı fontlar ve renkler kullanılarak yapılan bu plakalar, araçlara görsel olarak değişiklik katar. Bu plakaların fiyatları tasarım ve uygulama yöntemine göre değişiklik gösterebilir.

APP plakalarda en fazla dikkat çeken detay harf ve rakamları gösteren fontlarda görülür. Bu plakalar kendi içinde farklı şekilde değerlendirilir. Örneğin:

  • Kesikli plaka: Alman plaka türüdür. Bu tür plakalarda font olarak Car-Go 2 kullanılır. Kesikli plaka denilmesinin nedeni, font köşeleri kesikli olması plakanın da bu isimle anılmasına sebebiyet verir.
  • Kalın plaka: Bu plaka çeşidinde font değil kalınlık öne plandadır.
  • Fransız plaka: Fransız plakada harf ve rakamlar standartlara yakındır. Bu nedenle bu plaka modifiyelerde en çok tercih edilen modeldir.
  • İnce (İstanbul) plaka: Bu plakalarda kullanılan harf ve rakamlar incedir. Bu plakalara İstanbul plaka adı da verilir.

Yalnızca fontlar değil plaka levhasının şekli ve genel görsel tasarımı açısından da farklılık bulunur. Bu farklılıklar şu şekilde tanımlanabilir:

  • Kare: Genel olarak plakalar dikdörtgendir. Kare levhalar kişisel zevk için kullanılabilir. Genellikle bu tür plakalarda il belirten rakam ve seri numara harfleri üst tarafta yer alır. Son rakam grubu da bu satırın altında bulunur.
  • Köşeli: Bu tür plakalarda boyutlar standart plakalarda olanla aynıdır. Standardın dışında olan ise daha sert köşeli olmasıdır.
  • Çerçevesiz: Plakanın beyaz zemininin bir çerçevesi bulunmaz. Beyaz çerçeveli plakalarda görüntü farklıdır. Mavi fondaki TR ibaresi ile levhanın kenarı arasında beyaz bir çizgi bulunur. Bu beyaz çizgi plakanın genelinin beyaz bir çerçeve ile çevrili olduğu izlenimi bırakır.
  • Siyah çerçeveli: Plakanın dışı siyah çerçevelidir.
  • Özel alt çerçeveli: Plakanın etrafı siyah çizgiyle belirlenmiştir. Alt kısmının siyah bölgesinde daha kalın bir şerit vardır. Buraya küçük fontlarla yazı yazılabilir.

APP plaka türleri arasında en çok tercih edilen yazı ve çerçeve şekilleri bu şekildedir.

APP Plaka İle Standart Plaka Farkı Nedir?

Türkiye’de “Plaka” kelimesi genellikle araçların trafikteki kimliklerini ifade eder. “Standart Plaka” ve “App Plaka” arasındaki fark ise bu plakaların nasıl üretildiği ve dağıtıldığıyla ilgilidir.

Standart Plaka: Türkiye’de araçlara standart plakalar takılır. Bu plakalar, T.C. kimlik numarası veya vergi numarası gibi bilgileri içerir ve özel bir üretim sürecinden geçer. Resmi olarak belirlenmiş standartlara uygun olarak üretilir ve genellikle metal malzemeden yapılır. Üretimi, yetkili kurumlar tarafından belirli bir düzenlemeye tabidir.

App Plaka:App Plaka” terimi, genellikle mobil uygulamalar aracılığıyla belirli bir süre için kullanılabilen ve araç plakası gibi görünen sanal bir plakayı ifade eder. Bu tür plakalar, özellikle kiralık araçlarda veya geçici süreli olarak araç kullanılması gereken durumlarda tercih edilebilir. App plakalar, belirli bir süre boyunca geçerli olan ve ardından yenilenmesi gereken geçici bir kimlik sağlar.

Bu farklar, araçların tanımlanması ve izlenmesi gibi işlevler açısından önemlidir. Standart plakalar, aracın kalıcı kimliğini temsil ederken, app plakalar geçici veya esnek kullanım için tasarlanmıştır.

APP Plaka Muayeneden Geçer mi?

App plaka kullanımının, Türkiye’deki mevcut yönetmeliklere uygun olmadığı ve bu nedenle idari para cezasına tabi olduğu bilgisi doğru olmakla birlikte, araçların muayeneden geçip geçemeyeceği konusu net değildir. App plakaların yasal statüsü ve muayene sürecindeki durumu hakkında net bir düzenleme bulunmamaktadır.

Bazı durumlarda app plakalarla donatılmış araçların muayeneden geçtiği bilinmektedir. Muayene sırasında app plaka tespit edilirse, araçların muayeneden geçirilmemesi söz konusu olabilir. Araç sahipleri, app plaka kullanmadan önce ilgili mevzuatı kontrol etmeli ve muayene süreciyle ilgili güncel bilgilere ulaşmalıdır.

APP Plaka Yasak mı?

Kişisel istek ve zevklere göre seçenek sunan APP plakalar, trafik ile ilgili düzenlenen kanun ve mevzuata uygun olmalıdır. Karayolları Trafik Yönetmeliği’nin plakalar konusunda çeşitli standartları vardır. Yönetmeliğin 4. bölümünde ‘Tescil Plakaları’ başlığında bu standartlar belirtilir. İlgili yönetmeliğin 53. maddesinde yer alan tescil plakalarının özellikleri aşağıdaki gibidir:

  • Plakalar alüminyum ve kalınlığı 0,97 mm olmalıdır.
  • Tescil plakaları fiziksel özellikleri yönetmelikte belirtilen standartlarına uygun olmalıdır.
  • Preslenen harf ve rakamlar ile plaka kenarı minimum 1 ve maksimum 3 mm kabartılmalıdır. Kenarlarının genişliği 5 mm olarak belirlenen plakanın köşeleri 1 cm çaplı olarak yuvarlatılmalıdır.

Yukarıdaki kurallara uymayanlar için belirlenmiş cezalar vardır.

2023 APP Plaka Cezası Ne Kadar?

Trafik mevzuatına göre APP plaka cezası uygulanır. Standardın dışına çıkan plakalar genellikle trafik çevirmelerinde ve muayenelerde belli olur. En çok ceza verilen plakaların özellikleri arasında parlak renk, harf ve belirteçlerinin farklı kullanılması yer alır.

2023 yılında geçerli olan APP plaka cezası 750 TL olarak belirlenmiştir. Bu trafik cezasının ilk 15 gün içinde nakit olarak ödenmesi durumunda ise erken ödeme indirimi uygulanarak bu tutar 562,5 TL’ye düşmektedir.

Özel Tasarım Plakalar da Standart Dışı Sayılacak mı?

Araç teslim işlemleri yapıldıktan sonra, özel tasarım plakalar için Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurmalısınız. Eğer aranan plaka rezerve edilmediyse, ücreti ödenerek plakayı ayırtabilirsiniz. Kanuna uygun plakalar olduğu için ücretini ödedikten sonra plakayı alabilirsiniz.

Standart Dışı Plaka Nasıl Değiştirilir?

Aracınızı tescil ettirdikten sonra size geçici bir plaka verilir. Bu geçici plakayı aslı ile değiştirmelisiniz. Eğer asıl plaka olarak yaptırdığınız model, standardın dışındaysa ve ceza uygulamasına takılırsa, değiştirme işlemini biran önce yaptırmalısınız. Bunun için izleyeceğiniz yolar mevcuttur. İlk olarak ikamet ettiğiniz ilin Trafik İlçe Emniyet Müdürlüğü’nden randevu almalısınız. Randevuyu internet sitesinden yapabilirsiniz. İşlem tür sekmesinden trafik tescil işlemleri uygulamasına geçmelisiniz. Daha sonra yapacağınız işlemi seçiniz linkini bulup plaka tedbil işlemi seçeneğine tıklayın. İşlem yapacağınız birimi seçiniz sekmesinden bağlı olduğunuz müdürlüğü seçip randevu alabilirsiniz. Bu işlemi her sabah saat 09:00’da yaparsanız randevunuzu kolaylıkla alabilirsiniz. Randevu gününde eski plakalar, kimlik ve ruhsat fotokopisi ve çıktısını aldığınız sayfayı Emniyet Müdürlüğü’ne götürüp başvurunuzu yapabilirsiniz.

Plaka Değiştirme: Özel Plaka Nasıl Alınır? yazımızı okuyabilirsiniz.

Mühürlü App Nedir ve Neden Yasak?

Tescil edilen plakalarda basım işlemini yapan kuruluşun mührü yer alır. APP plakaların üzerinde mühür olması sürücüye rahatlık verir. Fakat bazı sürücülere ve araçlara bununla ilgili ceza verilebilir. Bu noktada mühürlü APP plaka yasak mı sorusu akla gelir. Mühürlü APP plakalar hakkında yasaklamalar, kurumların yetkilendirmesi ile ilişkilidir.

Eğer bu mühür plaka yapmaya yetkilendirilmemiş bir kuruluş tarafından yapıldıysa, bu durumda sürücüye ceza yazılır. Vernikli APP plaka çeşitleri ise zorlu yol koşullarında plakanın kolaylıkla deforme olmaması için hazırlanmış özel üretimlerdir.

Plakaya Kim Mühür Basabilir?

Plakaları üreten çeşitli kuruluşlar bulunur. İşleminizi online yapabilirsiniz. Bu kuruluşlar Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yetkilenmiştir.

Doğru Plaka Kullanımı Nasıl Olur?

Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından yetkilendirilmiş kurum ve kuruluşlar tarafından yapılan doğru plakalar, Trafik Kanunu ve ilgili yönetmeliklerce belirtilmiştir. Kurallara uygun olan plakanızın üzerine herhangi bir şey yapamazsınız. TR rumuzu, Türkiye Şoförler ve Otomobilciler Federasyonu’na bağlı ve yetkilendirilmiş kurum mührünün olması gerekir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir